Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Το μνημόνιο των μνημονίων...

Συνθήκη Μάαστριχτ: Το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης


Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι το θεμέλιο της ΕΕ. Είναι η Συνθήκη των Συνθηκών. Απ' αυτήν απορρέουν όλες οι επόμενες, όπως και όλες οι αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, τις οποίες συναποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και τις εφαρμόζουν στα κράτη τους. Γι' αυτό και σήμερα, σε μια σύντομη ιστορικοπολιτική αναδρομή, παρουσιάζουμε τα βασικά ζητήματα αυτής της Συνθήκης.

Το Μάαστριχτ είναι μια μικρή κωμόπολη της Ολλανδίας. Ηταν άγνωστη στο πλατύ κοινό έως το Δεκέμβρη του 1991, τότε που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), που τη συγκροτούσαν 12 ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα), συνυπέγραφαν τη Συνθήκη μετεξέλιξής της σε Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), τη γνωστή πλέον Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ετσι, το Μάαστριχτ έγινε διάσημο, η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση περνούσε σε μια ανώτερη ποιοτικά βαθμίδα και πάνω στους λαούς υψωνόταν νέος, πιο βαρύς ζυγός από το κεφάλαιο, των 12 τότε καπιταλιστικών κρατών της ΕΟΚ, προκειμένου να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες αναπαραγωγής και συσσώρευσής του, με ολοένα αυξανόμενη την ένταση της εκμετάλλευσης, και πιο αποτελεσματικά να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες του διεθνούς καπιταλιστικού ανταγωνισμού για το μοίρασμα αγορών, σφαιρών επιρροής.

Παρέμβαση του Σ. Ζαριανόπουλου υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο «MEGA» (VIDEO)Δείτε την παρέμβαση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, μέλους της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή του Κόμματος, το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του 5ου τμήματος της Συνθήκης της Λοζάνης το 1923, δεν συμπεριλαμβάνονται στην υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που εφαρμόστηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία:
«α) Οι Ελληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως.
β) Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης.
Θέλουσι θεωρηθή ως Ελληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως, πάντες οι Ελληνες οι εγκατεστημένοι ήδη προς της 30ής Οκτωβρίου 1918, εν τη περιφερεία της Νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως, ως αύτη καθορίζεται διά του νόμου του 1912.
Θέλουσι θεωρηθή ως μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης, πάντες οι μουσουλμάνοι οι εγκατεστημένοι εν τη περιοχή ανατολικώς της μεθορίου γραμμής της καθορισθείσης τω 1913 διά της Συνθήκης του Βουκουρεστίου».
Με βάση αυτή τη Συνθήκη, επίσης, καθορίστηκαν τα δικαιώματα των μειονοτήτων της ελληνικής στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στη Θράκη, η οποία αποτελείται από τρεις βασικές ομάδες διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής (Πομάκους, Τσιγγάνους και Τουρκογενείς ή Τουρκόφωνους) με τα ξεχωριστά γλωσσικά τους ιδιώματα, πολιτιστικά χαρακτηριστικά, έθιμα.

Για τους δήθεν «αντισυστημικούς επαναστάτες» στα πανεπιστήμια

Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ιδιαίτερο ρόλο στην αντιΚΚΕ επίθεση έχει αναλάβει η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους σπουδαστές, ΕΑΑΚ. Ελλείψει ισχυρής οργανωμένης παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να καλύψουν το κενό, ως το «αριστερό» ανάχωμα στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και την οργάνωση της πάλης των σπουδαστών μέσα από το ΜΑΣ.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχολές όπως ΣΓΤΚΣ και Φυσικό Αθήνας, όπου η Πανσπουδαστική είναι διαχρονικά 1η δύναμη, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν παραμερίσει, δίνοντάς τους τη σκυτάλη.
Αναμασούν τη γνωστή καραμέλα: Το ΚΚΕ είναι συστημικό κόμμα, τα παραπέμπει όλα στη «Δευτέρα Παρουσία» του σοσιαλισμού αδιαφορώντας για το σήμερα, αποδυναμώνει τους αγώνες απορρίπτοντας την ενωτική δράση στο κίνημα κ.ο.κ.
Ενα πρόχειρο απάνθισμα «επαναστατικής» δράσης τους αρκεί για να δούμε ποιος έχει γραμμή σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του και ποιος όχι.
Ρίχνουν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική εναλλαγή

Τα παραμύθια της κυβερνητικής εναλλαγής

Το σύνθημα «Στις 25 ψηφίζουμε - στις 26 φεύγουν» το επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του όλο και περισσότερο μονότονα. 
Αφίσες που περιγράφουν τα βάσανα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, εξαιτίας της κρίσης καλούν τους εργαζόμενους να μη δείξουν άλλη ανοχή στην κυβέρνηση, να ψηφίσουν για να φύγει. Και ποιος θα είχε, άλλωστε, αντίρρηση να φύγει μια αντιλαϊκή κυβέρνηση σαν αυτή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - να φύγει και να μην ξανάρθει που λέει και ο λαός μας - όμως όχι μόνο αυτή αλλά και κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση που διαχειρίζεται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, το μονόδρομο της ΕΕ, να φύγει η εξουσία του κεφαλαίου, των μονοπωλίων της οποίας άλλωστε όργανο είναι αυτή και κάθε άλλη τέτοια κυβέρνηση. Το σύνθημα, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά απατηλό, γιατί προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι αρκεί να ψηφίσουν, για να φύγει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και να έρθει αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα που συσσώρευσε η καπιταλιστική οικονομική κρίση, για να μπορέσει ο λαός να ανασάνει...