Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την επίθεση της 'ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" στον Πέτρο Ευθυμίου

Η φασιστική «Χρυσή Αυγή», όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική οργάνωση όπως εμφανίζεται, αλλά είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος, εφεδρεία του, που του χρειάζεται για να τσακίσει την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν αυτό δυσκολεύεται να το κάνει με το καρώτο. 
Ας θυμηθούμε ότι τον Λεπέν στη Γαλλία τον ενίσχυσε οικονομικά και πολιτικά ο σοσιαλιστής Μιτεράν. 
Τα αστικά κόμματα, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιούν και την απαράδεκτη επίθεση της «Χρυσής Αυγής» κατά του Π. Ευθυμίου, προκειμένου να

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ, ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ & ... Ο ΛΕΝΙΝΔεν είναι «όλοι ίδιοι» ...


Τα συνθήματα που διοχετεύονται στους νέους ότι για τη σημερινή κρίση και τις συνέπειές της που επιβάλλουν στον λαό να τις πληρώνει, φταίνε γενικά «οι 300 της Βουλής» ή «φταίνε τα κόμματα», δεν είναι βέβαια καινούρια. 
Βρίσκουν έδαφος όμως στην απογοήτευση και την αποστροφή της νέας γενιάς για όλα όσα ζει και για το μέλλον που της έχουν ετοιμάσει. Κι έχουν δίκιο οι νέοι να είναι απογοητευμένοι και οργισμένοι για την πολιτική που έχουν γνωρίσει από τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, αλλά και από προτάσεις τάχα αντιπολιτευτικές που δεν οδηγούν όμως πουθενά, που εγκλωβίζουν σε διαφορετικά μείγματα διαχείρισης εντός του σάπιου συστήματος.
Τα κόμματα δεν είναι όλα ίδια. Αυτό που δίνει την αίσθηση της ομοιότητας μεταξύ των περισσότερων κομμάτων είναι το γεγονός ότι διαφέρουν μόνο σε επίπεδο διαχείρισης και τακτικής στα πλαίσια του ίδιου συστήματος. 
Για παράδειγμα ένας νέος άνθρωπος εισπράττει ότι η ζωή του, η προοπτική και τα προβλήματά του δεν ήταν πολύ διαφορετικά όταν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ ή μετά το ΠΑΣΟΚ ή τώρα και τα δυο κόμματα μαζί. Κι αυτό είναι σωστό. 

Ενα πλέγμα από αντιφάσεις, έωλες υποσχέσεις και κούφια λόγια η εκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ


«Τώρα παίρνει την εξουσία ο λαός» αναφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική του διακήρυξη, κοροϊδεύοντας το λαό ότι μια ενδεχόμενη «κυβέρνηση της αριστεράς» θα του λύσει ως διά μαγείας τα προβλήματα, χωρίς ο ίδιος ο λαός να έχει την εξουσία στα χέρια του, δηλαδή τα μέσα παραγωγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται πως θα προωθήσει μέτρα «που ανακουφίζουν τα ευάλωτα στρώματα, που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και μέτρα γενναίας αναδιανομής εισοδημάτων, πλούτου», όταν στα ελάχιστα σωματεία στα οποία πλειοψηφεί, όπως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, παζαρεύει ήδη πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, αφού δε θέλει και δεν μπορεί να συγκρουστεί με την εργοδοσία.
Σε άλλο σημείο μιλάει για «εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση τραπεζών, ανάκτηση όσων στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων έχουν ιδιωτικοποιηθεί». Πρόκειται για ακάλυπτες επιταγές. Η ΕΕ, στο όνομα της οποίας πίνει νερό, μόλις χτες ενέκρινε απόφαση με την οποία καλεί την Κομισιόν να πάρει μέτρα εναντίον της κυβέρνησης της Αργεντινής για την εθνικοποίηση της εταιρείας πετρελαίου αλλά και για να αποτρέψει παρόμοιες περιπτώσεις! Κι όλα αυτά για μια καπιταλιστική χώρα που θέλει να προστατέψει τα ντόπια μονοπώλια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και όχι βέβαια να προσφέρει διέξοδο στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.
Πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατικοποιήσει στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις; 

Γιατί προβάλλουν τον Ολάντ και τον Μελανσόν;


•• Το τελευταίο διάστημα, κύρια το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλουν τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Ολάντ και Μελανσόν, σαν «αέρα αλλαγής» για την Ευρώπη. 
Πού στοχεύουν;
Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, καλλιεργούνται και στη χώρα μας έντονες αυταπάτες για τον «αέρα αλλαγής» που τάχα σηματοδοτούν σε Γαλλία και Ευρώπη οι υποψηφιότητες του «σοσιαλιστή» Φρανσουά Ολάντ και του «αριστερού» Ζαν Λικ Μελανσόν. Προτάσεις του Ολάντ για «φορολόγηση των πλουσίων», «αναπτυξιακών μέτρων» (εννοείται για καπιταλιστική ανάπτυξη), για «χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου στην ΕΕ», για «αναπτυξιακό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα δανείζει φτηνά», για «ευρωομόλογα», εμφανίζονται από το ΠΑΣΟΚ, ή τη ΔΗΜΑΡ σαν σωτηρία και διέξοδος από την κρίση.
Τι ακριβώς όμως εκφράζει ο Ολάντ; Την προσπάθεια μερίδας της αστικής τάξης της Γαλλίας να αναβαθμίσει τη θέση της στον ανταγωνισμό με τη γερμανική αστική τάξη. Οι αλλαγές στο νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας», που επαγγέλλεται, είναι έκφραση των αντιθέσεων που φουντώνουν στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, κύρια ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, που ενώ τσακίζουν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα παντού, με ή χωρίς μνημόνια, πασχίζουν ταυτόχρονα να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων. 

Πολιτικό τσίρκο


Η  είδηση έχει αρχίσει και κάνει το γύρο των blog  σιγά σιγά.. Πρώτο  ανέδειξε το θέμα το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.
Αν το καλοσκεφτεί κανείς όλο αυτό το πολιτικό τσίρκο που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ  κάπως έτσι εννοεί τις συμμαχίες. Δηλαδή όσοι πιστοί προσέλεθετε. Όποιο "ψώνιο" έχει ή νομίζει ότι έχει κάποια ομάδα ή ομαδούλα να "αρχηγεύει" μπορεί να  ελπίζει σε συνεργασία  με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν πρόκειται για ψηφαλάκια δεν έχουν το θεό τους.
Αν αναρρωτιέστε που βρίσκουν το θράσος να κάνουν επιθέσεις  ενότητας, φιλίας, συνεργασίας.... κλπ στο ΚΚΕ , μια προσεκτική μελέτη της  ιστορίας του ΚΚΕ, ειδικά του τόμου που κυκλοφόρησε πρόσφατα, θα σας δώσει απαντήσεις.

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ αντιστοιχεί στο λαϊκό συμφέρον


Είναι θετικό στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχουν προβληματισμοί και δυνατότητες πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, παιδιά της λαϊκής οικογένειας να κάνουν βήμα απαγκίστρωσης από τα κόμματα της αστικής δικομματικής εναλλαγής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποδίδοντας σε αυτές τις δυνάμεις την κύρια ευθύνη για την ολομέτωπη επίθεση σε κατακτήσεις - δικαιώματα, για την επιδείνωση της ζωής τους κλπ.
Το βήμα όμως αυτό πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και σταθερό, να μην αξιοποιηθεί για την μεταμόρφωση, μεταμφίεση του αστικού πολιτικού συστήματος δηλαδή για την ενίσχυση καινούριων αστικών πολιτικών δυνάμεων, νέων συμμαχικών σχημάτων διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής.
Μια τέτοια ψήφος, δεν φοβίζει, δεν απασχολεί το σύστημα, δεν συμβάλλει σε θετικές διεργασίες αντίθετα εγκλωβίζει την λαϊκή δυσαρέσκεια.
Αυτές οι δυνάμεις πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικών μονοπωλίων που στηρίζεται στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, υπόσχονται πακέτα κρατικής ενίσχυσης της καπιταλιστικής δραστηριοποίησης στο όνομα της ανάπτυξης, δεν αμφισβητούν την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ή όταν το κάνουν, το κάνουν από τη σκοπιά της πρόσδεσης σε άλλα ιμπεριαλιστικά συμμαχικά σχήματα, στοχοποιούν τους τραπεζίτες και την διαπλοκή αλλά όχι τα μονοπώλια, το κεφάλαιο στο σύνολό του, προτάσσουν την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με σκοπό να μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει τη συμμετοχή της στις διεθνείς χρηματαγορές κλπ.

Η ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Καταγγέλλει τους τραμπούκους της «Χρυσής Αυγής»


Χυδαίος αντικομμουνισμός από τα φασιστοειδή που εμφανίστηκαν σε συνεδρίαση της διακομματικής του Δήμου για τις εκλογές
Η Αχτιδική Επιτροπή Περιστερίου της ΚΟΑ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τους τραμπούκους της «Χρυσής Αυγής» που την περασμένη Πέμπτη προσήλθαν στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του δήμου για να απειλήσουν το ΚΚΕ και τον εκπρόσωπό του. 
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους του Περιστερίου τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής. 
Οι τραμπούκοι αυτού του φασιστικού - ναζιστικού μορφώματος, την Πέμπτη 19 Απρίλη στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του δήμου, ήρθαν με αποκλειστικό σκοπό να απειλήσουν το ΚΚΕ και τον εκπρόσωπό του. 
Οι απόγονοι και νοσταλγοί του Χίτλερ είπαν πως έχουν σκοπό να κλείσουν τον "Ριζοσπάστη", πως το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Περιστέρι πρέπει να το πάρει πίσω ο δήμος από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Πως το ΚΚΕ είναι κόμμα προδοτικό, ξενόδουλο.
Οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής ειρωνεύονταν ηγέτες του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας όπως τον Νίκο Ζαχαριάδη και τον Αρη Βελουχιώτη. 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2012: Προετοιμασίες για τις απεργιακές συγκεντρώσεις


Μπροστά στις πύλες της Χαλυβουργίας καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο την εργατική τάξη της Αττικής να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά το 2012
Η απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 10 π. μ., στις πύλες του εργοστασίου, όπου οι χαλυβουργοί επί 174 μέρες δίνουν έναν πρωτόγνωρο αγώνα που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης.
Στο μεταξύ και στις άλλες πόλεις οργανώνονται τα απεργιακά συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς: 
Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ οργανώνει πανεργατικό απεργιακό συλλαλητήριο στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου
Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
Μέτρα για την επιτυχία των συγκεντρώσεων
Σε χτεσινή του ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ τονίζει:
«Με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας, στο οποίο οι εργάτες βρίσκονται στην 175η ημέρα της απεργίας. Αγώνας ηρωικός από τους περήφανους χαλυβουργούς, που στέκονται με χαλύβδινη θέληση και αντοχή, εκφράζοντας το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας απέναντι στον πόλεμο των βιομηχάνων και του πολιτικού τους προσωπικού.

Προεκλογικές καταγγελίες... για να καμουφλάρουν την ομοιότητα


Αστραψε και βρόντηξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής για την επιστολή του Ε. Βενιζέλου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, καταγγέλλοντας τις προτάσεις του πρώτου περί έμφασης στην «αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων με ενεργητικές πολιτικές και προγράμματα κατάρτισης» καθώς όπως είπε «όσον αφορά τα προγράμματα κατάρτισης, το ΠΑΣΟΚ, αδυνατεί να ξεφύγει από παλιές λογικές και αμαρτίες (...) με τα προγράμματα δεν βρήκε δουλειά κανένας (...) Οσον αφορά στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τους νέους, προφανώς εννοεί και άλλες μειώσεις στο μισθό (...) ή και άλλες επιδοτήσεις στους εργοδότες για να προσλάβουν δήθεν, νέους ανθρώπους».
«Καλούμε το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ να σταματήσουν επιτέλους αυτό το θέατρο. Να μην κοροϊδεύουν άλλο τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο Ν. Χουντής.
Ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά εκτός απ' το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κοροϊδεύει τον λαό.
Τον περασμένο Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Συνδιάσκεψη του Δικτύου Συνδικαλιστών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), μέλος του οποίου είναι και ο ΣΥΝ. Σε ψήφισμά της για την αντιμετώπιση της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων περιλαμβάνονται προτάσεις που δεν διαφοροποιούνται απ' την πολιτική

Λένε ψέματα στο λαό


Σε ένα προεκλογικό μπαράζ ψεύδους και ανοιχτής κοροϊδίας σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, επιδίδεται τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
Συγκεκριμένα:
-- «Δε θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μισθών», δηλώνει σε κάθε δημόσια εμφάνιση ο Ευ. Βενιζέλος. 
   Στη σελίδα 415 του μνημονίου σημειώνεται: «Εχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε το δημοσιονομικό μας στόχο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διορθωτικά μέτρα στην περίπτωση υποαπόδοσης. Τα διορθωτικά μέτρα αν κριθούν αναγκαία θα περιλαμβάνουν πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα». 
   Στη σελίδα 428 του μνημονίου γράφεται: «Αν χρειαστεί θα λάβουμε πρόσθετα διορθωτικά μέτρα για να διευκολυνθεί η συλλογική διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστεί η ευκαμψία μισθών (...) Εάν μέχρι το τέλος του 2012 τα αποτελέσματα στην αγορά δεν έχουν αποτέλεσμα, θα εξετάσουμε την περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων». 
   Αυτό έχει υπογράψει και ψηφίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά τις κάλπες, μαζί με τη ΝΔ και τους άλλους πρόθυμους, είναι έτοιμος να προωθήσει περαιτέρω μειώσεις των μισθών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται την ακυβερνησία


••Δημοσιογράφος: Βλέπετε το ενδεχόμενο να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές;
•• Αλ. Παπαρήγα : Εγώ δεν μπορώ να κάνω το μάντη, τι θα βγάλει η κάλπη. Μπορεί να πάμε και σε επαναληπτικές εκλογές, ακριβώς για να μανουβράρουν τα διλήμματα στο λαό ακόμα περισσότερο, να εκβιάσουν το λαό ακόμα περισσότερο. 
Ξεκαθαρίζουμε όμως. 
Ο λαός δεν μπορεί τώρα να φοβάται τις επαναληπτικές εκλογές. Να φοβάται αυτό που έρχεται. 
Ευκαιρία είναι για να πάει ακόμη πιο ισχυρό το ΚΚΕ στις επαναληπτικές εκλογές.
Γιατί δηλαδή πρέπει ο λαός να φοβάται το κόστος των επαναληπτικών εκλογών, γιατί στοιχίζουν 60 εκατ. Καταρχήν θα είναι σύντομες και κανείς δεν πρόκειται να ξαναξοδέψει για υλικό...
Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα... Κόστος δεν είναι αυτό που έρχεται από εκεί και μετά; Φοβόμαστε δηλαδή την εκλογική μάχη; 
Γιατί να φοβάται ο λαός την εκλογική μάχη ή την ακυβερνησία; 
Οσο πιο δύσκολα μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, σημαίνει αφήνεται χώρος για το λαϊκό κίνημα να αποσπάσει κάτι. 
Δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση γιατί υπάρχει ο λαός που πάει μπροστά.

«Αντιμνημονιακές» κοροϊδίες


Είναι φανερό ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού που παλιότερα ακολουθούσε ή απλώς ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σήμερα έχει αποφασίσει να τους γυρίζει την πλάτη. Είναι πραγματικά θετικό στοιχείο ο απεγκλωβισμός λαϊκών δυνάμεων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και έχει σημασία η τάση αυτή που φαίνεται σήμερα να ενισχυθεί και να φτάσει μέχρι τις κάλπες, χωρίς να ανακοπεί από τα διάφορα εκβιαστικά διλήμματα που θα ρίχνουν στο λαό μέχρι την τελευταία στιγμή τα δύο κόμματα. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει όμως, αυτός ο απεγκλωβισμός να μην καταλήξει σε δεξαμενές, οι οποίες μετεκλογικά θα συνδεθούν και πάλι είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ και θα καταθέσουν την οργή του κόσμου που θα εκφραστεί στις κάλπες, σε κυβερνήσεις που θα υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο την ίδια πολιτική των μνημονίων και της σφαγής του λαού.
Γιατί όλα αυτά τα κόμματα, παλιά και καινούργια, που έχουν ντυθεί τώρα τον «αντιμνημονιακό μανδύα», κοροϊδεύουν το λαό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έως το κόμμα του Καμμένου και από το κόμμα της Κατσέλη έως τη Χρυσή Αυγή, αν και εμφανίζονται «αντιμνημονιακοί» δεν αμφισβητούν την ΕΕ και την παραμονή της χώρας μας σε αυτήν. Είναι κοροϊδία, λοιπόν, να λένε ότι θα καταργήσουν τις συμφωνίες σφαγιασμού του λαού που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την ΕΕ, παραμένοντας ταυτόχρονα μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Η κατάργηση των μνημονίων προϋποθέτει σύγκρουση με την ΕΕ. Ούτε καν επαναδιαπραγμάτευση υπέρ του λαού

Πάλη ενάντια στη δικτατορία των μονοπωλίων


Σε σχόλιο για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του '67, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν είχε τη στήριξη μόνο των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αλλά και της αστικής τάξης της χώρας μας, προκειμένου να επιβάλουν στο λαό τα αντιδραστικά τους σχέδια. 
Οι στρατιωτικές δικτατορίες αποτέλεσαν πάντα λύσεις για την πλουτοκρατία, όταν με τα κοινοβουλευτικά μέσα δεν μπορούσε να προωθήσει τα αντιλαϊκά σχέδια. 
Η στρατιωτική χούντα κατάφερε να επιβληθεί, γιατί δεν

Οι αιτίες επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απρίλη 1967*


Το πρωί της 21ης Απρίλη 1967, το ραδιόφωνο (τότε υπήρχε μόνο το κρατικό, η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ που ήταν σταθμός του στρατού), πληροφορούσε τον ελληνικό λαό ότι «λόγω της εκρύθμου καταστάσεως από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας». 
Είχε εγκαθιδρυθεί στρατιωτικοφασιστική δικτατορία.
Ποια ήταν τα κίνητρα επιβολής της δικτατορίας της 21.4.1967;
Οι δικτάτορες αιτιολόγησαν την επιβολή της με τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» που απειλούσε την Ελλάδα. Βεβαίως, άμεσος «κομμουνιστικός κίνδυνος» δεν υπήρχε για την εγχώρια αστική τάξη και τους συμμάχους της, κάτι που εξάλλου ομολογήθηκε από τον επικεφαλής του πραξικοπήματος:
«Αλλά η χαριστική βολή στο ιδεολογικό οικοδόμημα της "Επαναστάσεως" δόθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό της, τον συνταγματάρχη Παπαδόπουλο. Τρεισήμισι χρόνια αργότερα, στην πολύκροτη συνέντευξή του προς τον επιφανή Βρεττανό δημοσιογράφο σερ Χιου Γκρην, ωμολόγησε ότι πριν από την "Επανάσταση" "η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν διέτρεχε κανέναν άμεσο κίνδυνο από τις δραστηριότητες των κομμουνιστών".»11