Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Μεγάλη συμμετοχή στη συλλογή υπογραφών για την κατάργηση των μνημονίων

Μεγάλη είναι η συμμετοχή στη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών υπέρ της κατάργησης των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων και στήριξης της σχετικής πρότασης νόμου του ΚΚΕ.

Εξαιρετικά μεγάλη είναι η συμμετοχή μαζικών φορέων με ψηφίσματα στήριξης της πρότασης νόμου, που ήδη έχουν φτάσει τους 147, ανάμεσά τους Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Επιστημονικοί Σύλλογοι και Δημοτικά Συμβούλια. Η συλλογή υπογραφών ξεκίνησε την

Η ατάκα της εβδομάδας ...

Στην ώρα του λαού στη σημερινή ελληνοφρένεια, ακροατής, αναφερόμενος στη συνέλευση του σωματείου εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είπε ότι δεν έγινε γιατί :
"ο «συγγνώμη κύριε Ευαγγελάτο» Καρακίτσος, ο πρόεδρος του σωματείου, την ανέβαλε τη συνέλευση, γιατί έχουν αρχίσει και τσαντίζονται μαζί του οι εργαζόμενοι και μάλλον θα τον φάνε... Αλλά αυτός ο λαός είναι χαζός, τρώει πασόκους και χέζει σύριζα!"


Παρέμβαση κόντρα στη διχαστική τακτική της «Χρυσής Αυγής» απο την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


Ανακοίνωση με αφορμή τα στοιχεία που ζήτησε η φασιστική οργάνωση για τα μεταναστόπουλα που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς
Ανακοίνωση με την οποία καλεί τους δήμους να μη δώσουν κανένα στοιχείο έτσι ώστε να μην υπάρξει απάντηση στην Ερώτηση του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» για τον αριθμό των παιδιών των μεταναστών που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς εξέδωσε, χτες, η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ. Θυμίζουμε ότι βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» με Ερώτηση που κατέθεσε - πάντα στο πλαίσιο να σπείρουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και να φέρουν σε αντιπαράθεση τους ίδιους τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών, Ελληνες και μετανάστες - ζητούσε στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστόπουλων που είναι στους παιδικούς σταθμούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ έχει ως εξής:
«Κανένας δήμος και καμία υπηρεσία του να μη δώσουν στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου το τελευταίο να απαντήσει σε Ερώτηση βουλευτή της φασιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή", για τον αριθμό των παιδιών των μεταναστών που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Μάαστριχτ 1992: Ο «προάγγελος» της βαρβαρότητας - Του Νικόλαου Μόττα*

Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι παραπλανητικός. Κάθε λέξη έχει την σημασία της. Η “σημερινή βαρβαρότητα” δεν χωρά ιδιαίτερη επεξήγηση. Την ζούμε. Είναι τα νέα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί (παρά τις όψιμες και υποκριτικές “διαφωνίες” κυβέρνησης-Τρόϊκα) και βρίσκονται προ των πυλών. Είναι η βαθιά λιτότητα στην οποία βυθίζονται οι λαοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που εξεγείρονται, είναι οι αντεργατικοί νόμοι που – με πρόσχημα την “δημοσιονομική προσαρμογή” - περνούν σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού βορρά. Από που λοιπόν “πηγάζουν” όλα αυτά τα μέτρα που κατακρημνίζουν μισθούς και συντάξεις, που συντρίβουν εργατικά δικαιώματα δεκαετιών, που ιδιωτικοποιούν ακόμη και το οξυγόνο που αναπνέουμε, που προωθούν την μερική απασχόληση, που φορτώνουν φόρους και χαράτσια στα νοικοκυριά ενώ απαλλάσουν το μεγάλο βιομηχανικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο;
Η σημερινή πολιτική – τα Μνημόνια και τα μέτρα που αυτά επιβάλλουν – δεν προήλθαν από “παρθενογέννεση”. Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος

Πλατιά σύσκεψη για το Ασφαλιστικό των μηχανικών


Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Μηχανικών καλούν σε πλατιά σύσκεψη την Κυριακή 14 Οκτώβρη στις 18.30, στην αίθουσα του ΤΕΕ, Νίκης 4 στο Σύνταγμα, για τον προγραμματισμό δράσης, τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και το συντονισμό με μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και δικηγόρους.
Στο κάλεσμά της η ΕΣΑΚ αναφέρει: «Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών κλιμακώνεται! Επόμενο βήμα μετά την καλοκαιρινή απόφαση της κυβέρνησης για δραστικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων μηχανικών, η κυβερνητική επίθεση συνεχίζεται με στόχο τα αποθεματικά του κλάδου Υγείας του Ταμείου. Οι παροχές Υγείας του Ταμείου δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Οι άνεργοι και οι

Οι ξεπουλημένοι και κρατικοδίαιτοι εργατοπατέρες Στήνουν νέο σχήμα χειραγώγησης των εργαζομένων


Στη συγκρότηση ψηφοδελτίου, με τον τίτλο «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία» προχώρησαν συνδικαλιστικά στελέχη της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) μαζί με συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) στη Θεσσαλονίκη, ενόψει του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που θα γίνει το Νοέμβρη. Οπως ανακοίνωσαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το νέο ψηφοδέλτιο πιθανά θα μετεξελιχθεί και σε νέα συνδικαλιστική παράταξη ενόψει και του συνεδρίου της ΓΣΕΕ.
Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν το εγχείρημά τους ως συνεργασία αντιμνημονιακού χαρακτήρα που στρέφεται κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και επιδιώκει να εκφράσει τη σύγκρουση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος με επιλογές της ηγεσίας που έχουν να κάνουν με τις αντιδράσεις και τις αντιστάσεις στη μνημονιακή πολιτική.
Η συγκρότηση αυτής της συνεργασίας έγινε με πρωτοβουλία των στελεχών της Αυτόνομης Παρέμβασης, Δ. Χαραλαμπίδου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ντ. Ταχταλίδου και των στελεχών της ΠΑΣΚΕ Λ. Κιουρτσίδη, Θ. Τούση, Γ. Γουγούλη, Κ. Μαριόγλου, Γ. Σπανόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Απογειώνει τις αυταπάτες και την κοροϊδία


Διαπιστώνει και αυτός καθυστερήσεις στις λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές» και υπόσχεται «κοινωνική δικαιοσύνη»
Την άγρια λιτότητα και τα χαράτσια στο λαό νομιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου, Αλ. Τσίπρας, υποσχέθηκε χτες στους εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, όπου περιόδευσε, πως «όταν, πολύ σύντομα, έρθει ο λαός (σ.σ. εννοεί το κόμμα του) στην εξουσία θα επιβληθεί κοινωνική δικαιοσύνη, θα σταματήσει να πληρώνει μονάχα ο φτωχός. Θα πληρώσουν και οι πλούσιοι»!
Δηλαδή, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά του, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσει τάχα να δώσουν και «οι πλούσιοι» το κάτι παραπάνω, προκειμένου να αποκατασταθεί η «κοινωνική δικαιοσύνη» στο σάπιο καπιταλισμό. Περίπου την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης ομολογούσε το αυτονόητο απ' τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΝΕΤ, ότι δηλαδή σε συνθήκες εξουσίας των αστών, με όποιον διαχειριστή, αυτοί δεν πρόκειται να πληρώσουν δεκάρα τσακιστή.

Παρασάπισε


Πόσο διατιμάται η συντήρηση ενός ανθρώπου στη ζωή για μια μέρα;
Εβδομήντα τρία λεπτά του ευρώ, απαντά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δηλαδή τρία αυγά.
Πόσο είναι το καινούργιο χαράτσι για να θάψεις τον πατέρα σου;
Σαράντα ευρώ, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση.
Τα δύο στοιχεία οδηγούν τη σκέψη μόνο σε δρόμους μαύρου χιούμορ. Οπως τα ανέκδοτα για ψυγειοκαταψύκτες συντήρησης των πεθαμένων που δε θα έχουν κανέναν να πληρώσει το χαράτσι που τους αναλογεί μετά θάνατον. `Η τον έπαινο στην ΕΕ που διαθέτει τρία αυγά σε έναν άπορο, όταν στην Ισπανία - σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό - μία οικογένεια τριών ατόμων μοιράζεται ένα αυγό.

12 Οκτώβρη 1944


Τη συγκλονιστική μέρα που έζησε η Αθήνα στις 12 Οκτώβρη 1944, την περιγράφει με αυθεντικό τρόπο ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» τόσο ανήμερα της Απελευθέρωσης όσο και στο φύλλο της επόμενης μέρας.
*
Την Πέμπτη 12 του Οκτώβρη 1944, στη δεύτερη έκδοσή του που κυκλοφόρησε λίγο μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, ο «Ρ» γράφει στην πρώτη σελίδα:
«Ωρα έντεκα π.μ. - Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ - Οι Γερμανοί εκκενώνουν οριστικά την πρωτεύουσα - Ο γερμανός διοικητής και όλο το στρατηγείο του Λυκαβηττού ανεχώρησαν - Η Αθήνα κηρύχτηκε ανοχύρωτη».
*
Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί περιγράφεται η εικόνα του ξεσπάσματος του απελευθερωμένου λαού:

«Ολοι οι Ελληνες μαζί»...


Σαν σήμερα, πριν από 68 χρόνια, στις 12 Οκτώβρη του 1944, ημέρα Πέμπτη, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ απελευθέρωσαν την Αθήνα.
Στην πρωτεύουσα έγινε λαοπλημμύρα.
Ανάμεσα στα εκατομμύρια των πατριωτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους και ζητωκραύγαζαν το θάνατο του αγκυλωτού του φασισμού, κάποιοι ισχυρίζονται ότι «ήταν και αυτοί εκεί»...
Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να κρύψουν την απουσία των προγόνων τους και τη δική τους πίσω από την «αθώα» φρασούλα:
«Τότε όλοι οι Ελληνες ήταν μαζί»...
Ομως, η Ιστορία και η αλήθεια είναι πεισματάρικα πράγματα. Και επιμένουν:
Οπως και σήμερα, έτσι και τότε, δεν ήταν «όλοι οι Ελληνες μαζί».
*
«Μαζί» και «ενωμένος» ήταν, πράγματι, ο ελληνικός λαός.
Ομως: