Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Τα κεφάλια πάνω


Σε δύσκολη κατάσταση τα μέλη της κυβέρνησης. Δουλεύουν σαν τα σκυλιά για να ολοκληρώσουν το πακέτο μέτρων, αλλά δεν θα πάρουν ούτε επίδομα ειδικών συνθηκών καθώς όλα τα επιδόματα καταργούνται.
***
Οφείλουμε πάντως να τους αναγνωρίσουμε ότι είναι εξαιρετικά λιτό το κουστουμάκι που ετοίμασαν: δέκα χιλιάρικα μείωση στο ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, 700 ευρώ το όριο για τις συντάξεις, έρχονται να δέσουν αρμονικά με τα 511 ευρώ μισθό για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, μέτρο που ήδη συμπιέζει προς τα κάτω και τους μισθούς των ήδη εργαζομένων.
***
Η κυβέρνηση έχει βάλει πλάνο να περάσει στην Ιστορία.
Το θέμα είναι να μην περάσουν με τον ίδιο τρόπο στην Ιστορία και οι εργαζόμενοι. Και για να μη συμβεί αυτό, μια από τις προϋποθέσεις είναι να διαβάζουν αντίστροφα την κυβερνητική προπαγάνδα. Στο σύνολο της αστικής αρθρογραφίας τα πράγματα παρουσιάζονται χωρίς το όνομά τους.
***
Απορούν, για παράδειγμα, ορισμένοι γιατί ενώ μειώνονται οι μισθοί δεν

Apple. Η εικόνα της κρίσης


Η Apple έγινε η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία όλων των εποχών με αποτίμηση της αξίας της στα 623 δισ. δολάρια. Το ρεκόρ της εταιρίας με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση όλων των εποχών το κατέρριψε στις 20/8/2012, ξεπερνώντας τη Microsoft, την EXXON κ.α.!

Η κεφαλαιοποίηση της Apple είναι περίπου 2,8 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ελλάδας και υπερδιπλάσιο από το ελληνικό χρέος σήμερα.

Αν διαβάσουμε ανάποδα την είδηση και τη γενικεύσουμε, δεδομένου ότι οι άλλες πολυεθνικές δεν πάνε πίσω, θα έχουμε όλο το πανόραμα της κρίσης. Υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, άγρια ή «νόμιμη» αφαίρεση πλούτου από τους λαούς από τη μια και υπερσυσσώρευση φτώχειας από την άλλη, εκεί από όπου αντλείται ο πλούτος των πολυεθνικών. Αυτό είναι το κλειδί της κρίσης και ας λένε ό,τι θέλουν οι αστοί αναλυτές για γκόλντεν μπόϊς, κρίση χρέους, κρίση ακινήτων, τοξικά ομόλογα, λάθος πολιτικές, κακούς πολιτικούς, διαφθορά, «μαζί τα φάγαμε» κλπ, κλπ.

Τα κράτη έχουν καταντήσει φτωχότερα από τις εταιρείες γιατί τις υπηρετούν τυφλά

Τους ζορίζει το βάθεμα της κρίσης


Οσο η οικονομική κρίση βαθαίνει και γενικεύεται τόσο τα αστικά επιτελεία αναζητούν μορφές αντιμετώπισής της για τη σωτηρία του κεφαλαίου στα πλαίσια της ΕΕ και της Ευρωζώνης, εκφράζοντας ταυτόχρονα και τις συνέπειες για το σύστημα κάτω από το φόβο μαζικών λαϊκών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει η πολιτική που καταστρέφει μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, «οι κοινωνίες, λένε, συσσωρεύουν ένταση και οργή». Ολα τα αστικά επιτελεία, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της πολιτικής διαχείρισης που στηρίζουν (την αυστηρή δημοσιονομική ή τη λεγόμενη επεκτατική, δηλαδή τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και κάποια ενίσχυση της ζήτησης ως μέτρο τόνωσης της καπιταλιστικής οικονομίας), ψάχνουν τη διέξοδο από την κρίση στη δημιουργία συνθηκών καπιταλιστικής ανάπτυξης. Βεβαίως, η αστική προπαγάνδα συνεχίζει να εστιάζει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στις συνέπειες των κρατικών χρεών και των δημόσιων ελλειμμάτων και προβάλλει διάφορες μορφές διαχείρισής τους αλλά πάντα με προσανατολισμό στη δημιουργία συνθηκών ρευστότητας χρήματος, δηλαδή κεφαλαίου για επενδύσεις.
***
Για παράδειγμα, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επεξεργάζεται το πρόγραμμα των νέων βάρβαρων αντιλαϊκών περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι πάνω από 14 δισ. ευρώ,

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ


Συνεχίζουμε τους αγώνες μέχρι να εκπληρωθούν τα ιδανικά μας
Από την εκδήλωση της Παρασκευής με ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη
«Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μέχρι να εκπληρωθούν τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι σύντροφοί μας». Με αυτή την υπόσχεση ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα των ναζί κατακτητών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε το παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με καταθέσεις στεφάνων στα σημεία της Νίκαιας που εκτελέστηκαν πατριώτες.
Στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Παράσχος, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς, τόνισε πως οι εκδηλώσεις αυτές για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης «δεν αποτελούν μόνο μέρες μνήμης αλλά μια νέα αρχή αγώνων για τα ιδανικά της ανεπανάληπτης εκείνης εποποιίας που και σήμερα φαντάζουν επίκαιρα».
Η κρίση φέρνει μπροστά οξύτατα το θέμα της πολιτικής αλλαγής
Στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα εκείνης της εποχής. Και με αφορμή τις

Επιχείρηση παρεμπόδισης της προπαγάνδας του Φεστιβάλ


Επιχείρηση παρεμπόδισης της προπαγάνδισης των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο 18 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, με προσαγωγές μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και με πρόσχημα δήθεν την παράνομη αφισοκόλληση.
Η επιχείρηση αυτή εκδηλώθηκε με την έναρξη της πανεξόρμησης (εξορμήσεις με υλικό, αφισοκολλήσεις, κ.λπ.) που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για την προπαγάνδιση των τριήμερων εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που θα γίνει στις 6-7-8 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Το πρωί του Σαββάτου, αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν στο Α.Τ. Σταυρούπολης δύο στελέχη της ΝΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, ένα μέλος της ΚΝΕ και ένα μέλος του ΚΚΕ με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης. Εναντίον τους κατατέθηκε μήνυση από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα και αναμένεται να δικαστούν το επόμενο διάστημα. Λίγη ώρα αργότερα και πάλι στην περιοχή της Σταυρούπολης, αστυνομικοί εμπόδισαν την πραγματοποίηση αφισοκόλλησης και κράτησαν τα στοιχεία μέλους του ΓΠ της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για να του απαγγείλουν επίσης κατηγορίες για παράνομη αφισοκόλληση.

Ντελάλης του ευρωμονόδρομου ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο ψευτοκαυγάς με τη ΝΔ στόχο έχει να κρύψει ότι η πραγματική τους αντίθεση βρίσκεται στο ποιος είναι καλύτερος συνομιλητής της ΕΕ και της τρόικας
Τις αντιφάσεις που γεννά η στρατηγική του υπέρ της ΕΕ από τη μια και η προσπάθειά του να κοροϊδέψει το λαό ότι υπάρχουν φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, αναδεικνύουν οι αντικρουόμενες απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της οικονομίας και των εξελίξεων στην Ευρωζώνη. Τις διαφορετικές απόψεις εκμεταλλεύεται η ΝΔ για να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν δύναμη δήθεν ενάντια στην ΕΕ.
Με αυτόν τον τρόπο και με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, το αστικό πολιτικό σύστημα ενισχύει την καταστροφική για το λαό λογική του ευρωμονόδρομου. Ταυτόχρονα, συντηρεί ένα δικομματικό καυγά που στόχο έχει να συγκαλύψει το γεγονός ότι με ευθύνη της ΕΕ και των ντόπιων υποστηρικτών της ο λαός οδηγείται σταθερά στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Αφορμή για το νέο γύρο ανακοινώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανακάλυψε το... «κοινωνικό κράτος»


Τις μύχιες επιθυμίες της αστικής τάξης της χώρας και του διεθνούς παράγοντα να ξεμπερδεύουν μία και καλή με κάθε έννοια και συμβολισμό που παραπέμπει στις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων του προηγούμενου αιώνα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προαναγγέλλει τον ολοκληρωτικό και πλήρη ενταφιασμό των κοινωνικών δαπανών. Ο Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις που έκανε σε κυριακάτικη εφημερίδα, με τον πλέον προκλητικό τρόπο υποστήριξε ότι «έχουμε το ακριβότερο κοινωνικό κράτος στην Ευρωζώνη, δεν μπορούμε να το συντηρούμε άλλο με δανεικά».
Πρόκειται για δήλωση με πολλαπλές ερμηνείες και αποδέκτες. Καταρχάς, ο υπουργός Οικονομικών παραποιεί βάναυσα την αλήθεια όταν δηλώνει ότι «έχουμε το ακριβότερο κοινωνικό κράτος στην Ευρωζώνη». Αυτό είναι πέρα για πέρα ψευδές, δεδομένου ότι για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους υψηλές κοινωνικές παροχές είχαν τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Μ. Βρετανία) και οι σκανδιναβικές χώρες.
Φυσικά, το επίπεδο κοινωνικών παροχών της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκριθεί - τουλάχιστον στα σοβαρά - ούτε με αυτά της Ιταλίας και της Γαλλίας. Σε κάθε περίπτωση, «ατάκες» όπως αυτή του υπουργού αποτελούν τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις το ξερίζωμα και των τελευταίων κατακτήσεων που απέσπασε η εργατική τάξη και ο λαός με ανείπωτες θυσίες και αίμα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ψευτοκαυγάς...


Αποπροσανατολιστικό ψευτοκαυγά στήνουν σχεδόν καθημερινά μεταξύ τους ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκυβέρνηση. 
Τούτη τη φορά αφορμή είναι τα νέα άγρια αντιλαϊκά μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, για να ασκήσει δήθεν κριτική στη συγκυβέρνηση ότι επιβάλλει τα μέτρα για να ικανοποιήσει την τρόικα, πάει στην ΕΕ όχι ως διαπραγματευτής αλλά ως «ικέτης» και ότι οδηγεί την Ελλάδα στη χρεοκοπία και στη δραχμή... για να απαντήσει η ΝΔ -με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ- ότι εκείνος επιδιώκει τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή. Στόχος, να δείξουν ότι αντιπολιτεύονται μεταξύ τους την ώρα που και οι δύο αναζητούν και προβάλλουν λύσεις εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, υπεραμύνονται του ευρώ, δηλαδή στηρίζουν διέξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου,

Φοβέρες και ψέματα από την κυβέρνηση, με αφορμή τα όσα έγιναν στην Υδρα


Με έναν οχετό από ψέματα και φοβέρες στο λαό που πτωχεύει ανεξέλεγκτα, η κυβέρνηση επιχείρησε την Κυριακή να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά τα επεισόδια που προκάλεσε το Σάββατο η κατασταλτική επέμβαση στην Υδρα, με αφορμή την αντίδραση κατοίκων στη σύλληψη ιδιοκτήτριας εστιατορίου από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ.
Θυμίζουμε ότι το κλιμάκιο είχε φτάσει στο νησί και έκανε ελέγχους για αποδείξεις σε καταστήματα. Οταν εντοπίστηκε η ιδιοκτήτρια της συγκεκριμένης ταβέρνας να μην έχει κόψει αποδείξεις, συνελήφθη και κατά τη μεταφορά της στο Αστυνομικό Τμήμα λιποθύμησε. Τότε, επενέβη ο γιος της, ο οποίος συνελήφθη και αυτός. Αμέσως μετά, καταστηματάρχες της περιοχής έφτασαν έξω από το Τμήμα και το πολιορκούσαν ζητώντας την απελευθέρωση του συλληφθέντος, ενώ έκοψαν το φως και το νερό στο κτίριο. Στο νησί έφτασε μία διμοιρία των ΜΑΤ το ίδιο βράδυ για να φυγαδευτούν τα μέλη του κλιμακίου αλλά και ο συλληφθείς και άλλη μία διμοιρία προκειμένου να συνεχιστούν οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ.

Ερευνες και πένθος για το μακελειό στα ορυχεία πλατίνας «Μαρικάνα»


Εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχθηκε μέχρι τέλος της βδομάδας σε όλη τη Νότια Αφρική μετά τον άδικο χαμό 34 απεργών την περασμένη Πέμπτη στα ορυχεία πλατίνας «Μαρικάνα» της εταιρείας «Λονμίν», που αιματοκυλίστηκε από τη βία των αστυνομικών δυνάμεων...
Χτες, πολλές δεκάδες μητέρες, γυναίκες και αδελφές βρίσκονταν έξω από τα δικαστήρια του Γιοχάνεσμπουργκ σε μία προσπάθεια να δουν εάν ο γιος, ο σύζυγος ή ο αδελφός τους παραμένει ζωντανός και είναι ένας από τους 259 μεταλλωρύχους που συνελήφθησαν και κρατούνται (!) από τις αστυνομικές δυνάμεις με την κατηγορία της άσκησης βίας δημοσίως. Το γεγονός μαρτυρά την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από τις νοτιοαφρικανικές αστυνομικές αρχές προς τους οικείους των