Σελίδες

13 Αυγ 2011

Ανησυχούν οι αστοί για το βάθος της κρίσης.



Το μέγεθος της κρίσης που αγκαλιάζει όλον τον καπιταλιστικό κόσμο επιβεβαιώνουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2011. Οπως ανακοινώθηκε χτες από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μηδενική σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν και πάλι είχε διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 0,9%.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,3%, κατά μέσο όρο, με εκπροσώπους της γαλλικής τράπεζας Societe Generale να εκφράζουν ανησυχίες «για την ανταγωνιστικότητα και το παγκόσμιο εμπόριο». Την αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας ολοκλήρωσε και το ΔΝΤ, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2%, στο διάστημα των επόμενων δύο ετών.

Σχεδιασμένος αποπροσανατολισμός από τα ΜΜΕ...



ΣΤΟ 6,9% Η ΥΦΕΣΗ, στο 17% η «επίσημη» ανεργία, εκατοντάδες χιλιάδες τρέχουν στα δικαστήρια, μήπως γλιτώσουν το σπίτι τους από τις τράπεζες, αυξάνονται οσονούπω οι έμμεσοι φόροι, μειώνονται λόγω φορολογίας οι ονομαστικοί μισθοί και συντάξεις, λουκέτα στην αγορά...
Ομως, για τα απογευματινά δελτία ειδήσεων, αυτή είναι απλά η ... «κακή» και «απαισιόδοξη» πλευρά της χώρας. 
Αυτή που επιλέγουν να βλέπουν οι μονίμως γκρινιάρηδες και απαισιόδοξοι άνθρωποι. 
Κάποιοι που έχουν εμμονή με τη μιζέρια.

Το λεξικό της κρίσης.



ΑΠΟ γλόμπινγκ
(αναδημοσίευση από το περιοδικό NEMECIS http://goo.gl/U6KUe)
Αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του χρέους; «Κούρεμα» ή ανταλλαγή ομολόγων; Πόσο θα αυξηθούν ή θα μειωθούν τα spreads; Τον τελευταίο χρόνο μπήκαν στη ζωή μας νέες ορολογίες, που μπερδεύουν, δημιουργούν σύγχυση ή ακόμα και σκοπίμως οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Όλα όμως ξεκινούν από ένα πραγματικό γεγονός: Η χώρα αλλά και όλες οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη βρίσκονται σε κρίση. Πριν από τρία χρόνια, εάν κάποιος μιλούσε για την επερχόμενη οικονομική καταστροφή του υπερκαταναλωτικού μοντέλου που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, οι υπόλοιποι θα τον χαρακτήριζαν τουλάχιστον τρελό και φαντασιόπληκτο…