Σελίδες

16 Οκτ 2010

ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ: ο ΓΑΠ ΒΓΗΚΕ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ...

Η παπάρα της εβδομάδας




Εμείς λέμε ότι μέσω του ενιαίου μισθολογίου αποκαθιστούμε την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. (…) Και δεν εξισώνουμε προς τα κάτω.
Αποκαθιστούμε αυτό το άναρχο καθεστώς που δημιουργούσε και όλες αυτές τις ανισότητες, αλλά και τη μη λειτουργία κατά συνέπεια του δημοσίου.

Γιώργος Πεταλωτής

ΙΤΑΛΙΑ Διαμαρτυρίες φοιτητών - εκπαιδευτικών

Σε αγωνιστική κινητοποίηση βρίσκονται τις τελευταίες βδομάδες οι φοιτητές και οι καθηγητές - ερευνητές στα πανεπιστήμια στην Ιταλία, όπου οι σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη τουλάχιστον στη μισή Ιταλία. Με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις του 2008 στα πανεπιστήμια της χώρας έχουν μειωθεί δραστικά οι δαπάνες του προϋπολογισμού, έχει περιοριστεί το προσωπικό - κυρίως των ερευνητών - αφού από το 2009 έως το 2011 προσλαμβάνεται το 20% των συνταξιοδοτούμενων. Με πρόσχημα τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια... Το δικό τους αγώνα δίνουν και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στις περικοπές των δαπανών για την Παιδεία αλλά και τις άθλιες κτιριακές υποδομές στις οποίες αναγκάζονται να κάνουν μάθημα.

ΙΔΙΩΝΥΜΟ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...

Σε ρόλο πυροσβέστη των μαθητικών κινητοποιήσεων θέλει η κυβέρνηση τα στελέχη της εκπαίδευσης, αλλά και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς(!), μπροστά στην ογκούμενη αγανάκτηση για τα σκληρά της μέτρα. Αυτό φανερώνει το έγγραφο με θέμα «Ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων» με ημερομηνία 13-10-2010 που φέρει την υπογραφή της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου και απευθύνεται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, περιέχοντας οδηγίες για το πώς θα γίνει «αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των μαθητών», ανεξάρτητα από τη μορφή τους. Θυμίζουμε ότι έχουν προηγηθεί παραγγελίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας και του εισαγγελέα στη Θεσσαλονίκη προς αστυνομία, διευθυντές και γονείς για το θέμα των καταλήψεων σε σχολεία.
Στα μέσα που προτείνει τώρα το υπουργείο συμπεριλαμβάνεται και το «μαστίγιο» και το «καρότο».

Προτάσεις εξολόθρευσης των εργαζομένων



Οι 14 προτάσεις - κόλαφος για τους εργαζόμενους του νομπελίστα οικονομολόγου αποβλέπουν στην ακόμα αποτελεσματικότερη θωράκιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας
   Δεν γνωρίζαμε τον κ. Πισσαρίδη. Κακώς. 
Οχι τόσο επειδή του απονεμήθηκε το Νόμπελ οικονομίας, αλλά επειδή ο καθένας μας οφείλει να γνωρίζει το έργο οικονομολόγων, που εκτός από τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, είναι συνομιλητές διαφόρων κυβερνήσεων και μοιράζουν συμβουλές, για την αναγκαία πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να ανταποκρίνονται, όπως λέει και ο ίδιος, στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομικής διαχείρισης και ανάπτυξης. Πολύ περισσότερο που όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ για τη βράβευσή του, «ο καθηγητής Πισσαρίδης υπηρετεί και την Ελλάδα». Πώς;

Τα ψέματα τελείωσαν


Ανοιχτή επιστολή του Βαγγέλη Μπούτα, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αύριο στη Λάρισα



Στην επιστολή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη«Λαϊκή Συσπείρωση», ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει:
Τα 'μαθες τα "νέα" για τη Θεσσαλία, κύριε Πρωθυπουργέ;
  • Οι άνεργοι φτάνουν τις 50.000, δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνεργοι που δεν έχουν καταγραφεί και χιλιάδες οι "ημιάνεργοι" που δουλεύουν περιστασιακά.
  • Χιλιάδες έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά και τις μικρές επιχειρήσεις τους.
  • Δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίστηκαν και μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης μένουν χέρσες.
  • Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Ιατρεία του ΙΚΑ έχουν "παραλύσει", λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ακόμα και σε υλικά.
  • Τα σχολειά και τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν, καθώς πετσοκόφτηκαν οι χρηματοδοτήσεις και λείπουν δάσκαλοι. Νηπιαγωγεία "φιλοξενούνται" σε άθλιες αποθήκες, παιδικοί σταθμοί αρνούνται να εγγράψουν παιδιά εργαζομένων.
  • Τα έργα υποδομής - εκτροπή του Αχελώου, ταμιευτήρας της Κάρλας, αρδευτικά φράγματα, Εθνική Οδός Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), διανομαρχιακοί οδικοί άξονες, αγροτική οδοποιία, εργατικές κατοικίες, αποκάλυψη Αρχαίου Θεάτρου κ.ά. - σταμάτησαν, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στις δημόσιες επενδύσεις.

Δυσφήμιση είναι το σκύψιμο του κεφαλιού και η υποταγή...


   Για πολλοστή φορά χτες, ο πρωθυπουργός κούνησε απειλητικά το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, κατηγορώντας τους αγώνες του ότι δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό. Είχαν προηγηθεί άλλα κυβερνητικά στελέχη και μια πλειάδα γνωστών, και μη εξαιρετέων, πρόθυμων βαστάζων της αντιλαϊκής πολιτικής, δημοσιογράφων να ωρύονται στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες για τη ζημιά που δήθεν υφίσταται το τουριστικό προϊόν και η εικόνα της χώρας διεθνώς από κινητοποιήσεις. Αφορμή αυτή τη φορά οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ στην Ακρόπολη που τις χτύπησαν άγρια με τα ΜΑΤ. Ως και την άνοδο των spreads επιστράτευσαν για να γίνουν πειστικοί.

Αρνούμαι να πεθάνω

Καλύτερα να μασάς…



   Στις 30 Απριλίου, μόλις λίγες μέρες πριν την ψήφιση του Μνημονίου, απαντούσες στον Αλέξη Τσίπρα: “Δε μας φταίει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επειδή για χρόνια είχε ασκηθεί η πολιτική της απύθμενης και προκλητικής σπατάλης και διαφθοράς“. Μετά τη χθεσινή παράσταση στη Βουλή που έδωσες με μπροστάρη το «νεοκόρο του Ναού της Δημοκρατίας» Φ. Πετσάλνικο, σε ρόλο «ατιμασμένης παρθένας», ξεπέρασες κάθε πρόσφατο ρεκόρ γελοιότητας. Καλύτερα να μασάς κύριε Παπανδρέου, γιατί μία απλή έρευνα στο δικό σου το site, αποκαλύπτει εύκολα το πόσο πρωταρχικό θέμα υπήρξε η συστημική διαφθορά, από την κορφή έως τα νύχια,στην εκστρατεία σου στο εξωτερικό πριν μας φορέσεις την ταφόπλακα του μνημονίου.
Δε χρειάζεται παραπάνω από μισή ώρα για να ξετρυπώσει κάποιος από το επίσημο site του πρωθυπουργού τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του περί συστημικής διαφθοράς στις οποίες με απόλυτη προσήλωση επέμενε ο πρωθυπουργός στα διεθνή fora, κατά την προδιαγεγραμμένη (από αυτόν και το επιτελείο του) πορεία προς τη διεθνή επιτήρηση του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Δηλαδή πριν την 6η Μαϊου του 2010, οπότε και ψηφίστηκε η υπαγωγή μας στην κηδεμονία της Τρόικας μέσω του διαβόητου Μνημονίου.

"Je lutte des classes": η ανατομία μιας γαλλικής σύγκρουσης



της Μαρτίν Μπιλάρ, από το "Δρόμο" 16 Οκτωβρίου
Ήταν νεότεροι, πολύ περισσότεροι και πιο μαχητικοί. Ο αριθμός των Γάλλων διαδηλωτών της Τρίτης 12/10 στις περισσότερες πόλεις της χώρας ξεπέρασε τα 3 εκατ. , σύμφωνα με τα συνδικάτα (σύμφωνα με την αστυνομία ήταν 1,2 εκατ.) . Πέρα από τους αριθμούς είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στο κίνημα εντάχθηκαν οι μαθητές και οι φοιτητές , εργαζόμενοι ιδιωτικών εταιριών (11 στα 12 διυλιστήρια) και εργάτες του δημόσιου τομέα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε μια ιστορική καμπή, ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση υπολόγιζε στην “κόπωση των απεργιών” και στη διάσπαση του κινήματος, πράγμα που θα της επέτρεπε να περάσει ασφαλώς τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ...

Με αφορμή τα «ρετιρέ» και το ξεπούλημα


Για το λαό άλλη επιλογή για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, από τη μια, και από την άλλη με την υπονόμευση των εργαζόμενων μέσω της τακτικής του «διαίρει και βασίλευε», τα περί «ρετιρέ» κλπ., δεν υπάρχει πέρα από την πολιτική λύση του προβλήματος.
Που σημαίνει:
*
Να δημιουργήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της άμυνας της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει η Ελλάδα να ανήκουν στο λαό, να είναι στην πράξη (και όχι στα λόγια) λαϊκή περιουσία.
Να ενταχθούν σε ένα δημόσιο λαϊκό τομέα οικονομίας που θα τον κατευθύνει μια διαφορετική εξουσία, μια λαϊκή κυβερνητική εξουσία, με πρόγραμμα και θέληση να συγκεντρώσει και να αντιπαραθέσει τις μέγιστες λαϊκές δυνάμεις απέναντι στα μονοπώλια.
***
Οταν μιλάμε για την προστασία του δημόσιου τομέα, πρέπει να είναι σαφές ότι μιλάμε για ένα δημόσιο τομέα που εξασφαλίζει το δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη να καλύπτεται από τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη και λειτουργεί ως εργαλείο ανάπτυξης της χώρας προς όφελος του λαού.

Αποπροσανατολιστικοί ψευτοκαυγάδες...

   
Α, ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό για κάθε συζήτηση σχετικά με την οικονομία για όποια περίοδο θελήσουμε. Δεν έχει κανένα, μα κανένα πρόβλημα.
Απλά, θα κάνει εξεταστική επιτροπή μόνο για την περίοδο 2007 - 2009 (διότι έτσι το βολεύει) και φυσικά δε συζητάει για τη ...σημερινή περίοδο.
Οποιος σήμερα θέσει το θέμα γιατί εφαρμόζονται οι πολιτικές που εφαρμόζονται, στην καλύτερη περίπτωση είναι «μίζερος» και «εχθρός της εθνικής πατριωτικής προσπάθειας».
Στη χειρότερη, τον αναλαμβάνουν τα ΜΑΤ, τα δικαστήρια και οι λοιπές διαδικασίες προστασίας του «δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
   ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ την άλλη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θέλει και αυτή συζήτηση για την οικονομία, θα την επιθυμούσε όμως από το 1981 κι έπειτα για να φανεί ολόκληρη η αλήθεια.
Λες και αν ανοίξουν ποτέ αυτοί οι δύο (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) συζήτηση για την οικονομία υπάρχει περίπτωση να μάθουμε ποτέ την αλήθεια.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραδεχθούν ότι επί 30 χρόνια υποδέχονται δάνεια από το εξωτερικό για να τα μοιράσουν... ακριβοδίκαια: Τα κεφάλαια στους εφοπλιστές, στους μεγαλοβιομήχανους και τους τραπεζίτες (για να τα φάνε) και οι τόκοι στο λαό (για να τους πληρώνει).
Πιστεύετε ότι έχουν τέτοιο φιλότιμο για να ομολογήσουν αυτό που γνωρίζουν... και οι πέτρες σε αυτή τη χώρα; Φυσικά και δεν το έχουν. Οπότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να «κόψουν» τον ψευτοκαυγά.
Ελα όμως που αν τον «κόψουν» θα πρέπει να πουν για το σήμερα! Κι εδώ το μόνο που έχουν να «τσακώνονται» είναι για το ποιος έδινε τα πλέον «μαγειρεμένα» στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Λες και αυτό είναι το πρόβλημά μας...
Αλλωστε, αποδείχθηκε περίτρανα ότι εξίσου «μαγειρεμένα» στοιχεία δίνει και η ΕΕ στον εαυτό της και στα κράτη - μέλη (Αυτό δεν παραδέχθηκε επί της ουσίας ο Γιούνκερ;).

Αξιος ο μισθός τους!


Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 14/10 η ΓΣΕΕ όρισε απεργία σε 2 μήνες από σήμερα, στις 15/12. Δηλαδή ...καλά Χριστούγεννα! Η εργοδοτική ΓΣΕΕ στηρίζει την αντεργατική πολιτική και θέλει να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις. Ταυτόχρονα προσπαθεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την απραξία της, αλλά και μπροστά στις εκλογές να φτιάξει το «αγωνιστικό» της προφίλ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλυψε πλήρως την κυβέρνηση. Για τον Γ. Παναγόπουλο όλοι φταίνε εκτός από την κυβέρνηση. Για την κατάντια των πρώην ΔΕΚΟ, οι διοικήσεις τους. Για τον ΟΤΕ, ο Βουρλούμης. Για τη ΔΕΗ και την ΕΑΒ, οι διοικήσεις τους που τις απαξιώνουν. Για τα ναυπηγεία, οι ξένοι που παίζουν παιχνίδια... Μιλιά για την κυβέρνηση που παρέδωσε τα ναυπηγεία στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Που παρέδωσαν τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την ΟΑ, τα λιμάνια. «Ξέχασε» ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο στήριξε, αλλά συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Οτι τα στελέχη της ήταν οι ντελάληδες της ιδιωτικοποίησης. Στο διά ταύτα κατέληξε να ζητήσει «εξαντλητικό διάλογο για τις ΔΕΚΟ» και «να υπάρξουν συλλογικές συμφωνίες»! Τι καλύτερο για την κυβέρνηση, η οποία ίσα - ίσα μέσω του «διαλόγου» επιδιώκει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα! Ο Γ. Παναγόπουλος υποστήριξε ότι στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση κινδυνεύει να κλείσει τότε «να συμβάλουν και οι εργαζόμενοι», «να κάνουν κάποια παραχώρηση»!
Ετσι ήταν πάντα η εργατική αριστοκρατία...