Σελίδες

1 Σεπ 2012

Κυβερνητικά μέτρα και ανάπτυξη


Χτες, από αυτήν εδώ τη στήλη, με αφορμή το κάλεσμα του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για πάλη για τη φιλολαϊκή διέξοδο, γράφαμε για τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και πώς αυτές μπορούν να μπουν στη ζωή, εξαλείφοντας οριστικά και τις οικονομικές κρίσεις, με την εργατική, λαϊκή εξουσία, την κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων και τον κεντρικό σχεδιασμό. Εχει μεγάλη σημασία η συνειδητοποίηση αυτών των δυνατοτήτων και αυτής της προοπτικής προκειμένου να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις στο εργατικό κίνημα γι' αυτό το δρόμο ανάπτυξης. Γιατί για ανάπτυξη προπαγανδίζει και η συγκυβέρνηση, σ' αυτήν εντάσσει όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει στο όνομα αντιμετώπισης του κρατικού χρέους, αλλά και η πολιτική διεξόδου από την κρίση εντός της Ευρωζώνης, δηλαδή σε όφελος του κεφαλαίου με άλλο μείγμα διαχείρισης, που προβάλλει ο ΣΥΝ, φέρνοντας μάλιστα παραδείγματα όπως αυτό της Αργεντινής (βλέπε «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» 26/8/2012). Πράγματι, αυτά

Kατακραυγή προκαλεί το φόρτωμα των φόνων στους απεργούς


Αποτροπιασμό και κατάπληξη προκαλεί σε μεγάλο μέρος της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας η απόφαση της εισαγγελίας να φορτώσει προχτές κατηγορίες για τους φόνους των 34 απεργών εργατών του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα στους 270 συλληφθέντες συναδέλφους τους.
Ακόμη και επιφανείς νομικοί εμπειρογνώμονες, που υπηρετούν επί χρόνια το αστικό δικαστικό σύστημα της Ν. Αφρικής, χαρακτηρίζουν «αναίσχυντη» την απόφαση του εισαγγελέα να χρησιμοποιήσει ως δεκανίκι εναντίον των απεργών του ορυχείου το νόμο περί Ταραχωδών Συναθροίσεων του 1956 που χρησιμοποιούσε τότε το ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ, για να τιμωρήσει συλλογικά τους εργάτες που τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν ή να διαδηλώσουν απέναντι στο στυγνό και αυταρχικό καθεστώς των Αφρικάνερς.
«Ενδεχομένως, η εισαγγελία προσπαθεί αδέξια να στιγματίσει τους

Aπόπειρα εμπρησμού στο Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη-Αρχείο "ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ"

Καταγγέλλουμε στο λαό ότι στο Χαλάνδρι επιχειρήθηκε τη νύχτα εμπρησμός του Επιμορφωτικού Κέντρου Βιβλιοθήκη – Αρχείο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», το οποίο στεγάζεται στο σπίτι που έχει παραχωρήσει στο ΚΚΕ ο πρώην επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος Χ. Φλωράκης.
Ο εμπρησμός επιχειρήθηκε με εμπρηστικό μηχανισμό που οι δράστες πέταξαν στο μπαλκόνι του διώροφου κτιρίου, με προφανή στόχο το χώρο που βρίσκεται η βιβλιοθήκη και μεγάλο μέρος του Αρχείου του ΚΚΕ. Η ανάφλεξη ήταν ταχύτατη, αλλά η πυρκαγιά

Αστυνομικοί αντί να συλλάβουν τα φασιστοειδή συνέλαβαν τους μετανάστες


Παρέμβαση στο διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων για τα πρόσφατα κρούσματα ρατσιστικής βίας από φασιστοειδή στην περιοχή, έκαναν χτες το πρωί οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα περιστατικά με την εμπρηστική επίθεση σε κατοικία τριών Πακιστανών μεταναστών, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών εγκαυμάτων σε έναν από αυτούς. Ακόμα, στην επίθεση πολυμελούς ομάδας εφοδιασμένης με ρόπαλα και αλυσίδες εναντίον κατοικίας που κατοικούν και Πακιστανοί μετανάστες όπου ο τραυματισμός τους αποτράπηκε χάρη στην παρέμβαση των γειτόνων.

Αλήθειες και ψέματα


Για να δικαιολογήσει τα βάρβαρα μέτρα, ο Αντ. Σαμαράς είπε προχτές ότι είναι «επώδυνα αλλά αναγκαία», ότι είναι «τα τελευταία που παίρνονται» και ότι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες παγκόσμια και στην Ευρωζώνη, οι προωθούμενες αντιλαϊκές ανατροπές θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Ο επικεφαλής της συγκυβέρνησης είπε ένα ψέμα, μια μισή και μια ολόκληρη αλήθεια. 
Το μεγάλο ψέμα είναι ότι τα μέτρα που τώρα παίρνονται θα είναι τα τελευταία. 
Αν ανατρέξει κανείς στους προκατόχους του Σαμαρά, θα ανακαλύψει ότι φράσεις σαν και αυτή ήταν «κλισέ», κάθε φορά που ετοιμάζονταν να σφάξουν το λαό, είτε με τα μνημόνια, είτε με τις δανειακές συμβάσεις, είτε με το μεσοπρόθεσμο, είτε με τους εφαρμοστικούς νόμους.
Τα προωθούμενα μέτρα δε θα είναι τα τελευταία. 
Η κρίση είναι βαθιά στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και το ξεπέρασμά της απαιτεί

Για τα κέρδη του κεφαλαίου...


ΠΕΦΤΕΙ ΔΟΥΛΕΜΑ ΜΕΓΑΛΟ, είναι προφανές! 
Από τους «μαραθώνιους» και τις «αναγκαίες θυσίες» το γύρισαν στο... «δεν πάθαμε και τίποτε βρε παιδιά».
Ο Γ. Στουρνάρας, μας λέει «μην κάνετε έτσι, δεν γίναμε και Αργεντινή», ο Γ. Προβόπουλος πως πάμε καλά γιατί «τα πράγματα κινούνται». Πάλι καλά που δε μας είπαν ότι η φτώχεια είναι απλά... στο μυαλό και στη φαντασία μας.
Αυτά την ώρα που - όπως όλοι γνωρίζουν - ψήνουν νέο πακέτο μέτρων και ήδη έχουν αρχίσει να τρομοκρατούν για τις φοβερές καταστροφές που θα έρθουν αν δεν το αποδεχτούμε χωρίς αντίρρηση.
Για να λέμε φυσικά και την πλήρη αλήθεια, τα πράγματα δεν πάνε για όλους άσχημα. Είμαστε βέβαιοι ότι τα αφεντικά της Τράπεζας Πειραιώς, που πήρε (με το αζημίωτο) όλη την Αγροτική Τράπεζα, δεν μπορεί να έχουν παράπονο.
Ούτε και οι εφοπλιστές, που τους εγκρίνουν νέα κονδύλια για να μας κάνουν την τιμή (όταν τους βολεύει) να βάζουν καράβια 30 χρόνων και βάλε στις άγονες γραμμές, ζορίζονται ιδιαιτέρως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «Καίγεται» για την καπιταλιστική ανάπτυξη...


Σκανδαλολογεί και αποπροσανατολίζει από την ουσία των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών και των μνημονίων
Με έκδηλη την αγωνία του για επαναφορά της καπιταλιστικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, αποσιωπώντας όμως ότι η πυροδότησή της προϋποθέτει σαν καύσιμη ύλη τα δικαιώματα του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση ότι με τα νέα μέτρα οδηγεί «σε ένα καινούριο σπιράλ ύφεσης» και πως ο πρωθυπουργός αποτελεί «το νεκροθάφτη των προσδοκιών του λαού μας για ανάπτυξη»! Ουσιαστικά, αξιώνει απ' το λαό να υψώσει τις σημαίες των καπιταλιστών, υπό τις οποίες διεξάγεται μια ισοπεδωτική γι' αυτόν επίθεση.
Στο ίδιο πνεύμα, και ανησυχώντας προφανώς για την εικόνα που εκπέμπει το κόμμα του στα αστικά επιτελεία της ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες στη Βουλή με την Ελληνίδα Επίτροπο Μ. Δαμανάκη, στην οποία εξέφρασε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας που κινδυνολογούν για

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Βλέπει κι άλλα περιθώρια φτωχοποίησης του λαού!!!


Το βιοτικό επίπεδο δεν έχει πέσει ακόμα δραματικά (!) είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών

Το αντιλαϊκό «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και της ΕΕ στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης και με κεντρικό στόχο να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα. Αυτό είναι το στίγμα όσων είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας χτες στη Βουλή για τις διαβουλεύσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα μέτρα.
Ο υπουργός Οικονομικών πιστοποίησε ότι η κυβέρνηση καίγεται να προχωρήσουν ταχύτατα τα μέτρα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, για έξοδο από την κρίση σε βάρος του λαού. Σ' αυτό το πνεύμα, είπε για τις συνεννοήσεις με την τρόικα σχετικά με τα μέτρα ότι «η χώρα μας συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση με επιχειρήματα, με στοιχεία αλλά και με απτές πράξεις συνεπούς εφαρμογής των δεσμεύσεών της. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς το σύνολο της κυβέρνησης».

Γελοίοι...


Στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής δημοσιεύτηκε περισπούδαστο άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή και γνωστού θεράποντα της ορθής σκέψης Μαραντζίδη, όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε και τα εξής:
*
«Αν κάτι εντυπωσιάζει πραγματικά τα τελευταία χρόνια είναι πως ο μετακομμουνιστικός κόσμος, οι χώρες δηλαδή που εξήλθαν ή εξέρχονται από τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό, σημαδεύουν όλο και περισσότερο με την παρουσία τους τις διεθνείς εξελίξεις. Περίπου το ένα τρίτο του πλανήτη, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο περιθώριο, τώρα καταλαμβάνει νέα θέση. Η κατάρρευση του κομμουνισμού σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση έφερε τους πληθυσμούς των χωρών αυτών στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής (...) Τελικά, από μια παράξενη ειρωνεία της ιστορίας, είναι ο καπιταλισμός που απελευθέρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τις αλυσίδες τους (...) Οι μετακομμουνιστικές δημοκρατίες της ανατολικής Ευρώπης κατάφεραν μέσα σε είκοσι χρόνια κάτι εντυπωσιακό και ίσως πρωτοφανές στη σύγχρονη Ιστορία: τη διπλή μετάβαση, δηλαδή, την οικοδόμηση μιας οικονομίας της αγοράς, πλαισιωμένης ταυτόχρονα από δημοκρατικούς πολιτικούς θεσμούς»...