Σελίδες

29 Οκτ 2011

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Ο λαός θα πληρώσει πολλαπλάσιο το «κούρεμα»
Νέα μέτρα και ανατροπές στα τέλη του χρόνου φέρνουν η δανειακή σύμβαση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία και το «Σύμφωνο για το ευρώ»
Την επισημοποίηση της ελεγχόμενης πτώχευσης για την Ελλάδα και την επιτάχυνση μέτρων που οδηγούν σε μεγαλύτερη εξαθλίωση εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά σηματοδοτεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το λεγόμενο «κούρεμα» μέρους του κρατικού χρέους της χώρας, ως συνέπεια της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της ανάγκης να απαξιωθεί μέρος του κεφαλαίου. Σύμφωνα με το κείμενο - δήλωση που υπέγραψαν οι αρχηγοί των χωρών - μελών, από το σύνολο του κρατικού χρέους, που εκτιμάται ότι κινείται γύρω στα 350 δισ. ευρώ, επέρχεται «κούρεμα» 50% σε κρατικά ομόλογα ύψους 200 δισ. περίπου. Τα ομόλογα αυτά βρίσκονται κυρίως σε ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, αλλά και σε ξένες τράπεζες.
Το πώς ακριβώς θα γίνει το «κούρεμα», το αν θα υπάρχει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους, ποιο θα είναι το επιτόκιο και άλλα στοιχεία που συνδέονται με τις τοκοχρεολυτικές δόσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός μετά το «κούρεμα», δεν είναι ακόμα γνωστά. Οπως αναφέρεται στη Δήλωση της Συνόδου,«το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί έως το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή ομολόγων να εφαρμοστεί στις αρχές του 2012». Μέχρι τότε επιδιώκουν να έχει ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η νέα δανειακή σύμβαση.

Η πάλη για λαϊκή εξουσία - οικονομία αντικειμενικά είναι περισσότερο ώριμη από ποτέ


Η εισηγητική τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα
Συνέντευξη Τύπου για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ παραχώρησε την Πέμπτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα ολόκληρη την εισηγητική τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα και τη συζήτηση που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους.
«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δε βρίσκω κατάλληλα λόγια για να χαρακτηρίσω την εμφάνιση του πρωθυπουργού τα χαράματα. Στην ουσία, είπε αυτό το "νενικήκαμεν". Πιστεύω ότι έχει πλήρη συνείδηση του τι αποφασίστηκε στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη. Προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αποκοιμηθεί με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.
Εμείς κρίνουμε τις αποφάσεις και των δύο συνόδων. Και της Κυριακής και τη χτεσινή. Διότι είναι απολύτως συνδεδεμένες μεταξύ τους μιας και την Κυριακή αποφασίστηκε η αναθεώρηση του Συμφώνου του Ευρώ, ζητήματα που έχουν σχέση με την οικονομική διακυβέρνηση, θέματα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών κ.λπ. Δηλαδή, εξαγγέλθηκε μια νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος του βιοτικού επιπέδου, των μισθών, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των λαών και της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης.
Και αυτά ήταν ένα το κρατούμενο, για να προχωρήσουν στη χτεσινή Σύνοδο, με την οποία αποφασίστηκε η πτώχευση της Ελλάδας και όλα τα άλλα είναι κοροϊδία για το λαό. Είναι ελεγχόμενη πτώχευση που, κατά τη γνώμη μας, μπορεί να εξελιχθεί και σε ανεξέλεγκτη πτώχευση, παίρνοντας υπόψη ότι η Ευρωζώνη θα βρεθεί σε πιο βαθιά κρίση και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια για να έχει την άμεση ετοιμότητα της αντεπίθεσης, όπως εμείς συνηθίζουμε να λέμε και βεβαίως το εννοούμε.

Οι «ελεγκτές» της ΕΕ, τα κυριαρχικά δικαιώματα και η πείρα από το «Σχέδιο Μάρσαλ»

Το «Σχέδιο Μάρσαλ» από πλευράς «στόχων» και
 «τεχνικής λειτουργίας» ήταν τέλειο.
 Λειτουργούσε με ενιαίο τρόπο και κάλυπτε τρεις στόχους.
Βοηθούσε σημαντικά την οικονομία των ΗΠΑ,
ενώ παράλληλα προωθούσε προς την
ανασυγκρότηση την ευρωπαϊκή οικονομία.
Πάνω σ' αυτή την οικονομική ανάπτυξη του Δυτικού Κόσμου
στήριζαν οι ΗΠΑ την εξωτερική, κυρίως αντικομμουνιστική πολιτική τους.
Απο Ριζοσπάστη
Με αφορμή τις τεράστιες δυσκολίες και τις αντιθέσεις για διαχείριση του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, που είναι δυσκολίες διαχείρισης της βαθιάς και συγχρονισμένης οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού στην ΕΕ, και διεθνώς, αλλά και με αφορμή την απόφαση των Συνόδων ΕΕ και Ευρωζώνης για το χρέος, αποφασίστηκε η εγκατάσταση μόνιμων «εμπειρογνωμόνων - ελεγκτών» εφαρμογής του προγράμματος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Ετσι, η αστική προπαγάνδα προβάλλει έντονα το ζήτημα της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ. Λένε, μάλιστα, ότι εκχωρούνται στη Γερμανία, επειδή η Α.Μέρκελ επέμενε σ' αυτό. Ταυτόχρονα, η Α. Μέρκελ συνόδευε αυτή την «επιμονή της» με την επιμονή ότι κάνουμε τα πάντα για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία, δηλαδή να σωθεί ο καπιταλισμός στην Ελλάδα. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης αναφέρει ότι οι «εμπειρογνώμονες» έρχονται μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτοί μόνο συμβουλεύουν. Η κυβέρνηση αποφασίζει. Ολα αυτά, όπως και η πολεμική περί εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων από κάποιες αστικές δυνάμεις είναι αποπροσανατολιστικά, ανούσια. Οχι, γιατί δεν είναι πρόβλημα υπαρκτό. Οχι, γιατί δεν υπάρχουν και ποσοτικά νέες εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά απ' τη στιγμή που η καπιταλιστική Ελλάδα είναι ενσωματωμένη στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και ιστορικά και σήμερα, η αστική τάξη εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη βάρβαρη πολιτική στις παρελάσεις

Η λαϊκή αντίθεση στην πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, κεφαλαίου και στις αποφάσεις των πρόσφατων συνόδων της ΕΕ, από τις οποίες θα προκύψουν νέα βάρβαρα μέτρα που οδηγούν στη συντριβή της ζωής της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας εκφράστηκε, μαζικά, με λαϊκές αντιδράσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ματαιώθηκαν παρελάσεις, όπως η στρατιωτική παρέλαση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και οι μαθητικές σε άλλες πόλεις, ενώ σε πολλές οι παρελάσεις έγιναν αφού αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις δεν μπορούν να συκοφαντηθούν από τη δράση ορισμένων θυλάκων που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δρουν ενάντια σε αυτά, για δικούς τους σκοπούς.
Στη Θεσσαλονίκη
Με κινητοποιήσεις στις παρελάσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και τις νέες θυσίες που καλούνται να κάνουν για την πλουτοκρατία.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου παραβρισκόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης και άλλοι πολιτειακοί παράγοντες, η Αστυνομία έστησε μπλόκο στους διαδηλωτές με φράγματα από κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, εμποδίζοντας την έναρξη της παρέλασης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας ενοχλημένοι από τις αντιδράσεις των διαδηλωτών αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις εκδηλώσεις αντίστασης του λαού, ενώ έκαναν λόγο για αντιδράσεις της μειοψηφίας. Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για «δικτατορία της μειοψηφίας».