Σελίδες

25 Αυγ 2011

Συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη .




Εκτελεστική Γραμματεία
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Νέο συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη σε όλες τις πόλεις.
«Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ»
Την Τετάρτη 24 Αυγούστου το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ψήφισαν τον κατάπτυστο νέο νόμο-έκτρωμα για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι συμφωνούν με τη στρατηγική που λέει ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι χώρος για μπίζνες, ως μέρος της συνολικής στρατηγικής συμφωνίας τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

ΓΣΕΕ: Εργαλείο στήριξης της πλουτοκρατίας...




Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στο κείμενο που έχει διαμορφώσει για τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Ο (απο)προσανατολισμός των εργαζομένων σε μονοπάτια ακίνδυνα για τους καπιταλιστές και το πολιτικό σύστημα που τους υπηρετεί αποτελεί μια από τις βασικές εργολαβίες που έχει αναλάβει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. 
Ο ρόλος αυτός είναι ξεκάθαρος στο κείμενο που έχει διαμορφώσει για τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο αποτυπώνονται οι θέσεις και οι στόχοι της, για τους οποίους καλεί τους εργαζόμενους να ...παλέψουν (όρος αδόκιμος στο λεξιλόγιό της).

Νέο σκληρότερο μνημόνιο τον Οκτώβρη.


Ετοιμάζεται η σύμβαση για το νέο δάνειο, ώστε να εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Χωρίς ανάπαυλα θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο λαό, με τα νέα μέτρα να βρίσκονται «προ των θυρών» και τον πρωθυπουργό να καλεί τα κυβερνητικά στελέχη σε γενικευμένη «πολιτική αντεπίθεση»
Στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να προωθήσουν άμεσα τις διαρθρωτικές ανατροπές που έχουν σχεδιάσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενόψει και της ΔΕΘ.

Ανθρωπος της αστικής τάξης...



Αυτό που δεν είπαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», το είπε περιχαρής ο πρόεδρος της ανύπαρκτης «Δράσης», Στεφ. Μάνος. 
Με αφορμή την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ από τα παραπάνω κόμματα, ο Στεφ. Μάνος δήλωσε χτες: «Αξίζει συγχαρητηρίων η κ. Διαμαντοπούλου που, χωρίς συμβιβασμούς σε ζητήματα αρχής, κατάφερε να οδηγήσει τη συζήτηση σε ένα επωφελή συμβιβασμό μεταξύ των μη αριστερών κομμάτων της Βουλής. 
Η απομόνωση της αριστεράς και των αριστερόφρονων πανεπιστημιακών συντεχνιών ελπίζω να επεκταθεί και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας».

Ο ταξικός προσανατολισμός των αστικών ΜΜΕ.



Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλουν όλοι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τον τρόπο, με τον οποίο τα αστικά ΜΜΕ πρόβαλαν την απεργία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό είναι πολλά και ιδιαίτερα χρήσιμα για να αντιληφθούν τον πραγματικό ρόλο που παίζουν. 
Ενα παράδειγμα όμως είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά.
Τα ίδια αστικά ΜΜΕ, οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι αστοί δημοσιολόγοι, οι ίδιοι αναλυτές που αποθέωναν το «κίνημα», όπως το αποκαλούσαν των «αγανακτισμένων», αυτοί που είχαν κάνει σήμα κατατεθέν τη μούντζα και τις κρεμάλες έξω από τη Βουλή, προχτές, μιλούσαν για καταστροφή. 

Συμμέτοχοι στο έγκλημα.



Προκλητικός, κυνικός και ωμός ήταν χτες ο Γ. Παπανδρέου, στον απολογισμό που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη συμμετοχή της χώρας στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε βάρος του λαού της Λιβύης. 
Η τοποθέτησή του επιβεβαίωσε στο ακέραιο τις εκτιμήσεις και τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα του πολέμου και τους κινδύνους που ενέχει για το λαό η εμπλοκή της χώρας. 
Κλίνοντας με υποκρισία σε όλες τις πτώσεις τη «δημοκρατία», τα «δικαιώματα» και τη «δικαιοσύνη», ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε απελπισμένα να δώσει άλλοθι στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία για την επέμβαση στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας, ο λαός της οποίας, και μόνον αυτός, έχει το δικαίωμα με την πάλη του να αλλάζει τους συσχετισμούς, να επιλέγει καθεστώς διακυβέρνησης και κοινωνικό - οικονομικό σύστημα.

Αδικη για το λαό η ταξική πολιτική τους .



«Η Ελλάδα αλλάζει και θα αλλάξει. Με διάλογο και όλες τις απόψεις να ακούγονται, αλλά θα αλλάξει. Σε αυτό μπορεί να έχουμε απέναντί μας κάθε φορά κάποια συντεχνία, αλλά έχουμε σύμμαχό μας την κοινωνία. Κοινωνία που απεχθάνεται πλέον τα ημίμετρα. Κοινωνία που διψάει για πραγματικές, δίκαιες αλλαγές. Αυτός είναι ο στόχος μας: πραγματικές, δίκαιες αλλαγές παντού». 
Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real», την περασμένη Κυριακή. 
Ποιες είναι όμως οι «δίκαιες αλλαγές» που προπαγανδίζει ο πρωθυπουργός; 
Ποιοι είναι οι «σύμμαχοι» της κυβέρνησης και ποιες οι «συντεχνίες» που επικαλείται;
Την απάντηση τη δίνουν τα μέτρα και οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους 20 μήνες. 
Ας δούμε μόνο μερικά από αυτά:

Κοίτα κάτι «ιδιαιτερότητες»...

Α.Ε.Ι ήτανε
και... πΑΕΙ!


Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
«O κλάδος της ναυτιλίας έχει μια ιδιαιτερότητα, χρειάζεται υποστήριξη», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης.
Ως εκ τούτου, και επειδή η κυβέρνηση δε φείδεται υποστήριξης προς όσους την έχουν ανάγκη
(σ.σ.: μάρτυς μας οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι),
ο κύριος υπουργός δεσμεύτηκε:
Θα υπογράψουμε - είπε - ένα «new deal»! Τουτέστιν, ένα νέο κλαδικό συμβόλαιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους «παράγοντες της ναυτιλίας» που, κατά τα λεγόμενα του κ. Παμπούκη, «θα δίνει κίνητρα».

Καλούν σε πάλη για άλλη αστική διακυβέρνηση.



«Για όξυνση της πολεμικής του ΚΚΕ απέναντι στην αντικαπιταλιστική αριστερά δυστυχώς με τη μέθοδο της λαθροχειρίας» κάνει λόγο η εφημερίδα του ΝΑΡ «ΠΡΙΝ», 14/8/2011, γιατί ο «Ριζοσπάστης» σε άρθρα του αποκάλυψε με τα δικά τους βεβαίως ντοκουμέντα ότι προωθούν ως εναλλακτική πολιτική διέξοδο για το λαό μια αστική διακυβέρνηση, παραθέτοντας αποσπάσματα από την εισήγηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην 1η της Συνδιάσκεψη. 
Για του λόγου το αληθές, πράγματι γράψαμε ότι προωθούν τέτοια εναλλακτική πολιτική λύση ως φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση και μάλιστα σ' αυτό ταυτίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές στο πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης. 
Τι λέει η εισήγηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; 

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Θα παλέψουμε να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου.



Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για το νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ανώτατη εκπαίδευση από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, μίλησε για το νόμο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Παίρνοντας αφορμή από την προχτεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, που είπε ότι στα πανεπιστήμια είχαμε ένα σοβιετικό μοντέλο που πρέπει να καταργηθεί, η Αλέκα Παπαρήγα, στην αρχή της ομιλίας της, είπε ότι ο πρωθυπουργός αλλοιώνει την πραγματικότητα και έκανε δύο επισημάνσεις για το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα:

Η βάση των νεοφιλελεύθερων ιδεών για την Παιδεία...



Αν κάποιος νομίζει ότι η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Παπανδρέου ανακάλυψαν νέες ιδέες για την Παιδεία πλανώνται πλάνην οικτρά. 
Όλες οι αντιδραστικές ιδέες κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες στον νεοφιλελεύθερο κόσμο, έτοιμες για αλλά κάρτ ή ολική χρήση τους από τους υπηρέτες του κεφαλαίου.

 Χωρίς σχόλια πέραν κάποιων διευκρινιστικών τίτλων, παρατίθενται ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο (του νομπελίστα!) Φ.Α. Χάγιεκ, του πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού «Το σύνταγμα της ελευθερίας» γραμμένο από το 1959 για την Παιδεία (εκδ. Καστανιώτη και Ινστ. Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλή).

Πολιτική χειραγώγησης...



«Το πραγματικό δίλημμα για τις δυνάμεις της εργασίας και τα κοινωνικά κινήματα είναι η ανατροπή ενός πλαισίου διαχείρισης που με κάθε μέσο και αφορμή επιδιώκει να επιβάλει τις πιο ακραίες και επιθετικές επιδιώξεις του κεφαλαίου. Η εναλλακτική στρατηγική διαμορφώνεται με τους αγώνες για αναδιανομή εισοδήματος και εξουσίας υπέρ των εργαζομένων, για κοινωνική προστασία και διασφάλιση ενός ικανοποιητικού ελάχιστου εισοδήματος και πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία, ενέργεια, επικοινωνίες) για κάθε πολίτη ανεξαρτήτως εισοδήματος, για αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, για κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών με στόχο μια αναπτυξιακή στρατηγική με κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια, για διεύρυνση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο και δημόσιο τομέα με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, ανεξάρτητα από τον καταναγκασμό του κέρδους, για ουσιαστική δημοκρατία! Η στρατηγική αυτή αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές ανάγκες ως αυτοσκοπό και αμφισβητεί τη λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους και της "ανταγωνιστικότητας". Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αμφισβήτηση και την ανατροπή του καπιταλισμού.