Σελίδες

9 Νοε 2012

Ν. Καραθανασόπουλος στη βουλή 8 -10 - 2012

Και τα δύο μείγματα είναι αντιλαϊκά


Η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νόμο πλέον που εμπεριέχει το 3ο μνημόνιο, ουσιαστικά ανέδειξε ακόμη πιο ανάγλυφα τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», ανέδειξε όμως και πιο ξεκάθαρα ότι στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης υπάρχει διαπάλη ανάμεσα σε δύο μείγματα πολιτικής. Οι διαφορετικές μορφές διαχείρισης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης αντανακλούν σε διαφορετικά συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου που επίσης διαπλέκονται με τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στην ΕΕ αλλά και διεθνώς. Είναι γεγονός ότι η κρίση είναι συγχρονισμένη στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, αλλά ο κύκλος της κρίσης δε βρίσκεται στο ίδιο σημείο για όλες τις χώρες. Το ίδιο ισχύει και για την κρίση σε άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.λπ. Ταυτόχρονα, η ανισομετρία των καπιταλιστικών οικονομιών οξύνει σε διαφορετικό βαθμό την κρίση στις διαφορετικές καπιταλιστικές οικονομίες.

Ο αγώνας συνεχίζεται


Κόμπαζε προχτές βράδυ ο πρωθυπουργός για τις αντιλαϊκές ανατροπές που επέβαλλε η κυβέρνησή του. Ορθιοι χειροκροτούσαν οι βουλευτές του για την ψήφιση των μέτρων. Αλλά φευ... Μόνο σίγουροι δεν ήταν. Η μεγάλη 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, τα μεγάλα λαϊκά συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις της χώρας και ειδικά στην Αθήνα, στα οποία έβαλαν και πάλι τη σφραγίδα τους οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, μπορεί να μην απέτρεψαν την ψήφιση των μέτρων, έδωσαν όμως ένα πρώτο αποφασιστικό χτύπημα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού μας δεν νομιμοποιεί τα μέτρα στη συνείδησή του, δεν τα αποδέχεται, παρά τους εκβιασμούς, τις ιταμές απειλές και τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού του.
Ας μην επιχαίρει η κυβέρνηση. Αργά ή γρήγορα θα βρει απέναντί της ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, πιο αποφασισμένους. Για τους εργάτες που συνθλίβονται, τους μικρομεσαίους που οδηγούνται μαζικά στη χρεοκοπία, τους φτωχούς αγρότες που διώχνονται από τα χωράφια τους, για τους νέους που τους

Είναι «ανατροπή» αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;


- Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να τον αναδείξει κυβέρνηση και ταυτίζει μια τέτοια εξέλιξη με «ανατροπή». Είναι έτσι;

 «(...) Μνημόνιο ή Δημοκρατία (...) Αποσταθεροποιούν τον τόπο, δεν είναι σε θέση να παράσχουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις αξιοπιστίας, σοβαρότητας και σταθερότητας. Τις ελάχιστες αναγκαίες προϋποθέσεις για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, έτσι ώστε να ανακάμψει η οικονομία». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος αντιπαραθέτει στο μνημόνιο τη «δημοκρατία» και τη «σταθερότητα». Γιατί; Για να μπορούν οι καπιταλιστές να κάνουν επενδύσεις με ασφάλεια, όπως ο ίδιος ομολογεί, με κρατικό μάλιστα χρήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι σε συνθήκες αποκάλυψης της δικτατορίας των μονοπωλίων, η λαϊκή πάλη μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη σταθερότητα του αστικού συστήματος. Γι' αυτό λέει στους καπιταλιστές ότι ο ίδιος μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντά τους, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτό θα γίνει με «δημοκρατία» και «σταθερότητα». Δηλαδή, με κοινωνική συναίνεση, αφού η «αποσταθεροποίηση» την οποία επικαλείται ταυτίζεται με τους λαϊκούς αγώνες και το αντιπάλεμα των μέτρων.

Ευθύνη της κυβέρνησης να τιμωρηθούν οι τραμπούκοι χρυσαυγίτες


Ασύλληπτοι παρέμεναν μέχρι και χτες οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος μελών της ΚΝΕ και απεργών
Ασύλληπτοι παρέμεναν μέχρι χτες βράδυ οι δράστες της απρόκλητης δολοφονικής επίθεσης σε βάρος μελών της ΚΝΕ έξω από το ΕΠΑΛ του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Οι μπράβοι της Χρυσής Αυγής κρύβονται για να διαφύγουν το αυτόφωρο, καθώς έχει υποβληθεί μήνυση σε βάρος τους.
Στο μεταξύ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενεργώντας αυτεπάγγελτα, έδωσε εντολή στο Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά, που χειρίζεται την υπόθεση, να επισπευσθούν οι έρευνες εντοπισμού των δύο δραστών και να συλληφθούν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Θυμίζουμε ότι οι φασίστες, γνωστά τοπικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, Διχταπανίδης και Παναγιωτίδης, επιτέθηκαν σε μέλη της ΚΝΕ, που το πρωί της Τετάρτης, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, πραγματοποιούσαν εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ και καλούσαν μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Τα δύο στελέχη της Χρυσής Αυγής, που προφανώς ενημερώθηκαν για την εξόρμηση της ΚΝΕ, πήγαν έξω από το σχολείο, προπηλάκισαν, απείλησαν και χτύπησαν τους νεολαίους. Οταν είδαν ότι δεν πιάνουν οι τραμπουκισμοί τους, αποχώρησαν. Πολύ γρήγορα όμως επανήλθαν, οπλισμένοι με ρόπαλα (ξύλινα και μηχανικά, με μαχαίρια) για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη δολοφονική τους επίθεση.

Ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Συρία;


Ομάδα Αμερικανών ειδικών για την Ανατ. Μεσόγειο επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αθήνα, την Κύπρο και την Αίγυπτο
Επίσκεψη - αστραπή στην Αθήνα πραγματοποίησε ειδική ομάδα που έχει συστήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Ανατ. Μεσόγειο, με στόχο να συντονίσει την αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική ομάδα, μετά την Αθήνα θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της με ανάλογες επαφές στην Κύπρο και την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η στρατιωτική εμπλοκή δε θα εξελιχθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά θα στηριχθεί σε διμερείς συμφωνίες των ΗΠΑ με πρόθυμους συμμάχους, «ικανούς» να φέρουν σε πέρας το εγχείρημα. Αυτός φαίνεται πως είναι και ο λόγος της επίσκεψης των Αμερικανών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα αναλάβουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Τουρκία και το Κατάρ.

«Ναός»


Εδωσαν στους βουλευτές ένα νομοσχέδιο με πάνω από 600 σελίδες, μόλις λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του στη Βουλή. Αλήθεια, πόσοι ήταν οι «Χρυσοχοΐδηδες» που αυτή τη φορά το υπερψήφισαν αφού προηγουμένως (δεν) το διάβασαν;...
*
Μετέτρεψαν μια διαδικασία που αφορά στην ίδια τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε παιχνίδι εντυπώσεων. Σε απανωτά «σόου». Σε πεδίο εκδήλωσης κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων. Σε εκφυλιστικές πρακτικές, με τις οποίες θα ντρεπόταν να συνδεθεί και το τελευταίο αμφιθέατρο.
*
Είδαμε κυρίους και κυρίες βουλευτές να εκφωνούν «πύρινους» λόγους,