Η συζήτηση για τη συγκρότηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης έχει ξεκινήσει στους κόλπους της ευρωπαϊκής αστικής τάξης ήδη κατά τη διάρκεια των αστικών επαναστάσεων και των ευρωπαϊκών εθνικών κινημάτων του 19ου αιώνα ως ένα αστικό - δημοκρατικό αίτημα. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του ήταν ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκό, ο Ιταλός αστός επαναστάτης Τζιουζέπε Ματσίνι κ.ά. Το πέρασμα του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του αντικειμενικά οδήγησε στο να ενταθεί η συζήτηση σχετικά με αυτό το ζήτημα στις αρχές του 20ού αιώνα και ειδικά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (ΠΠ).Η συζήτηση εντάθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και επέδρασε στο εργατικό κίνημα όταν ετίθετο το ζήτημα της υιοθέτησης αυτού του συνθήματος. Θυμίζουμε ότι σε αυτή τη συζήτηση παρεμβαίνει ο Λένιν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και το 1915 στο κείμενό του για το «σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:
19 Ιαν 2014
Ο χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα στο 2ο Συνέδριο του ΚΚ Ιταλίας
Ο λαός να παλέψει με σύνθημα την αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική - λαϊκή εξουσία
Στην Ιταλία και στο 2ο Συνέδριο του ΚΚ Ιταλίας βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, επίσης, συμμετέχει και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού που απηύθυνε το ΚΚΕ στο Συνέδριο:
«Αγαπητοί σύντροφοι,
Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά, που βρισκόμαστε εδώ μαζί σας, στο 2ο Συνέδριο του κόμματός σας. Απ' αυτό εδώ το βήμα, θέλουμε να χαιρετίσουμε τους κομμουνιστές της Ιταλίας, που δεν έχουν παραιτηθεί από την πάλη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, από τον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την οικοδόμηση της κοινωνίας χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)