Σελίδες

8 Δεκ 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις για να ανοίξει παράθυρο προς τα μπρος.



Τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ελλάδα
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για την παρουσίαση της 13ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ελλάδα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σήμερα:
«Καταρχήν ένα πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι τι θα κάνει αυτή η Σύνοδος, όχι τους τίτλους της. Γιατί αυτό που λέγεται είναι ότι θα υπάρχει μια Σύνοδος η οποία θα αποφασίσει πώς θα χρηματοδοτηθούν τα κράτη - μέλη για να αντιμετωπιστεί το χρέος. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της Συνόδου. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να συζητηθεί το πώς θα καταμεριστεί η ζημιά, σε ποιους κλάδους θα κατανεμηθεί και κυρίως σε ποια κράτη - μέλη, η απαξίωση του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου και των εμπορευμάτων. 

Στο κόκκινο οι αντιθέσεις σε Ευρωζώνη και ΕΕ .



Σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι εργασίες, εν μέσω αντεγκλήσεων και σεναρίων για διάσπαση
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σήμερα και αύριο οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών επιδίδονται σε αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και αντεγκλήσεις που αποκαλύπτουν ότι ο καυγάς γίνεται για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αντικειμενική καταστροφή μέρους του κεφαλαίου για την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της, για να θωρακίσει τη γερμανική πλουτοκρατία και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να επανενεργοποιήσει το ταμείο διάσωσης των τραπεζών, το SoFFin, που είχε συσταθεί για τη χρηματοδότηση των τραπεζών στο πλαίσιο της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης το 2008. 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»



Κρίσιμη πλευρά της αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς είναι να φουντώσει το ταξικό μέτωπο όλων των εργατών ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία, ενόψει και της πανθριασιακής απεργίας που θα γίνει την Τρίτη.

Με στόχο να δυναμώσουν οι απεργοί χαλυβουργοί στον αγώνα που δίνουν απέναντι στην αδίστακτη και αδιάλλακτη εργοδοσία οργανώνεταισήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση της αλληλεγγύης, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, στις 6 μ.μ. στις πύλες του εργοστασίου, στην Ελευσίνα.
Πιεσμένη από την αγωνιστική επιμονή και την ενότητα με την οποία οι χαλυβουργοί συνεχίζουν (για 39η σήμερα μέρα) τη μάχη, η εργοδοσία εντείνει την αδιαλλαξία και τις μεθοδεύσεις με τις οποίες επιχειρεί να λυγίσει τους απεργούς. Κι αυτό καθώς η επιβολή της εκ περιτροπής απασχόλησης και οι μειώσεις των μισθών (που συνδέονται με τη γενικότερη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων) είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για το σύνολο της πλουτοκρατίας. 

ΟΛΙΓΟ ΑΠΟ ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΙ Η ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Ν’ ΑΡΠΑΞΕΙΣ ΤΟ ΚΡΙΜΠΑΤΣΙ;



Του Ρωμύλου Αβδή *

Αλλιώς ήθελα να ξεκινήσω αυτό το σημείωμα το σχετικό με τον προϋπολογισμό για το 2012 κι όσα πρόκειται να μας συμβούν το επόμενο έτος. Έκανα όμως το λάθος και αντί να περιποιηθώ τις τομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια μου παρακολούθησα αρκετές από τις ομιλίες των «πατέρων» του Έθνους στη Βουλή.
Εμείς τους στείλαμε εκεί, εμείς απεμπολούμε κάθε 4 χρόνια τα συμφέροντά μας και ψηφίζουμε μαζοχιστικά. 
Ας προσέχαμε...

Όποιος έτυχε να παρακολουθήσει έστω και λίγους ομιλητές πρέπει να έχει μείνει με μια απορία: “Χασίσια καπνίζουν εκεί μέσα, ναρκωτικά παίρνουν, ενέσεις ηρωίνης βαράνε;”.
Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εκθέσεις ιδεών των απολογητών της αστικής πολιτικής με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος στη χώρα μας, και όχι μόνο;
Μόνο τα κλάματα που δεν έβαλε ο κ. Γιαννίτσης - τον θυμάσαι, ε; - υπερασπιζόμενος τους χειμαζόμενους Τραπεζίτες, 

Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη...



ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι το ...διαρκές συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που εξελίσσεται είτε στη Βουλή, είτε στις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα, είτε - πολύ περισσότερο - στις τηλεοπτικές εκπομπές, έχει ως βασικό σκοπό να «σπάσει τα νεύρα» του κόσμου!
Τώρα αυτό που τους απασχολεί (στο ΠΑΣΟΚ εννοούμε πάντα) είναι το αν ανατράπηκε ή όχι ο Γιώργος Παπανδρέου, από περίεργα άνομα συμφέροντα που εθίγησαν από την πολιτική του.
Οι μισοί προσπαθούν να παρουσιάσουν τον πρώην πρωθυπουργό στην καλύτερη περίπτωση ως ...θύμα μιας τραγικής παρεξήγησης ή στη χειρότερη ως «ταπεινό και καταφρονεμένο» που αδικήθηκε από τη σκληρή συγκυρία.

Αποπροσανατολίζουν με το χρέος .




Σε μια συγχρονισμένη προσπάθεια να συγκαλύψουν το χαρακτήρα και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης αναλώθηκαν από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, οι αρχηγοί των αστικών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. 
Η προπαγάνδα τους λέει ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων είναι όροι αναγκαίοι για να ξεπεραστεί η κρίση και να επανέλθει η καπιταλιστική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης. 
Αυτήν την ανάκαμψη, μάλιστα, προσπαθούν να τη σερβίρουν σαν ευεργετική για το λαό. 
Μιλάνε όλοι για «κρίση χρέους» και λένε ότι η αναχαίτισή της θα φέρει επενδύσεις. Γι' αυτό ισχυρίζονται ότι οι περικοπές και τα άλλα βάρβαρα μέτρα είναι αναγκαία.
Η ανάλυσή τους «μπάζει» από χίλιες μεριές. 
Στόχο έχει να αποπροσανατολίσει και να βάλει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων, η οποία προϋποθέτει την κατανόηση του χαρακτήρα και των νομοτελειών της καπιταλιστικής κρίσης. 

Στενεύουν τα όρια...



Πώς το 'πε ο πρωθυπουργός; 
Είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία; 
Πράγματι, η κυβέρνησή του έχει χρεωθεί μια ιστορικών διαστάσεων βρώμικη δουλειά. Πρέπει να προλάβει να νομοθετήσει το αργότερο σ' ένα μήνα όλα όσα κυβερνήσεις και κυβερνήσεις πριν από τη σημερινή δεν κατάφεραν έτσι και τόσο όσο οι καπιταλιστές απαιτούσαν. Να εξαφανίσει κάθε έννοια συλλογικής κατοχύρωσης (συμβάσεις κ.ά.). Να μετατρέψει την Κοινωνική Ασφάλιση σε κάτι χειρότερο από φιλόπτωχο ταμείο. Να προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο νέες ευκαιρίες για μεγαλύτερη κερδοφορία και με ζεστό κρατικό χρήμα και με παράδοση εργατών σε κατάσταση εξαθλίωσης.
Είπε ο πρωθυπουργός πως η οικονομική κρίση θα είναι μακροχρόνια. Προετοιμάζει το λαό για μακροχρόνια επίθεση μέχρις εξαφανίσεως όλων των δικαιωμάτων και κατακτήσεων που του έχουν απομείνει. Στόχος τους είναι όταν η καπιταλιστική κρίση θα κάνει τον κύκλο της και έρθει ανάκαμψη, τα μονοπώλια να συνεχίσουν να κερδίζουν τρελά στο νέο περιβάλλον.