Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ...

H ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή στη Βουλή και η συνέντευξη του προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου ΣΤΕΦΕΝΣΩΝtaxikiantepi8esi

Συνέντευξη τύπου της ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ [9-4-2012]Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου 
σήμερα Μ. Δευτέρα, 9 Απρίλη, στις 12.30 το μεσημέρι, 

Οι...αριστεροί!


Ο Αντ. Μανιτάκης. "Αριστερός" φυσικά,
μόνο που συνέταξε την πρόταση νόμου
του Καμίνη για απαγόρευση των
διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας...

Υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του 2004, και μάλιστα στην τελευταία - τιμητική θέση του ψηφοδελτίου, ήταν ο καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης, ένας από τους νομομαθείς που (με προτροπή του εκλεγμένου με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγων δημάρχου Αθήνας) συνέταξαν τη διαβόητη πρόταση νόμου της δημοτικής αρχής για απαγόρευση κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, περιορισμό, διάλυσή τους. 

Μια πρόταση βγαλμένη, θαρρείς, κατευθείαν από τα συρτάρια εμποροβιομήχανων και μεγαλοξενοδόχων ώστε να συνεχίσουν να θησαυρίζουν ανενόχλητοι σε ένα κέντρο αποστειρωμένο από εργατικό κίνημα και λαϊκούς αγώνες.

Σκέψεις ενόψει της απεργίας των ναυτικών


Υπό την πίεση των εργαζομένων μελών της και των ταξικών σωματείων του χώρου, που επιζητούν την ανάπτυξη αγώνων με συνέπεια και συνέχεια προκειμένου το συνδικαλιστικό κίνημα να σταθεί φραγμός απέναντι στα αντεργατικά μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους στα πλοία, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αναγκάστηκε να εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τη Μ. Τρίτη 10/4 και τη Μ. Τετάρτη 11/4. 
Η κυρία Μπίλντεμπεργκ, στο πλαίσιο των πιέσεων του κεφαλαίου (του εφοπλιστικού εν προκειμένω) να τσακιστεί κάθε φωνή αντίστασης, επιδίωξε, σε πολύωρη σύσκεψη με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ χτες, να ματαιωθεί η κινητοποίηση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι ώρας· κρατάω κάποια επιφύλαξη ως προς την τελική της στάση (θα αποφασιστεί σήμερα), διότι δεν μας έχουν συνηθίσει οι εργατοπατέρες της ομοσπονδίας σε αταλάντευτους ταξικούς αγώνες —κάθε άλλο. Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο θέμα της απεργίας ωστόσο (εύχομαι να μην υποστείλει η ΠΝΟ τη σημαία της κινητοποίησης και, κυρίως, εύχομαι η κινητοποίηση να φέρει καρπούς), στο σημείωμά μου αυτό δεν προτίθεμαι να σταθώ και να αναπτύξω τα αιτήματα και τους στόχους της απεργίας ούτε, αντιστοίχως, την πολιτική ή τα συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης που την προκαλούν· πολύ περισσότερο επομένως δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με το δικαιολογημένο ή μη της κινητοποίησης —μην παρεξηγηθώ, απολύτως δικαιολογημένη τη θεωρώ. Αυτά όλα έχουν αναλυθεί πολύπλευρα και διεξοδικά με πολύ καλύτερο τρόπο από αυτόν που θα μπορούσα εγώ, και οπωσδήποτε έγκαιρα, από ικανούς δημοσιογράφους,

Το δημόσιο συμφέρον στο έλεος των εργολάβων ("νέος" Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός)


Με τη γνωστή διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και του ΤΕΕ, έρχεται για ψήφιση στην βουλή ο νέος ΓΟΚ, ένα κείμενο προβληματικό το οποίο ο Σύλλογος αρχιτεκτόνων υποδέχτηκε με τις ακόλουθες «παρατηρήσεις»: 
«...Εγείρει τεράστια νομικά ζητήματα και ποινικοποιεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα (...) αγνοεί το βασικό του ρόλο, ως πλαίσιο Πολεοδομικών Εφαρμογών, με αποτέλεσμα να υιοθετεί οριζόντιες, κοινωνικά άδικες ρυθμίσεις, ασκώντας πολιτική γης επιστημονικά έωλη και πολιτικά διαβλητή (Άρθρο 10). Στην ίδια, αντιεπιστημονική και περιβαλλοντικά επικίνδυνη κατεύθυνση, αφήνει ακάλυπτους σε κοινή χρήση χωρίς κανένα κριτήριο πολεοδομικής λειτουργίας αυτών. Προσεγγίζει το μείζον θέμα της δόμησης όχι επιστημονικά, όπως θα όφειλε ως κανονισμός, αλλά από τη σκοπιά της μέγιστης κερδοφορίας πάνω στη γη. Εισάγει και θεσμοθετεί τη λογική της κτηματαγοράς στις πόλεις. Επιβραβεύει, με αύξηση (25%-35%) των συντελεστών δόμησης, την εκμετάλλευση μεγάλων οικοπέδων στα ήδη βεβαρυμμένα αστικά κέντρα των πολύπαθων ελληνικών πόλεων. Στην «προσπάθεια» να ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία υποβαθμισμένων περιοχών, προσφέρει δυσανάλογη αύξηση της δόμησης και του ύψους, σε βάρος ήδη διαμορφωμένων περιοχών. Η λογική της απαξίωσης του υφιστάμενου οικιστικού

Γνώριζαν για τα κυκλώματα που δρουν στο κέντρο της Αθήνας...


Ηξεραν και σιωπούσαν. 
Οι αστικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια είχαν πλήρη ενημέρωση για τα κυκλώματα που λειτουργούν σε βάρος και με τους μετανάστες. Πώς τους εκμεταλλεύονταν, πού τους στοίβαζαν, σε βάρος ποιων άλλων λαϊκών στρωμάτων, τι τζίρος δισ. στηνόταν γύρω τους. Το ανέχτηκαν και τώρα, προεκλογικά, κραυγάζουν (ανώδυνα για τα μονοπώλια) για κατασταλτικά μέτρα σε βάρος προσφύγων του ιμπεριαλισμού. Και το κάνουν σκόπιμα, γιατί τούς βολεύει προεκλογικά να στραφεί η κουβέντα στους μετανάστες και όχι στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.
Ναι, τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι υπαρκτά και οξυμένα. Κι αυτό γιατί στην πόλη χρόνια τώρα δρουν κυκλώματα (μία ακόμα απόδειξη σαπίλας του καπιταλισμού) κάνοντας τη ζωή των κατοίκων αφόρητη. Εκμετάλλευση μεταναστών από δουλεμπόρους, διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, αποτελούν τεράστιες μπίζνες στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Πίσω από το οργανωμένο έγκλημα βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις. Και υπήρχαν στοιχεία γι' αυτό.
Ας δούμε συγκεκριμένα:
Μέσα Μάη 2011 (με αφορμή δολοφονία Ελληνα από μετανάστες) διοχετεύτηκαν στον αστικό Τύπο αποσπάσματα έκθεσης της ΕΥΠ, ατράνταχτη απόδειξη ότι

«Λαγούς με πετραχήλια» υπόσχεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο λαό...

Ανάμεσα στους πολλούς «λαγούς με πετραχήλια» που υπόσχεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο λαό αν του αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας είναι και η επαναφορά στον έλεγχο του δημοσίου επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Στην ιδιωτικοποίηση των οποίων συναίνεσε, βάζοντας πλάτη στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
Οταν ξεκινούσε η διαδικασία μετοχοποίησής τους, την ώρα που οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και το ΚΚΕ έδιναν μάχη για την αποτροπή της, ενημερώνοντας το λαό πλατιά για τις ολέθριες συνέπειες σε βάρος του, λέγοντάς του καθαρά ότι η μετοχοποίηση θα οδηγήσει σταδιακά στο πλήρες ξεπούλημά τους, ο ΣΥΝ την αποδεχόταν, αποπροσανατολίζοντας το λαό και το κίνημα στο οποίο πρόβαλλε σαν κύριο ζήτημα τη διατήρηση στο Δημόσιο της πλειοψηφίας των μετοχών.
Στα τέλη του 2006 κατήγγειλαν την «απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη επί της ουσίας ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ»! Στην πλήρη, γιατί ως προς τη μερική ιδιωτικοποίηση η ηγεσία του ΣΥΝ στάθηκε σύμφωνη. Σε συνέντευξη Τύπου το Σεπτέμβρη του 2006, η πρόταση του ΣΥΝ, όπως είχε διατυπωθεί από τον Γ. Δραγασάκη, ήταν: «Να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τα σχέδια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ».
Τον Αύγουστο του 2005, σε ανακοίνωσή της η ΝΕ ΔΕΚΟ του ΣΥΝ πρότασσε σαν κύριο «ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟΝ ΟΤΕ» και μεταξύ

Πανικός


Πανικός το Σαββατόβραδο, (μαζί με πυρετό), πανικός το βράδυ της Κυριακής, της Δευτέρας, της Τρίτης και από ότι φαίνεται, πανικός κάθε μέρα. Πανικός από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,  που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της Κυριακής. Πανικός γιατί  οι συνεργάτες των κατακτητών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν συγκεντρώνουν τα ποσοστά που επιθυμεί ο κατακτητής, για να αλυσοδεθούν, κι άλλο, οι ιθαγενείς.
Ο πανικός είναι διάχυτος, σε δηλώσεις ηγετικών στελεχών, των δύο άθλιων κομμάτων. Δεν μπορούν αλλά μάλλον δεν θέλουν και να τον κρύψουν. Ο πανικός είναι ακόμη πιο διάχυτος, στις αναλύσεις και τις τοποθετήσεις, δημοσιογράφων, αρθρογράφων «εγκύρων», και «ψύχραιμων» φωνών της ενημέρωσης.  
Και αυτοί οι τελευταίοι, αντανακλούν καλύτερα τις απόψεις των αφεντικών αυτού του τόπου. Μιας χούφτας δηλαδή  συμφερόντων, που εκβιάζουν, φοβίζουν και εκμεταλλεύονται  τον λαό.
Ποτέ δεν είχα εμπιστοσύνη, στην μαεστρία του καθεστώτος, στην ικανότητά του με κομψό τρόπο, να καθοδηγεί τον λαό εκεί που θέλει.  Ποτέ δεν διαπίστωσα κάποια ιδιαίτερη ικανότητα, να κατευθύνει και να διαμορφώνει συλλογική,  πειστική άποψη. Ποτέ άλλωστε δεν κατάφερε να πείσει. Πάντα φοβίζει, πάντα εκβιάζει, πάντα

«Αντιμνημονιακές» συγκλίσεις...


Τα διάφορα «αντιμνημονιακά» κόμματα που φτιάχνονται επιχειρούν να παγιδεύσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, συντελώντας στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες για εύκολες λύσεις χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτά που προτείνουν δε θα αναχαιτίσουν τη νέα αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται, γιατί αποτελούν λύσεις διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής.
Είναι εξαπάτηση του λαού και υποκρισία, όταν υποσχέσεις για φιλολαϊκές λύσεις προβάλλουν δυνάμεις που διαχρονικά έχουν στηρίξει σειρά αντιλαϊκών μέτρων, που προέρχονται από τα σπλάχνα του αντιλαϊκού πολιτικού συστήματος και μεγάλο μέρος των στελεχών τους προέρχονται από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Από τέτοια κόμματα ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό.
Τέτοια δύναμη είναι το νέο κόμμα «Ανεξάρτητοι Ελληνες» με επικεφαλής το πρώην στέλεχος της ΝΔ Πάνο Καμμένο. Τα στελέχη του έχουν στηρίξει ολόκληρη σειρά αντιλαϊκών νομοσχεδίων και μέτρων.
Παραπλήσιες είναι και οι άλλες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ («Κοινωνική Συμφωνία» κ.λπ.).
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναγορεύοντας σε φιλολαϊκή την αστική «αντιμνημονιακή» γραμμή, προτείνει ένα αδιέξοδο για το λαό μέτωπο των «αριστερών και ευρύτερων αντιμνημονιακών δυνάμεων».