Την εποχή του εμφυλίου και τις δύο επόμενες δεκαετίες που ακολούθησαν, οι κομμουνιστές κατηγορούνταν συλλήβδην από τους αντιπάλους τους, για την αθεΐα τους, για τη δεδηλωμένη πρόθεσή τους να διαλύσουν το θεσμό της οικογένειας και να καταργήσουν το κράτος...
Ποιος θα φανταζόταν τότε ότι τη δεκαετία του '70 θα εμφανίζονταν στο πολιτικό προσκήνιο οι «πολέμιοι» του κράτους, αλλά αυτή τη φορά, από την αντίπερα όχθη, αυτή της αστικής τάξης. Εκφραστής της νέας «αντικρατικής» ιδεολογίας, η λεγόμενη σχολή του Σικάγου με επικεφαλής τον οικονομολόγο Μίλτος Φρίντμαν, η οποία πρέσβευε ότι επιχειρούσε να προσαρμόσει τη φιλελεύθερη οικονομική σκέψη της εποχής του Ανταμ Σμιθ στα σύγχρονα δεδομένα. Από εκεί απορρέει και ο όρος νεοφιλελευθερισμός, ο οποίος και τους αποδόθηκε.
Πολλά έχουν γραφεί από τότε για την ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, τη σχολή του Σικάγου και τον Φρίντμαν, ο οποίος έφυγε από τον κόσμο τούτο πριν από μερικά χρόνια σε βαθιά γεράματα και πάντα αμετανόητος για τις απόψεις του, παρά το γεγονός ότι είδε το 2008 την αμερικανική οικονομία να κλυδωνίζεται από την πρωτοφανούς έκτασης και βάθους οικονομική κρίση.
Αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι, ότι το σύνολο των επιχειρημάτων της αντιδραστικής θεωρίας της σχολής του Σικάγου, η οποία τα τελευταία 30 χρόνια έγινε το επίσημο κρατικό δόγμα των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σε όλο τον πλανήτη, επειδή εξέφραζε και εκφράζει αυθεντικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες, χρησιμοποιούνται και σήμερα από την εγχώρια αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκφραστές, για να δικαιολογηθούν τα πρωτοφανούς βαρβαρότητας μέτρα που έχουν πάρει σε βάρος του ελληνικού λαού, στο όνομα της αντιμετώπισης του χρέους.