Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Διαχείριση σε όλες τις πτώσεις...«Οσο μεγαλώνουν τα ποσοστά μας στις δημοσκοπήσεις, τόσο μεγαλώνουν κι οι ευθύνες μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας» δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης (περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή»). 
Πώς, όμως, ορίζει τις «ανάγκες της κοινωνίας»
Απαντάει ο ίδιος: «Οι πολίτες ζητούν μια πολιτική ανάπτυξης, δικαιοσύνης, κοινωνικής αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των βαρών». Και προφανώς, σαν θέση - πρόταση υπέρ της κοινωνίας, θεωρεί και αυτήν: «Εάν επιμείνουν σε αυτό το δρόμο το δίδυμο Μερκοζί, απειλείται όχι μόνο η κοινωνική συνοχή, αλλά και το εγχείρημα της Ευρωζώνης. Το πρόβλημα της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής προοπτικής δεν είναι μόνο η ανάγκη δημοσιονομικού νοικοκυρέματος, αλλά η έλλειψη εργαλείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κρίση χρέους που όλο και φουντώνει. Το ευρώ χρειάζεται όσα εργαλεία έχει το δολάριο, η βρετανική λίρα, το γιεν (...) μια κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, να τυπώνει χρήμα (...) Το χρέος των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας ή της Αγγλίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το χρέος της Ευρωζώνης. Αλλά εκεί έχουν εργαλεία, τράπεζα, μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να μην είναι τόσο ευάλωτοι στις επιθέσεις των αγορών όσο η Ευρωζώνη».

Μπίζνες πολέμου ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τους εφοπλιστές.


Στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ». Σε στρατόπεδα μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο τα εμπορικά πλοία.
Επιβεβαιώνεται και από στρατιωτικές πηγές το χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ», για το ΝΑΤΟικό πολεμικό προγεφύρωμα που σχεδιάζεται να στηθεί με τη χρήση εμπορικών πλοίων, προκειμένου να συνδέσει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, διανύοντας μια απόσταση 2.700 ν. μιλίων μέσω Σουέζ και στενού του Αντεν. Τα πλοία θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό και καύσιμα.
Οπως αποκάλυψε ο «Ρ», το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης HQ-NDC/GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), το οποίο αναλαμβάνει για το 2012 τη διοίκηση του χερσαίου τμήματος της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ, έχει στους σχεδιασμούς του την ανάπτυξη μιας τέτοιας επιχείρησης θαλάσσιων μεταφορών. 

ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ: Πολυπλόκαμο παρασκήνιο πίσω από το σκάνδαλοΠλευρές των ενδοαστικών ανταγωνισμών εντός και εκτός Ελλάδας αναδεικνύουν οι αντιδράσεις στην προφυλάκιση Εφραίμ
Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε χτες το πρωί από τη ΓΑΔΑ, όπου διανυκτέρευσε, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ
Ο μοναχός προφυλακίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στις 23 Δεκέμβρη, καθώς κρίθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις ανταλλαγές οικοπέδων με το Δημόσιο, στο πλαίσιο του ομώνυμου σκανδάλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι του ηγούμενου ενδέχεται να προσφύγουν στην ανακρίτρια της υπόθεσης και να ζητήσουν την αντικατάσταση της προφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων. Οπως και προχτές, έξω από το Εφετείο, έτσι και χτες, έξω από τις φυλακές, υπήρξε διαμαρτυρία από ιερείς, μοναχούς και μέλη θρησκευτικών οργανώσεων.

Ιμπεριαλιστικές γαλέρεςΤο χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ», για το ΝΑΤΟικό πολεμικό προγεφύρωμα που σχεδιάζεται να στηθεί με τη χρήση εμπορικών πλοίων, το οποίο θα συνδέει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, επιβεβαιώνει ότι η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή είναι σε πλήρη ετοιμότητα. 
Η χώρα μας εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. 
Στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα για τη ναύλωση πλοίων που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό στις πλέον «εκρηκτικές» περιοχές του πλανήτη, καλούνται να ανταποκριθούν οι πάντα πρόθυμοι Ελληνες εφοπλιστές, που επιζητούν γρήγορο χρήμα, κάνοντας μπίζνες που μυρίζουν αίμα.
Το εφοπλιστικό κεφάλαιο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών, οι οποίοι, παρά τη θέλησή τους, μετατρέπονται σε οργανικό κομμάτι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. 

Χυδαία προπαγάνδα... για να συκοφαντήσει τους εργαζόμενουςΜ' ένα προκλητικό πρωτοσέλιδο, η χτεσινή «Αυριανή», ιδιοκτησίας του ομίλου Κουρή, επιχειρεί με αισχρό τρόπο να ρίξει στους εργαζόμενους το φταίξιμο για το φαλιμέντο του τηλεοπτικού σταθμού «Αλτερ», στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου συμμετέχει ο εκδότης της εφημερίδας. 
Η «Αυριανή» ισχυρίζεται ότι «από το 2001 έως το 2010, 81.903.196.293 δρχ. τσέπωσαν οι εργαζόμενοι του ALTER», λες και οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν τζάμπα, και απειλεί ότι «θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα». Γράφει ακόμα ότι «Υπήρχαν μισθοί των 100.000 ευρώ και 120.000 ευρώ το μήνα και πληθώρα από διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες» (μάλλον θα μιλά για τα στελέχη του στο σταθμό), ενώ στο υποσέλιδο δίνει και τα ποσά που την ίδια περίοδο πλήρωσε η εργοδοσία στην Εφορία και αλλού. 

Ομονοούν συμφωνούντες και διαφωνούντες ...Δίνουν και παίρνουν ξανά αυτές τις μέρες τα δημοσιεύματα για το Βατοπέδι, με αφορμή την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ. 
Τα κόμματα που σαν κυβέρνηση εμπλέκονται πρωταγωνιστικά στο σκάνδαλο με τις ανταλλαγές οικοπέδων εμφανίζονται τώρα σαν θεματοφύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενώ τα ίδια συμφώνησαν στο κουκούλωμα των πολιτικών ευθυνών μέσα από την επιτροπή που συνέστησε η Βουλή για να διερευνήσει το σκάνδαλο. 
Η επαναφορά του θέματος αφήνει και πάλι έξω την ουσία, την οποία μόνο το ΚΚΕ είχε αναδείξει στο πόρισμα που κατέθεσε μετά τη λήξη των εργασιών της Εξεταστικής. 
Ελεγε το ΚΚΕ στο πόρισμά του: «Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ανέδειξαν πολιτικές ευθύνες, οι οποίες, όμως, κινούνται σε δύο επίπεδα. 
Σε ένα πρώτο διαχρονικό επίπεδο είναι η ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, οι οποίες διαμόρφωσαν και αποδέχτηκαν το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από δεκαετίες και το οποίο επέτρεψε και εξακολουθεί να επιτρέπει τεράστιες

Τα μονοπώλια ετοιμάζονται για διάσπαση του ευρώ .
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις εργασίες μεγάλων τραπεζών που αναζητούν τεχνική βοήθεια για να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν διάσπαση της Ευρωζώνης ή ακόμα και αποχώρηση από αυτήν κάποιων κρατών - μελών. Μάλιστα, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου υποστηρίζουν ότι αντίστοιχες έρευνες έχει παραγγείλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ τις προηγούμενες βδομάδες δημοσιοποιήθηκαν τα σχέδια της Μεγάλης Βρετανίας προς τις πρεσβείες και τις τράπεζές της να ερευνήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης μιας χρεοκοπίας κάποιου κράτους - μέλους ή και διάσπασης της Ευρωζώνης.
Σε αυτό το χορό μπαίνουν όλο και πιο συχνά μονοπωλιακοί όμιλοι, που παραδέχονται ότι έχουν ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να είναι έτοιμοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών «Adidas» που, 

Κάθε τάξη και ο Τύπος της ...Κάτω από άλλες συνθήκες, το χτεσινό αποκλειστικό πρώτο θέμα του «Ριζοσπάστη» θα ήταν τουλάχιστον αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Κάτω από άλλες συνθήκες...
Ομως, ακόμα και στην αναγγελία των πρωτοσέλιδων, που γίνεται στις πρωινές εκπομπές, οι εκφωνητές έσπευσαν να προσπεράσουν το θέμα με γρήγορη ανάγνωση του τίτλου.
Δεν κατάλαβαν; Δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν; Τίποτα απ' αυτά. 
Το πρωτοσέλιδο μιλά μόνο του: Η ΝΑΤΟική αρμάδα ετοιμάζεται να απλωθεί από την Ανατολική Μεσόγειο ως τον Περσικό και οι Ελληνες εφοπλιστές καλούνται, έναντι υψηλού τιμήματος, να προσφέρουν πλοία για ναύλωση. Πρόκειται για καθαρή προετοιμασία πολέμου με άμεση και αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας. Γι' αυτό και η σιωπή από τα αστικά ΜΜΕ.

Ποια διέξοδος;Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης τροφοδότησε το ζήτημα της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, που συσχετίστηκε αφενός με τη νέα δανειακή σύμβαση, αφετέρου με τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ομολόγων που τάχα θα ανακουφίσει την Ελλάδα από το τεράστιο κρατικό χρέος και, ταυτόχρονα, θα συμβάλει στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας. Και τα δύο αυτά ζητήματα συνδέονται, επίσης, με τα νέα κρατικά δάνεια, αλλά και με το γεγονός ότι τέλος Μάρτη 2012 πρέπει να πληρωθεί το ποσό των 21,5 δισ. ευρώ σε χρέος ομολόγων που λήγουν. Ταυτόχρονα, θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του «κουρέματος» για να ξέρουν το χρέος που προκύπτει και τους όρους αποπληρωμής του. Βεβαίως, όλ' αυτά είναι ξένα και εχθρικά για την εργατική τάξη, το λαό, αφού όπως και αν εξελιχθούν το σίγουρο είναι ότι τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, που καταστρέφουν εργατική δύναμη μαζί με την καταστροφή της από την κρίση, που κάνουν ολοένα φτηνότερους τους εργάτες για το κεφάλαιο εξαθλιώνοντάς τους για να ενισχύουν τους όρους κερδοφορίας του, 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, Αντεγκλήσεις για το μέλλον της ΕΕ.


Σχέδια ομοσπονδιοποίησης και προβλέψεις για διάλυση της Ευρωζώνης μέσα στο 2012.

Αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα από τη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, οι εκπρόσωποι της ιμπεριαλιστικής ΕΕ προβάλλουν όλο και πιο έντονα τα σχέδια ενίσχυσης της «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ και τα σενάρια ομοσπονδιοποίησης της λυκοσυμμαχίας. Την ίδια στιγμή, φουντώνουν τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για διάσπαση της Ευρωζώνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι αρκετό να συμφωνήσουμε σε νέους κανόνες, δεν είναι αρκετό να συμφωνήσουμε σε νέες συνθήκες (...) Χρειάζονται πολύ ισχυρά σχέδια ενοποίησης των προϋπολογισμών. Αυτά βρίσκονται τώρα σε διαδικασία υλοποίησης. Με μια καθυστέρηση, οφείλω να ομολογήσω, ωστόσο υλοποιούνται».