Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Ρόζα Εσκενάζυ: Για να ξέρεις αλανιάρη

Μαρόκο - Μάρκος Βαμβακάρης

«Ολοι μαζί τα φάγαμε»!...

Απο http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/
Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος
  
Πώς και όλη η «ιερή αγανάκτηση» των ΜΜΕ εξαντλείται στο «φοροφυγά ελεύθερο επαγγελματία», όταν ο φόρος για το βιομήχανο έχει μειωθεί από το 45% στο 20%;
Πώς ούτε μια τόση δα αναφορούλα δεν κάνουν στο γεγονός ότι ο μισθωτός, πέραν της επαχθούς έμμεσης φορολογίας, φορολογείται άμεσα με συντελεστές 18%, 24%, 26%, 32%,
όταν ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής (χωρίς να υπολογίζεται η νέα μείωση στους φορολογικούς συντελεστές του κεφαλαίου)
για τη «Γιούρομπανκ» είναι 14%,
για την «Πειραιώς» είναι 19,4%,
για την «Αλφα» είναι 20%,
για την «Εθνική» είναι 23%;...
Πώς εξηγείται ότι - σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2007 - το κεφάλαιο στην Ελλάδα φορολογείτο με 15%, όταν το εισόδημα από εργασία φορολογείτο με 35%;
Μια από τις απαντήσεις στο...

 ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά;» και στο ποιοι είναι αυτοί που «όλοι μαζί τα φάγαΝε», δίνεται από το γεγονός ότι

Διόδια STOP! Ο Ιαβέρης για τον παράδρομο & διόδια Αφιδνών

Απο http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Ο κ. Αλαβάνος

Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ διατυμπανίζει συνεχώς πως έχουμε εξουσία της τρόικας, την οποία θα καταργήσει στην Περιφέρεια Αττικής. Αλλά η Ελλάδα δε βρίσκεται υπό κατοχή, όπως λέει. 
Στην εξουσία βρίσκεται η εξουσία των μονοπωλίων, που η κυβέρνηση υπηρετεί. Εναλλάξ οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, υλοποιούν τις ανάγκες του κεφαλαίου σε συνεργασία με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΔΝΤ, ΝΑΤΟ, κ.ά., για να ισχυροποιήσουν τα μονοπώλια στις διεθνείς αγορές. Εφαρμόζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισε και ο ΣΥΝ. Οι αποφάσεις της ΕΕ επιταχύνονται σε περίοδο κρίσης, ώστε η εργατική δύναμη να γίνει ακόμα πιο φθηνή, να γενικευθούν η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, οι ιδιωτικοποιήσεις.
Η τρόικα έρχεται ενισχυτικά για να θωρακίσει την εξουσία των μονοπωλίων, το πολιτικό τους σύστημα, να ελέγξει πως προωθείται η κερδοφορία των κεφαλαίων, μαζί με τους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους.
Η θέση για «εξουσία τρόικας» αθωώνει την εξουσία των μονοπωλίων, τη στρατηγική τους που υλοποιείται χρόνια - με ιδιαίτερη οξύτητα την τελευταία 20ετία - που και ο Αλαβάνος στήριξε με τον ΣΥΝ και στηρίζει και σήμερα - ως προς το περιεχόμενό της.

Ευφάνταστος αντικομμουνισμός

Μέρες που είναι, οι αστοί στη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, γιορτάζουν τα 20 χρόνια από την προσάρτηση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, με την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ετσι, ευκαιρίας δοθείσης ο αντικομμουνισμός και τα περί «δικτατορίας» πάνε σύννεφο ακόμα και με τους πιο ευφάνταστους και γι' αυτό πιο ύπουλους τρόπους.
Το γερμανικό κεφάλαιο με τις πρεσβείες και τα ινστιτούτα ανά τον κόσμο προσπαθούν να στήσουν την ιστορία με το κεφάλι προς τα κάτω και τα πόδια προς τα πάνω. Κρύβουν τις προσπάθειες του διεθνούς ιμπεριαλισμού, από τις πρώτες μέρες της αντιφασιστικής νίκης, να πνίξει την απόφαση του λαού να επιλέξει το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Κρύβουν τις ποικίλες επεμβάσεις, τους πραγματικούς λόγους που το λαϊκό καθεστώς προχώρησε στην ανέγερση τείχους στο Βερολίνο που ιμπεριαλιστές ήθελαν ένα προγεφύρωμα - νησίδα μέσα στην Ανατολική Γερμανία. Αυτό απεικονίζεται με φωτογραφικό υλικό και συνειρμούς ανελευθερίας από την έκθεση, για παράδειγμα, του Ινστιτούτου «Γκαίτε» στη Θεσσαλονίκη, ως το δήθεν κουίζ της γερμανικής πρεσβείας. Πάντως ο Γερμανός φοιτητής που δημιούργησε ένα παιχνίδι για ηλεκτρονικό υπολογιστή (computer game), είναι μακράν ...μπροστά. Στα πλαίσια άκουσον - άκουσον διπλωματικής εργασίας έφτιαξε ένα κατασκεύασμα με ανατολικογερμανούς συνοριακούς φρουρούς που πυροβολούν ... πολιτικούς πρόσφυγες. «Στο ανατολικογερμανικό καθεστώς, λέει, παίρνουν παράσημα» και όταν το παιχνίδι μεταφέρεται στο 2000 «δικάζονται για εγκλήματα που διέπραξαν στο όνομα του ανατολικογερμανικού κομμουνιστικού καθεστώτος».
Υποτίθεται ότι το παιχνίδι φτιάχτηκε για τη συμφιλίωση, αλλά ακόμα και το αρμόδιο Ομοσπονδιακό Ιδρυμα για τη Συμφιλίωση ανακοίνωσε ότι ενώ «θεωρεί θεμιτούς κάποιους άλλους τρόπους συμφιλίωσης με το καθεστώς της περιόδου 1949-1989, αμφιβάλλει για το αν οι νέοι θα μάθουν κάτι σκοτώνοντας αντιφρονούντες».
Τέτοια ποικιλία αντικομμουνισμού υπάρχει. Και χωρίς να κρύψουμε δυσκολίες και αδυναμίες στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη ΓΛΔ, δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται σταθερά στόχος συκοφάντησης γιατί η εμπειρία της έχει αφήσει σημαντικές παρακαταθήκες για το λαό της Γερμανίας και τους λαούς όλου του κόσμου. Γι' αυτό την πολεμούν με λύσσα.

Πληρώνει μισθούς για εργασία σε ΜΚΟ!

VODAFONE
«Δούλεψε στο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής σου και η Vodafone θα καλύψει το μισθό σου»! Αυτή είναι η νέα «φιλανθρωπική εκστρατεία» του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Χαρακτηριστική απόδειξη της σημασίας που δίνουν οι πολυεθνικές στην ανάπτυξη των ΜΚΟ, αφού είναι πολύτιμη για το κεφάλαιο: Δίνει ώθηση στην πλήρη απόσυρση του κράτους από κρίσιμους τομείς όπως Υγεία και Πρόνοια, «καθαρίζει» το έδαφος για τις επενδύσεις των πολυεθνικών, αντικαθιστώντας την εργασία από την εθελοντική προσφορά», καθαγιάζει το προφίλ των εργοδοτών μέσω «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».
Προκύπτουν μια σειρά εύλογα ερωτήματα: 
  • Πού αποβλέπει μια πολυεθνική, η οποία έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις, όταν προσφέρει μισθούς ενός χρόνου σε κάποιον που θα ζητήσει δουλειά σε έναν κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό; 
  • Πόσο «κοινωνικά ευαίσθητη» μπορεί να είναι μια επιχείρηση που: Εξαναγκάζει σε «εθελούσια έξοδο» πάνω από 100 εργαζόμενους. Μεταφέρει δεκάδες εργαζόμενους στη θυγατρική της, ΗΟL, με χειρότερους όρους εργασίας. 
  • Αξιοποιεί όλη την αντεργατική νομοθεσία για να «μηδενίσει» το εργατικό κόστος. 
  • Τοποθετεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας «όπου γης» παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων. 
  • Είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με το λογισμικό της να προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης 4.000 συσκευών κινητής τηλεφωνίας.
  •  Είχε απαγορεύσει περιοδεία του ΚΚΕ σε χώρο εργασίας της εταιρείας.

Η νέα αυτή σύμπραξη της πολυεθνικής με μη κυβερνητικές οργανώσεις δείχνει, ότι οι ΜΚΟ παίζουν εξέχοντα ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται να μπαλώνονται κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες μέσω του εθελοντισμού και της «ελεημοσύνης των χορτάτων», τη στιγμή που αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν καθολικά, δωρεάν και αναβαθμισμένα με σταθερές θέσεις εργασίας. Ο ρόλος αυτός των ΜΚΟ θα αναβαθμιστεί στο μέλλον, όταν δομές Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας θα ανατεθούν στα τοπικά όργανα της κρατικής διοίκησης και σε ιδιώτες, είτε αυτοί φορούν τη μάσκα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, είτε των κοινωνικών επιχειρήσεων. Τέτοιες συμπράξεις τοπικής διοίκησης, ΜΚΟ και πολυεθνικών χαμηλώνουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων, κρύβουν τη ληστρική και αντιπεριβαλλοντική φύση των μονοπωλίων και ανοίγουν το δρόμο στις πολυεθνικές να εισέλθουν πιο δυναμικά στις κοινωνικές δομές, να εμπορεύονται τη ζωή και το θάνατο.

Οι λαϊκοί αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο!


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Με κείμενο υπογραφών, που διακινείται από χτες, οι εργάτες του χεριού και του πνεύματος καλούνται να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο κατάπτυστο φιρμάνι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
Να δώσουν ηχηρή απάντηση στη νέα απόπειρα στοχοποίησης των λαϊκών κινημάτων, στο όνομα της«καταπολέμησης του εξτρεμισμού», που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καλούνται οι εργάτες του χεριού και του πνεύματος, οι άνθρωποι του μόχθου απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, βάζοντας την υπογραφή τους κάτω από κείμενο διαμαρτυρίας για το αντιδημοκρατικό αντιλαϊκό σχέδιο ψηφίσματος που προωθείται στο εν λόγω Συμβούλιο.
Στο κείμενο των υπογραφών, που διακινείται ήδη από χτες, σημειώνεται:
«Στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 5 Οκτωβρίου προωθείται για έγκριση ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ψήφισμα, το οποίο με πρόσχημα την "καταπολέμηση του εξτρεμισμού" προχωρεί σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα χαρακτηρίζει ως "εξτρεμισμό" τους αγώνες των εργαζομένων και ως "εξτρεμιστές" τα λαϊκά κινήματα και τις οργανώσεις τους που αγωνίζονται για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ προβλέπει και μέτρα κατά των κομμάτων και οργανώσεων που αμφισβητούν το καθεστώς της εξουσίας των μονοπωλίων και αγωνίζονται για την ανατροπή του.
Με αυτό το ψήφισμα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συνδράμει στο να διαμορφωθεί ένα ακόμη πιο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο σ' ολόκληρη την Ευρώπη, την ώρα, μάλιστα που δυναμώνουν οι εργατικοί αγώνες σ' όλες τις χώρες ενάντια στις συνέπειες από την κρίση, που βιώνουν οι εργαζόμενοι.
Κάτω από την έννοια - λάστιχο του "εξτρεμισμού" γίνονται απαράδεκτες αναφορές και στις μαζικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, με φανερή σκοπιμότητα να ταυτιστούν αυτές με τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών.
Στο όνομα της θωράκισης του συστήματος και με πρόσχημα την "πρόληψη της διασάλευσης της δημόσιας τάξης" δικαιολογούνται μέτρα που πλήττουν καίρια δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες.
Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται για τα κόμματα που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα είναι: Η απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτά, ο αποκλεισμός τους από τη συμμετοχή στις εκλογές, φθάνοντας ακόμα και στην απαγόρευση λειτουργίας τους.
Καλούμε τους εκπροσώπους της χώρας μας να καταψηφίσουν αυτό το κατάπτυστο ψήφισμα. Να μην περάσουν ανάλογες αντιδημοκρατικές νομοθετικές ρυθμίσεις από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα εθνικά κοινοβούλια.
Δηλώνουμε πως κανένα σχετικό ψήφισμα δεν θα καταφέρει να βάλει στο "γύψο" τις αγωνιστικές διαθέσεις μας, την πάλη μας για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, την πάλη ενάντια σε κάθε μέσο που αποβλέπει στη φίμωση του λαού, για την ανεμπόδιστη πολιτική και συνδικαλιστική δράση».

ΝΙΚΑΙΑ Σταθερά κι αταλάντευτα μαζί με τους εργαζόμενους


«Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, γι' αυτό και πετύχαμε τη μονιμοποίηση εκατοντάδων συμβασιούχων. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε διεκδίκησή τους που ανεβάζει το εισόδημά τους, ειδικά σήμερα που δέχονται τη βάρβαρη επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μαζί τους». Αυτό ξεκαθαρίζει η αγωνιστική δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας, με χτεσινή της ανακοίνωση, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και τους μηχανισμούς του, που, προχτές, βρέθηκαν σε πλήρη δράση, επιχειρώντας να στήσουν ένα οργανωμένο σχέδιο, που άγγιξε τα όρια της προβοκάτσιας, σε βάρος του κομμουνιστή δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου.
Ο Δήμος Νίκαιας σημειώνει: «Δεν επιτρέπεται να στήνονται τέτοια πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της Δημοτικής Αρχής, που τελικά στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, γι' αυτό και πετύχαμε τη μονιμοποίηση εκατοντάδων συμβασιούχων. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε διεκδίκησή τους που ανεβάζει το εισόδημά τους, ειδικά σήμερα που δέχονται τη βάρβαρη επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μαζί τους από την κυβέρνηση τα χρήματα που περικόπτει από το μισθό τους. Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) όμως μη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων λόγω της δέσμευσής τους από τη δικηγόρο (σ.σ. του σωματείου) κα Ρήγα εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και εμείς είμαστε αντίθετοι με όλες μας τις δυνάμεις».
Τονίζει ότι «αν και ο Δήμος Νίκαιας βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξακολουθεί και πετυχαίνει την απρόσκοπτη μισθοδοσία των εργαζομένων». Καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Συλλόγου των εργαζομένων», που φτάνει «να διακινδυνεύσει» ακόμα και «τη μισθοδοσία τους». «Αν η αποδέσμευση του ποσού, αναφέρεται στην ανακοίνωση, γίνει τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, η πληρωμή των εργαζομένων θα γίνει την Τρίτη 5 Οκτωβρίου».
«Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκαιας - Ρέντη
Με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκαιας - Ρέντη, που υποστηρίζει το ΚΚΕ, επισημαίνει: «Η συνεπής στάση της σημερινής δημοτικής αρχής ενοχλεί αφάνταστα όσους θέλουν να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία στους εργαζόμενους» και συγκεκριμένα τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, που συναίνεσαν με την αντιλαϊκή πολιτική να εφαρμοστούν σε όλους τους δήμους οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, «παζάρευαν» με την κυβέρνηση και τους τοπικούς «άρχοντες» τις «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» του δημόσιου τομέα, για να χωρίσουν τους συμβασιούχους εργαζόμενους σε «χρήσιμους» και «περισσευούμενους» και «τώρα προετοιμάζουν το έδαφος για τα μετεκλογικά παζάρια, για το πόσοι (μόνιμοι πλέον) εργαζόμενοι περισσεύουν με τον "Καλλικράτη"». Αυτή τη στάση ακολουθούν «και οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ Δήμου Νίκαιας στην ΠΟΕ - ΟΤΑ».
«Καλούμε τους εργαζόμενους στο δήμο, αλλά και όλα τα λαϊκά στρώματα της Κοκκινιάς και του Ρέντη να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ποιος ωφελείται από τέτοιες ενέργειες και να αντισταθούν. Να στείλουν μήνυμα λαϊκής νίκης και στις επερχόμενες εκλογές, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης"!».

'Η από δώ, ή από κει


«Ολα τα λεφτά» είναι οι προχτεσινές δηλώσεις του Παπανδρέου.
Είπε ωμά ότι θέλει «πράσινο» το χάρτη την επομένη των εκλογών κι ότι αυτό θα σημαίνει λαϊκή έγκριση στην πολιτική του. Ζήτησε, δηλαδή, από τα εκατομμύρια των θυμάτων της πολιτικής που εφαρμόζει να ψηφίσουν υπέρ της αυτοκτονίας τους.
Είπε, επίσης, πως με αυτές τις εκλογές ο ελληνικός λαός δίνει εξετάσεις και στα μονοπώλια για το αν έχει γίνει πειθαρχικός! Πρόκειται για καθαρό εκβιασμό που επιβάλλεται να απαντηθεί ευθέως απ' όλους όσους δεν ταυτίζουν το λαϊκό συμφέρον με το συμφέρον των καπιταλιστών.
Είπε, ακόμα, πως πρέπει να ψηφιστούν αυτοί που στηρίζουν τον «Καλλικράτη». Ηδη έσπευσε χτες να δηλώσει στήριξη ο Δημαράς, δεδομένη θεωρούν τη στήριξη ο Καμίνης και ο Κακλαμάνης, καθαρά στηρίζουν ο Σγουρός και ο Κικίλιας, δεν αντιδρά ο Μητρόπουλος, εκεί κοντά κινείται ο Αλαβάνος. Δηλαδή, ο Παπανδρέου προσδιόρισε ήδη ότι πρέπει να ψηφιστούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ (επίσημοι και ανεπίσημοι), αλλά και αυτοί της ΝΔ και οι λεγόμενοι «αντάρτες», «ανεξάρτητοι, «υπερκομματικοί» και όπως αλλιώς αυτοαποκαλούνται.
Δεν πρόκειται για παραλογισμό. Νυν υπέρ πάντων για την αστική τάξη την οποία εκφράζει καθαρότατα ο Παπανδρέου

Η τρόικα, ο Παπαδόπουλος και οι «προοδευτικοί»


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
πηγή : ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗΘυμάμαι, πριν από τρία χρόνια, έναν ταξιτζή που με αναγνώρισε, παραλαμβάνοντάς με από το αεροδρόμιο, να μου λέει: « τι τα θες κύριέ μου, ο Έλληνας δεν αλλάζει. Ένας Παπαδόπουλος χρειάζεται». Ο ίδιος λόγος παρατηρώ να διατυπώνεται σήμερα και στο διαδίκτυο από όλους τους συντηρητικούς που εμφανίζονται ως προοδευτικοί: « Βρε, δεν λες που υπάρχει και η τρόικα, να γίνει ο Έλληνας άνθρωπος, να σοβαρευτούμε, να γίνουμε υπεύθυνοι, να μπει μια τάξη…», σημειώνουν.

Στην πραγματικότητα αυτός είναι ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος, ο οποίος εκφράζεται από τον Γιώργο Παπανδρέου και όλους τους νεοφιλελευθέρους, ασχέτως αν ανατοποθετούνται στην εθνικιστική δεξιά, στο κέντρο ή και αριστερότερα. Η αλλαγή που διαρκώς αναμασά ο Πρωθυπουργός και προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ....
και οι συνοδοιπόροι του, από όλους τους τυποποιημένους πολιτικούς χώρους, προϋποθέτει την βίαιη συμμόρφωση των απείθαρχων Ελλήνων σε αξίες και νόμους που αναπαριστώνται σαν η υπέρτατη αλήθεια για την πρόοδο και την ευημερία, αν και εμφανώς αντιστρατεύονται και τα δύο. Η τρόικα είναι ο σύγχρονος Παπαδόπουλος, που μας βάζει στο

ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

Γράφει ο  Δημήτρης Καζάκης 


Το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου, ηλεκτρονικού και μη, συζητά το αν θα επιβληθεί νέο μνημόνιο ή όχι. Ο λόγος που όλοι έχουν επικεντρωθεί στο μνημόνιο είναι γιατί δεν θέλουν να συζητήσουν τις εξελίξεις που συμβαίνουν σε επίπεδο ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτές τις ημέρες. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξέρει σε τι βάζει την υπογραφή της η κυβέρνηση. Σε τι καθεστώς καταδικάζουν την Ελλάδα και τον λαό της ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες και τα κοράκια της πολιτικής και της οικονομίας που έχει μαζέψει γύρω του.
Άλλωστε τι είπε στην εκλεκτή ομήγυρη από κερδοσκόπους επενδυτές, τραπεζίτες, γραφειοκράτες και ό,τι άλλο διαθέτει ο υπόκοσμος της διεθνούς αγοράς στο New York Economist Club (22.9): «Εν ολίγοις μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία, προκειμένου να προωθήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέβαλλαν επί σειρά ετών, φοβούμενες το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος». Τι σημαίνει αυτό; Ότι για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του η κρίση της χώρας δεν.........
ήταν παρά μια ευκαιρία να ξεγελάσει τον κόσμο και να επιβάλει πολιτικές που καθυστερούσαν λόγω κοινωνικής αντίδρασης.
Με άλλα λόγια, ο κ. πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ακόμη μια φορά ότι δεν του καίγεται καρφί για την κρίση της χώρας, απλώς είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να κάνει αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει ο κ. Καραμανλής, παλιότερα ο κ. Σημίτης και ακόμη παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης λόγω της κοινωνικής και πολιτικής απαξίωσης των κυβερνήσεών τους.

Αποχή


Πριν περίπου ένα χρόνο έγιναν ευρωεκλογές. Νικητής, όπως - σε σχεδόν πανηγυρικό τόνο - μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα σε όλη την ΕΕ, και στην Ελλάδα σύμφωνα με τα εγχώρια ΜΜΕ, ήταν η αποχή...
***
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις ευρωεκλογές του 2009, μόνο το 43% των Ευρωπαίων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες. Δηλαδή, πάνω από 213 εκατομμύρια Ευρωπαίων απείχαν από τις εκλογές.
Σημειωτέον ότι το ποσοστό όσων προσήλθαν στις κάλπες αποδείχτηκε μικρότερο κι από εκείνο των ευρωεκλογών του 2004, οπότε και ψήφισε το 45,47% των Ευρωπαίων πολιτών.
*
Αναγκαία επισήμανση:
Το γεγονός ότι πάνω από διακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να προσέλθουν στην κάλπη, 

Αντιδραστικές αλλαγές


Η κυβέρνηση νομοθετεί νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της κρίσης, για να στηριχθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μειώνει τους μισθούς με το νέο μισθολόγιο και στο δημόσιο τομέα, στο όνομα αντιμετώπισης των ελλειμμάτων. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού του αστικού κράτους, και μέσω του νέου μισθολογίου, προωθεί νέες σαρωτικές, αντιδραστικές αλλαγές, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά για το κράτος των μονοπωλίων και τα κέρδη τους. Ενάντια στα δικά τους δικαιώματα και ανάγκες, ενάντια στα δικαιώματα και στις ανάγκες του λαού. Τα κριτήρια αποδοτικότητας π.χ. του εκπαιδευτικού, του νοσηλευτικού προσωπικού, άλλων τομέων του δημοσίου, προσαρμόζονται στην Παιδεία και στην Υγεία της αγοράς καταβαραθρώνοντας τη μόρφωση, τις ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας, άλλες ανάγκες που σχετίζονται με το Δημόσιο, προκειμένου να ενισχύεται η επιχειρηματική δράση. Η επίθεση της κυβέρνησης κλιμακώνεται. Χρειάζεται ενιαία αποφασιστική λαϊκή απάντηση με την πάλη ενάντια σε αστικό κράτος και μονοπώλια,αποδέσμευση από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, συμπόρευση με το ΚΚΕ και με την ψήφο, για να ανακοπεί και να ανατραπεί τελικά η αντιλαϊκή πολιτική.

Όταν η Κομισιόν... σφίγγει βίδες!Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
Από την "Καθηερινή" του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2010

Η σύμπτωση ήταν συμβολική: Την ώρα που 100.000 απεργοί διαδήλωναν εναντίον της λιτότητας, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των ευρωπαϊκών συνδικάτων, μια πολιορκημένη Κομισιόν εξέδιδε πολεμικό ανακοινωθέν, αναγγέλλοντας την «αυστηροποίηση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Στην κραυγή αγωνίας για την ανεργία, που αποκτά διαστάσεις κοινωνικής πανδημίας, οι Βρυξέλλες απάντησαν με το «σφίξιμο της βίδας», κατά την κυνική έκφραση του κ. Μπαρόζο, που δικαίωσε τον χαρακτηρισμό του οικονομικού αναλυτή Γκίντεον Ράχμαν περί «θαλάμου βασανιστηρίων του κ. Σόιμπλε»!

Η Λιάνα εφ όλης της ύλης