Σελίδες

7 Σεπ 2012

Να «πλημμυρίσει» το αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ!

Ολοι οι δρόμοι αύριο οδηγούν στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 6 το απόγευμα, στο μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στη νέα σφαγή που ετοιμάζουν η τρικομματική κυβέρνηση, η τρόικα και η ΕΕ του κεφαλαίου. Εκεί θα ανταμώσουν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, νεολαίοι, που κόντρα στο δρόμο της υποταγής και της εξαθλίωσης, τραβούν το δρόμο του αγώνα για την επιβίωση, το δρόμο της πάλης για την ανατροπή της βαρβαρότητας και της εξουσίας των μονοπωλίων. Εκεί θα ανταμώσουν χιλιάδες λαού που έχουν κάνει δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς και στις γειτονιές, που δουλεύουν ακούραστα για την κλιμάκωση του αγώνα με Γενική Απεργία, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.
Χτες οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης συνέχισαν τις εξορμήσεις και τις περιοδείες μεταφέροντας σε όσο το δυνατόν περισσότερους το κάλεσμα ξεσηκωμού. Και σήμερα μέχρι την τελευταία ώρα θα συνεχίσουν να καλούν το λαό να πει το μεγάλο ναι, να κάνει το μεγάλο βήμα και να μπει μαζικά και αποφασιστικά στη μάχη, να περάσει στην αντεπίθεση που θα κάνει παρελθόν τους νεκροθάφτες των δικαιωμάτων και της ζωής του.

Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ για το επόμενο διάστημα


Παρουσιάζοντας το πλαίσιο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο διάστημα, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Γιώργος Πέρρος, είπε - μεταξύ άλλων - στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη.
* * *
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημαίνει συναγερμό. Να δημιουργηθεί κλίμα μάχης παντού. Στο φουλ οι μηχανές. Καμιά υποχώρηση, κανένας φόβος. Η μάχη θα κριθεί στους τόπους δουλειάς.
Τα δικαιώματα, η ζωή η ίδια της εργατικής λαϊκής οικογένειας στα τάρταρα - τα κέρδη, τα προνόμια των καπιταλιστών στα ουράνια. Στον πόλεμο αυτό δεν απαντάς με γαρίφαλα. Αλλά με όλες τις δυνάμεις καλά οργανωμένες, καλά προετοιμασμένες και με γραμμή πάλης τη ρήξη και ανατροπή.
Καλούμε τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη ξεχωριστά. Ούτε ώρα χαμένη:

Εχουν ζόρια


Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού καταστρέφει εργατική δύναμη, αλλά καταστρέφει και μια μερίδα καπιταλιστών. Που, βεβαίως, όταν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή τις συρρικνώνουν, οι εργαζόμενοι απολύονται. 'Η πασχίζουν να τις κρατήσουν με επιπλέον μέτρα, όπως, π.χ., οι δραστικές μειώσεις μισθών. Η οικονομική κρίση χτυπά και τα ΜΜΕ, αφού χτυπά και τους ομίλους ιδιοκτησίας τους. Πώς φαίνεται η επίδραση και οι συνέπειες της κρίσης στα ΜΜΕ; Η διαφημιστική δαπάνη, που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησής τους, πέφτει με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τα 3.098.868.000 ευρώ που ήταν το 2008, έπεσε στα 2.210.795.000 ευρώ το 2009, στο 1.885.968.000 το 2010 και στο 1.592.693.000 ευρώ το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Media Services», το πρώτο 5μηνο του 2012 καταγράφεται νέα δραματική πτώση σχεδόν 29% σε σχέση με πέρσι, με το συνολικό ποσό να φτάνει μόλις στα 479 εκατ. έναντι 675 εκατ. πέρσι. Η ετήσια κυκλοφορία των πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων όλων των ειδών (καθημερινές, κυριακάτικες, αθλητικές, οικονομικές, εβδομαδιαίες) έπεσε το 2011 κατά 48,8% σε σχέση με αυτήν του 2008 και συγκεκριμένα από 235,137 εκατ. φύλλα σε 120,412 εκατ. (στοιχεία της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας).

«Μπούμερανγκ» ο αντικομμουνισμός σε αστούς και οπορτουνιστές

Το Ιδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ», που εκφράζει το οπορτουνιστικό Κόμμα της «Λίνκε» (Αριστερά)Γερμανίας, ο Ομιλος «Χέλε Πάνκε» και το «Κέντρο για Δημοκρατία» εγκαινίασαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο έκθεση με τίτλο «Η αδελφή χώρα κάηκε, μετανάστευση, ρατσισμός, αντισημιτισμός και νεοναζισμός στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία».
Θέμα ήταν ο τρόπος συμπεριφοράς στη ΓΛΔ απέναντι στους αλλοδαπούς εργαζόμενους, που απασχόλησε η χώρα αυτή από το 1965 ως το 1989. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και εκπαιδευόμενους από χώρες όπως το Βιετνάμ, η Κούβα, η Μοζαμβίκη, η Ανγκόλα, η Ουγγαρία και η Πολωνία κ.ά. Αυτοί οι εργαζόμενοι ενίσχυσαν τομείς όπως η ελαφρά βιομηχανία και η βιομηχανία καταναλωτικών ειδών. Ο αριθμός τους, η διάρκεια παραμονής τους και τα δικαιώματά τους καθορίζονταν με την κυβέρνηση της χώρας τους, με διακρατικές συμφωνίες.

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και οι «καημοί» της...


Στις 31/8/2012 η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ, συνδικαλιστική οργάνωση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ), εξέδωσε ανακοίνωση - κάλεσμα ενόψει των συλλαλητηρίων στη ΔΕΘ με τίτλο: «Να τελειώνουμε με την πολιτική τους, πριν μας τελειώσουν...». Οι αντιμνημονιακές κορόνες, οι οποίες κυριαρχούν στην ανακοίνωση, προσπαθούν να κρύψουν από τους εργαζόμενους ότι η γραμμή τους δεν στοχεύει στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιχειρούν να εμπεδωθεί η αντίληψη που προβάλλει ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση με ωφελημένους το κεφάλαιο και τους εργάτες. Πράγμα που δεν έγινε ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ. Αυτό που θα συμβεί, αν οι εργαζόμενοι «ακούσουν» τα καλέσματα της «Αυτόνομης Παρέμβασης» είναι η αλλαγή του οδηγού στο τιμόνι της κυβερνητικής διαχείρισης του συστήματος εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα.
Πιο συγκεκριμένα:
Από την αρχή, προβάλλει το γνωστό επιχείρημα περί παράδοσης της οικονομίας και της κοινωνίας από την ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, με συνέπεια να βιώνουν οι εργαζόμενοι και η χώρα «μια ολοκληρωτική και χωρίς προσχήματα επίθεση του κεφαλαίου».
Λένε στην ουσία ότι όλη η κοινωνία βιώνει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής άρα και οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες γενικότερα. Οι απέξω καπιταλιστές (και αυτοί όχι όλοι) είναι οι εχθροί και οι από μέσα τουλάχιστο θιγμένοι.
Αθωώνει μ' αυτόν τον τρόπο την ντόπια αστική τάξη. Αθωώνει το καπιταλιστικό

«Αύρες» πολέμου κατά του οργανωμένου λαού

 «Μια ειδικά εκπαιδευμένη και επαρκής αστυνομική μονάδα θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα της επιτρέψει να αντιπαρατεθεί με το οργανωμένο έγκλημα». 
Την απάντηση αυτή είχε δώσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, όταν ρωτήθηκε αν «είναι αλήθεια ότι εξοπλίζετε την Αστυνομία με βαρύτερο εξοπλισμό». 
Ο Ν. Δένδιας είχε πει τότε τη μισή αλήθεια. 
Η κυβέρνηση εξοπλίζει, όσο μπορεί, την Αστυνομία αλλά όχι για «να αντιπαρατεθεί με το οργανωμένο έγκλημα», αλλά με τον οργανωμένο - «εχθρό» λαό, που διεκδικεί τα

Βγάζουν λάδι το σύστημα ...


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με στόχο να διερευνήσει τις πολιτικές αποφάσεις ετών που διόγκωσαν το δημόσιο χρέος και το μείγμα της διαχείρισης που οδήγησε στα μνημόνια, υπηρετεί αντικειμενικά την προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να αθωώσει συνολικά την αστική διαχείριση υπέρ του κεφαλαίου, τόσο σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, όσο και σε συνθήκες κρίσης. Το σκεπτικό της συγκεκριμένης πρότασης, όπως και της αντίστοιχης που κατέθεσε το κόμμα Καμμένου, καταγγέλλει τη μια μορφή διαχείρισης στο πλαίσιο της αστικής διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, για να βγάλει λάδι μια άλλη, εξίσου επώδυνη για το λαό. Με τον ίδιο στόχο αξιοποιείται προπαγανδιστικά και η εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη, η δικογραφία της οποίας πήρε το δρόμο για τη Βουλή.
Στην πραγματικότητα, αυτό που λένε στο λαό είναι ότι για την κρίση και τα δεινά που βιώνει φταίει μια συγκεκριμένη μορφή διαχείρισης, πίσω από την οποία άλλοι βλέπουν ιδιοτέλεια και προσωπικά κίνητρα πολιτικών και άλλοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τη συλλογική ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν, εστιάζοντας για ορισμένα ζητήματα της διαχείρισης σε συγκεκριμένα στελέχη, κυρίως του ΠΑΣΟΚ.

Και φοροληστεύουν και εμπαίζουν το λαό...


ΤΕΡΜΑ Η ΑΝΟΧΗ στους φοροφυγάδες. 
Το είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας, και μας ανακοίνωσε και 121 κατασχέσεις από το ΣΔΟΕ. Μιλάμε για πολύ ...αυστηρότητα.
Οσοι κλέβουν το κράτος, δηλώνει το υπουργείο, θα παταχθούν αμείλικτα. Τελεία και παύλα.
Κατά έναν περίεργο λόγο όμως, σε αυτούς που «κλέβουν το κράτος» δε συμπεριλαμβάνονται οι τραπεζίτες που έχουν επιδοτηθεί με καμιά 200αριά δισ. ευρώ.
Ούτε και οι εφοπλιστές που έχουν να πληρώσουν φόρο από ...καταβολής ελληνικού κράτους. Και τα παίρνουν κι από πάνω με επιδοτήσεις γραμμών και άλλα πολλά.
Εκτός του καταλόγου και οι βιομήχανοι που ξεκοκαλίζουν επί δεκαετίες επιδοτήσεις για να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους σε τριγύρω χώρες

Τρέμε ΕΕ...


Οπως αναμενόταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε την άρνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, για να τονώσει το ξεθωριασμένο τώρα τελευταία «αντιμνημονιακό» της προφίλ.
Σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφερόμενος στους αξιωματούχους της ευρωένωσης, τους οποίους εκλιπαρεί για μια συνάντηση, καταγγέλλει ότι

Να δημιουργηθούν συνθήκες ξεσηκωμού του λαού


Πτωχεύουν το λαό για να διασωθεί το κεφάλαιο!
Τα αυριανά συλλαλητήρια να γίνουν αφετηρία κλιμάκωσης αποφασιστικών αγώνων!

 «Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πόλεις, με τους συνταξιούχους και τα εργατικά συνδικάτα, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, να αποτελέσουν έκφραση της μαζικής αγανάκτησης και καταδίκης των μέτρων, αφετηρία κλιμάκωσης νέων ακόμα πιο μαζικών αποφασιστικών αγώνων σε κάθε χώρο, σε κάθε κλάδο και συνολικότερα». Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Να γιατί «δεν έχει» το κράτος τους

O κ. Σίμος Κεδίκογλου στο κυβερνητικό σχήμα που συνέστησαν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατέχει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν κατέχει τη θέση του... ψευταράκου.
Αλλωστε, απ' όσο γνωρίζουμε, θέση «ψευταράκου», επισήμως και θεσμικώς τουλάχιστον, δεν προβλέπεται ούτε στο παρόν, ούτε στα προηγούμενα κυβερνητικά σχήματα.
*
Ως εκ της θέσεώς του, λοιπόν, ο Κεδίκογλου θα έπρεπε να είναι σοβαρός, ακριβής και ενημερωμένος σωστά.
Εκτός, φυσικά, αν είναι ανίκανος, άχρηστος και αδαής, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε στοιχεία.

Αποπροσανατολισμός με μοιρασμένους ρόλους των κομπάρσων της συγκυβέρνησης


Σηκώνουν κουρνιαχτό για να κρύψουν τη στρατηγική συμφωνία τους στο τσάκισμα του λαού

Επικοινωνιακό «κουρνιαχτό», με αφορμή το χρόνο διεξαγωγής της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση και με στόχο να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα ενόψει του νέου πακέτου μέτρων, σηκώνουν με μοιρασμένους ρόλους οι ηγεσίες των κυβερνητικών εταίρων.
Χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά, από τον οποίο ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τις επαφές του στο Βερολίνο, τόσο στον ίδιο, όσο τον Φ. Κουβέλη. Μάλιστα, συνεργάτες του Βενιζέλου εμφάνιζαν «ενοχλημένο» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ενημερώθηκε άμεσα από τον υπουργό Οικονομικών για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.
Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν τη συνάντηση του Αν. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας την επόμενη Δευτέρα, «γιατί οι εξελίξεις πυκνώνουν».