Σελίδες

30 Ιουλ 2010

Και ζήτημα αντισυνταγματικότητας έθεσε το ΚΚΕ


Σε ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος, προχώρησε χθες η κυβέρνηση με την σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να προωθηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες, απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατάθεσε το ΚΚΕ.
Αναπτύσσοντας την πρόταση ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ανέφερε με σαφήνεια ότι «δεν μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να συζητηθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής και πρέπει να σταματήσει η διαδικασία» αφού έτσι προβλέπει ρητά το άρθρο 72 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής το οποίο αναφέρει ότι συζητούνται υποχρεωτικά στην Ολομέλεια της Βουλής θέματα που έχουν αντικείμενο τις προεκλογικές δαπάνες είτε πρόκειται για τις εθνικές εκλογές είτε για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (παρ. 2 του άρθρου 29 του Συντάγματος). Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντ. Σκυλλάκος «ό,τι έχει σχέση με διαφάνεια και οικονομικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής» σημειώνοντας ότι «θα έπρεπε το προεδρείο να προλαβαίνει τέτοια νομοσχέδια». Επισης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε ότι «είναι τόσο καθαρή η διατύπωση που δεν παίρνει καμία παρερμηνεία» ζητώντας «να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να το φέρετε με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω».
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, δεν μπήκε στον κόπο να αναφερθεί στην παραβίαση του Συντάγματος αρκούμενος να δηλώσει ότι «το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής δεν κάνει αναφορά περί αντισυνταγματικότητας» προσθέτοντας ότι θα κάνει φραστικές διορθώσεις στο νόμο προκειμένου να μην υπάρχουν υπόνοιες για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Εμμεση παραδοχή της αντισυνταγματικής πρακτικής ήταν πάντως η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλου που δήλωσε ότι «είναι οριακές και διεσταλμένες οι ερμηνείες που κάνουμε αυτή την ώρα» λέγοντας όμως πως «το σχέδιο νόμου πρέπει και μπορεί να προχωρήσει» αφού ο νόμος «είναι οριακά συνταγματικός».

Υποκρισία τα περί «ηθικοποίησης» του πολιτικού συστήματος

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ»
Αποκαλυπτική η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων & έλεγχος αυτών κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές», του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα.
Κάτι παραπάνω από εμφανής ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης να πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, που παρενέβη: Από την μια να επιχειρήσει τον εξωραϊσμό του πολιτικού συστήματος που παράγει αντιλαϊκές πολιτικές, όπως αυτές που εφαρμόζονται σήμερα, και από την άλλη να πλήξει την πολιτική δράση του ΚΚΕ, η οποία κινείται στον αντίποδα των πολιτικών αυτών.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, από το λεγόμενο μαύρο πολιτικό χρήμα «μολύνονται αυτοί που ακολουθούν πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων» των επιχειρηματιών. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι στο ΚΚΕ «δεν ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα» που πρέπει να πάνε στον Κορυδαλλό. Επίσης όμως κατέστησε σαφές ότι το νομοσχέδιο «εφόσον γίνει νόμος δεν μπορούμε να συμβάλλουμε στην υλοποίησή του με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το Κόμμα» αφού «δεν έχει σχέση με την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, είναι ανεφάρμοστος και έχει πολιτική στόχευση». Μάλιστα σημείωσε ότι «και ο πιο αθώος νόμος χρησιμοποιήθηκε εναντίον του λαϊκού κινήματος»...
Καθ' όλα υποκριτική ήταν η τοποθέτηση της κυβέρνησης η οποία ενώ (μαζί με τη ΝΔ) αρνείται πεισματικά την ονομαστικοποίηση των μετοχών ώστε να περιοριστούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος, επιχείρησε να παρουσιάσει ως «μέτρο διαφάνειας» την υποχρέωση κατάθεσης λίστας όσων ενισχύουν το ΚΚΕ ακόμη και με κουπόνια του 1 Ευρώ! Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης, δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει (με προτροπή του ΛΑ.Ο.Σ.) ότι όποιος δεν εφαρμόσει το νόμο θα έρθει αντιμέτωπος με ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέρριψαν ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΚΚΕ αφού τέτοιου είδους νομοσχέδια είναι υποχρεωτικό από το Σύνταγμα να συζητούνται στην ολομέλεια της Βουλής και όχι σε θερινά τμήματα.


Με σημαία τη «διάσωση» και «ηθικοποίηση» του πολιτικού συστήματος, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάχθηκαν χτες στη Βουλή υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει ένα νομοσχέδιο που υπονομεύει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τη δράση όσων αντιδρούν στις κυρίαρχες πολιτικές.
Με το νομοσχέδιο «γίνεται μια απαράδεκτη αντισυνταγματική παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων με αιχμή στα κόμματα που θίγονται από αυτές τις διατάξεις όπως το δικό μας κόμμα», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ,Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι «αυτό δυσκολεύει, υπονομεύει μέχρι και απαγορεύει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι».
Απαντώντας στο επιχείρημα για τη χρήση κουπονιών που δίνουν δυνατότητα για μαύρο χρήμα, θύμισε ότι αυτό ξεκίνησε «από την υπόθεση Τσουκάτου που πήρε ένα εκατομμύριο από την "Ζήμενς"», αναρωτώμενος αν «φταίει το ΚΚΕ γι' αυτή την υπόθεση; Αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ και τα μεγάλα κόμματα»! Αναφερόμενος στο θέμα της ονομαστικής ενίσχυσης προς το ΚΚΕ, αναρωτήθηκε για το «αν καταγραφεί το όνομα κάποιου και το μάθει ο εργοδότης του ότι ενίσχυσε το ΚΚΕ είναι εύκολο να πιάσει δουλειά; 'Η αν είναι δημόσιος υπάλληλος, θα μπορεί να γίνει προϊστάμενος ή διευθυντής; Δεν είναι αυτό παρεμπόδιση της λειτουργίας του ΚΚΕ;». Επίσης αναφέρθηκε και στην πρακτική πλευρά του θέματος, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να πάει κάποιος στην τράπεζα για 10 ευρώ και «να χάσει ένα μεροκάματο». Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές από τα κόμματα, έθεσε το ερώτημα «πού είναι το κακό; Ενα κόμμα που δίνει οικονομική στήριξη σε ένα συνδυασμό είναι αυτό μαύρο χρήμα;». Οσον αφορά τη χρήση αφίσας και πανό, υποστήριξε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «γίνεται ιδιώνυμο αδίκημα» λόγω του μεγάλου ύψους των προστίμων. Οσον αφορά την προβολή των υποψηφίων από τα Μέσα Ενημέρωσης, σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι ότι το αφήνουμε αυτό στο τι θέλει να κάνει το κανάλι ή ο σταθμός» και έτσι «θα υπάρξουν εκβιασμοί; Δώσε για να εμφανιστείς». Ζήτησε «να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές».
Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του Δ. Παπουτσής υποστήριξε ότι το σύνολο του νομοσχεδίου στοχεύει στην αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος μέσω της θεσμοθέτησης ενός ανεξάρτητου συστήματος ελέγχου των προεκλογικών δαπανών, εστιάζοντας στον έλεγχο από ανεξάρτητες αρχές.
Το νομοσχέδιο «κινείται στη σωστή κατεύθυνση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Νάκος, τασσόμενος υπέρ της θέσπισης ανώτατου ορίου στις δαπάνες. Δήλωσε όμως ότι το νομοσχέδιο «εισάγει υπερβολική γραφειοκρατία η οποία θα κάνει ανεφάρμοστη την εφαρμογή διατάξεων του νόμου και ανέφικτο τον έλεγχο». Υποκριτική χαρακτήρισε τη νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αθ. Πλεύρης, ενώ για «σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αστική «δημοκρατία»

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ όμως ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα όπου ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του! Ενα γνήσιο ευρωπαϊκό παράδεισο όπου ανθούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και ελευθερίες...
Για παράδειγμα, ένας κλάδος εργαζομένων μπορεί να φτωχύνει με όποιον τρόπο νομίζει: Θέλει να υπογράψει σύμβαση χωρίς αυξήσεις με τους εργοδότες του; Μπορεί!
Θέλει να απεργήσει και να υποχρεώσει τους εργοδότες να δώσουν αυξήσεις και μετά να τις απαγορεύσει το υπουργείο Απασχόλησης; Πάλι μπορεί...
Αν είσαι φορτηγατζής μπορείς αν θέλεις να δεχθείς να πάρουν κοψοχρονιά τις μεταφορές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Μπορείς επίσης να αρνηθείς και να σε επιτάξουν αφού σε τουλουμιάσουν στο ξύλο.
Σε περίπτωση που είσαι ναυτεργάτης έχεις κάθε δικαίωμα στην απεργία και μπορείς να απεργείς όποτε θέλεις. Αρκεί να είναι βαρύ καταχείμωνο και να έχει απαγορευθεί ο απόπλους των πλοίων λόγω καιρικών συνθηκών. Σε κάθε άλλη περίπτωση είσαι εχθρός της οικονομίας (κατά το ΠΑΣΟΚ) και της πατρίδας (κατά το ΛΑ.Ο.Σ.).
Ωραίο πράγμα η δημοκρατία, δε νομίζετε;
Ο ΓΝΩΣΤΟΣ σε όλους μας τον τελευταίο καιρό, από την αμέριστη στήριξη που παρείχε στα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, θα είναι ο νέος διοικητής του ΙΚΑ...
Ομολογουμένως δεν ...παγώσαμε από έκπληξη από την κυβερνητική επιλογή. Θα ήταν κρίμα να μην επιβραβευθεί μια τέτοια συμπεριφορά. Και να συνεχιστεί φυσικά και η ανάλογη πολιτική.
Υποθέτουμε ότι ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος δεν πονοκεφάλιασε και ιδιαίτερα μελετώντας τα βιογραφικά σημειώματα όσων υπέβαλαν υποψηφιότητα για τη θέση μέσω ...ίντερνετ.
Φανταζόμαστε να μην τις ξεχάσατε αυτές τις εξαγγελίες που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου περί νέας διακυβέρνησης με βάση την οποία οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί με μια αίτηση να γίνει ...στέλεχος του δημοσίου αν έχει τα προσόντα.
Βέβαια, αυτά ίσχυαν (που δεν ίσχυαν) προ μνημονίου! Τώρα με τέτοιες πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν χρειάζονται «μνημονιοφανατικούς» και δεν έχουν καιρό για κολπάκια.

Η αθλιότητα των ΜΜΕ

Η αθλιότητα την οποία μετέρχονται τα αστικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να συκοφαντήσουν τους αγώνες κάθε κοινωνικής ομάδας που βρίσκεται σε κινητοποίηση και αντιδρά σε μέτρα που ανατρέπουν τις μέχρι τώρα συνθήκες ζωής της, έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Με την απεργία των ναυτεργατών έλεγαν ότι γκρεμίζεται ο τουρισμός, ο οποίος ωστόσο, παρά την κρίση και την γενικευμένη λιτότητα στην ΕΕ, πάει μια χαρά, ενώ οι ξενοδόχοι που υπόσχονταν ότι θα μειώσουν τις τιμές τους δεν τις κατέβασαν ούτε κατά ένα ευρώ.
Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά του μνημονίου, τσίριζαν από το πρωί μέχρι το βράδυ ότι αποτρέπουμε την προσέλευση ξένων τουριστών στη χώρα, οι οποίοι υποτίθεται ότι ακύρωναν μαζικά τα αεροπορικά τους εισιτήρια προς την Αθήνα. Μόλις προχτές, όμως, η διοίκηση του αεροδρομίου της «Χόχτιφ» ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβατών διεθνών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο σημείωσε σχετική αύξηση.
Με αφορμή την απεργία των φορτηγών αφρίζουν, ότι πέρα από τις ελλείψεις σε βενζίνη (που εδώ που τα λέμε παρατηρήθηκαν περισσότερο εξαιτίας του πανικού που έσπειραν τα Μέσα Ενημέρωσης), τα νοσοκομεία έχουν μείνει χωρίς φάρμακα, η αγορά ξέμεινε από γάλα και τα νησιά δεν έχουν οπωροκηπευτικά προϊόντα. Οπως όμως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ, όλα αυτά είναι παραμύθια αρρωστημένων εγκεφάλων που απλά θέλουν να διατηρούν ανοιχτό το μέτωπο κατά της απεργίας και επιδιώκουν να στρέψουν τον κόσμο εναντίον των φορτηγατζήδων. Γιατί, αν εξαιρέσουμε τα νησιά με τα λαχανικά που δεν περιμένουν από την Αθήνα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, μαθαίνουμε ότι ούτε ένα μπουκάλι γάλα δεν διακινείται μέσω των φορτηγών δημόσιας χρήσης, αλλά με ψυγεία των εταιρειών, ενώ δικά τους φορτηγάκια διαθέτουν και οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες προμηθεύουν απευθείας τα νοσοκομεία με τα αναγκαία υλικά.
Αυτά είναι τα Μέσα Ενημέρωσης των αστών. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δημιουργούν εικονικές πραγματικότητες και εντυπώσεις. Εχουν μόνιμο στόχο την ποδηγέτηση εκείνων που εξακολουθούν να αγωνίζονται κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική. Υποτάσσουν τα πάντα στην υπόθεση υλοποίησης του μνημονίου και στήριξης της κυβέρνησης.

Να εκφραστεί αυθεντικά η αντίθεση

Η ευκολία με την οποία τα έντυπα της αστικής τάξης χειροκροτούν το «σπάσιμο αυγών» είναι κατανοητή. Μιλάνε για τα αυγά των άλλων. Στην προκειμένη περίπτωση για τα λαϊκά δικαιώματα. Τζάμπα μάγκες, που παριστάνουν τον καμπόσο τώρα που ακόμα οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί για το λαϊκό κίνημα. Ας κρατήσουμε στα «υπόψιν» την υπόδειξη για την πυγμή που πρέπει να δείχνει η εξουσία μιας τάξης απέναντι στην άλλη. Η εξουσία της αστικής τάξης δεν είναι αιώνια και η εργατική τάξη πρέπει να 'χει καθαρό από σήμερα πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τους καπιταλιστές αύριο: Σπάζοντας αυγά.
Εύκολο είναι και το «κλάμα» στα αστικά έντυπα για τις παράπλευρες απώλειες από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Για το γεγονός ότι μια πολιτική που έχει καθαρό στόχο να ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο, χτυπάει αναγκαστικά και τα μεσαία στρώματα. Ενδεικτικές ως προς αυτό οι αποστάσεις που επιχειρεί να κρατήσει η «Καθημερινή», αποδίδοντας από τη μια εύσημα στην κυβέρνηση, που όπως γράφει ξεπερνά την Θάτσερ, κι από την άλλη ασκεί «κριτική», γιατί - η κυβέρνηση - δεν πρόσεξε και τραυμάτισε τους μεσαίους. Κάλπικο κλάμα. Και σ' ό,τι αφορά αυτούς από τους «μεσαίους» που βλέπουν την προοπτική τους να ταυτίζεται με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που θέλουν δηλαδή να έχουν κι αυτοί μερίδιο από το τσάκισμα των εργατών, καμιά ανησυχία για το βούλιαγμά τους. Τα 'χει αυτά ο καπιταλισμός. Οι μικροί, όμως, κατά κύριο λόγο οι αυτοαπασχολούμενοι, είναι καιρός να εγκαταλείψουν πολλές από τις αυταπάτες ότι θα γίνουν μεγάλοι, είναι καιρός να αρχίσουν να βλέπουν τη θέση τους σε μια άλλη οικονομία, τη λαϊκή και με βάση αυτή την προοπτική να κάνουν και τις πολιτικές τους επιλογές.
Διδάσκει η ανάγνωση των αστικών εφημερίδων τέτοιες μέρες. Γιατί ξεχειλίζουν από μίσος τα γραπτά τους. Μίσος για όποιον αντιστέκεται. Ξέρουν πως αυτό που δεν εκφράζεται ακόμα στο δρόμο με την ένταση που απαιτούν οι καιροί, οργανώνεται ήδη στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Γι' αυτό και οξύνουν την προπαγάνδα τους περί «αντικοινωνικότητας» των αγώνων αυτού ή του άλλου κλάδου, σε μια έσχατη προσπάθεια να κρατήσουν διχασμένες έως και εχθρικές μεταξύ τους τις λαϊκές δυνάμεις.
Καθαρός ο πανηγυρισμός τους για την επιστράτευση. Καθαρή και η κυβερνητική υποκρισία για τον ...τουρισμό. Ακόμα πιο καθαρή, όμως, και η υποστήριξη στην κυβερνητική πολιτική από έντυπα που ενώ εκφράζουν την αστική τάξη, παράλληλα δηλώνουν και αντιπολιτευόμενα, στηρίζοντας το άλλο από τα δύο μεγάλα κόμματά της. Απέναντι στο λαϊκό κίνημα οι έντυποι εκφραστές αυτού ή του άλλου αστικού κόμματος εμφανίζονται «μπλοκ».
Αυτή η διαύγεια θέσεων είναι χρήσιμη σε τέτοιους καιρούς για να γκρεμίζονται αυταπάτες. Γιατί ανάγεται σε ζήτημα πρώτης γραμμής ο απεγκλωβισμός λαϊκών ανθρώπων από τα κόμματα της αστικής τάξης.
Από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, ακόμα, η «απασχολησιμότητα» ήταν κυρίαρχο δόγμα. Κι αυτό είναι το περιεχόμενο - στόχος των εφαρμοζόμενων όλα αυτά τα χρόνια πολιτικών. Ορισμένοι δείχνουν έκπληκτοι που το ανακαλύπτουν τώρα. Κανένας, όμως, δε χρειάζεται να περιμένει άλλα 20 χρόνια για να ανακαλύψει τι προβλέπει το Μνημόνιο και ποιοι συμφώνησαν με αυτό.
Από τώρα είναι καθαρό πως ένα «γάιδαρο» χτυπά και η κυβέρνηση και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευσή της. Στο στόχαστρο είναι η εργατική τάξη, κάθε της δικαίωμα, ειδικότερα αυτές τις μέρες το απεργιακό δικαίωμα.
Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά ποιος πράγματι είναι μαζί τους και ποιος απέναντι.
Η πολιτική για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είτε την ασκούσε χτες η ΝΔ, είτε την ασκεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να μη βρίσκει καμιά νομιμοποίηση στη λαϊκή συνείδηση. Για καμία πλευρά της. Η συγκυριακή εκλογική πλειοψηφία δεν παύει να εκφράζει μειοψηφικά συμφέροντα, αυτά της αστικής τάξης. Η αποκατάσταση αυτής της ανισορροπίας είναι κυρίαρχο ζητούμενο σήμερα: Να αντιστοιχηθεί, δηλαδή, το πλειοψηφικό λαϊκό συμφέρον και με τους εκλογικούς συσχετισμούς, ακόμα καλύτερα να εκφραστεί ως πλειοψηφικό αγωνιστικό ρεύμα αμφισβήτησης της αστικής εξουσίας.
Αυτή η αντιστοίχιση δε θα γίνει με επιφοίτηση. Αλλά με την ωρίμανση συνειδήσεων μέσα από τους καθημερινούς αγώνες - κι εδώ το κρίσιμο - αγώνες που πρέπει να 'χουν καθαρό προσανατολισμό: Ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Αυτόν τον προσανατολισμό μόνο το ΚΚΕ τον δίνει. Κι αυτό - ας το επαναλάβουμε- κάνει για μια ακόμα φορά πολύτιμη την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ ως πολιτική πρωτοπορία αυτού του αγώνα.

Εκφυλισμός ΓΣΕΕ


Τη στήριξη των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, επιβεβαιώνει η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρός της, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, είπε πως «δεν πρέπει να υπάρξει καμία εκ νέου παρέμβαση καθώς τα συνδικάτα και οι εργοδοτικοί φορείς, όπως απέδειξαν πρόσφατα, μπορούν με συμφωνίες να διαχειριστούν όλα τα ζητήματα της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ζητήματα, όπως μισθοί, εργασιακές σχέσεις, διαιτησία, συντάξεις κ.ά.». Συνεργάτης της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της τρόικα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, απέδειξε για άλλη μια φορά πως είναι εκφυλισμένη και ανυπόληπτη. Καμαρώνει που συνδιαλέγεται με το αφάν-γκατέ της κεφαλαιοκρατίας ενάντια στους εργάτες, προβάλλοντας τις περγαμηνές της υπογραφής σύμβασης που μειώνει τους μισθούς, της συμφωνίας με τον ΣΕΒ για ενίσχυση των βιομηχάνων για αντιμετώπιση της κρίσης, ωθώντας τους εργάτες στις συμπληγάδες που τσακίζουν τη ζωή τους. Οσο πιο γρήγορα οι εργάτες την εγκαταλείψουν και συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, τόσο πιο εύκολα θα ανοίξουν το δρόμο για το δίκιο και τα συμφέροντά τους.