Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Προοδευτική κυβέρνηση, με όρους συνύπαρξης με τα μονοπώλια, δεν μπορεί να υπάρξει...Για τις πολιτικές εξελίξεις συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη, στην πρωινή εκπομπή του «ΑΝΤ 1». Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση.
***
-- Τι προτείνει το ΚΚΕ. Είναι ένα κόμμα που δεν προσβλέπει στην εξουσία την αστική. Δεν λέει «ψηφίστε με να κάνω κυβέρνηση και τα πράγματα θα είναι διαφορετικά». Τι προτείνετε εσείς, προκειμένου να φύγουμε από το αδιέξοδο;
-- Οταν λέμε στο λαό ότι το καπιταλιστικό σύστημα - και μιλάμε και για το καπιταλιστικό σύστημα της Ευρώπης, το οποίο έχει κάνει όλο τον κύκλο του - αντικειμενικά σήμερα δεν μπορεί να δώσει λύσεις, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, αυτό σημαίνει ότι δεν περιμένει από το ΚΚΕ να συμμετάσχει στο αστικό πολιτικό σύστημα, σε μια κυβέρνηση διαχείρισης ενός συστήματος, το οποίο δεν μπορεί να δώσει τίποτα.
-- Μιλάτε για ανατροπή του συστήματος.
-- Βεβαίως.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝΑναντίστοιχα του ντόρου που σήκωσαν τα αστικά επιτελεία, είναι τα συμπληρωματικά υπομνήματα που κατέθεσαν χτες.
«Ανθρακες ο θησαυρός» στην υπόθεση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, οι οποίοι κλήθηκαν χτες να δώσουν εξηγήσεις στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φ. Μακρή, σχετικά με τις καταγγελίες των ίδιων για παρεμβάσεις στο έργο τους. Από τις «διευκρινίσεις» των δύο οικονομικών εισαγγελέων, μέχρι τώρα προέκυψε μόνο ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο, όπως διαρρέεται, τους μετέφερε τη σύσταση - δυσαρέσκεια υπουργού για μια συγκεκριμένη υπόθεση που χειρίζονταν!

Η «Αγωγή του πολίτου» κ. Καψή...«Ενδεχόμενα ορισμένοι να διαφωνούν σφόδρα με το "όλοι μαζί τα φάγαμε" αλλά είναι πλέον σαφές ότι (...) το να είμαστε καλοί πολίτες είναι ευθύνη όλων μας και κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί».
*
Αυτή η περισπούδαστη... κενολογία περί «καλών πολιτών» - που όπως κάθε κενολογία καμώνεται την ευφυΐα - ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παντελή Καψή.
Ο οποίος με το ευρύτατο πνεύμα που διαθέτει προφανώς και δε συγκαταλέγεται στους «ορισμένους» που διαφωνούν με το «όλοι μαζί τα φάγαμε».
Ο Καψής συμφωνεί πως «όλοι μαζί τα φάγαμε». Και ως εκ τούτου τώρα μας απειλεί για λογαριασμό της κυβέρνησης
με το σύνθημα «ευρώ ή θάνατος» και
με παρασύνθημα το «δεν υπάρχει σάλιο»...
*
Αλλά πώς και έπεσε τόσο έξω ο κ. Καψής και παρά το γεγονός ότι η τάξη που υπηρετεί συνέδεσε τις τύχες μας με το ευρώ της... αθανασίας, εντούτοις φτάσαμε εδώ που φτάσαμε;

Μα τι «προφήτες»!«Το ενιαίο αυτό νόμισμα (σ.σ.: το ευρώ) σχετίζεται με ένα ολόκληρο σύστημα πολιτικής ή κανόνων πολιτικής.
Με αυτό επιτυγχάνεται η προστασία του καταναλωτή, του επαγγελματία, της επιχείρησης από την πολιτική αυθαιρεσία (...).
Γενικότερα εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στις σχέσεις πολιτικής και κοινωνίας (...).
Με άλλα λόγια, υπάρχει αυξημένη προστασία της κοινωνίας, καθώς η οικονομική πολιτική συντονίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο (...).
Η Ελλάδα στην ΟΝΕ είναι, νομίζω, προφυλαγμένη (...) και έχει όλα τα σημαντικά οφέλη της ενοποίησης, δηλαδή, χαμηλά επιτόκια, ελάχιστο συναλλαγματικό κίνδυνο, βεβαιότητα οικονομικής πολιτικής, υγιές μακροοικονομικό υπόβαθρο».
*
Σπάνια μπορείς να βρεις τόσες πολλές λέξεις που να εκθέτουν, μία προς μία, εκείνους που τις εκστόμισαν.
Κι όμως. Αυτά έλεγαν, αυτά υπόσχονταν οι πανηγυριώτες της έλευσης του ευρώ, στις 2 Γενάρη του 2002.

`Η αυτοί ή εμείς!Οσα σχεδιάζουν να διαπράξουν, μέσα στο Γενάρη, οι συγκυβερνώντες υπό τον τραπεζίτη Παπαδήμο ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία! 
Τα όσα ανακοίνωσε προχτές ο πρωθυπουργός του μαύρου μετώπου στους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του πολιτισμένου κόσμου!
*
Στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων, ο Παπαδήμος ανήγγειλε στους εργάτες, στους μισθωτούς, στους υπαλλήλους ότι αντί για μισθό θα εισπράττουν πλέον ένα... φιλοδώρημα, δηλαδή μεροκάματα Βουλγαρίας και Ρουμανίας, διότι έτσι«ισχύει σε άλλες χώρες που μας ανταγωνίζονται οικονομικά»!

Τεράστια η διαδήλωση για τους χαλυβουργούς.Με μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων που έχουν γίνει στο Βόλο, η εργατική τάξη της Μαγνησίας, μαζί εργαζόμενοι και από άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, πήραν ανοιχτά και καθαρά θέση: Με τους χαλυβουργούς ενάντια στον Μάνεση. Με κάθε αγωνιζόμενο εργάτη ενάντια στους καπιταλιστές. Με λαϊκή συμμαχία ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, βιομηχάνων. Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μαχητική διαδήλωση που διέσχισε τις οδούς Δημητριάδος και Ιάσωνος, δηλαδή τους δυο κεντρικούς άξονες που διαπερνάνε την πόλη.
Με τη συγκέντρωση να έχει οριστεί για τις 6.30 το απόγευμα, από τις 6.00 η πόλη ζούσε στο ρυθμό των διαδηλωτών. Είχαν φτάσει από νωρίς δεκάδες απεργοί χαλυβουργοί από το εργοστάσιο του Ασπροπύργου με το πανό του σωματείου τους να διαδηλώνει «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, οργάνωση, ενότητα, λαϊκή συμμαχία».

Ο καπιταλισμός καταστρέφει ...Το κεφάλαιο δεν παράγει για τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά για το κέρδος. Επενδύει σε τομείς της οικονομίας που βγάζει μεγαλύτερο κέρδος. Και αυτό σημαίνει κάποτε και καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, όχι κατ' ανάγκη σε περίοδο κρίσης. Αυτό γίνεται ακόμη πιο ανάγλυφο σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες μετά την αντεπανάσταση και την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Το παρακάτω δημοσίευμα εφημερίδας για τη Βουλγαρία είναι αποκαλυπτικό ως προς την εκτίμησή μας. 
Ας την παρακολουθήσουμε. «Το βουλγάρικο τυρί φτιάχνεται από γερμανικό γάλα, προειδοποίησε ο Gospodin Gospodinov, Πρόεδρος της Κλαδικής Ενωσης Κτηνοτρόφων στη Βουλγαρία. Σε μια συνέντευξή του, στη "Standard daily", την Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011, είπε ότι οι βουλγάρικες γαλακτοκομικές μονάδες δεν είχαν άλλη επιλογή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ποιοτικών πρώτων υλών, από το να βασιστούν στις εισαγωγές, συνήθως από τη Γερμανία και την Ουγγαρία. 

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ: Ανοιχτή επιστολή για την παναττική απεργία<<Συνάδελφε - συναδέλφισσα,
Σου απευθύνουμε θερμό ταξικό χαιρετισμό. 
Το 2012 μπορεί να γίνει η "δική μας χρονιά", της εργατικής λαϊκής αντεπίθεσης. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε λεπτό, είναι η ώρα της οργάνωσης και της δράσης. Συνεχίζουμε αταλάντευτα την απεργιακή μας κινητοποίηση που ξεκινήσαμε στις 31 Οκτώβρη, χωρίς να μας φοβίζουν οι απολύσεις και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας. Θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι με τα ωράρια και τα μεροκάματα που προβλέπονται από τις συμβάσεις μας. Για μας δεν υπάρχουν απολυμένοι και μη, είμαστε όλοι απολυμένοι, με αυτό το πνεύμα παλεύουμε.
Ο αγώνας μας στηρίζεται απ' όλη την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, με ένα πρωτόγνωρο κύμα έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης