Σελίδες

19 Νοε 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Το πραγματικό δίλημμα για το λαό δεν είναι «ευρώ ή δραχμή» αλλά ποια εξουσία

Η συνέντευξη που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «Real FM» και στον Ν. Χατζηνικολάου

Τη συνέντευξη που έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιοσταθμό «Real FM» και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, αναδημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης».
***
-- Η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου ήταν μικρότερη από την περσινή, ενώ θα ανέμενε κανείς μέσα σ' αυτό το κλίμα, των επιθέσεων που δέχονται οι πολίτες, των φορολογικών, των επιθέσεων στο εισόδημά τους, η διαδήλωση να είναι πολύ μεγαλύτερη. Τι είναι αυτό; Είναι κούραση, είναι απογοήτευση, τι είναι;

Ερωτηματικά από δημοσίευμα για σχέδιο προβοκάτσιας.



Σε σχέδιο προβοκάτσιας, που θα υλοποιούνταν προχτές, μέρα γιορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη, αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα». 
Το σχέδιο, κατά το περιοδικό, είχε την κωδική ονομασία «Χρυσή Πύλη» και θα στοχοποιούσε τη διαδήλωση προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. 
Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, προέβλεπε «τη δραστηριοποίηση δεκάδων νεαρών κουκουλοφόρων, οι οποίοι εμφανιζόμενοι ως δήθεν αντιεξουσιαστές, θα προκαλέσουν σε πολλά σημεία της Αθήνας επιθέσεις και άλλες ενέργειες τόσο εναντίον αστυνομικών, όσο και κατά τμημάτων της πορείας».

Κυβερνητικό μπλοκ των “αριστερών δυνάμεων” στον καπιταλισμό ή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου;


Με την εξέλιξη και το βάθεμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ολέθριες συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των νέων που προέρχονται από αυτά, μπαίνει ακόμα πιο επιτακτικά επί τάπητος το ζήτημα της διεξόδου. Κατανοείται σε ένα βαθμό από πλατιά λαϊκά στρώματα ότι πρέπει «να γίνει κάτι ριζικό, να αλλάξει η κατάσταση», χωρίς αυτό κατ’ ανάγκη να σημαίνει ότι είναι και καθαρό σε αυτά τα τμήματα τι ακριβώς πρέπει να γίνει, τι πρέπει να αλλάξει. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί πως η διέξοδος αυτή δεν μπορεί να είναι η ίδια για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και για τα λαϊκά συμφέροντα. Για να κερδίζει ο ένας πρέπει να χάνει ο άλλος, μέση λύση δεν υπάρχει. Το μέλλον των εργατόπαιδων, των παιδιών της λαϊκής οικογένειας θα κριθεί απ’ την έκβαση της αντιπαράθεσης των δύο γραμμών που αντικειμενικά μπαίνουν μπροστά τους: οργάνωση, αντίσταση, σύγκρουση μέχρι και την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών ή διαχείριση εντός των τειχών του συστήματος, που, ανεξαρτήτως απόχρωσης, σημαίνει αναδίπλωση του κινήματος και ταυτόχρονα νέα κέρδη για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, προετοιμασία της νέας αντιλαϊκής επίθεσης.

“Αριστερή” φρασεολογία με σαφή αντιΚΚΕ στόχευση

ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ: Καθημερινή πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα



Εντείνεται καθημερινά η πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα Λαϊκών Επιτροπών, συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων ενάντια στα χαράτσια και την πολιτική που βυθίζει στην απόγνωση τη λαϊκή οικογένεια. Μέρα με τη μέρα δυναμώνει η οργάνωση της πάλης για την προστασία της φτωχολογιάς, γενικά των εργαζομένων και των οικογενειών τους από την εξαθλίωση και τις απειλές που υφίστανται προκειμένου να σκύψουν το κεφάλι στην αντιλαϊκή λαίλαπα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πέραμα, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής, συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης ανά γειτονιά ώστε άμεσα να παρεμποδιστεί κάθε απόπειρα διακοπής της παροχής ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες, λαϊκές συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες παρεμβάσεις αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, με στόχο αφενός να μη μείνει κανένα εργατόσπιτο χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, αφετέρου να ενισχυθεί η διαφώτιση και συζήτηση ώστε να αποκαλυφθούν οι αιτίες της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης, να βγάλουν τα λαϊκά στρώματα συμπεράσματα για την πολιτική που ληστεύει το λαό για να δυναμώνουν τα μονοπώλια. 

Αυτοί που διαδίδουν τα ναρκωτικά, θέλουν το λαό σκυφτό...

Νατάσα Ψάλτη 
Στις σημερινές συνθήκες που οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, που η νεολαία βιώνει τον αποκλεισμό από την εργασία, την παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Το καπιταλιστικό σύστημα γεννά τα αδιέξοδα που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών, ταυτόχρονα προβάλλει και καλλιεργεί τη ναρκωκουλτούρα ως τρόπο ζωής προκειμένου να καταστείλει το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ταυτόσημη με το συμβιβασμό, τη μοιρολατρία και την υποταγή. Μια νεολαία “μαστουρωμένη”, με σκυμμένο το κεφάλι είναι ότι πρέπει για την αστική τάξη προκειμένου να συνεχίσει να αυξάνει τα κέρδη της.

Η ιστορική πείρα από τις πιο ένδοξες στιγμές του εργατικού-λαϊκού κινήματος αναδεικνύει ακόμα πιο ξεκάθαρα το πώς τα ναρκωτικά αξιοποιούνται ώστε και με αυτό τον τρόπο να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα, ιδιαίτερα σε περιόδους ανόδου του εργατικού κινήματος. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο μετά τα Δεκεμβριανά και την ένοπλη σύγκρουση με την αστική τάξη και τους ξένους συμμάχους της, η εξάπλωση των ναρκωτικών πήρε μεγάλες διαστάσεις. Έτσι η πάλη κατά των ναρκωτικών δε θα μπορούσε παρά να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού και των νέων με πρωτοστάτη την ΕΠΟΝ που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ. Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νεολαίας υπήρξε η κορυφαία στιγμή του μεγαλειώδους αγώνα της ελληνικής νεολαίας ενάντια στο φασισμό, στην ηρωική πάλη του λαού μας για την απελευθέρωση.  Η ΕΠΟΝ, που από την πρώτη κιόλας στιγμή της ίδρυσής της προσχώρησε στο ΕΑΜ, αυτοπροσδιορίζεται στο καταστατικό της ως οργάνωση «εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική».

«Δώρο συμμαχικό…»

Από τις αρχές του 1945 και μετά, η εξάπλωση των ναρκωτικών πήρε τρομακτικές διαστάσεις.

Στο μυαλό των οπορτουνιστών...

Πάνω από 120 δισ. ευρώ για τους τραπεζίτες.



Το 71% των συνολικών δαπανών του κράτους θα πάει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών.

Πάνω από 120 δισ. ευρώ θα εισπράξουν από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος της ελεγχόμενης πτώχευσης που προωθεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ενώ την ίδια στιγμή κατακρεουργούνται ακόμα περισσότερο οι μισθοί των απασχολουμένων στο Δημόσιο, οι συντάξεις, οι κάθε είδους χρηματοδοτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και συνολικά οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα που εξακολουθούν να υπάρχουν ως ψήγματα πλέον στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την Εισηγητική Εκθεση, η εικόνα που αφορά στις κρατικές δαπάνες για το 2012 εμφανίζεται ως εξής:
Οι αποδοχές και συντάξεις για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, αναμένεται να διαμορφωθούν σε 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ, κονδύλι που είναι κατά 3,3% μικρότερο από το αντίστοιχο φετινό. Τόσες ήταν περίπου και οι σχετικές δαπάνες το 2006.
Οι μεταβιβαστικές πληρωμές, που είναι το συνολικό κονδύλι με το οποίο χρηματοδοτεί η κυβέρνηση όλες τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, της Παιδείας κ.ο.κ., σχεδιάζεται να μειωθούν από 18,8 δισ. που ήταν φέτος, στα 17,17 δισ. ευρώ.

Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης : Στην υπηρεσία των καπιταλιστών και των επιτελείων τους


Επιμέλεια: Συντακτική Επιτροπή του \"Οδηγητή\" 
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις λεγόμενες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ) και το ρόλο τους. Συχνά οι χρήστες τους ομαδοποιούνται και χαρακτηρίζονται από τα αστικά ΜΜΕ και τους οπορτουνιστές σαν το “νέο επαναστατικό υποκείμενο”, ανεξάρτητα από την ταξική τους θέση. Ταυτόχρονα αποδίδεται καθοριστική σημασία στη χρήση αυτών των σελίδων και των λεγόμενων blogs για την οργάνωση της πάλης, σε αντιπαράθεση πάντα με τις “ξεπερασμένες” μορφές οργάνωσης του εργατικού λαϊκού κινήματος, δηλαδή τα συνδικάτα στους χώρους δουλειάς, τις επιτροπές στις γειτονιές κλπ. Δεν είναι τυχαίος και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι χώροι αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σε Τυνησία και Αίγυπτο, αλλά και για την καθοδήγηση του λεγόμενου κινήματος των “αγανακτισμένων” τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες.

Τι είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης;

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012: Προϋπολογισμός χρεοκοπίας των λαϊκών νοικοκυριών



Προϋπολογισμό εμπέδωσης των άγριων και αιματηρών πολιτικών λιτότητας που επιβάλλει το μνημόνιο, με έναν και μοναδικό στόχο, τη σωτηρία του ελληνικού καπιταλισμού και την επιβίωσή του στο περιβάλλον του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, κατέθεσε χθες η τρικομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, που απαρτίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 θα εκτελεστεί σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, η οποία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί για τέταρτη συνεχή χρονιά, νέας υποχώρησης της απασχόλησης, μεγάλης ανόδου της ανεργίας και δραστικής μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τα λαϊκά στρώματα, ο νέος χρόνος, ίσως, αποδειχθεί ο χειρότερος της μεταπολεμικής περιόδου, καθώς, 1,5 χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό «στήριξης», εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες, φτωχοί αγρότες, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και της ανέχειας.
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός επιδεινώνει και οξύνει όλα τα λαϊκά προβλήματα. Στο σκέλος των εσόδων, προβλέπεται μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή, καθώς η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 29,1%, τη στιγμή που η φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπεται να μειωθεί κατά 22%!

«Μάθημα μας δίνουν οι χαλυβουργοί και όχι της κυβέρνησης οι υποτακτικοί»



Συγκλόνισε την πόλη της Ελευσίνας η κοινή διαδήλωση μαθητών - απεργών.
Τα πανό τους στάθηκαν δίπλα - δίπλα. Οι φωνές και τα χέρια τους ενώθηκαν: «Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». «Μάθημα μας δίνουν οι χαλυβουργοί και όχι της κυβέρνησης οι υποτακτικοί».
Στην πλατεία Ηρώων και στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας χτες το μεσημέρι έγινε μια συνάντηση που συγκλόνισε την πόλη. Μαθητές του 1ουΕνιαίου Λυκείου και του 1ου ΕΠΑΛ Ελευσίνας αψήφησαν τις απειλές καθηγητών και διευθυντών για απουσίες και πήγαν να βρουν τους «πατεράδες» τους, να σταθούν στο πλάι των απεργών της «Χαλυβουργίας». Εργατόπαιδα και τα ίδια, που στερούνται τη μόρφωση, το χαρτζιλίκι, τον αθλητισμό, ακόμα και τη ζεστασιά και το φαΐ στο σπίτι, φώναζαν με πάθος μαζί με τους εργαζόμενους «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ενώ με το πανό τους απαιτούσαν «Νίκη στους απεργούς Χαλυβουργούς».

Περί της «γενιάς του Πολυτεχνείου»



Πολύ θλίψη έπεσε αυτές τις μέρες σε δημοσιεύματα έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης για τη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου», που τάχα «μας πρόδωσε», «μας απογοήτευσε»... 
Μίλησαν για δήθεν «χαμένη γενιά» ή για «χαμένα οράματα και στόχους». 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ή γράφονται τέτοιες κρίσεις. 
Στην παρούσα φάση όμως, πήραν πιο έντονο χαρακτήρα λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της έντονης φιλολογίας για το τέλος του «κύκλου της μεταπολίτευσης» ή της καλλιεργούμενης απάτης ότι οι κατακτήσεις που είχε ο λαός μας τις προηγούμενες δεκαετίες είναι αυτές που ευθύνονται για την οικονομική κρίση!
Εχει σημασία να σημειώσουμε ότι οι υπεραπλουστεύσεις περί γενιάς που «χάθηκε» ή που «πρόδωσε» δεν έχουν βάση. Γιατί πολύ απλά, η λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» (όπως και κάθε άλλη εξάλλου) δεν είναι ενιαία, δεν έχει ενιαία πολιτικά χαρακτηριστικά. 

Οπορτουνιστές και ευρώ...



Η πολιτική γραμμή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο επίμονη. 
Δεν ξενίζει αυτή η γραμμή ούτε η επιμονή τους. 
Μια πολιτική δύναμη με στρατηγική αναδιανομής, δηλαδή παζαριού μεταξύ μονοπωλίων - λαού για τη μεταξύ τους μοιρασιά του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, που θεωρεί τα μονοπώλια, δηλαδή τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες ως ένα από τα θεμέλια της κοινωνικής παραγωγής, δεν μπορεί παρά αφενός να μην εκφράζει αντίθεση στην καπιταλιστική ιδιοκτησία, αφετέρου να επιμένει στην παραμονή στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και το ευρώ. 
Αλλά έτσι υπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων. 
Το ευρώ, ως κοινό νόμισμα των κρατών της Ευρωζώνης, χρειαζόταν για να υπηρετήσει τις ελευθερίες κίνησης κεφαλαίων - εμπορευμάτων - υπηρεσιών κλπ, με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
***
Υπάρχει ένα τμήμα του οπορτουνιστικού χώρου που ανάγει τη φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, όλα τα βάσανα του λαού στο ευρώ. Βεβαίως υπήρξε επίδραση του ευρώ σε τέτοια φαινόμενα, αλλά δεν είναι το νόμισμα που φέρνει τη φτώχεια.

«Ευτυχείτε»...



Αυτή κι αν ήταν «ιστορική» στιγμή!
Ηταν το βράδυ της έλευσης του ευρώ στην Ελλάδα. 
Με τον κύριο Σημίτη, πρωθυπουργό τότε, να ποζάρει πανευτυχής, αφού είχε ήδη κάνει την πρώτη ανάληψη μέσω ΑΤΜ και με τον κύριο Παπαδήμο, τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, να χειροκροτεί για το... επίτευγμα.
*
Από τότε έχει περάσει μια δεκαετία.
Και να που επιστρέψαμε (σχεδόν) στα ίδια.
Τότε είχαν προηγηθεί οι «θυσίες για να μπούμε στο ευρώ».
Μετά ακολούθησαν οι «θυσίες για να μείνουμε στο ευρώ».
Και τώρα, όπως μας είπε ο κ. Παπαδήμος - από τη θέση του πρωθυπουργού πλέον - έρχονται οι νέες «θυσίες για να μη βγούμε από το ευρώ»...

Προ-μνημονιολογισμός. Τι χαρά να 'χουμε και μεις μια «κυβέρνηση συνεργασίας»!




Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Εδώ και δεκαετίες αυτό που ακούγαμε στην Ελλάδα ήταν ότι το πιο πολύτιμο πράγμα του κόσμου είναι οι ...αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Εσχάτως, και αφού οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις τους οδήγησαν τα πράγματα εδώ που τα οδήγησαν, το τροπάρι έχει αλλάξει:
Τώρα, μετά την κυβερνητική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. με τη στήριξη και της κυρίας Μπακογιάννη, το πολυτιμότερο πράγμα του κόσμου άλλαξε και από εκεί που ήταν οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, έγιναν οι «κυβερνήσεις συνεργασίας»...
*
Να, λοιπόν, που για μια ακόμα φορά η κατά τ' άλλα κοσμοπολίτισσα άρχουσα τάξη μας, μας πουλάει «επαρχιώτικη άγνοια» για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, ώστε να κάνει τη «δουλίτσα» της.
Τώρα η «ευτυχία», η «ευημερία» και η «καλοπέραση», που θα έρχονταν μέσα από τις αυτοδυναμίες, θα έρθουν μέσα από τις «συνεργασίες», τις «συναινέσεις» και τις «συμπράξεις»...