Σελίδες

28 Απρ 2011

Η εμπειρία των συγχωνεύσεων σχολείων στην Πορτογαλία.



Τα αρνητικά αποτελέσματα από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στην Πορτογαλία παρουσιάζει η εθνική ομοσπονδία εκπαιδευτικών της χώρας (FENPROF), σε επιστολή της στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας. 
Στην επιστολή αναφέρεται στη συγχώνευση 1.933 σχολικών μονάδων στην Ελλάδα και σημειώνει: «Αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί επίσης στην Πορτογαλία, με πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της εκπαίδευσης». 
Στη συνέχεια ενημερώνει για την εμπειρία των συγχωνεύσεων σχολείων στην Πορτογαλία παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως:

Ο ρωσικός λαός δεν ξεχνά!

Αναδημοσίευση από ΚΑΡΑΒΙ ΚΟΚΚΙΝΟ
Από τις 3 Μάη στους δρόμους της Μόσχας και πέντε ακόμη ρωσικών πόλεων θα κυκλοφορούν μικρά λεωφορεία που χρησιμοποιούνται στις αστικές συγκοινωνίες, με φωτογραφίες του Στάλιν και του Κόκκινου Στρατού!
Η πρωτοβουλία ανήκει σε μία ομάδα που δραστηριοποιείται μέσω διαδικτύου (σ.σ. διατηρούν διαδικτυακά «ημερολόγια» ή αλλιώς «μπλογκς») και η οποία συντονίστηκε ώστε να μαζέψει τα 300 χιλιάδες ρούβλια (περίπου 7.500 ευρώ) που κοστίζει η αγορά διαφημιστικού χώρου πάνω στα λεωφορεία. Στη Μόσχα η συμφωνία με την ιδιωτική εταιρεία των λεωφορείων προβλέπει τη χρήση τριών λεωφορείων επί ένα μήνα κυκλοφορίας.
Στη μία πλευρά των λεωφορείων θα υπάρχει φωτογραφία από την παρέλαση του Κόκκινου Στρατού μπροστά από το Κρεμλίνο το Νοέμβρη του 1941 και στην άλλη πλευρά τους φωτογραφία από την παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία το 1945. Και στις δύο πλευρές θα κυριαρχεί το Μετάλλιο «Για τη Νίκη ενάντια στη Γερμανία κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941 – 1945» με το προφίλ του Στάλιν και τη φράση «Η υπόθεσή μας είναι δίκαιη, νικήσαμε».

Ακόμα και η βροχή ... ιδιωτικοποιείται!



Ταινία αυθεντικά πολιτική, με επίχρισμα μελέτης και στοχασμού πάνω στην όλη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Φιλμ επικών διαστάσεων, με ρυθμό ταινίας δράσης. Με περισσή εξυπνάδα και ευελιξία, ώστε πότε να προτάσσει χαρακτηριστικά «σινεμά του δημιουργού» και πότε να ψυχαγωγεί καυστικά, με τη δύναμη του λαϊκού κινηματογράφου. Επιλογή μας, να σταθούμε σε μία και μόνο ταινία, την πλέον «άξια λόγου» της βδομάδας. Την ισπανόφωνη παραγωγή «Ακόμα και η βροχή» της γεννημένης στη Μαδρίτη το 1967, ηθοποιού, συγγραφέα και κινηματογραφίστριας Ισίαρ Μπολαίν.

Eκκωφαντικά πολιτικοποιημένη ταινία με βασική δράση που αντανακλά πολιτικά γεγονότα και συμβάντα του παρελθόντος και του παρόντος. Ουσιαστικά προοδευτική με σαφή θέση και καθόλου μασημένες, γενικόλογες και αποσπασματικά «προοδευτικές» προθέσεις ή θέσεις, ως - και- εάν - πλέον - είθισται!

Ας μιλήσει για την ταμπακιέρα...



Μ' ένα σχόλιο γεμάτο ασυναρτησίες και ανακρίβειες, η χτεσινή «Αυγή» προσπαθεί απελπισμένα να απαντήσει σε άρθρο του «Ριζοσπάστη» σχετικά με το ρόλο που έπαιξε διαχρονικά ο οπορτουνισμός ενάντια στο ΚΚΕ, είτε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ, είτε στη διάσπαση του 1968, είτε αργότερα, στη διάσπαση του 1991. 
Η εφημερίδα αποφαίνεται αυθαίρετα ότι η θέση του ΚΚΕ είναι «καμιά συνεργασία με κανέναν» και αφού - σαν γνήσιος εκφραστής του οπορτουνισμού - οδύρεται ότι έτσι δε θα φτάσουμε στην επανάσταση και «στον γνήσιο επιστημονικό σοσιαλισμό», 
τον οποίο ο ΣΥΝ και οι ομοϊδεάτες του έχουν αποκηρύξει (!), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ ευθύνεται για το γεγονός ότι 
«το κόμμα καταγράφει περίπου τα ίδια ποσοστά προτίμησης των πολιτών στον αιώνα τον άπαντα». 

Το σκιάχτρο των ελλειμμάτων...



Με πολύτιμο σύμμαχο το σκιάχτρο με τα εμφανιζόμενα κρατικά ελλείμματα και χρέη, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, έχει καλά προετοιμάσει την επερχόμενη φάση σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης. 
Στρατηγικός στόχος τους είναι η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων, με φτηνότερους τους εργάτες, τη ζωντανή ανθρώπινη εργασία δεμένη στο άρμα της ανταγωνιστικότητάς τους. Η μπόχα μαζί με τα ελλείμματα και τα χρέη τους ξεχείλισαν ξανά. Οι επίσημες ανακοινώσεις από κυβέρνηση και κοιναγορίτικες υπηρεσίες, οι διαπιστώσεις τους για τις νέες «αστοχίες», για το γεγονός ότι ελλείμματα και χρέη τους «ξέφυγαν» για μια ακόμη φορά, είναι το πολεμικό σάλπισμα της πλουτοκρατίας, το απόλυτα σαθρό πρόσχημα και δήθεν άλλοθι για αυτά που ήδη έχουν ετοιμάσει με το «μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο».

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ,ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ (΄Η ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΜΑΣ)



Αναδημοσίευση απο : celin
Οι εξελιξεις τρεχουν και επιβεβαιωνουν ολους εκεινους που βλεπουν οτι ακομα και αυτη η ψευδεπιγραφη δημοκρατια βαινει προς τη καταλυση της. Εγραφα πριν λιγες μερες για το αληθινο διλημμα,  και αμεσως ο Αντιπροεδρος του Καθεστωτος εσπευσε να μας το υπενθυμισει ξανα, ξερνωντας χολη απεναντι στα μπλογκς. 
Απεναντι στα ανωνυμα μπλογκς, των οποιων "το καλυτερο δικτυο διαθετουν ακροδεξιοι εκβιαστες", κατα δηλωση του.
(Στο μπλογκ του φιλου fadomduck  θα βρειτε ολοκληρη τη συνεντευξη του Αντιπροεδρου)
Για να μη κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας, πρεπει να πουμε οτι αυτες οι δηλωσεις εμπεριεχουν ενα μεγαλο κομματι Αληθειας: 

Χριστιανισμός, δουλεία και ιδιοκτησία...



Αναδημοσίευση απο : aformi.
Του GEM DE Ste. Croix
Με την ευκαιρία του χριστιανικού Πάσχα (…που πέρασε!) το aformi  δημοσιεύει ένααπόσπασμα από το βιβλίο του μεγάλου μαρξιστή ιστορικού Croix, 
Ο χριστιανισμός και η Ρώμη, Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2005. Σε αυτό ο Croix καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι δήθεν ο χριστιανισμός επέφερε καλυτέρευση της θέσης των δούλων. Και ακόμα παρουσιάζει τις θέσεις των πατέρων της εκκλησίας για την ιδιοκτησία.

Σε αυτό το σημείο, πριν προχωρήσω στη στάση των
Πα τέρων στο θέμα της ιδιοκτησίας, θα κάνω μια παρέκβαση και θα ασχοληθώ με τη στάση των πρώτων χριστιανών στο ειδικό πρόβλημα της δουλείας.

ΛΙΒΥΗ...



