Σελίδες

8 Ιουλ 2010

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ Καταστροφή και μόλυνση παντού


OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται και δύσκολα μπορεί να αποκρυβεί, παρά τις εναγώνιες προσπάθειες συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα, με τελευταίο το διάταγμα για την απαγόρευση της προσέγγισης κοινού, αλλά και ΜΜΕ σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από τις ακτές όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης, εκτός εάν υπάρχει ειδική άδεια εκ μέρους της Ακτοφυλακής. Ουσιαστικά, μέσω αυτού του διατάγματος, που υποτίθεται στοχεύει στην «προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις απορρύπανσης», το μόνο που επιχειρεί είναι να αποτρέψει τους Αμερικανούς ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την καταστροφή του εγκλήματος της ΒΡ.

Παρ' όλα αυτά πλέον η πετρελαιοκηλίδα έπληξε και το Τέξας, καθώς ανακαλύφθηκαν σφαιρίδια πίσσας στις παράκτιες περιοχές, γεγονός που σηματοδοτεί ότι όλες οι πολιτείες των αμερικανικών ακτών στον Κόλπο του Μεξικού έχουν πλέον πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα. Τα μικρά σφαιρίδια πίσσας είχαν συγκεντρωθεί στις παραλίες του Γκάλβεστον στο Τέξας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι αναλύσεις έδειξαν δε ότι προέρχονται από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να καθορίσουν αν προέρχονται από την ίδια τη διαρροή ή από κάποιο πλοίο άντλησης.

Στο μεταξύ, η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ ανακοίνωσε πως τα συστήματά της για τη συλλογή της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού συγκέντρωσαν ή οδήγησαν στην καύση ποσότητες ισοδύναμες με 24.980 βαρέλια ημερησίως. Ο εκπρόσωπος της ΒΡ Μαρκ Πρέγκλερ δήλωσε πως οι προετοιμασίες συνεχίζονται για να ενταχθεί και τρίτο σκάφος, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα συλλογής πετρελαίου στα 53.000 βαρέλια ημερησίως, από τα 28.000 που είναι η απόδοση έως σήμερα. Αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, ενδέχεται να διαρρέουν καθημερινά περίπου 100.000 βαρέλια, ενώ η πετρελαιοκηλίδα της πλατφόρμας «Deepwater Horizon» είναι εδώ και ημέρες επισήμως η μεγαλύτερη της ιστορίας όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρου του Κόλπου του Μεξικού, ξεπερνώντας την κηλίδα «Ixtoc 1». Εξαιτίας της διαρροής «Ixtoc 1», που διήρκεσε δέκα μήνες από το 1979 ως το 1980, είχαν καταλήξει στα ανοιχτά των ακτών του Μεξικού 140 εκατ. γαλόνια πετρελαίου. Σύμφωνα με τις ανώτερες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, που λαμβάνουν υπόψη και το πετρέλαιο που έχει αφαιρεθεί ή καεί από την ΒΡ, η συνεχιζόμενη διαρροή του «Deepwater Horizon» έφθασε την 1η Ιουλίου τα 140 εκατ. γαλόνια.


ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου