Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Συνελόντι ειπείν...


Ο Στουρνάρας (ο υπουργός οικονομικών, ντε!) ήταν ξεκάθαρος: "πρέπει πρώτα να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας ώστε να μπορέσουμε κατόπιν να διαπραγματευτούμε". Ξεκάθαρος μεν, παράλογος δε. Πώς να διαπραγματευτώ με τον δήμιο αν πρέπει πρώτα να κάτσω να μου κόψει το κεφάλι;

Ο Φώτης (ο δημοκρατικός αριστερός, ντε!) ήταν κατηγορηματικός: "οι κυβερνητικοί εταίροι εργάζονται σκληρά στην κατεύθυνση της ανακούφισης των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων με στόχο την απαγκίστρωση από τις επώδυνες διατάξεις τού μνημονίου". Ερώτηση πρώτη, κυρ-Φώτη: μόνο από τις "επώδυνες διατάξεις" θα απαγκιστρωθούμε τώρα; (σόρρυ που ρωτάω αλλά προεκλογικά μας μίλαγες για απαγκίστρωση από το μνημόνιο εν γένει).

Tο Σωματείο της Ελληνικής Χαλυβουργίας καταγγέλλει τον Βουλευτή της Ν.Δ., ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ«Το Δ.Σ. του Σωματείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας καταγγέλλει τον Βουλευτή της Ν.Δ., ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ που ως καθοδηγητής του απεργοσπαστικού μηχανισμού που έχει δημιουργήσει ο ΜΑΝΕΣΗΣ προσπαθεί με την παρουσία του στην πύλη του εργοστασίου να δημιουργήσει προβοκάτσια.
Τώρα που η εξέλιξη του αγώνα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση που το Δ.Σ. και οι απεργοί χαλυβουργοί προσπαθούν με τις προτάσεις τους να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Τώρα που οι συζητήσεις με το Υπουργείο Εργασίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και οι καθοδηγητές τους δεν θέλουν να βρεθεί λύση.

Πάγωμα κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και της ΑΤΕ


Πάγωμα κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και της ΑΤΕ τώρα, για να κερδίσει χρόνο το κίνημα, ώστε να οργανώσει την αντεπίθεσή του και όχι για να βρει το κεφάλαιο τον «καλύτερο» αγοραστή, είναι το κάλεσμα που απευθύνει σε μικρομεσαίους παραγωγούς και εργαζόμενους η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ στο φόντο των εξελισσόμενων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα για την ιδιωτικοποίηση της μεταποιητικής βιομηχανικής μονάδας.
Σχετικά με τις προτάσεις («φυσικοί φορείς», «στρατηγικός επενδυτής», «ηπειρώτικα χέρια») που εκφράστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, αιρετών και άλλων παραγόντων, πολιτικών φορέων του ευρωμονόδρομου, σημειώνει ότι κινούνται στην ίδια ρότα με την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες.
«Κανένας δεν κάνει λόγο, σημειώνει η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας, για μη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ (του κρατικού φορέα - αστικού βεβαίως χαρακτήρα - που βρίσκεται πίσω από τη ΔΩΔΩΝΗ) το ξεπούλημα της οποίας θα σημάνει το θάνατο του μικρομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου με τις υποθήκες γης που έχει στα χέρια της, έτσι κι αλλιώς. Για τις Ανώνυμες Εταιρείες μεγαλοεπιχειρηματιών στις οποίες μετέτρεψαν τις Ενώσεις με την ψήφιση του

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Συρία


Το εγκληματικό, τρομοκρατικό χτύπημα, που εκδηλώθηκε στη συριακή πρωτεύουσα και προκάλεσε το θάνατο του υπουργού Αμυνας, Νταούντ Ράτζιχα κι άλλων κυβερνητικών στελεχών της Συρίας, είναι αποτέλεσμα της απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ, σε βάρος της Συρίας.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή, στο έδαφος των σκληρών ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, περικλείει τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης, αρχικά σε βάρος της Συρίας και του Ιράν, που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής μας.

Καλεί τα αρπαχτικά απ' το παράθυρο


Μιλώντας τις προάλλες στον ΣΚΑΪ, ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε τα αρπακτικά που καραδοκούν για το δημόσιο πλούτο «συνεργάτες», για να υπερασπιστεί την πρόταση του κόμματός του υπέρ του να μπουν οι ιδιώτες με τα δυο πόδια σε στρατηγικούς και άλλους τομείς της παραγωγής και να μπουκώσουν με νέα κέρδη. Οπως είπε, «εμείς προτείνουμε την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση (...) αντί να πουλήσουμε όσο όσο, αντιπροτείνουμε να δημιουργηθούν κοινοπραξίες όπου το δημόσιο βάζει το περιουσιακό του στοιχείο και αναζητά συνεταίρο είτε με διακρατική συμφωνία είτε στην αγορά με επιχειρήσεις, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα, πάντα με διαγωνισμό και με όρους όπου ο καθένας ανάλογα με αυτό που βάζει έχει και μερίδιο μακροχρόνιο στα οφέλη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χτυπάει το σαμάρι για να γλιτώσει ο γάιδαρος


Εντυπωσιοθηρία με τους εκπροσώπους της τρόικας. Απροετοίμαστη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο Παπαδημούλης, επειδή δεν μπορεί να μαζέψει τα 11,5 δισ.!
Διεκδικώντας τον τίτλο του πλέον ένθερμου οπαδού της «αναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να παραπλανά, ισχυριζόμενος ότι απ' αυτήν μπορεί να υπάρξουν οφέλη για το λαό. Χτες, με δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας περιορίστηκε σε μια κριτική προς την κυβέρνηση άκρως αποπροσανατολιστική ως προς τις αιτίες που επιβάλλουν την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής.
Κατά τα λεγόμενά του, «αυτή η κυβέρνηση» - υπονοώντας ότι μια «άλλη», του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπραττε διαφορετικά - είναι «εγκλωβισμένη στις υπογραφές και στις δεσμεύσεις της» και «εκτελεί εντολές της τρόικας, δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν προστατεύει τους πολίτες». Δηλαδή, οι επιλογές της δεν είναι στρατηγική της ΕΕ και της ντόπιας πλουτοκρατίας, αλλά επιταγές των ξένων συμμάχων, τις οποίες η συγκυβέρνηση εφαρμόζει πειθήνια.

Εξαθλιώνουν το λαό και τον κοροϊδεύουν

Πλήρης και ταχύτατη η εφαρμογή των προαποφασισμένων μέτρων, με χρυσόσκονη την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος

Ούτε ρούπι δεν κουνήθηκαν από τα προαποφασισμένα μέτρα που χρεοκοπούν ανεξέλεγκτα και εξαθλιώνουν το λαό, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωση και την αποφασιστικότητά τους στην πλήρη και ταχύτατη υλοποίηση του σχεδίου εξόδου από την κρίση, προς όφελος της πλουτοκρατίας και των δανειστών - εταίρων.
Το μήνυμα που έστειλαν μετά την τρίωρη σύσκεψη που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ότι τα άγρια μέτρα λιτότητας για φέτος και τα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστούν κανονικά και πως θα επιταχύνουν το ρυθμό υλοποίησης των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και αντιδραστικών διαρθρωτικών ανατροπών, που τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης.

Σπέρνουν αυταπάτες


Συναγερμός πρέπει να ηχήσει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε φτωχογειτονιά, σε κάθε σπίτι εργατικής λαϊκής οικογένειας. Στα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί και εφαρμόζονται, σπρώχνοντας βαθιά στην ανέχεια τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να προσθέσει κι άλλα, ακόμα πιο οδυνηρά. Κανέναν δεν πρέπει να καθησυχάζουν τα φληναφήματα περί δήθεν «ισοδύναμων μέτρων» που τάχα θα αποτρέψουν παραπέρα μειώσεις μισθών και συντάξεων. Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην αφαίρεση «κομματιού» από μισθούς και συντάξεις. Θα αφαιρέσουν όμως και ζωτικής σημασίας παροχές από ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, τους οποίους αυθαίρετα κατατάσσουν σε μεσαία και ανώτερα εισοδήματα. Πρόκειται για «ισοδύναμα» ταξικά αντιλαϊκά μέτρα, των οποίων τις συνέπειες θα βιώσει γρήγορα και επώδυνα ο λαός.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, εκπροσωπώντας πολιτικά το μεγάλο κεφάλαιο και ακολουθώντας με προσήλωση την ευρωενωσιακή στρατηγική καρατόμησης κάθε δικαιώματος των λαών, με ή χωρίς μνημόνια, ετοιμάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη των εργαζόμενων, αφαιρώντας απ' αυτήν 11,5 καταρχήν δισ., με σφαγιασμό κοινωνικών παροχών και επιδομάτων, δαπανών για Υγεία και Παιδεία. Το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης, θα κληθούν για

Η διαχείριση δεν απαντά στο γενικευμένο πόλεμο


Εγινε πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά δελτία η έκρηξη στη Βουλγαρία. Κάτι τέτοιες «μικρές» ειδήσεις σηματοδοτούν έναρξη γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας.
Πριν ακόμα ακουστεί ο ήχος της έκρηξης, το Ισραήλ μίλησε για πράξη του Ιράν. Την ώρα που τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ είχαν ήδη πάρει θέση στην περιοχή πολύ πριν από την έκρηξη. Η εξέλιξη ψήνεται καιρό τώρα...
***
Τα πέντε σημεία που επικαλείται ο Ρουμπινί για την «τέλεια παγκόσμια καταιγίδα» είναι πραγματικά. Και δηλώνουν πως το σύστημα έχει περάσει σε κατάσταση γενικευμένης αστάθειας την οποία θα επιχειρήσει να ρυθμίσει με παραδοσιακούς τρόπους: Μαζική καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και κεφαλαίων. Ο πόλεμος βεβαίως με βάση την πείρα του περασμένου αιώνα μπορεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστή. Βεβαίως, ο αντεργατικός πόλεμος συνεχίζεται ανελέητος.
Το κρίσιμο είναι σε ποια κατάσταση θα είναι το εργατικό κίνημα.
Η στρατηγική που βάζει απέναντι τον ιμπεριαλισμό έχει αναδειχτεί σε κυρίαρχη. Μ' αυτήν μόνο μπορεί η εργατική τάξη να δώσει τον δικό της πόλεμο αντί να σφαχτεί υπηρετώντας τον στρατό του αντιπάλου.

Ομολογεί ότι έλεγε καραμπινάτα ψέματα


Τι λέει μέχρι στιγμής και ανεξαρτήτως πού θα καταλήξει τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων; Σε αδρές γραμμές λέει ότι δεν μπορούμε να την στηρίξουμε δεδομένων των στρατηγικών μας διαφορών και κυρίως αυτής που αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Τι λέει δηλαδή; Ομολογεί ότι δε γίνεται η χώρα να παραμένει στην ΕΕ και ταυτόχρονα να καταργεί δανειακές συμβάσεις και μνημόνια και να εφαρμόζει μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική. Ερχεται λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ στα λόγια του ΚΚΕ. Παραδέχεται έστω και εμμέσως ότι το μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν ήταν ποτέ το