Σελίδες

20 Αυγ 2011

Η κρίση βαθαίνει...



Καταρρίπτονται η μια μετά την άλλη οι εκτιμήσεις και προβλέψεις της κυβέρνησης για την έκταση και το βάθος της οικονομική κρίσης. 
Από πέρσι μέχρι και σήμερα τα οικονομικά της επιτελεία υποχρεώνονται σε συνεχείς αναθεωρήσεις για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας, αλλά κάθε φορά διαπιστώνεται ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από εκείνη που αρχικά εκτιμούν.
Με αυτή ακριβώς τη λογική και με τη μέθοδο της ...διολίσθησης, ενώ το Μάη που μας πέρασε, πριν τρεις μήνες, διαβεβαίωναν ότι όπου να 'ναι φτάνουμε στο τέλος, χτες βγήκε ο υπουργός Οικονομικών και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι αν η κατηφόρα μείνει στο -4,5%.

Προαναγγέλλουν την επόμενη φάση αντιλαϊκής κλιμάκωσης.



Με φόντο τα βαθιά αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης, του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, σε κλίμα οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε οικονομικά κέντρα, κράτη και κυβερνήσεις, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας ετοιμάζεται για την επόμενη φάση κλιμάκωσης, την ολομέτωπη επίθεση απέναντι στο λαό.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι εκβιασμοί και οι απειλές γύρω από τις εκταμιεύσεις των δόσεων από τους μηχανισμούς στήριξης που έστησαν και στήνουν οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί θα πάρουν πρωτόγνωρες διαστάσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί και τα κλιμάκια της τρόικας, που τις μέρες αυτές βρίσκονται για «συνεννοήσεις» στην Αθήνα, κόβουν και ράβουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που θα περιλάβουν σε νέο φορολογικό νομοσχέδιο - προπομπό του κρατικού προϋπολογισμού που θα καταθέσουν για την ερχόμενη χρονιά (2012).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Εξελίξεις γενικευμένης αναμέτρησης.



Ο συνεχιζόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Λιβύη και η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, οι απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου κατά της Συρίας, η ισραηλινή βαρβαρότητα στην Παλαιστίνη κι οι απειλές που απευθύνει το Ισραήλ κατά της Αιγύπτου, αλλά και κατά του Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του επικίνδυνου για τους λαούς «παζλ», που εκτυλίσσεται στην περιοχή. 
Η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα αν αποδειχθούν αληθινές οι πληροφορίες, που κυκλοφορούν το τελευταίο 48ωρο, σύμφωνα με τις οποίες σαουδαραβικά τεθωρακισμένα, μέσω της Ιορδανίας, κινούνται με κατεύθυνση τα ιορδανο-συριακά σύνορα.

"Δεχτείτε να χάσετε κι άλλα γιατί αλλιώς θα επέλθει καταστροφή"...



ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΕΙΝΑΙ τώρα αυτό; 
Απειλή είναι; 
Τι είναι; 
Για τη δήλωση Βενιζέλου λέμε φυσικά, που είπε πως δε θα θιγούν τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα αν εφαρμοστεί πιστά το Μεσοπρόθεσμο.
Κατ' αρχήν υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι εδώ. 
Το Μεσοπρόθεσμο ακριβώς αυτό που κάνει είναι να θίγει το λαϊκό εισόδημα. 
Αυτή είναι η ουσία του.
Επίσης, θέτει τις βάσεις για να ...θίγεται το λαϊκό εισόδημα για τα επόμενα 150 χρόνια και βάλε.
Αρα, λοιπόν, η δήλωση Βενιζέλου αποκλείεται να είναι υπόσχεση, οπότε μας μένει μόνον η εκδοχή της απειλής. 
Δηλαδή, το ...κλασικό σύστημα των τελευταίων δύο ετών. 

«Ριζικές αλλαγές» για τους εργαζόμενους...



Η ριζική αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και οι χιλιοειπωμένες εξαγγελίες περί αναβάθμισης και ανεξάρτητων δημοσίων ΜΜΕ, που τάχα στοχεύουν στην εξοικονόμηση περισσότερων πόρων, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της ραδιοτηλεόρασης, μαζικές απολύσεις, χτύπημα στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Φιλοχουντικό κόμμα στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας...



Τραγελαφική ήταν η δήλωση με την οποία ο Γ. Καρατζαφέρης υποδέχτηκε χτες στο κόμμα του τον πρώην βουλευτή της ΝΔ και μετά της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Κ. Κιλτίδη. 
Οπως είπε, «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε έναν εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο ο οποίος πολλαπλασιάζεται. Τα αστικά κόμματα έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν». 
Από τη δήλωση προκύπτει ότι ο Γ. Καρατζαφέρης εξαιρεί τον ΛΑ.Ο.Σ. από τα αστικά κόμματα. 
Ετσι τον βολεύει, έτσι λέει. 
Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική, καθώς ο ίδιος και οι βουλευτές του, πριν από μερικούς μόλις μήνες, καλούσαν «όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις» να συνάψουν μέτωπο απέναντι στο λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. 

Θα επιδεινωθεί η απαράδεκτη κατάσταση στα ΜΜΕ.



Για την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει:
«Η κυβέρνηση, υποκρινόμενη ότι θέλει μια δημόσια ανεξάρτητη ραδιοτηλεόραση, επιδιώκει να την προσαρμόσει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, ώστε να προπαγανδίζει πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της σφαγής των λαϊκών δικαιωμάτων και τον αυταρχισμό που τη συνοδεύει. 
Πίσω από τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες περί αναβάθμισης και ανεξάρτητων δημόσιων ΜΜΕ, η κυβέρνηση προωθεί δραστική συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μαζικές απολύσεις, χτύπημα στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πάτα γερά, φύγε μπροστά.



Πολύ πριν ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση, το ΚΚΕ μίλησε για τον ερχομό της, 
όχι γιατί είχε κάποια μαντική ικανότητα, αλλά γιατί εκεί οδηγούσε η ανάλυση των δεδομένων.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, κάθε άλλη κριτική, στην πιο «αριστερή» της εκδοχή έχει χρησιμοποιήσει κάμποσους χαρακτηρισμούς για να αποφύγει έναν: Οτι πρόκειται για βαθιά καπιταλιστική κρίση.
Για «καπιταλισμό καζίνο» ακούσαμε, για το χρηματοπιστωτικό πρόβλημα γράψανε χιλιόμετρα κειμένων, ένα ουρανοκατέβατο χρέος ξόρκισαν, χωρίς κανείς τους ακόμα και σήμερα να το συνδέει με την ίδια την καπιταλιστική κρίση. Επειδή θέλουν να αποφύγουν το μόνο πραγματικό δεδομένο: μια κρίση υπερπαραγωγής, κρίση υπερσυσσώρευσης, κρίση εντέλει που από τη σκοπιά του καπιταλισμού δεν μπορεί να ξεπεραστεί παρά μόνο καταστρέφοντας κεφάλαιο - παραγωγικές δυνάμεις.

Να μην παγιδευτούν οι άνεργοι.



Είτε το πρόγραμμα ονομάζεται «κοινωφελής εργασία», είτε «αυτεπιστασία», είτε είναι μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ανάμειξη των αμαρτωλών ΜΚΟ, είτε είναι μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το αποτέλεσμα είναι ένα: Τζάμπα εργάτες χωρίς δικαιώματα. 
Γιατί εκεί οδηγούν όλα αυτά τα ψευτοπρογράμματα δήθεν «απασχόλησης». Δίνουν τη δυνατότητα για μια τριετία στους δήμους να καλύψουν ανάγκες τους αποκτώντας περίπου 155.000 εργαζόμενους με μεροκάματο 25 ευρώ (625 μεικτά το μήνα) που στα χέρια τους θα καταλήγουν τελικά 500 ευρώ. 

Η τρομακτική λογική της κρίσης.



Ανίατη η αρρώστια του καπιταλισμού.
Το μικρό αυτό σημείωμα δεν σκοπεύει σε καμία επιστημονική ανάλυση. 
Αυτές έχουν γίνει με το παραπάνω και δείχνουν καθαρά την ταξική φύση όλων των οικονομικών αναλύσεων και «αληθειών». Οι μεν οπαδοί και θεράποντες του καπιταλιστικού συστήματος ψάχνουν εναγωνίως τα «λάθη» τακτικής και στρατηγικής των πολιτικών ηγεσιών και των καπιταλιστών για να τους δώσουν το κατάλληλο «φάρμακο» σωτηρίας του συστήματος οι δε συνεπείς εκπρόσωποι της εργατικής τάξης και του λαού παλεύουν για να αποκαλύψουν το βάθος της κρίσης και το αδιέξοδο του συστήματος που οδηγεί από κρίση σε κρίση, όποια μέτρα  και αν λαμβάνονται, προτείνοντας την απαλλαγή των λαών από αυτό.