Σελίδες

6 Οκτ 2010

Μάρκος Βαμβακάρης - Μαύρα μάτια μαύρα φρύδια

ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ - M.ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

Μάρκος Βαμβακάρης - Οι πρωθυπουργοί ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΓΑΠ-ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ

rembetiko Mana Mou Ellas

Μιχ. Γενίτσαρης- Με πιάσαν επί Μεταξά (Γ. Παπανδρεου)...

Η ΚΡΙΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ 1934.wmv

Εργάτης Τιμημένος- Κώστας Ρούκουνας 1932

Μαλλιά Σγουρά - Πέτρος Πανδής

ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΕΥΡΩΦΟΝΙΑΔΕΣ

Όλοι στο δρόμο (Αγωνιστική Παρέμβαση Λέσβου - πηγή " Βαθύ Κόκκινο")

ΠΑΛΙΑΤΖΗΗΗΣ

(το ποντίκι)

Μαρτυριάρης γερμανός



  πηγή : http://www.dixti.net/dixtinet/ 

Τελικώς όλοι γνώριζαν ότι η χώρα πάει κατά διαόλου.
Το ήξερε
  ο Κ. Καραμανλής που κυβερνούσε το ήξερε όμως και ο Γ. Παπανδρέου
 ο οποίος έψαχνε
τρόπους να αντιμετωπίσει την κατάσταση που θα παραλάμβανε. 
 Κάτι ήξεραν και
 οι γερμανοί που
έδωσαν το βραβείο
 «Δύναμη και Ειλικρίνεια» στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Γιώργος
 πάντως την
πάτησε γιατί ο γερμανός συνομιλητής του Πέερ Στάινμπρουκ τον καρφώνει
 λέγοντας ότι γνώριζε
τόσο καλά για τα ελλείμματα και τα χρέη, που το σκεφτότανε να κερδίσει τις
εκλογές.



 Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, στο βιβλίο του «Ισορροπία» καρφώνει τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς τον εμφανίζει απρόθυμο το 2009 να κερδίσει τις εκλογές  λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του σοσιαλδημοκράτης κ. Στάινμπρουκ  ο οποίος ήταν το «δεξί χέρι» της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ στην κυβέρνηση του  «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, την περίοδο 2005-2009,  αναφέρεται σε έναν διάλογο που είχε τον Ιανουάριο του 2009 , δέκα μήνες πριν τις εκλογές που επανέφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. 
Σε ένα διάλογο που είχε ο Στάινμπουργκ, με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, στο Βερολίνο, αναφέρει τα εξής: 
«Αφού ζήτησε τη συμβουλή μου για τους τρόπους μείωσης των ελλειμμάτων, ο Παπανδρέου είπε ότι  "δεν ήταν πλέον βέβαιος αν πράγματι επιθυμούσε να κερδίσει τις εκλογές"». 
Η δήλωση αυτή, που αποκάλυψε ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών, ερμηνεύεται από κύκλους της αντιπολίτευσης και ως επιβεβαίωση της θέσης τους ότι ο σημερινός πρωθυπουργός γνώριζε αρκετά πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 την πραγματική κατάσταση της  οικονομίας, αλλά ωστόσο έλεγε προεκλογικά ότι «λεφτά υπάρχουν».  
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στο βιβλίο του ο κ. Στάινμπρουκ καταλογίζει ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ, επειδή δεν στήριξε έγκαιρα την Ελλάδα, όταν στα τέλη του 2009 η χώρα  βρέθηκε στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας και οδηγήθηκε τελικά στην «αγκαλιά» της τρόικας.
Ευκαιρία για την ΝΔ Αξιοποιώντας την αποκάλυψη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ.  Μαρκόπουλος,  κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σχετικά με όσα υποστηρίζει σε βιβλίο του ο ο πρώην  υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, ότι ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε την  κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας πριν από τις εκλογές του 2009.
Απαντώντας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε αμετανόητους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
"Πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν εξαπάτησε προεκλογικά τους Έλληνες,", σημείωσε  ο Κώστας Μαρκόπουλος. Άμεση ήταν η απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος σημείωσε ότι "την περίοδο εκείνη και ειδικότερα τον Φεβρουάριο του 2009, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο". 
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου με τόλμη πήρε τα αναγκαία μέτρα για να απομακρυνθεί η χώρα από το αδιέξοδο και πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο έγινε γιατί είχε προηγηθεί η κατάρρευση της οικονομίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. 
Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Σταϊνμπουργκ επικαλείται  ένα διάλογο που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2009, στο Βερολίνο, όπου ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "αφού ζήτησε τη συμβουλή του Γερμανού αξιωματούχου  για τους τρόπους μείωσης των ελλειμμάτων, τόνισε ότι "δεν ήταν πλέον βέβαιος αν πράγματι  επιθυμούσε να κερδίσει τις εκλογές""

η διαφορα μεταξυ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Νέα πρόκληση από Ισραηλινούς στρατιώτες

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Κατεπείγουσα έρευνα ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει ο ισραηλινός στρατός για βίντεο που «ανέβηκε» τα ξημερώματα χτες στην ιστοσελίδα «Υou Tube» και δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να χορεύει κοροϊδευτικά χορό της κοιλιάς γύρω από μία Παλαιστίνια, που στέκεται ακίνητη με μάτια και χέρια δεμένα. Το συγκεκριμένο βίντεο, λίγες μόνο ώρες μετά την πυρπόληση τεμένους στο χωριό Μπέιτ Φατζάρ, στη Δυτική Οχθη ήρθε ν' οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα ενώ σήμερα αναμένεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας όπου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα εξεταστεί πρόταση της Ουάσιγκτον για παράταση λίγων βδομάδων του εποικιστικού μορατόριουμ, με στόχο τη διευκόλυνση της παραμονής της παλαιστινιακής πλευράς στις συνομιλίες.
Ο ισραηλινός στρατός καταδίκασε το περιστατικό και υποστήριξε ότι διερευνά, καταρχάς, αν πρόκειται για καταγραφή αληθινού περιστατικού ή για φάρσα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πολλοστή φορά που κάποιο περιστατικό εξευτελισμού Παλαιστινίου υπό τη μορφή πλάκας εμφανίζεται στο διαδίκτυο από πρώην ή νυν στρατιώτες που περηφανεύονται γι' αυτό.

ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΓΑΠ....

Πηγή :ISKRA
Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΡΑΝ-ΤΑΝ-ΠΛΑΝ" ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ
 «Ο άνδρας που μένει στο τέλος του δρόμου δεν μιλά πολύ στους γείτονες, απλά γιατί είναι μοναχικός» ξεκινούσε η διαφήμιση, ...πληρώνει με μετρητά γιατί δεν έχει πιστωτική, και έχει κλειστές κουρτίνες επειδή κάτω από το σπίτι του περνάει λεωφορείο... 
«Όλα αυτά μαζί όμως μπορεί δικαιολογούν τις υποψίες σας
Μην διστάζετε …καλέστε την Anti-Terrorist Hotline » 

Με αυτό το ραδιοφωνικό σποτ οι «Γκαιμπελίσκοι» της Βρετανικής αστυνομίας καλούσαν τους πολίτες να "καταδώσουν" τηλεφωνικά όποιον θεωρούσαν ύποπτο για τρομοκρατία.
Και μάλιστα κατά βούληση μιας και σαφώς δεν μπορεί να αποτελεί ενοχοποιητικό στοιχείο το γελοίο “ αν κάποιος πληρώνει με μετρητά γιατί δεν έχει πιστωτική κάρτα” , εάν κάτι τέτοιο ίσχυε ως στοιχείο στην Ελλάδα με τον Τειρεσία σε …άνθηση και τις υπερχρεωμένες κάρτες θα ήμασταν όλοι εν δυνάμει τρομοκράτες και όσο για τις κλειστές κουρτίνες θυμίζει ένα νομοθέτημα του 1880 στην

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΚΙΤΖΗΔΕΣ;


Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
πηγή : ISKRA
Ούτε χαραμάδα ελπίδας, ούτε ακτίνα φωτός. Ότι παρουσιάστηκε ωςπροσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα μπορούσε να έχει ως μότο τηγνωστή φράση του Δάντη για το καθαρτήριο: "όσοι εδώ μέσα μπαίνετε αφήστε κάθε ελπίδα".
Ακόμα και επιδερμικά αν διατρέξει κανείς τα μεγέθη τον πιάνει ανατριχίλα.Τεράστια διόγκωση των φόρων, μεγαλύτερη ύφεση, πάνω από εκατό χιλιάδες νέοι άνεργοι, επιμονή του πληθωρισμού, μείωση της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, εξοντωτικές ποινές σε όσους έχουν διαπράξει το έγκλημα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, κι άλλη περικοπή των λυμφατικών δημοσίων επενδύσεων. Μαύρη μαυρίλα...
Κατά τα άλλα ο εύχαρις Παπανδρέου-Qadriga κλίνει την ανάπτυξη, κατά προτίμηση πράσινη, σε όλες τις πτώσεις και βλέπει το Κατάρ και την Κίνα στο βάθος του τούνελ. Έτερον εκάτερον που όσο κι αν ψάξει κανείς στο προσχέδιο του Δάντη δεν θα βρει ούτε υπόνοια προοπτικής για οποιαδήποτε ανάπτυξη, εκτός από την ανάπτυξη της ύφεσης, του πληθωρισμού, της φτώχειας, της αποθάρρυνσης –και των στρατιωτικών δαπανών βεβαίως.

 
Ξέρετε τι δείχνει το προσχέδιο αυτό; Ότι έχουμε να κάνουμε με μια παχύδερμη κυβέρνηση τοποτηρητών, θα πείτε. Ότι έχουμε να κάνουμε με μια εξουσία που θεωρεί την κοινωνική αδικία απαραβίαστο κανόνα. Ή ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική που περιφρονεί και δένει χειροπόδαρα εν ονόματι ξένων και πάντα έντοκων συμφερόντων τον ίδιο το λαό που υποτίθεται ότι εκφράζει και υπηρετεί. Ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο δηλαδή και δεν διστάζουν να αρπάξουν και το τελευταίο κομμάτι ψωμί από το τραπέζι μας.
Σωστά όλα αυτά, αλλά υπάρχει και το χειρότερο –αν είναι δυνατόν! –που σκιαγραφεί το προσχέδιο. Καθώς για τον κάθε λογικό άνθρωπο, για τον κάθε άνθρωπο της αγοράς, για τον κάθε πρωτοετή της οικονομίας, είναι χρονικό μιας προαναγγελλόμενης καταστροφής –οικονομικής, κοινωνικής, ακόμα και εθνικής- οδηγεί σε ένα δραματικό ερώτημα: Μήπως εκτός από μεσάζοντες των δανειστών, είναι και σκιτζήδες; Μήπως η λάμψη των αγορών τους στραβώνει και δεν βλέπουν καν που οδηγούν τον τόπο τους; Ή μήπως δεν είμαστε μόνο εμείς ινδικά χοιρίδια, αλλά είναι κι αυτοί; Εμάς μας παρακολουθούν πίσω από το τζάμι να δουν πόσα αντέχουμε να μας κάνουν κι αυτούς τους παρακολουθούν να δουν πόσα αντέχουν να μας κάνουν; Λέτε;

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
πηγή : ISKRA
 Όχι ένας και δύο, αλλά έξι (!) υπουργοί της ρουμανικής κυβέρνησης καρατομήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου -και μάλιστα όλοι οι οικονομικοί υπουργοί, αρχής γενομένης από εκείνους των Οικονομικών και της Οικονομίας- με στόχο να κατευναστεί προσωρινά η οργή των Ρουμάνων πολιτών, οι οποίοιδιαδηλώνουν ασταμάτητα κατά της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας. Μάταιος κόπος. Η απόφαση του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου να συμφωνήσει τον Μάιο με το ΔΝΤ να περικόψει κατά 25% τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέακαι κατά 15% τα επιδόματά τους, μαζί με την αύξηση του ΦΠΑκατά 5 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες ώστε να φτάσει στο 24%, έχει πυροδοτήσει μια ασυγκράτητη λαϊκή οργή.
Την προηγούμενη Δευτέρα κύλησε στο χώμα το κεφάλι και έβδομου υπουργού, του θεωρούμενου ως πανίσχυρου υπουργού Εσωτερικών Βασίλε Μπλάγκα. Τρία 24ωρα νωρίτερα είχαν προηγηθεί σκηνές που δύσκολα τις φαντάζεται κανείς.
Περίπου 7.000 αστυνομικοί, που πήραν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το συνδικάτο τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μη εγκεκριμένη πορεία μέσα από το κέντρο του Βουκουρεστίου προς το προεδρικό μέγαρο. Απαιτούσαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπασέσκου, ο οποίος όμως δεν είχε ακόμη επιστρέψει από τη Βουλγαρία όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΗΔΑΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ........


ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑ:
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ MAΣ. Η ΜΑΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
 Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. 
ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ. 
ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ. 
ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΕΙΧΕ ΛΕΡΩΘΕΙ. ΠΑΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥ.
ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΤΡΙΑΣ.
 ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ.
ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ. 
ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ.
ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΝΟ.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΡΩΤΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ. 
ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΩΣ ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΜΑΤΑΙ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΗΔΑΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ. 

Συνέπεια, αξιοπιστία, ειλικρίνεια! (2)


Στις 3 Μάρτη του 2009, στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ με την κινέζικη πολυεθνική «Cosco», το ΠΑΣΟΚ διά του εισηγητή του Γιάννη Διαμαντίδη,
(έκτοτε έχει προβιβαστεί σε υπουργό «Θαλασσίων υποθέσεων, νήσων και αλιείας»),
δήλωνε:
*
«Ο ελληνικός λαός, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, οι χρήστες των λιμανιών, όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ενός σκανδάλου που συντελέστηκε με αργό και μεθοδικό τρόπο επί χρόνια στο όνομα της δήθεν ανταγωνιστικότητας και στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού. Ιδού λοιπόν η προίκα, ιδού και οι προικοθήρες».
*
«...η ανεξήγητη εμμονή και σπουδή της σημερινής Κυβέρνησης να εκχωρήσει μαζί με το δημόσιο πλούτο και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση ούτε και επιβεβλημένο οικονομικό σχεδιασμό (...),
*
«... τόσο το λιμάνι του Πειραιά όσο και της Θεσσαλονίκης αποτελούνκερδοφόρους και φερέγγυους οργανισμούς ώστε


Συνέπεια, αξιοπιστία, ειλικρίνεια! (1)

Στις 15 Απρίλη του 2008 διοργανώθηκε από εργαζόμενους και φορείς του Πειραιά συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού από την κυβέρνηση της ΝΔ στην «Cosco».
*
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνοδευόμενος από τον νυν εκλεκτό του για τη δημαρχία του Πειραιά Γ. Μίχα,
όταν προσήλθε στο χώρο της εκδήλωσης, δήλωσε:
***
«Η Νέα Δημοκρατία έχει βρει μία πατέντα: Ο,τι πιο κερδοφόρο,ό,τι πιο προσοδοφόρο, ό,τι πιο στρατηγικό και δημόσιο, το εκποιεί και, μάλιστα, το εκποιεί και αντί πινακίου φακής.
Υπάρχει βεβαίως - κι είναι σίγουρο πια αυτό - μια πολιτική της κυβέρνησης που εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα.

Ο Μπελογιάννης ζει,στο μήνυμά του εμπρός κομμουνιστές .

ντροπή στον εργάτη στον σκλάβο ντροπή στο αίμα αν δεν πνίξει μια τέτοια ζωή

Και συ λαε βασανισμένε μη ξεχνάς τον φασισμό...

Αύριο όλοι στο δρόμο!

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ

Σε ετοιμότητα, προκειμένου αύριο να δοθεί ηχηρή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στα σχέδιά της για την εκπαίδευση που θα σαρώσουν τόσο το μορφωτικό επίπεδο για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, όσο και το πορτοφόλι των λαϊκών οικογενειών, βρίσκονται φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές σε όλη τη χώρα. Ηδη τα αγωνιστικά ραντεβού έχουν δοθεί σε πολλές πόλεις, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η νεολαία αρνείται να κάνει την οποιαδήποτε θυσία για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, απαιτώντας να καταργηθεί το Μνημόνιο και οι νόμοι που γονατίζουν τις λαϊκές οικογένειες!
Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί, στα Χαυτεία.
Οι μαθητές της Αθήνας ενώνονται με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο και το ΜΑΣ, στην Ομόνοια, στις 11 το πρωί. Ηδη σε αρκετά σχολεία γίνονται εκλογές για την ανάδειξη 15μελών και 5μελών και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας απευθύνει κάλεσμα «οι πρώτες αποφάσεις τους να είναι αγωνιστικές».
Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά καλεί τους μαθητές της πόλης σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στο σταθμό του ΗΣΑΠ Πειραιά,προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της Αθήνας.
Νέες αποφάσεις αναμένονται να παρθούν από σχολεία σήμερα.
Σε Μακεδονία και Θράκη
Συλλαλητήρια προγραμματίζει το ΜΑΣ σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης όπου λειτουργούν σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ: Στη Θεσσαλονίκη στις10 το πρωί, συγκέντρωση στην Πλατεία Χημείου. Στις Σέρρες στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Κατερίνη στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων. Σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, το ΜΑΣ θα διαδηλώσει μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Δημοσίου.
Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου, καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης. Καλεί τους μαθητές να διαδηλώσουν μαζικά το αίτημά τους να μην πληρώσουν οι οικογένειές τους ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωσή τους. Να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ.
Ηδη δεκάδες σχολεία, 15μελή και 5μελή έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο και 2ήμερες καταλήψεις Πέμπτη και Παρασκευή με αιτήματα: «Δεν δίνουμε δεκάρα για τα βιβλία ξένων γλωσσών. Να δοθούν σε όλους με ευθύνη του κράτους. Να δοθούν όλα τα βιβλία για όλα τα μαθήματα. Δε πληρώνουμε αναλώσιμα για εργαστήρια. Να δοθούν σε όλους με ευθύνη του κράτους. Καμιά τάξη με πάνω από 20 μαθητές. Περισσότερες αίθουσες, περισσότεροι καθηγητές για όλα τα μαθήματα. Κλειστά γυμναστήρια και σκέπαστρα σε όλα τα σχολεία. Δε πληρώνουμε για το πετρέλαιο θέρμανσης, να εφοδιαστούν όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους. Φτηνές τιμές στα κυλικεία. Με προοπτική δωρεάν διατροφής στο σχολείο με ευθύνη του κράτους. Δεν πληρώνουμε εισιτήριο ΟΑΣΘ - Δωρεάν μεταφορές. Οχι στον εκβιασμό των απουσιών για τις κινητοποιήσεις μας».

Νέες διαστάσεις παίρνει η προβοκάτσια ενάντια σε ΚΚΕ και ΠΑΜΕ



Αποκαλύφθηκε και νέος φάκελος με εθνικιστικό περιεχόμενο που διακινείται ταχυδρομικά και εμφανίζει σαν αποστολέα την ΚΟΘ του ΚΚΕ
Ο φάκελος που φέρει σαν αποστολέα το ΠΑΜΕ. Αντίστοιχος είναι και εκείνος που εμφανίζει στη θέση του αποστολέα την ΚΟΘ του ΚΚΕ
Νέες διαστάσεις, που προκαλούν επιπλέον ερωτηματικά, αποκτά η προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ από κύκλους και μηχανισμούς που επιδιώκουν να εμφανίσουν το Κόμμα και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σαν φορείς ακραίων εθνικιστικών θέσεων, πουλώντας εκδούλευση στην αστική τάξη και στους σκοτεινούς σχεδιασμούς της.
Μετά την αποκάλυψη προχτές ενός φακέλου που υπογράφεται από κάποια «Παμμακεδονική Επιτροπή Εθνικής Αντιστάσεως» και εμφανίζει το ΠΑΜΕ σαν αποστολέα εθνικιστικού κειμένου, χτες αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος προβοκατόρικος μηχανισμός διακινεί ταχυδρομικά το ίδιο κατάπτυστο κείμενο εμφανίζοντας σαν αποστολέα και την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
Οπως και στην περίπτωση του ΠΑΜΕ, ο φάκελος που έγινε αφορμή να αποκαλυφθεί η άθλια προβοκάτσια, επιστράφηκε στην ΚΟΘ με την ένδειξη «Αγνωστη διεύθυνση παραλήπτη». Από τα στοιχεία των δύο φακέλων προκύπτει ότι ο μηχανισμός δρα από τη Θεσσαλονίκη και έχει στείλει άγνωστο αριθμό επιστολών προς Ελληνες ομογενείς που κατοικούν στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την προσφώνηση στην αρχή του κειμένου. Τόσο η επιστολή που εμφανίζει σαν αποστολέα το ΠΑΜΕ, όσο και αυτή που δείχνει σαν αποστολέα το ΚΚΕ έχουν παραλήπτες που κατοικούν στην Αθήνα.
Η επιστολή αναφέρεται κυρίως στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και προβάλλει θέσεις κομμένες και ραμμένες στην επιδίωξη της αστικής τάξης να θολώσει τα νερά, να συκοφαντήσει το ταξικό κίνημα, να ταυτίσει με βρώμικο τρόπο στις λαϊκές συνειδήσεις τον πατριωτισμό της εργατικής τάξης με τον εθνικισμό διαφόρων ανώνυμων και επικίνδυνων κύκλων.
Ενα απόσπασμα από την επιστολή που εσωκλείεται στους φακέλους δείχνει τις προθέσεις των συντακτών της: «Μήπως είναι ώρα να ξαναζωντανέψουμε το πνεύμα

Πρέπει να πάθουν νίλα


«Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει πως είναι "καβάλα στ' άλογο" και πως ο λαός τον συνδράμει στα μέτρα που παίρνει (...) Δεσμεύεται στην ντόπια και ευρωενωσιακή πλουτοκρατία να συνεχίσει ακάθεκτος το βάρβαρο έργο της κυβέρνησης, που μέσα σε ένα χρόνο αφαίρεσε από την εργατική τάξη όσα είχαν αφήσει όρθια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού από τη δεκαετία του '90 και έπειτα (...) Οσο η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, μαζί με τις παραφυάδες τους, δε βλέπουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια να μετουσιώνεται σε πολιτική κατακραυγή, τόσο θα προκαλεί και θα κοροϊδεύει το λαό κατάμουτρα (...) Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε από τώρα ότι κάθε περιφερειάρχης, δήμαρχος και νομαρχιακός ή δημοτικός σύμβουλος που θα εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, θα αποτελέσει όπλο στην προπαγανδιστική φαρέτρα της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική και να καυχηθεί πως απολαμβάνει τη στήριξη του λαού (...) Αν την επομένη των εκλογών, στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ανεξάρτητα από την προβιά που φοράνε, δεν βγουν χαντακωμένοι από την κάλπη, δηλαδή να βγουν χαντακωμένα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και από την άλλη, αν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ δεν βγουν όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένα, ο λαός θα πρέπει να περιμένει ακόμα χειρότερες μέρες (...) Η ατομική ευθύνη είναι μεγάλη και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μπροστά στην κάλπη» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Τα κύρια άρθρα στον αστικό τύπο

Αξίζει να 'ρθουν όλα τούμπα!
 όπως αυτό στην «Καθημερινή», δείχνουν πως οι καπιταλιστές αντιμετωπίζουν με καθαρό ταξικό κριτήριο όλες τις εξελίξεις. Ετσι και στις επενδύσεις από την Κίνα βλέπουν τη δική τους παράλληλη προοπτική για περισσότερα κέρδη που θα βασίζονται σε ακόμα πιο σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Κι απ' αυτή τη σκοπιά καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή, να διευκολύνει με κάθε τρόπο το κεφάλαιο να δρα ανεμπόδιστα.
Για την εργατική τάξη ο δρόμος τραβά ακριβώς αντίθετα. Εκεί όπου οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής θα είναι παρελθόν. Κι από αυτή τη σκοπιά οι κομμουνιστές κρίνοντας κάθε επένδυση καλούν την εργατική τάξη να οργανώσει την πάλη της για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων από το βραχνά του κέρδους (το σχετικό άρθρο στον «Ριζοσπάστη»).
***
Η έκκληση των αστικών συγκροτημάτων του Τύπου στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους νέους, πέρα από την υποκρισία, περιέχει και μια ομολογία. Οτι μεγάλες μάζες του πληθυσμού έχουν φτάσει στο «μη παρέκει». Οτι δεν μπορούν να σφίξουν άλλο το ζωνάρι. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ποντάρει στην εξαθλίωση για να μπορεί να εκβιάζει τους πεινασμένους. Το ίδιο κάνουν και συγκροτήματα του Τύπου, όταν παρουσιάζουν τη φτώχεια σαν αναγκαίο κακό και σαν παροχή τα επιδόματα του φτωχοκομείου.
Αυτός ο εμπαιγμός δεν πρέπει να περάσει, πόσο μάλλον που γύρω μας έχουν στρώσει χορό τα δισ. των παροχών προς το κεφάλαιο. Στις εκλογές για τα τοπικά κρατικά όργανα σε δήμους και περιφέρειες η κυβέρνηση πρέπει να κριθεί γι' αυτό καθαυτό τον ταξικό πυρήνα της πολιτικής της, μια πολιτική που καλούνται να εφαρμόσουν στο ακέραιο τα τοπικά κρατικά όργανα κι αυτό θα συμβεί αν στη διοίκησή τους βρεθούν αυτοί που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμφωνούν με τον πυρήνα της πολιτικής που θεοποιεί το κεφάλαιο.
Για να πάθουν νίλα, για να μην μπορούν να επικαλεστούν λαϊκή στήριξη στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, πρέπει εμφανώς να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων κι αυτό θα σηματοδοτήσει η όσο το δυνατόν πιο πλατιά υπερψήφιση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ.
***
Στις δεκάδες καθημερινά περιοδείες των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποτυπώνεται η εικόνα μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει για τον αστικό Τύπο. Οπως χτες που οι επιστήμονες έδειξαν τους εκτυπωτές του Αστεροσκοπείου της Αθήνας χωρίς μελάνι! Και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ απλήρωτους. Λίγο πιο πάνω, στη Στερεά, οι άνθρωποι παραμιλάνε με τα διόδια και φτάνουν σε απόγνωση από τη συνείδηση ότι με κάθε γουλιά νερό (πηγή ζωής αλλιώς...) αγκαλιάζουν το θάνατο, καθώς η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτους τους βιομήχανους να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ακόμα πιο ψηλά, στην Ηπειρο, η κτηνοτροφία γίνεται ξανά συνώνυμο της δυστυχίας, την ώρα που στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων τα μονοπώλια του γάλατος πανηγυρίζουν την ένωσή τους σε ένα πανίσχυρο τραστ.
***
Αυτό το σύστημα είναι σάπιο. Κι απ' το σάπιο δε γεννιέται ζωή. Μύριες οι αφορμές για να 'ρθουνε τα πάντα τούμπα. Οι εκλογές, εκτός από το φόβο που μπορεί να προκαλέσει στην αστική τάξη ένα αποτέλεσμα καταψήφισης της πολιτικής της, είναι και μια ευκαιρία να σηματοδοτηθεί η απόφαση για μια άλλη πορεία στον τόπο.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...

ΕΙΠΕ Ο Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής της «Δημοκρατικής Αριστεράς» του Φ. Κουβέλη που συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ σε πολλούς δήμους όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη: «Στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο δεν αυξάνονται οι πράσινοι χώροι, όχι μόνο παραμένουν σε εγκατάλειψη οι υπάρχοντες πράσινοι πνεύμονες, αλλά κινδυνεύουν και οι τελευταίοι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει: ο Ελαιώνας, του Γουδή, το Ελληνικό. Να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, να δώσουμε ανάσα οξυγόνου στην πρωτεύουσα. Να κάνουμε Μητροπολιτικό Πάρκο το Ελληνικό και να κρατήσουμε ελεύθερη την παραλία, χωρίς εμπορευματοποίηση και παράνομες δραστηριότητες».
Αλήθεια, γιατί δε λέει ποιος και γιατί έχει καταδικάσει στην εγκατάλειψη τους πράσινους πνεύμονες; Από ποιον και γιατί κινδυνεύουν οι τελευταίοι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι; Ποιος εφάρμοζε και εφαρμόζει πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και την επιχειρηματική της εκμετάλλευση για το κέρδος; ΠΑΣΟΚ - ΝΔ λέμε εμείς. Αλλά αυτός για το ΠΑΣΟΚ δε λέει κουβέντα. Να υπερασπίσουμε τη ζωή μας και το χώρο του Ελληνικού απέναντι σε ποιον; Στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ λέμε εμείς που κάνει το Ελληνικό Καζίνο. Αλλά αυτός δε λέει κουβέντα. Κρίσιμα λοιπόν τα ερωτήματα. Ακόμα πιο κρίσιμες οι απαντήσεις, γιατί απ' αυτές, αν είναι ειλικρινείς, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα. Που με τη σειρά τους, αν γίνουν πυξίδα δράσης, δεν μπορεί παρά να καταδικάσουν το ΠΑΣΟΚ, την πολιτική του υπέρ του κεφαλαίου αλλά και τους συμμάχους του όπως τη «Δημοκρατική Αριστερά» που ασπάζεται την ίδια πολιτική και συμμαχεί μαζί του σε δήμους και περιφέρειες της χώρας. Συνεπώς ούτε καν τα θέτει ο Γρ. Ψαριανός. Γιατί όχι μόνο δεν είναι ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην εμπορευματοποίηση της γης, αλλά τη στηρίζει κιόλας. Αυτό δείχνουν οι επιλογές τους στις εκλογές και οι συνεργασίες τους.

Η λαϊκή πάλη να το κάνει κουρελόχαρτο


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για το αντιδραστικό ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ,σε ανακοίνωση για το αντιδραστικό ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζει:
«Το αντιδραστικό ψήφισμα που επικύρωσε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί πρoκλητική, επικίνδυνη ενέργεια που υπηρετεί τη φιλοδοξία των μονοπωλίων να αλυσοδέσουν τους λαούς της Ευρώπης. Με αυτό το ψήφισμα, που ορίζει ως εξτρεμισμό κάθε λαϊκό αγώνα και δράση που αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική, επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους λαούς, να νομιμοποιήσουν την πιο βάρβαρη καταστολή. Να προστατεύσουν τα βάρβαρα μέτρα που έχουν λάβει υπέρ της κερδοφορίας των μονοπωλίων και των χειρότερων που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις θα φέρουν. Προετοιμάζουν το έδαφος για να θέσουν νέα εμπόδια και απαγορεύσεις στη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων.
Το ΚΚΕ κατήγγειλε στους λαούς της Ευρώπης αυτό το επικίνδυνο ψήφισμα που σήμερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Χαλκεύει αλυσίδες για το λαό και τους αγώνες του



Με τις ψήφους της ΝΔ, την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα «ήξεις - αφήξεις» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε χτες το κατάπτυστο ψήφισμα για την καταπολέμηση δήθεν του «εξτρεμισμού»


   Ενα παραπέρα βήμα στη στοχοποίηση των λαών και των κινημάτων τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πραγματοποίησαν χτες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κεφαλαίου, που υπερψήφισαν το αντιδραστικό ψήφισμα και τις συστάσεις προς τις χώρες - μέλη που το συνοδεύουν, με πρόσχημα τη δήθεν «καταπολέμηση του εξτρεμισμού».
Αυτό που κάνουν στην ουσία, σε συνέχεια της προσπάθειας εξίσωσης κομμουνισμού - ναζισμού με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του 2006, είναι η εξίσωση των λαϊκών κινημάτων με τις ακροδεξιές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, που το ίδιο το σύστημα θρέφει, συντηρεί ή αξιοποιεί, για να υπονομεύει, να τρομοκρατεί και να καταστέλλει τη μαζική πολιτική πάλη του λαού.
Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων των 47 χωρών - μελών του Οργανισμού

«Μνημείο» υποταγής και ξεφτίλας



   Με κάθε δήλωσή του και κάθε ενέργεια ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η επαίσχυντη δήλωση που έκανε τις προάλλες με την οποία αποκήρυξε κάθε ιδέα για απεργιακές κινητοποιήσεις, επειδή «δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις στο μνημόνιο»(!), δεν ήταν μια άτυχη στιγμή, αλλά μια στρατηγική επιθετικής στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου. Ακριβώς σε αυτό το πνεύμα κινείται και η δήλωση - μνημείο υποταγής και ξεφτίλας των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ που έκανε χτες ο Γ. Παναγόπουλος. Την παραθέτουμε αυτούσια για ευνόητους λόγους: «Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού παίρνουμε μια πικρή γεύση της σκληρής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει κατ' εφαρμογή του μνημονίου. Φόροι, περικοπές, μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Το εφιαλτικό όμως είναι η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη. Απαιτούμε εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για την απασχόληση και την υπεράσπιση των ανέργων και βεβαίως για την εισοδηματική αποκατάσταση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων που βιώνουν πραγματικά συνθήκες φτώχειας». Αυτά και τέλος. Είναι ολοφάνερο ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τους στυλοβάτες της αντιλαϊκής πολιτικής και να τους «πετάξουν» έξω από τα σωματεία, αλλάζοντας ριζικά τους συσχετισμούς υπέρ των ταξικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ.

Επικίνδυνη διαιρετική ρητορεία


«Το κόστος της διατήρησης τόσο μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών κοστίζει στην πατρίδα τεράστια ποσά, σε σημείο που να καθίσταται η κάθε προσπάθεια, η όποια προσπάθεια εξόδου από την οικονομική δυσπραγία, απολύτως αδύνατη»!
Η τρισάθλια αυτή δήλωση ανήκει στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη και έγινε χτες μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του. Είναι προφανές ότι επιχειρεί να στρέψει Ελληνες εργαζόμενους εναντίον μεταναστών εργαζομένων στη χώρα μας, τους οποίους ενοχοποιεί για την καπιταλιστική κρίση! Ο ΛΑ.Ο.Σ. ψάχνει εξιλαστήρια θύματα για να τους φορτώσει κάτι που το σύστημα το οποίο υπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια γεννά και αναπαράγει, κρίσεις, πολέμους, επεμβάσεις, ανείπωτη φτώχεια που σπρώχνουν χιλιάδες στην προσφυγιά και στη μετανάστευση. Προσπαθεί να περάσει το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε», άλλοτε συκοφαντώντας κλάδους που κινητοποιούνται ώστε να στρέψει άλλους εναντίον τους και τώρα τους μετανάστες. Επιδιώκει να βγάλει λάδι το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό. Αυταπατάται. Αυτό που ενώνει Ελληνες και μετανάστες εργάτες είναι πολύ ισχυρότερο απ' τις όποιες διαφορές λόγω καταγωγής και εθνικότητας. Τους ενώνουν κοινά ταξικά συμφέροντα, η κοινή επίθεση που δέχονται απ' τον κοινό τους ταξικό αντίπαλο. Η ξενοφοβική ρητορεία του ΛΑ.Ο.Σ., το δηλητήριο που «κερνάει», πρέπει να του επιστραφούν απ' την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ευρω-εγκώμια για τη σφαγή

Τον πιο «καλό μαθητή» βλέπει η Κομισιόν στο πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό δε φείδεται εγκωμιαστικών σχολίων στη χτεσινή έκθεσή της για την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Τι όμως έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των Βρυξελλών; Πάνω από όλα, οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που πήρε η κυβέρνηση, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, μειώνοντας όπως επισημαίνει το λεγόμενο μισθολογικό κόστος. Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της, η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι οποίες προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αναμένεται να αποδώσουν πιο γρήγορα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί». Σπεύδει, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι αναφέρεται στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μειώνουν το μισθολογικό κόστος και βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα» μέσα από τις παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθών, την αγορά εργασίας και την αγορά προϊόντων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν «έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και αναμένεται ότι μεσοπρόθεσμα οι προσπάθειες αυτές θα ενταθούν». Είναι ευνόητο ότι αναφέρεται στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του 8ωρου και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη δραστική μείωση των αποζημιώσεων, στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών και ατομικών, στη γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, στην καταβαράθρωση του Ασφαλιστικού κ.ο.κ. Ηταν εντελώς αναμενόμενο ότι η σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων θα προκαλούσε ρίγη ενθουσιασμού στα όργανα των ευρωμονοπωλίων.

Με ποια πολιτική;


   Οποιος παρακολούθησε την προχτεσινή εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ» για τις εκλογές στις 7 Νοέμβρη με υποψήφιους δημάρχους στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Μακεδονίας θα νόμιζε ότι είχε απέναντί του σε εξέλιξη έναν τυπικό «διαγωνισμό μάσκας» ενόψει αποκριών. Με εξαίρεση τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, όλοι εμφανίστηκαν με κάποιον κατασκευασμένο «ρόλο». Ο Γκιουλέκας της ΝΔ φόρεσε τη μάσκα του «αντιμνημονιακού», ο Μπουτάρης (ΠΑΣΟΚ) του «ανεξάρτητου», που όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το μνημόνιο, ο Μπόλαρης υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ ως θιασώτης της «περιφερειακής ανάπτυξης με πόρους και εξουσία», ο Βελόπουλος του ΛΑ.Ο.Σ., ως μετανοών αμαρτωλός να πει ότι «έκανε λάθος για το μνημόνιο». Και ως γνωστόν αμαρτία που εξομολογήθηκε δεν είναι αμαρτία... Ο Ψωμιάδης υποψήφιος της ΝΔ να επιδείξει το «έργο του»! Ολοι τους είπαν πολλά. Για ένα πράγμα απέφυγαν να μιλήσουν: Ποια πολιτική έρχονται να υπηρετήσουν από τη θέση που διεκδικούν, τίνος τα ταξικά συμφέροντα εκπροσωπούν, πέρα από τις ταμπέλες που κρέμασαν.
   Αυτή η υπεκφυγή δεν ήταν τυχαία. Γιατί τότε θα φαινόταν ότι η αντιμνημονιακή γκρίνια του υποψήφιου της ΝΔ δεν προσφέρει τίποτα στον άνεργο της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης που χάνει τη δουλειά του, στο μαγαζάτορα που κλείνει το μαγαζί του, στο ζευγάρι που δεν έχει δημόσιο παιδικό σταθμό να στείλει το παιδί του. Η «επιβράβευση» του κύριου Μπουτάρη με το ίματζ του «ανεξάρτητου», δεν απαντά στο ερώτημα: Η επιλογή του από το ΠΑΣΟΚ έγινε για να εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης ή τον επέλεξε για να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική; Και αφού - όπως ομολόγησε - δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το μνημόνιο, πώς άραγε θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, όπως ισχυρίζεται; Προφανώς ο κύριος Μπουτάρης δεν ξέρει τίποτα για τον «Καλλικράτη», τις περικοπές στη χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών, για το γεγονός ότι τα τοπικά όργανα διοίκησης δε λειτουργούν στο κενό, αλλά στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης πολιτικής που υπαγορεύεται από την κυβέρνηση και όλο το θεσμικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και απέναντι σε αυτήν την πολιτική, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης ή θα αντιταχθούν και θα την αντιπαλέψουν ή θα την εφαρμόσουν. Μέση οδός δεν υπάρχει.
   Τι δε θέλουν να ομολογήσουν οι υποψήφιοι - επίσημοι και ανεπίσημοι - του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη; Οτι οι θέσεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών είναι θέσεις άσκησης πολιτικής. `Η θα υπηρετήσουν την κρατική και κυβερνητική πολιτική ή θα την αντιπαλεύουν μαζί με το λαό και με όποιον τρόπο μπορούν. Ακόμα και το πιο μικρό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αν ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δε συγκρουστεί με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, με την πολιτική δηλαδή και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό όμως που δεν ομολογούν οι υποψήφιοι όλων αυτών των αποχρώσεων, αλλά της ίδιας πάντα πολιτικής, μπορούν σήμερα να το αντιληφθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στις 7 Νοέμβρη έχουν μία επιλογή: Να υπερψηφίσουν τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να υπερασπίσουν τα ταξικά τους συμφέροντα, να δυναμώσουν το μέτωπο της αντίστασης και της λαϊκής πάλης.

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το μήνυμα του λαού


Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα το μετρήσουν κυρίως στο εξωτερικό. Το λαό πρέπει να τον ενδιαφέρει πώς θα προσλάβουν το αποτέλεσμα των εκλογών οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στην Ευρώπη και διεθνώς, που βιώνουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, και όχι οι σύμμαχοι της κυβέρνησης, η ΕΕ και το ΔΝΤ. Η ψήφος που καταδικάζει την πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και δυναμώνει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα δώσει το μήνυμα σε όλους τους λαούς ότι μπορούν, με κάθε μέσο, να δείξουν πως δε συναινούν στην ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου. Οτι οι λαοί δε σκύβουν το κεφάλι, δεν μπερδεύονται από τις διάφορες διαχειριστικές προτάσεις που δεν αμφισβητούν τα μονοπώλια και την ΕΕ, δε φοβούνται τις απειλές, όπως η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το δυνάμωμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα στείλει διεθνώς ηχηρό μήνυμα ελπίδας, αλληλεγγύης και αντίστασης. Τέτοιο μήνυμα πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, για να χτυπηθεί η κατευθυνόμενη απογοήτευση. Για να μετατραπεί παντού η αγανάκτηση σε δύναμη, που θα ενισχύσει τον κοινό, αποφασιστικό αγώνα. Για να αντεπιτεθούν οι λαοί, ανοίγοντας το δρόμο για ριζικές ανατροπές. 
Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να λάβουν από τους εργαζόμενους και η ΕΕ και οι «αγορές»

NewsIt.gr Αλ τσαντίρι νιουζ 05/10/2010

Λαϊκή Συσπείρωση ΨΗΦΟΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