Σελίδες

28 Νοε 2012

Η αγωνία των επίδοξων διαχειριστών ...


«Πριν δύο χρόνια μας έλεγαν ότι στόχος της βιωσιμότητας του χρέους είναι το 120% του ΑΕΠ. Τώρα μας λένε ότι μπορεί να είναι 124%. Αύριο μπορούν να μας πουν και 130%. Αυτές δεν είναι λύσεις. Κυρίως δεν είναι λύσεις με την κοινωνία όρθια. Η μόνη πραγματική λύση είναι να σταματήσουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις. Η μόνη πραγματική λύση είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, να μπει ο λαός στο προσκήνιο. Και όλοι πια αναμένουν αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα» (ο Αλ. Τσίπρας για τις προχτεσινές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ).
«Τελικά, με το "κούρεμα" που αποφασίστηκε, το χρέος της χώρας μας το 2020 θα είναι όσο ήταν και το 2009,

Σιδερένιο χέρι του κεφαλαίου η Χρυσή Αυγή


Ανακοίνωση, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη των βουλευτών του φασιστικού - ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, στην Κρήτη, εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη επίσκεψη των βουλευτών του φασιστικού - ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, με τη συνοδεία μερικών δεκάδων εξοπλισμένων μελών - μπράβων της και οι δηλώσεις τους, αναδείχνουν τον αντιδραστικό ρόλο που έχει αναλάβει από το σύστημα. Αποτελεί το σιδερένιο χέρι του κεφαλαίου, που με ωμό αντικομμουνισμό, λαϊκισμό, χυδαιότητα και βία, έχει στόχο να χτυπήσει τους Κομμουνιστές και το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα.
Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες της Κρήτης, να μην παρασυρθούν από το δήθεν "αντισυστημικό" ρατσιστικό τους προσωπείο, της δήθεν αποστροφής από τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος που και οι ίδιοι στηρίζουν.

Καστελόριζο, 23 Απρίλη του... 2020


Εικόνες από το... μέλλον
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 23 Απρίλη του 2010.
Ηταν τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός της χώρας, από το Καστελόριζο και με φόντο τις βαρκούλες που αρμενίζανε, μας ανακοίνωσε την υπαγωγή της Ελλάδας στη δίνη των μνημονίων.
Οπως μας είπαν τότε οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους, για τα μνημονιακά μαρτύρια του ελληνικού λαού, που ξεκίνησαν έκτοτε και συνεχίζονται ακατάπαυστα, η αιτία ήταν - έτσι μας είπαν - ότι το χρέος της χώρας ανήρχετο στο 125% του ΑΕΠ.
Αλλά να που σήμερα ήρθε ή ώρα να πανηγυρίσουμε. Ετσι μας λένε οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους. Μας λένε ότι πρέπει να πανηγυρίσουμε. Να ευτυχίσουμε. Να ελπίσουμε. Να χαρούμε...
Η αιτία;

Για ποιον «αλαφρώνουν» το χρέος;


• Τα αστικά επιτελεία λένε ότι από τη μείωση του χρέους θα ωφεληθεί ο λαός.
 Τι ισχύει;
Οργίασε από χτες ξανά η προπαγάνδα ότι με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ θα υπάρξει ελάφρυνση τους χρέους και ότι αυτή θα αποβεί προς όφελος του λαού. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν προσδοκίες στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ότι ο ενδοκαπιταλιστικός συμβιβασμός για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας έγινε για το δικό τους συμφέρον και ότι αν μειωθεί το χρέος, με «κούρεμα» ή άλλο τρόπο, θα έχει όφελος η λαϊκή οικογένεια. Λένε ψέματα. Καμιά ελάφρυνση δεν πρόκειται να υπάρξει για το λαό, όσο κι αν μειωθεί το δημόσιο χρέος. Αντίθετα, κάθε μέτρο για την απομείωσή του απαιτεί αντιλαϊκά ισοδύναμα, για να καλυφθεί η χασούρα που έχουν τα ντόπια και ξένα μονοπώλια από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου. Ηδη υπάρχουν τα μέτρα του τελευταίου μνημονίου, που θα μπουν σε εφαρμογή, ωθώντας σε μεγαλύτερη εξαθλίωση. Υπάρχει και ο έλεγχος του προϋπολογισμού, που λέει ότι αν δεν πιάνονται οι στόχοι, θα γίνονται αυτόματα νέες περικοπές.

Και ο Νικολόπουλος στον «μπαξέ» του ΣΥΡΙΖΑ ...


Βήμα στον πρώην βουλευτή της ΝΔ και τέως υφυπουργό Εργασίας Ν. Νικολόπουλο έδωσε η «Αυγή» το προηγούμενο Σάββατο, προκειμένου να αρθρογραφήσει υπέρ της πρότασης του ΔΝΤ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η επιλογή της εφημερίδας δεν είναι τυχαία. Οι «προτάσεις» του Ν. Νικολόπουλου ταυτίζονται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντίθεση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία, στους ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της Ελλάδας, το πρώην στέλεχος της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής παίρνει θέση υπέρ των πρώτων, όπως κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο «νεοφιλελεύθερος» Ν. Νικολόπουλος και ο «αριστερός» Αλ. Τσίπρας συναντιόνται στο αντι-Μέρκελ στρατόπεδο και εγκαλούν την κυβέρνηση για ...αδράνεια!
Στο άρθρο του στην «Αυγή», ο Ν. Νικολόπουλος διερωτάται: «Πώς είναι δυνατόν η κα Λαγκάρντ, με την επίσημη ιδιότητά της, να ζητάει διαγραφή του χρέους, να φθάνει στο σημείο να συγκρούεται με την άλλη ισχυρή κυρία εκ των τριών (σ.σ. την Α. Μέρκελ) για το θέμα αυτό και η ελληνική κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα; Πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ επισήμως να θέτουν το θέμα αυτό και εμείς να κοιτάμε αμήχανοι και σιωπηλοί;». Ανάλογη θέση στις 17/11/2012 με

«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα;»


Παιδί:«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα;».
Πατέρας:«Γιατί νικήσαμε, πετύχαμε λύση, παιδί μου!».
Παιδί: «Πάλι νικήσαμε, πατέρα;»
Πατέρας:«...»
Παιδί:«Αυτή δεν είναι η 17η λύση που πετυχαίνουμε, πατέρα;».
Πατέρας:«Ναι, αλλά αυτή είναι πραγματική λύση, παιδί μου».
Παιδί:«Πώς το ξέρεις αυτό, πατέρα;».
Πατέρας:«Γιατί τώρα θα μας το μειώσουν κατά 40 δισ. ευρώ το χρέος, παιδί μου».
Παιδί:«Και την προηγούμενη φορά που μας κουρέψανε 100 δισ. ευρώ από το

Η ΝΔ δεν είναι «ικανός» διαπραγματευτής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο …ικανός... διαπραγματευτής…

Ο ΑΛΕΞΗΣ..., Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, Ο "ΕΙΡΙΝΙΣΤΗΣ" ΟΜΠΑΜΑ, Η ΜΕΡΚΕΛ, ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ...ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ... 
 ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΞΥΠΝΗΣΕ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΦΙΑΛΤΗ...,
ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΑΛΕΚΑ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ..., ΣΚΕΤΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ...
Το όνειρο... &... η πραγματικότητα...

Με το νέο κουστουμάκι του «αλόγου» που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και μερίδας της πλουτοκρατίας και πλήρως προσαρμοσμένος στο ρόλο της νέας σοσιαλδημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση την ευθύνη ότι είναι …απούσα από τη διαπραγμάτευση. 
Φυσικά με αυτήν την κριτική, η εναλλακτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτήν που είπε ο Α. Τσίπρας σχολιάζοντας την απόφαση του Γιούρογκρουπ: «Η μόνη πραγματική λύση είναι να σταματήσουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις».