Σελίδες

20 Σεπ 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ & ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ


Την ώρα που η συγκυβέρνηση και η τρόικα ετοιμάζονται να σερβίρουν στο λαό τις περικοπές - δηλητήριο σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, σε βάρος της λαϊκής οικογένειας η οποία έχει τουλάχιστον 1 άνεργο μέλος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η πρωτοφανής φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα. Ενώ την ίδια στιγμή ο πακτωλός των επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών προς το μεγάλο κεφάλαιο πολλαπλασιάζεται.
Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει και η φοροεπιδρομή ενάντια στη λαϊκή κατοικία. Εκτός από το ΕΤΑΚ 2009, το ΦΑΠ 2010 και 2011, ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν λάβει τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ που, εκτός των φόρων για Δήμους, ΕΡΤ, ΑΠΕ και ΥΚΩ, περιλαμβάνει και την 1ηδόση του τέλους ακινήτων, ή ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή του χαρατσιού της ΔΕΗ για το 2012.
Η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων και της οργανωμένης άρνησης πληρωμής του χαρατσιού, αναγκάστηκε να κάνει τακτικίστικους ελιγμούς για το χαράτσι της ΔΕΗ, όπως η πληρωμή του χαρατσιού σε δόσεις και η δυνατότητα αποσύνδεσής του από το λογαριασμό και πληρωμής του μέσω των εφοριών. Οι ελιγμοί αυτοί δεν το κάνουν λιγότερο εξοντωτικό και απαράδεκτο,

Οι θύτες φόρεσαν τη μάσκα του «εθνικού ευεργέτη»


Ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης απέναντι στους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους, η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη να πλασαριστούν οι εφοπλιστές ως «εθνικοί ευεργέτες» τους οποίους κατά τη συγκυβέρνηση πρέπει ο λαός να ευγνωμονεί. Η συνάντηση που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ πρωθυπουργού και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και η ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το πρωθυπουργικό γραφείο ως «ενημέρωση για τη συνάντηση» είναι αποκαλυπτικά των σχεδιασμών που γίνονται για τη χειραγώγηση των εργατικών λαϊκών οικογενειών να βλέπουν ως ευεργέτες τους θύτες του.
«Ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών - αναφέρεται από το πρωθυπουργικό γραφείο - ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το υπό εξέλιξη πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού: Σε πρώτο στάδιο το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη στήριξη των αναγκών σίτισης άπορων

Αρπαξαν από το λαό 60 δισ. ευρώ σε δυο χρόνια!


Αποκαλυπτικά τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε χτες στη Βουλή ο Χ. Σταϊκούρας

To τρομακτικό μέγεθος της λαϊκής αφαίμαξης τα τελευταία δύο χρόνια ομολόγησε χτες στη Βουλή ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, αφού, όπως είπε, οι «θυσίες» του λαού από το 2010 έως το 2012, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης, ήταν 49 δισ. ευρώ (22,6% του ΑΕΠ), χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα νέα μέτρα των 11,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ.
Δηλαδή, οι επίσημα εκτιμώμενες απώλειες από τις περικοπές των λαϊκών εισοδημάτων και τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές στα λαϊκά νοικοκυριά ξεπερνούν τα 60,8 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε πόσα σχεδιάζουν να κλέψουν από το λαό στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη βίαιη χρεοκοπία της λαϊκής οικογένειας, στο όνομα του να σωθεί και να ανακάμψει η πλουτοκρατία από την κρίση.

Ξανά για την Αργεντινή ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η Αργεντινή μάς έδειξε πώς ένας λαός μπορεί να σταθεί εναντίον αυτού του συστήματος και να βάλει τις βάσεις για να ζήσει καλύτερα, να αναδιοργανώσει το κράτος και την κοινωνία». Αυτό μεταξύ άλλων φέρεται να δήλωσε στην αργεντίνικη εφημερίδα «Pagina 12» ο Αλ. Τσίπρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης στην Αργεντινή, προσπαθώντας μάλιστα να του προσδώσει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, σε αντιδιαστολή με εκείνο που σήμερα κυριαρχεί στην Ευρωζώνη.
 
Ποια «αναδιοργάνωση» έγινε στην Αργεντινή και σε όφελος ποιανού, παρά τις αντιδράσεις από ένα κίνημα που ήταν μαζικό, δεν είχε όμως στρατηγική ρήξης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους; Η ανάπτυξη που ακολούθησε την κρίση στην Αργεντινή δε βελτίωσε τη θέση του λαού. Η ανεργία, η φτώχεια συνέχισαν να

Τους είναι χρήσιμη η «Χρυσή Αυγή»


Η «Χρυσή Αυγή» προσφέρει καλές υπηρεσίες στη «δημοκρατία», αναφωνούν τα αστικά επιτελεία, τα αστικά ΜΜΕ, γιατί συμβάλλει στην καταδίκη της «ανομίας», που πρώτο το εργατικό κίνημα με τις μορφές πάλης προάγει. Δεν είναι καινούργιο ζήτημα αυτό, δηλαδή ότι το εργατικό κίνημα που με δημοκρατικότατες διαδικασίες αποφασίζει να αντισταθεί σε αντεργατικούς νόμους, να διεκδικήσει και που βεβαίως αυτό αποφασίζει και τις μορφές πάλης και την υπεράσπιση των αγώνων του όπως π.χ. η περιφρούρηση των απεργιών από την εργοδοτική απεργοσπασία, να προπαγανδίζουν οι αστοί ότι παρανομεί. Αλλά γιατί είναι νόμιμο να περικόπτονται δραστικά οι μισθοί, τα επιδόματα, οι συντάξεις, να δουλεύουν οι εργάτες όπως και όσο θέλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, να είναι άνεργοι, να σκοτώνονται στη δουλειά, επειδή δεν υπάρχουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, άρα να γίνεται η ζωή τους κόλαση σε όφελος των κερδών και να πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης και δεν είναι νόμιμο να μπορούν να ζουν οι εργάτες, οι οικογένειές τους, καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους; Αυτό οι αστοί δημοσιολόγοι το απαντούν ως εξής: «Ο νόμος είναι νόμος και ας σε σκοτώνει». Αλλά τι διαφορετικό κάνει η «Χρυσή Αυτή» σήμερα; Βεβαίως, εγκληματεί ενάντια σε μετανάστες.

«ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ»


Δεν είναι ελληνική πατέντα
Προκλητική η «έκπληξη» όσων στήριξαν εδώ και χρόνια το φαινόμενο

Με ...«έκπληξη» για ένα φαινόμενο που δημιούργησαν και συντήρησαν για χρόνια, αστικά ΜΜΕ και κόμματααξιοποιούν την προωθούμενη κατάργηση της «συνδικαλιστικής σύνταξης» για να συκοφαντήσουν συνολικά το εργατικό κίνημα και να τσουβαλιάσουν κάθε συνδικαλιστή.
Μια σειρά δημοσιεύματα και εκπομπές ανάλωσαν αρκετό χώρο και χρόνο για να εμφανίσουν ως ανήξερους εκείνους που στήριξαν και κάλυψαν μια σειρά παρεμβάσεις για τον εκφυλισμό και την ποδηγέτηση συνδικάτων, «ανακαλύπτοντάς» τες όψιμα και μόνο για προπαγανδιστικούς σκοπούς, τη στιγμή μάλιστα που η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει το κεφάλι των συνταξιούχων.
Τέτοια φαινόμενα δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Νεροκουβαλητής στο μύλο της αστικής διαχείρισης


Ζητάει από το λαό να τον κουβαλήσει στην πλάτη του ως τον κυβερνητικό θώκο
Την αξίωση η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να υποτάξουν τους αγώνες τους στο στόχο της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, διατύπωσε χτες ο επικεφαλής του Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με περίσσιο θράσος απαίτησε απ' το λαό να τον κουβαλήσει στην πλάτη ως τον κυβερνητικό θώκο, για να ασκήσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όπως προεξοφλούν οι στόχοι του για παραμονή στο ευρώ και«ανάκαμψη της οικονομίας», δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ενώ περίσσεψαν στην ομιλία του οι χαρακτηρισμοί για τη συγκυβέρνηση και οι αφορισμοί του μνημονίου, ούτε μια λέξη δεν ψέλλισε για την Ευρωένωση, η στρατηγική της οποίας αποτελεί μπούσουλα για την επίθεση που δέχονται οι λαοί στα δικαιώματα και το εισόδημά τους, με μνημόνιο διαρκείας.

Ομοιος στον όμοιο...

Αναμενόμενη η θλίψη του ΣΥΝ για το θάνατο του Σαντιάγο Καρίγιο, του οποίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «την αγωνιστική πορεία τιμά». Αλίμονο, έχει κατά καιρούς εκφράσει το θαυμασμό του για πολλά ναυάγια της ταξικής πάλης.
Ο Σ. Καρίγιο αποτέλεσε μορφή του «ευρωκομμουνισμού» και του οπορτουνισμού, έδρασε για την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος στην αστική ιδεολογία. Το 1985 εγκατέλειψε το ΚΚ Ισπανίας και ίδρυσε δικό του κόμμα, το οποίο το 1991 εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό (αυτό του Θαπατέρο, που πριν παραδώσει στο κόμμα του Ραχόι πρόλαβε να περάσει ένα γενναίο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων). Ο Καρίγιο λάνσαρε τη δήθεν ανάγκη μιας κοινής πολιτικής κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών - φιλελεύθερων δημοκρατών για την εδραίωση της

Κανένας μόνος του, ένας ο αντίπαλος


Την ώρα που οι πολλοί περιμένουν να μάθουν απ' τα κανάλια αν θα 'ναι το δικό τους κεφάλι το επόμενο που θα κοπεί, οι αστοί αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους στη μεγάλη σκακιέρα. Και με ικανοποίηση διαπιστώνουν πως έχουν αλλάξει ευχάριστα ορισμένα πράγματα. Οπως οι σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις ΗΠΑ. Γιατί τα θεωρούν ευχάριστη εξέλιξη; Γιατί είναι το πετρέλαιο που κινεί τα νήματα.
Οταν το ΚΚΕ εκτιμούσε ότι οι δρόμοι του πετρελαίου χαράσσονται με το αίμα των λαών, λίγοι συμμερίζονταν την εκτίμηση. Τώρα που το αίμα ρέει στην περιοχή, οι πολλοί ακόμα δε βλέπουν τον κίνδυνο. Η αστική τάξη, όμως, δε χάνει τον προσανατολισμό της. Η προχτεσινή έκκληση του ΚΚΕ να δυναμώσει η πάλη για να αποτραπεί κάθε εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους πέρασε στα ψιλά του αστικού Τύπου. Τα χειροκροτήματα των αστών αναλυτών επαυξάνουν στην ανάγκη να ορθωθεί μέτωπο αντίστασης που από τα πράγματα πρέπει να είναι και αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό. Αυτοί που κερδίζουν απ' το αίμα των λαών στην Ευρεία Μέση Ανατολή κι εκείνοι που κερδίζουν από το τσάκισμα των εργατών είναι οι ίδιοι.
***
Η έρευνα στη γειτονική Ιταλία θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα. Θα έδειχνε ακριβώς τα ίδια. Βεβαιώνοντας ότι δεν πάσχουμε στην καταγραφή, αλλά στη λύση. Κι εκεί και εδώ κοινός ο ένοχος, κοινή η αιτία. Κι εκεί και εδώ μια η ανάγκη: Η λαϊκή συμμαχία που θα βάλει πλώρη για ανατροπή. Εδώ προχωράμε...

Χρυσαυγιτισμός με ... πολιτικά


«...και συ πρόστυχη πένα και μολύβι
του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα»
(Κώστας Βάρναλης)

Οσα ακολουθούν δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Καθημερινή», σε άρθρο υπό τον τίτλο
«Η ευκαιρία της Χρυσής Αυγής για τη δημοκρατία»
και φέρουν την υπογραφή του Στ. Κασιμάτη.
*
Αντιγράφουμε:
*
«Οσοι πιστεύουμε στην δημοκρατία οφείλουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στην Χρυσή Αυγή - και σοβαρολογώ απολύτως. Της το οφείλουμε για την ευκαιρία