Σελίδες

2 Φεβ 2014

Δ. Κουτσούμπας στην «Ελευθεροτυπία»: Καταδίκη του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με ισχυρό ΚΚΕ παντού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και τον δημοσιογράφο Π. Κορωναίο.
Αναλυτικά, ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Έχετε πει ότι ακόμα και αναιμική ανάκαμψη να εμφανίσει η χώρα, πολύ γρήγορα θα έρθει μια νέα και πιο βαθιά κρίση. Σε πρακτικό επίπεδο, κατά την ανάλυσή σας, πώς βλέπετε το σκηνικό, που προδιαγράφεται στη χώρα;
Οπωσδήποτε αναζητούνται συμβιβασμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, αλλά κανένας προσωρινός συμβιβασμός δεν μπορεί να αποτρέψει ξανά την περιοδική εκδήλωση κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, την ανισόμετρη ανάπτυξη, που θα φέρουν νέες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς. Εάν ο λαός σε κάθε χώρα δεν αντιδράσει τώρα, εάν δεν μπορέσει να αποτρέψει έγκαιρα -με τις πολιτικές επιλογές του- να πάρει ανάσα ζωής αυτό το σύστημα και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, θα συνεχιστεί πιο ορμητική η επίθεση στους εργαζόμενους, στο λαό. 

Η ψυχική ένδεια της «αριστεράς»

1. Οταν δεν έχεις αφήσει τίποτα όρθιο γύρω σου, δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι παραμένεις όρθιος. 
Η καθίζηση της ελληνικής κοινωνίας οφείλεται στην ψυχική ένδεια των εκπροσώπων της κυρίαρχης ιδεολογίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως τις μέρες μας. Η φτηνή «επιτυχία» της «Αριστεράς» που συνεργάστηκε με την κυβέρνηση τής χάρισε μια γενναία δόση ψευδαίσθησης, που δεν άργησε να εξελιχθεί σε μιαν αποκαρδιωτική επαιτεία. Οταν οι δημοσκοπήσεις την έβαλαν στη θέση της, αποφάσισε ν' απολαύσει τη μοναξιά της. Σ' ένα χρεοκοπημένο σκηνικό, ένιωσε πως δεν είχε πολλά να κάνει και, πριν τα συνεταιράκια της επαναφέρουν επίσημα τη δουλεία στο προσκήνιο, η «Αριστερά» έκοψε λάσπη καταλαβαίνοντας πως τη χρησιμοποίησαν σαν γραφείο υποδοχής στο μαγαζί του Μαξίμου.

2. Η απολίθωση της «Αριστεράς» προχωρά με αμείωτο σθένος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «μεγάλος συνασπισμός»

Τα σενάρια περί «μεγάλου συνασπισμού», άσκησης δηλαδή της αστικής διαχείρισης από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί, προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, παρότι στελέχη του (Βούτσης, Γλέζος) τα τροφοδότησαν, ανοίγοντας συζήτηση για τις προϋποθέσεις μιας συνεργασίας όπως π.χ. τη συμφωνία ως προς τη διευθέτηση του κρατικού χρέους. Δηλώσεις βεβαίως που οι ίδιοι ανασκεύασαν αργότερα. Βεβαίως, αυτό το ενδεχόμενο δεν αποτελεί καμιά πρωτοτυπία ούτε ελληνική όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφτασαν να συγκυβερνούν, ούτε διεθνής π.χ. με τη συγκυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Η αστική τάξη μοιάζει να βολιδοσκοπεί το πολιτικό της προσωπικό, αλλά και να καλλιεργεί το έδαφος αποδοχής μιας τέτοιας συνεργασίας απ' το λαό αν προκύψει η ανάγκη να υπάρξει.