Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Τα αδιέξοδα είναι αναπόφευκτα για τους διαχειριστές της κρίσης.Συνέντευξη στην τηλεόραση της ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Αννέτα Καββαδία και Διονύση Μποτώνη, παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή. Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα από τη συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους.

****
-- Κυρία Παπαρήγα, σε όλους τους τόνους το Κόμμα σας έχει διαμηνύσει ότι ακόμα και η μέχρι κεραίας εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν πρόκειται να οδηγήσει στη λύση του τεράστιου δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Τι, κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να συμβεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από τη στενωπό στην οποία έχουμε οδηγηθεί; Και σας το ρωτώ αυτό, γιατί λένε πολλοί ότι, από την ασφάλεια της αντιπολίτευσης, αναλώνεστε σε ένα στείρο αρνητισμό, χωρίς να διατυπώνετε πρακτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση.

Καλύτερα να μασάς (ή να τραγουδάς) παρά να μιλάς...Αστο καλύτερα...
Ο τραγουδιστής κύριος Νταλάρας, σχολιάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή συναυλία του στη γειτονική χώρα, φέρεται από τουρκικές εφημερίδες να έχει δηλώσει (αλλά και από ελληνικές εφημερίδες που προέβησαν σε σχετικές αναδημοσιεύσεις), ότι
«οι χάρτες τυπώνονται και τα σύνορα τα καθορίζουν οι μαθηματικοί και οι τοπογράφοι. 

ΠΑΜΕ - ΜΑΣ Αύριο τα αγωνιστικά ραντεβού ενάντια στο νόμο.Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται οι συγκεντρώσεις ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο, που συνδιοργανώνουν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και το ΠΑΜΕ, αύριο Τετάρτη, στην Αθήνα και άλλες πόλεις.
Τα αγωνιστικά ραντεβού που έχουν οριστεί είναι:
Στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.
Στην Πάτρα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο.
Στην Αρτα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς.
Κινητοποίηση προγραμματίζεται και στην Κέρκυρα.

Θα... «καταταγούν»;Πύρινη ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΝ διά της αρμοδίας του κόμματος περί την Ευρωπαϊκή Πολιτική κυρία Δούρου, με την οποία καταγγέλλεται η κυβέρνηση Παπανδρέου ότι είναι «ουραγός των γεγονότων» που συντελούνται στη Λιβύη...
*
Συνελόντι ειπείν, η Κουμουνδούρου δεν είναι μόνο ότι βλέπει την ελληνική κυβέρνηση «αθώα» για όσα συμβαίνουν στη Λιβύη
(σ.σ.: μάλλον θα είναι άλλη κυβέρνηση και όχι η ελληνική που εκτός των άλλων έχει παραδώσει όλα τα ελληνικά αεροδρόμια για τις «δημοκρατικές» επελάσεις του ΝΑΤΟ και έχει στείλει ελληνική φρεγάτα να συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης).

Να «γιατί»Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Η τοποθέτηση στη «New York Times» του πολυ(πολυ)δισεκατομμυριούχου κ. Μπάφετ μάς είχε ξεφύγει. Αντιγράφουμε (από τη στήλη του Γιάννη Τριάντη στο «Παρόν):
«Οι ηγέτες μας ζήτησαν κοινές θυσίες. Οταν όμως το έκαναν, εμένα με παρέκαμψαν. Ρώτησα τους πάμπλουτους φίλους μου τι επιβάρυνση περίμεναν. Ανέγγιχτοι κι εκείνοι. Την ώρα που οι φτωχοί και η μεσαία τάξη πολεμούν για μας στο Αφγανιστάν και οι περισσότεροι Αμερικανοί παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, εμείς οι μεγα-πλούσιοι διατηρούμε τις εξαιρετικές φοροαπαλλαγές μας (...) Οι φίλοι μου και εγώ κανακευτήκαμε αρκετά από ένα Κογκρέσο φιλικό προς τους δισεκατομμυριούχους (...)».
*
Μερικά χρόνια νωρίτερα, ένας συνάδελφος του Μπάφετ, ο επίσης πολυ(πολυ)δισεκατομμυριούχος κ. Σόρος, με αφορμή ότι παίζοντας με την αγγλική λίρα στο χρηματιστήριο είχε κερδίσει σε μια νύχτα 1,6 δισ. δολάρια, είχε καταθέσει σε άρθρο του («Atlantic Review») τη δική του... εξομολόγηση:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Αξιολόγηση από την «αγορά» σημαίνει τέλος στη μόρφωση


Η βαρβαρότητα της «αγοράς» επιβάλλεται μέσα στους χώρους εκπαίδευσης και οι επιχειρήσεις θα είναι απόλυτος κριτής των εκπαιδευτικών «προϊόντων»
«Θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας την ανάγκη εφαρμογής κριτηρίων ποιότητας και συγκεκριμένων πρακτικών παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης, με όρους και διαδικασίες διαφανείς και δημοσίως γνωστές και εργαλεία που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα σύγκρισης του αποτελέσματος του εκπαιδευτικού έργου, όπου κι αν αυτό παρέχεται: Τόσο από τα ιδρύματα τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος (σχολεία, πανεπιστήμια) όσο και από φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, δημόσιους, ιδιωτικούς και κοινωνικούς».
Το απόσπασμα είναι απ' τον πρόλογο της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, σε κείμενο για το «Εθνικό Πλαισιο για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στη Διά Βίου Μάθηση» που παρουσιάστηκε σε ειδική ημερίδα στις αρχές Ιούλη, αλλά αφορά γενικά την αξιολόγηση στην Παιδεία.