Μέρα με τη μέρα οι «πρόθυμες» ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «προσφέρουν» η καθεμία από την πλευρά της όλο και κάτι περισσότερο προς το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο διαγκωνιζόμενες για μεγαλύτερα ερείσματα στην εποχή που θα αρχίσει μετά το πέρας των συγκρούσεων. 
Μια εποχή, όμως, που φαίνεται ν' αργεί ακόμη καθώς παρά τη συνεχή και εντεινόμενη αεροπορική κάλυψη οι στρατιωτικές δυνάμεις των αντικαθεστωτικών δεν πραγματοποιούν βήματα προόδου, ενώ καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δε φαίνεται διατεθειμένη, προς το παρόν, να στείλει δικούς της στρατιώτες στο έδαφος.

Αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα...



ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ, η κυβέρνηση με συνέπεια μας πληροφορεί κάθε μέρα σχετικά με το τι ...δε θα έχουμε!
Ετσι, λοιπόν, μάθαμε (και) χτες από τον Γ. Πεταλωτή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι δε θα έχουμε ανασχηματισμό, δε θα έχουμε εκλογές και, βεβαίως - βεβαίως, 
δε θα έχουμε αναδιάρθρωση.
Οχι πως τους έχουμε κάποια εμπιστοσύνη, ή χαίρουν αξιοπιστίας οι κυβερνώντες, αλλά ας δεχθούμε ότι είναι έτσι τα πράγματα. 
Το πρόβλημα είναι ότι ...ελάχιστα μας ενδιαφέρει.
Κι αυτό γιατί το τι ΔΕ θα έχουμε αναμασιέται για να καλύψει το ...τι θα έχουμε, που είναι και το μεγάλο θέμα.
Γιατί θα έχουμε ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα, ανεργία, κι άλλο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, μειώσεις μισθών, περαιτέρω καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, φοροεπιδρομή από κάθε πλευρά, ακρίβεια και συρρίκνωση των κρατικών παροχών που έχουν απομείνει.

Κοντό το ψέμα, μία η διέξοδος...



«Τι φταίει;» !!!
Δραματικό το ερώτημα. Η μία μετά τον άλλον, αναλύτριες και αναλυτές στα βραδινά τηλεοπτικά δελτία διατύπωναν με στόμφο το ερώτημα, σα να είχαν πράγματι αγωνία για κάτι. Θεατρίνοι. 
Που μετέχουν ως πρωταγωνιστές - αστική τάξη οι ίδιοι - σε ένα εξοργιστικό θέατρο μέσα από το οποίο προσπαθούν να πείσουν ότι κάτι αόρατο φταίει για τα χίλια μύρια κακά που υφίσταται η εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Είναι τόση μεγάλη η αγωνία τους να πείσουν ότι ψάχνουν να βρουν τι φταίει, που ξεπέρασαν εαυτόν στο παραμύθι. Και τι δεν ακούσαμε χτες; Ολα τα κακά της μοίρας πέσανε μαζί: Ο Μπαν Κι Μουν δε φεύγει από τον ΟΗΕ κι έτσι δεν αδειάζει η θέση για να πάει εκεί ο Παπανδρέου, οπότε, τσαντισμένος αυτός, θα ξεσπάσει στο λαό.

Γερμανικό μοντέλο...



Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, περίπου 7,5 εκατομμύρια (!) είναι οι Γερμανοί εργαζόμενοι που ζουν με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα!
*
Στο «νοικοκυρεμένο», στο «σοβαρό», στο «πλεονασματικό», στο «αναπτυγμένο» γερμανικό κράτος, ένας πληθυσμός, που αριθμητικά ισοδυναμεί με μια Ελλάδα σχεδόν, λιμοκτονεί!
*
Να, λοιπόν, που οι θεωρίες περί «ανάπτυξης» είναι άνευ σημασίας, αν δεν απαντηθεί το βασικό ερώτημα: «Ανάπτυξη για ποιον»; 

«Οδύσσεια»



Διαφωνούμε ότι αυτό που συνέβη το Πάσχα στις Εθνικές Οδούς, τόσο κατά το «πήγαινε» όσο και κατά το «έλα», με τις ουρές χιλιομέτρων στα διόδια και τις πολύωρες καθυστερήσεις, ήταν - προς Θεού - προϊόν της αναισχυντίας, της αλητείας και της «εργολαβοκρατίας» των εταιρειών.
Διαφωνούμε ότι το τσουχτερό αντίτιμο για να ανοίξουν οι μπάρες θα πρέπει να εκληφθεί ως «λύτρα» που απαιτούν οι εργολάβοι για να επιτρέψουν στους εποχούμενους να διαβούν είτε τους ανύπαρκτους (!) είτε τους εγκληματικά κακότεχνους δρόμους «τους».
Διαφωνούμε επίσης ότι για το μποτιλιάρισμα ευθύνεται η «άψογη εξυπηρέτηση».

Η κινδυνολογία περί χρεοκοπίας...



Ξαναφούντωσε η συζήτηση στα αστικά ΜΜΕ για την άνοδο των σπρεντς, δηλαδή των επιτοκίων που δανείζεται το κράτος από τις αγορές, δείγμα, όπως είπαν, ότι η κυβερνητική πολιτική των αντιδραστικών μέτρων των μνημονίων δεν είναι αποτελεσματική, δε φέρνει ανάπτυξη. 
Και ξανάρχισε η κινδυνολογία περί χρεοκοπίας, αναζήτησης λύσεων για τη σωτηρία της οικονομίας, εξευμενισμού των αγορών για δανεισμό, δηλαδή λύσεων αποκλειστικά για το κεφάλαιο. 
Μόνο που αυτήν την προπαγάνδα την απευθύνουν στο λαό καλλιεργώντας του ψυχολογία φόβου για τα χειρότερα, ενώ τον πτωχεύουν.

Δραματικές και επικίνδυνες καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.



Με απειλές και διώξεις στους γιατρούς και εργαζόμενους που αποκαλύπτουν το πασιφανές, δηλαδή τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα δημόσια νοσοκομεία, συνέπεια της πολιτικής των περικοπών και της στάσης πληρωμών της κυβέρνησης, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσιωπήσει τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά στα νοσοκομεία ασθενείς και εργαζόμενοι. Συνολικά η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο το δικαίωμα του λαού στην Υγεία, προωθώντας παραπέρα περικοπές, συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων και κλινών, διευρύνοντας τα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς την ώρα της ανάγκης.

Ανέκαμψαν οι ΚΚΕδολόγοι.



Ανέκαμψαν το τελευταίο διάστημα οι ΚΚΕδολόγοι, με αφορμή την ολοκλήρωση των Συνδιασκέψεων του Κόμματος. Με αφορμή την αναδιάταξη στελεχών, μια διαρκή διαδικασία στο εσωτερικό του ΚΚΕ, όπως είναι και η ανανέωση του στελεχικού του δυναμικού, γνωστοί και νέοι σεναριολόγοι, κρίνοντας με τα μέτρα και τα σταθμά των αστικών κομμάτων, για λογαριασμό των οποίων αρθρογραφούν, βλέπουν «διάδοχους» και «κομματικές επετηρίδες». Προσπαθούν να παρουσιάσουν το ΚΚΕ σαν ένα κόμμα όπου βασιλεύει η ίντριγκα και τα «στρατόπεδα», για να το συκοφαντήσουν, να το διαβάλουν στα μάτια των αναγνωστών τους. 
Τα ίδια γράφουν χρόνια τώρα, χωρίς ποτέ να έχει επαληθευθεί το παραμικρό από τα κατασκευασμένα «ρεπορτάζ» τους. 

Οψεις του ίδιου νομίσματος η αναδιάρθρωση και τα μέτρα...



«Φουντώνουν» τα στοχευμένα σενάρια που θεωρούν δεδομένη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ζητούμενο μόνο τον χρόνο και τον τρόπο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας. 
Παράλληλα, όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, η ένταση της επέλασης σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και της εκποίησης δημόσιας περιουσίας, ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Βρωμάει» η επιχείρηση «καθαρά χέρια»



Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τη χρηματοδότησή της από την επιχείρηση περίσσεψε η υποκρισία. Ξάφνου κόμματα και αρθρογράφοι «ανακάλυψαν την Αμερική». 
Το περίεργο (;) είναι ότι είναι τα ίδια κόμματα και «εισαγγελείς δημοσιογράφοι» τόσα χρόνια στήριζαν και εξέθρεψαν αυτόν το συνδικαλισμό που σήμερα -και για τις δικές τους σκοπιμότητες- καταγγέλλουν στα λόγια. 
Με ύπουλο μάλιστα τρόπο επιχειρούν να παρουσιάσουν όλους τους συνδικαλιστές και όλα τα συνδικάτα σαν μια κάστα που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα.