Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Το «Ψυχώ» των πλαστογράφων.

«Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας. Η ψυχή μας είναι στην κοινωνία (...). 
Το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν το ξεχνάμε ποτέ».
*
Δεν πρόκειται για μονόλογο του Φάουστ. 
Λόγια του κ. Παπακωνσταντίνου είναι που ακούστηκαν κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, στις 19 του Δεκέμβρη. Ο συγκεκριμένος κύριος και η συγκεκριμένη κυβέρνηση του συγκεκριμένου κόμματος, δύο μέρες πριν, είχαν θεσπίσει τη διάταξη για τις λεγόμενες «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις».
Είναι αυτός ο νόμος που, σήμερα, μόλις δύο βδομάδες από την ψήφισή του, αποδεικνύεται ένα από τα μεγαλύτερα «δώρα» που έχει ποτέ προσφέρει κυβέρνηση αυτού του τόπου στο μεγάλο κεφάλαιο: Ο νόμος - «Ψυχώ», ένα θρίλερ ανείπωτης εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, με τον οποίο κερδοφόρες επιχειρήσεις μειώνουν... προληπτικώς (!) τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!

Λόγια του... «ανέμου».


«Οι Ελληνες που έκαναν την Επανάσταση του 1821 ήταν ένα μάτσο αγράμματων και αδαών χωριατών, οι οποίοι ακριβώς γι' αυτό το λόγο (σ.σ.: επειδή ήταν αγράμματοι δηλαδή), αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα από την οθωμανική αυτοκρατορία».
Τα παραπάνω λόγια αποδίδονται στον αντιπρόεδρο του Παπανδρέου και φέρεται («Ελεύθερος Τύπος», 4/1/2011) να έχουν ειπωθεί σε διάλεξη του τελευταίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον περασμένο Μάη, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του μνημονίου.
*
Δεν ξέρουμε αν όντως τα παραπάνω αντανακλούν αυθεντικά απόψεις του Πάγκαλου, αλλά έτσι κι αλλιώς συνιστούν μια πολύ χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων ιστορική αποτίμηση. 
Η οποία, μεταξύ άλλων, εξηγεί και τα βαθύτερα αίτια των διαφορών ανάμεσα στους «αγράμματους» που, από τη μια μεριά, σήκωσαν την ελληνική σημαία, με τους μορφωμένους απογόνους τους που, από την άλλη μεριά, θεωρούν ότι πατριωτισμός είναι να κατεβάζουν τη σημαία στα Ιμια και μετά - λέγεται ότι - αναζητούσαν δικαιολογία στο ότι «την πήρε ο άνεμος». 
Προφανώς ο ΝΑΤΟϊκός, ο Ευρωενωσιακός και ο - εν γένει - ιμπεριαλιστικός άνεμος...

Ενα επικίνδυνο παζλ...Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Τουρκία και η ομιλία του στη σύνοδο των Τούρκων πρεσβευτών σίγουρα δεν αποτελεί εθιμοτυπική πράξη αβροφροσύνης στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πολύ περισσότερο που γίνεται σε περίοδο εντατικής δράσης για την εκμετάλλευση των πλούσιων, όπως λέγεται, κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ζήτημα που έχει θέσει σε κινητικότητα τις κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής για τη διασφάλιση των συμφερόντων των καπιταλιστών τους. Μόνο που εδώ συνυπάρχουν δύο κρίσιμα και επικίνδυνα ζητήματα. Το ένα έχει σχέση με το γεγονός ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χωρίς τα διεθνικά μονοπώλια του κλάδου ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, όπως, π.χ., ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, κλπ., δεν μπορεί να γίνει. Το δεύτερο είναι ότι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης κάθε κράτους της περιοχής μας για συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων διαπλέκονται με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις των ισχυρών κρατών σ' αυτόν τον τομέα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μήνυση σε αστυνομικούς...

Μήνυση κατά των αστυνομικών των ομάδων «Δ» και «Δίας» και κάθε αυτουργού, κατέθεσε ομάδα διαδηλωτών με αφορμή την επίθεση που δέχτηκαν στη διάρκεια της απεργιακής διαδήλωσης στις 15 Δεκέμβρη. 
Κατήγγειλαν τις αστυνομικές δυνάμεις και τα πλήθη των ασφαλιτών που δρούσαν υπό την κάλυψη των ΜΑΤ και προχώρησαν σε όργιο καταστολής, ρίψη δακρυγόνων και χημικών, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις. 
Στη μήνυση κάνουν λόγο για έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των διαδηλωτών από τον εμβολισμό του μπλοκ των διαδηλωτών, με τις μοτοσυκλέτες των αστυνομικών δυνάμεων. 
Και ο δικηγόρος τους σημειώνει πως σε γραπτή τους κατάθεση ανέφεραν επί λέξει, ότι είχαν λάβει εντολή να διαλύσουν το συγκεκριμένο μπλοκ. 
Επίσης, η μήνυση για ψευδορκία κατά των αστυνομικών, αφορά τα όσα είπαν για διαδηλωτές που συνέλαβαν, όπως για έναν από αυτούς ότι φορούσε κουκούλα και βιαιοπραγούσε. 
Σύμφωνα με στοιχεία και φωτογραφίες δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

«ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»

Συγκέντρωση κλάδων και τομέων σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Κλιμάκωση με νομικά και τεχνικά επαγγέλματα (δικηγόρους, μηχανικούς) φαρμακεία. Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενοι στη μέγκενη της ανταγωνιστικότητας. «Οφέλη» 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο βλέπει ο ΣΕΒ !
Μέσα στις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση σχεδιάζει να ...κλείσει το θέμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», υλοποιώντας έτσι ένα στρατηγικό στόχο του μεγάλου κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι του οποίου αξιώνουν όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο για την τοποθέτηση των κεφαλαίων που πλεονάζουν στα θησαυροφυλάκιά τους αναζητώντας κλάδους και υπηρεσίες για την προσοδοφόρα επένδυσή τους.

Κομβόι «αγάπης»...

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με τους φορείς της τοπικής διοίκησης, με στόχο να «στρογγυλέψουν» τις τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις και τον αποκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων από τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χωρίς να αναφέρονται στα αίτια του αποκλεισμού, οι «Γιατροί του Κόσμου» μαζί με τις Ελληνικές Λέσχες των τετρακίνητων οχημάτων διοργανώνουν ένα «Κομβόι Αγάπης» σε 90 απομακρυσμένα χωριά της Πίνδου για την παράδοση ειδών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τροφίμων και ρούχων. Η πρωτοβουλία θα υποστηριχτεί από τους φορείς της τοπικής διοίκησης και τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Δυο κόσμοι σε σύγκρουση...

Λεφτά, πράγματι, υπάρχουν. 
Αλλά τα 'χουν οι καπιταλιστές, στις τράπεζές τους. Εκεί συγκεντρώνεται ο πλούτος. Γι' αυτούς που παράγουν τον πλούτο υπάρχουν μόνο χρέη. 
Οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν με διαχείριση στους φόρους να συγκαλύψουν τη διαφορά, χωρίς να πειράξουν το καπιταλιστικό κέρδος που είναι η κυρίαρχη αξία και επιδίωξη. 
Στο μεταξύ, η κοινωνική δυσαρέσκεια αυξάνεται. Ωσπου ανάμεσα στους αποκάτω, που δεν αντέχουν, γενικεύεται ένα «κλίμα ανομίας». Τότε ο φόβος της αστικής τάξης γίνεται έκδηλος. Τι είναι, άλλωστε, το σύστημα χωρίς την εφαρμογή των νόμων του;
Της κοινωνίας η διαφορά που φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά, κατά πως λέει και το λαϊκό τραγούδι, δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι η διαφορά που γεννιέται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα. 

Α-πλη-στί-α!

Η απληστία τους δεν έχει όριο. Οπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 τοΕνεργητικό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτινάχθηκε στα 697,438 δισ. ευρώ, δηλαδή από τα τέλη του 2009 (όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα) αυξήθηκε κατά περίπου 83 δισ. ευρώ!
Σημειωτέον πως, όταν μιλάμε για Ενεργητικό των τραπεζών (των ίδιων τραπεζών που έχουν επιδοτηθεί την τελευταία διετία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με 78 δισ.) αναφερόμαστε μόνο στις απαιτήσεις τους και στον ενθυλακωμένο πλούτο τους σε χρήμα. Δηλαδή, στον παραπάνω πακτωλό δεν περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως κτίρια, γραφεία, υποκαταστήματα, κατοικίες, αυτοκίνητα, εξοπλισμός, ιδιοκτησίες ή κατοχή μετοχών εργοστασίων, επιχειρήσεων κλπ.

Ολοταχώς πίσω στο 1893

Αναδημοσίευση από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Του Δημήτρη Καζάκη*
Οι αγορές αντιμετωπίζουν ήδη την Ελλάδα ως επισήμως πτωχευμένη χώρα. Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα ήδη βρίσκονται στην κατηγορία των πτωχευμένων χωρών. Το ύψος τους κάνει απαγορευτική στον οποιονδήποτε την αγορά ελληνικών ομολόγων. Τα επιτόκια απόδοσης των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ιδίως αυτό του τριετούς ομολόγου κοντεύει να πιάσει το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας.

Τα επενδυτικά κεφάλαια και οι τράπεζες που κατέχουν τον κύριο όγκο του δημόσιου χρέους της χώρας ετοιμάζονται για την επικείμενη αναδιάρθρωση. Και το κάνουν με το να εξασφαλίσουν την πλήρη απομόνωση της χώρας από οποιαδήποτε πρόσβαση στις αγορές. Με τον τρόπο αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης όταν δημοσιοποιηθεί θα εμφανιστεί ως η μοναδική λύση, ως η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο.