Σελίδες

31 Ιουλ 2012

Η απεργία τέλειωσε. Τώρα τι;


Η ιστορία της Χαλυβουργίας δείχνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την δυσκολία να εκτιμήσει κανείς αν η 9μηνη απεργία οδήγησε σε ήττα ή ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Αν, με άλλα λόγια, το τέλος της απεργίας σηματοδοτεί το τέλος των δυναμικών εργατικών κινητοποιήσεων ή την αρχή μιας σειράς νέων αγώνων ενόψει των νέων μέτρων που έρχονται σύντομα.
Μια απόπειρα να σταχυολογήσει κανείς τα θετικά και τα αρνητικά της απεργίας μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα για τις εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.
Ως θετικό μπορούμε να αποτιμήσουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μια τόσο μεγάλη σε διάρκεια απεργία, η οποία διατηρήθηκε με μεγάλες πλειοψηφίες στις συνελεύσεις. Μέχρι και την προτελευταία συνέλευση το ποσοστό των εργατών που ψήφισε υπέρ της απεργίας ήταν συντριπτικό, σε μια εποχή όπου η μακρά σε διάρκεια απεργία δημιουργούσε ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης για τους απεργούς.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε.


Κατατέθηκε χτες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδιο για επιμέρους αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο
Την τακτική των ρυθμίσεων σε επιμέρους πλευρές του νόμου προκειμένου να εφαρμοστεί η αντιδραστική ουσία του ακολουθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Χτες, κατατέθηκε τελικά στη Βουλή με μορφή νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις», το οποίο ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις «δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του ν. 4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του».
«Πατώντας» πάνω σε ένα «διάλογο» που στήθηκε με ευθύνη και δυνάμεων μέσα από τα πανεπιστήμια, το υπουργείο εμφανίζει ως «παραχωρήσεις» ένα πακέτο μέτρων που εξυπηρετεί τελικά την πολιτική του.
Ο νόμος - πλαίσιο οδηγεί στη διάλυση των σπουδών, σε πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων, υποβαθμισμένα στο σύνολό τους σε σχέση με σήμερα. Οδηγεί σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, κατάργηση του ασύλου, βάζει ταφόπλακα στην όποια Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Την επίθεση στο περιεχόμενο και την αποστολή της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την οικοδόμηση του Πανεπιστημίου Α.Ε. Αυτά θέλει το υπουργείο Παιδείας να

Οι χαλυβουργοί έριξαν τις μάσκες της κυβέρνησης

«Αποφάσισε το σωματείο των εργαζομένων με μεγάλη πλειοψηφία την αναστολή της απεργίας -αν έχω πληροφορηθεί σωστά- και όμως το ΠΑΜΕ επιμένει να κρατήσει κλειστό το εργοστάσιο». 
Τέτοια τερατώδη ψέματα έλεγε χτες το πρωί (στον ΑΝΤ1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζοντας με συνέπεια τη βρώμικη και άνανδρη επίθεση κατά των ηρωικών απεργών στη «Χαλυβουργία» την οποία έχει εξαπολύσει πολύ πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. 
Ασφαλώς και είχε «πληροφορηθεί σωστά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ποιος κρατούσε χθες το πρωί τις πύλες του εργοστασίου κλειστές. 
Σίγουρα γνώριζε ο εκπρόσωπος ότι οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, δηλαδή οι υπουργοί Εργασίας και Δικαιοσύνης, είχαν διαβεβαιώσει τους απεργούς ότι τα ΜΑΤ θα φύγουν από την πύλη μόλις λήξει η απεργία.

ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερά στη γραμμή απενοχοποίησης ΕΕ και καπιταλισμού


Σταθερά στη γραμμή απενοχοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει κρίσεις, με ταυτόχρονη χρέωση των αδιεξόδων του συστήματος στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό επιβεβαιώνεται και μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα νέα κυβερνητικά μέτρα.
Χτες με αφορμή τα εκκολαπτόμενα μέτρα και τις συναντήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής συγκυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε σχόλιό του αναφέρει ότι «η συγκυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει ακάθεκτη στο μνημονιακό δρόμο που έχουμε γνωρίσει από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου». Μάλιστα ασκεί κριτική στα κυβερνητικά κόμματα γιατί δεν τήρησαν τις «προεκλογικές εξαγγελίες για επαναδιαπραγμάτευση και για ανάπτυξη». Και καταλήγει κάνοντας λόγο για διέξοδο από την κρίση με «ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Στο ίδιο πνεύμα της άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση για την... ασυνέπειά της

Να γκρεμίζουμε αυταπάτες


Δεν έχουν το θεό τους. Πετσοκόβουν τις συντάξεις και ύστερα επικαλούνται τη σφαγή για να αιτιολογήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Λένε στον συνταξιούχο αγρότη ότι για να πιάσουν κόπο οι μέχρι τώρα θυσίες του πρέπει να χειροκροτήσει την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, την ώρα που αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε συγκέντρωση γης για το μεγάλο κεφάλαιο και εντείνει το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών, δηλαδή των παιδιών του γέροντα αγρότη.
Δείχνουν τη φοροδιαφυγή ορισμένων για να καλύψουν το χάρισμα των φόρων στο μεγάλο κεφάλαιο. Επικαλούνται αρπαχτές που σε τελευταία ανάλυση το ίδιο το σύστημα έχει νομιμοποιήσει μέσα από τα περίφημα παραθυράκια. Βάζουν στο απυρόβλητο τις νόμιμες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, το πολύ χρήμα δηλαδή. Και επικαλούνται τη φοροδιαφυγή που οι ίδιοι οργανώνουν σαν αιτία για νέες φοροεπιδρομές.
Κάθε στοιχείο που παραθέτουν αποκαλύπτει πως για να ξεπεράσουν την κρίση είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν την εργατική τάξη και για να το κάνουν καλλιεργούν κλίμα συλλογικής ενοχής.

Αναταραχή στους κόλπους των αστών


Μεγάλη αναταραχή στους κόλπους των αστών δημιούργησε η δήλωση του Π. Ρουμελιώτη, ότι «Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας». Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι πραγματικά ισχύει ως προς την εκτίμηση για «αποτυχία» και μάλιστα κατά τη διαμόρφωση του προγράμματος. Και γιατί βγαίνει τώρα ο Π. Ρουμελιώτης και κάνει τέτοιες δηλώσεις. Οι οποίες γίνονται σε χρονική στιγμή που δυναμώνει η παρέμβαση των ΗΠΑ στην ευρωζώνη κόντρα στη Γερμανία πάλι με επίκεντρο την Ελλάδα ζητώντας νέο «κούρεμα» του χρέους και συγκεκριμένα αυτού που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δε συμμετείχε στο προηγούμενο κούρεμα. Και η οποία έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, στο 30% της ονομαστικής τους τιμής σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Τι υπονοεί λοιπόν ο Π. Ρουμελιώτης; Οτι καλύτερα θα ήταν να υπήρχε εθνικό νόμισμα, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς να ήταν η Ελλάδα έξω από το ευρώ; Οτι χρειαζόταν από τότε που υπογράφτηκε το πρώτο μνημόνιο το 2010 και αναδιάρθρωση («κούρεμα») του χρέους; Γιατί από τότε είχε ανοίξει αυτή η συζήτηση.

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΙΝΔΟΣ»


Οι εργάτες αντιδρούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση
Καζάνι που βράζει είναι η πτηνοτροφική επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ από τη δικαιολογημένη οργή των βιομηχανικών εργατών που παραμένουν για πάνω από 4 μήνες απλήρωτοι. Και δεν είναι μόνον αυτό. Η εργοδοσία μεθοδεύει μειώσεις μισθών κατά 25%, χαράτσι 2.000 ευρώ σε κάθε συνεταιριστική μερίδα και αύξηση της τιμής στη ζωοτροφή (φύραμα) κατά 2 λεπτά το κιλό.
Χτες το πρωί, οι εργάτες της πρωινής βάρδιας που αγκομαχούν για να τα βγάλουν πέρα, δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φοροληστεία, τα χαράτσια των τραπεζών και της ΔΕΗ που απειλούν με κατασχέσεις και διακοπή ρεύματος τα σπίτια τους, παραμέρισαν την εργοδοτική τρομοκρατία και τον εκβιασμό.

Η φλόγα που άναψαν οι χαλυβουργοί...


Η ομιλία της Μαρίας Δελλή, συζύγου απολυμένου, εκ μέρους της επιτροπής γυναικών που έδωσε τη μάχη στο πλευρό των απεργών

Συνάδελφοι,

Ζήτησα από το σωματείο, κατ' εξαίρεση, να μιλήσω μετά την εισήγηση του ΔΣ.
Θέλω να πω σε όλους σας όλα αυτά που λέμε κατά καιρούς στα πηγαδάκια που κάνουμε.
Να σας πω ότι ειλικρινά είμαστε περήφανες που είμαστε γυναίκες χαλυβουργών, είμαστε περήφανες που εννιά μήνες μας κάνατε την τιμή να παλέψουμε μαζί σας, στο πλάι σας, για την αξιοπρέπεια όχι μόνο της οικογένειάς μας αλλά για την αξιοπρέπεια όλης της εργατικής τάξης.
Να 'στε σίγουροι ότι έχετε αναπληρώσει με το παραπάνω το κενό που μπορεί να είχατε αφήσει στο μεγάλωμα των παιδιών σας είτε από την κούραση είτε από τις ατέλειωτες ώρες που δουλεύατε στο «Νταχάου» του Μάνεση.

Ένα κείμενο που έπρεπε ήδη να έχει τυπωθεί και να μοιράζεται παντού

Ένα κείμενο που πρέπει να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι, που πρέπει να διαβάσει κάθε εργαζόμενος. Για να μάθει και να κρίνει. Κάθε άνθρωπος που δεν του αφαίρεσαν ακόμα τη στοιχειώδη λογική. Και αφού το διαβάσει, να συλλογιστεί…

Πρόταση: να τυπωθεί  και να μπει ένθετο στο Ριζοσπάστη της Κυριακής.

Να τυπωθεί από το ΠΑΜΕ και τις άλλες οργανώσεις που συμπαραστάθηκαν στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και να φτάσει στα χέρια κάθε εργαζόμενου, άνεργου, συνταξιούχου, κάθε φοιτητή και μαθητή.