Σελίδες

18 Αυγ 2010

Εκτιμήσεις για βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα

Οικονομολόγοι τεχνοκράτες αξιοποιούν τις δυσοίωνες προβλέψεις σαν «μαστίγιο» για να ενταθεί η αντιλαϊκή πολιτική
Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι αστοί οικονομολόγοι τις προοπτικές της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, καθώς όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η ύφεση βαθαίνει, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το αντίθετο, για να υπερασπιστεί και να οξύνει την αντιλαϊκή πολιτική της.
Οικονομολόγοι και αναλυτές του περιοδικού«Economist» εκτιμούν ότι φέτος η ύφεση θα φτάσει το 4,8% (η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μείωση κατά 4%). Μάλιστα, μετά το -3,5%, που ανακοινώθηκε στο τέλος της περασμένης βδομάδας, το περιοδικό μιλά για «εξαιρετικά δυσοίωνα στοιχεία», κάνοντας ειδική αναφορά στο 11,7% της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, και χαρακτηρίζει εφιαλτικά τα σενάρια για ανεργία 20% στο τέλος του 2011.
Φτάνοντας στο «ψητό», οι τεχνοκράτες του «Economist» αφήνουν περιθώρια για ενδεχόμενη βελτίωση της κατάστασης, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν οι «απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις» και θα εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα

Η κυβέρνηση στηρίζει και αθωώνει την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη στην Ελλάδα του Μπ. Νετανιάχου
Δηλώσεις για την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, στην Ελλάδα έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Η Αλέκα Παπαρήγασημείωσε:
«Οπως πολλές φορές έχουμε πει, εμείς κρίνουμε τις διμερείς ή πολυμερείς σχέσεις της χώρας με ένα και μοναδικό κριτήριο: Κατά πόσο αυτές συμβάλλουν στην απόκρουση κάθε μορφής επίθεσης του ιμπεριαλισμού, στην προκειμένη περίπτωση της πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Σας θυμίζω ότι είχαμε τοποθετηθεί και με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης και της συμφωνίας που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Τουρκία. Τότε είχαμε αναδείξει το εξής ζήτημα: Πέρα από τις μπίζνες των επιχειρηματιών, αυτό που έχει πολύ μεγάλη και αρνητική σημασία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκχωρήσει αρμοδιότητες άμυνας και ασφάλειας στην Τουρκία.
Ακόμα πιο σοβαρά είναι τα πράγματα τώρα με τη συμφωνία που υπέγραψε στρατηγικής σημασίας με το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συμφωνία που στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις την πολεμική μηχανή του Ισραήλ και το βρώμικο σχέδιο του ΝΑΤΟ για μια "Νέα Μέση Ανατολή".
Πιο συγκεκριμένα: Η ελληνική κυβέρνηση στην ουσία αθωώνει την πολιτική της ηγεσίας του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό,

Στρατιωτική συνεργασία επικίνδυνη για το λαό


«Κλείδωσε» χτες η σύσφιξη των σχέσεων σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων, αυξάνοντας τους παράγοντες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή
Το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που απεργάζονται για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, σηματοδοτεί το περιεχόμενο των διήμερων συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ.
Η χτεσινή δεύτερη μέρα των επαφών Παπανδρέου - Νετανιάχουαφιερώθηκε στη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η συνάντηση πήρε χαρακτήρα «επιχειρησιακού συμβουλίου», εν πλω προς Πόρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γεύμα που έγινε στον Πόρο, πήραν μέρος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευαγ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.
Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στις συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, φανερώνουν, από τη μια, ότι είναι δεδομένη η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίαςμεταξύ των δύο χωρών και, από την άλλη, ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επιχειρησιακή εφαρμογή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», στη διάρκεια των χτεσινών συνομιλιών συμφωνήθηκε:

Θησαυρίζουν σε βάρος του λαού

Πριν 15 μέρες ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη χορήγηση άλλων 25 δισ. ευρώ στο τραπεζικό κεφάλαιο με πρόσχημα την ενίσχυση της «ρευστότητας» της ελληνικής οικονομίας. Μόλις χτες η Εθνική Τράπεζα εξαγόρασε άλλο ένα 20% της θυγατρικής της «Stopanska Banka» που εδρεύει στην ΠΓΔΜ έναντι του ποσού των 35 εκατομμυρίων ευρώ! Η εξαγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οικονομικές ιστοσελίδες, έγινε μέσω δύο συναλλαγών στο χρηματιστήριο των Σκοπίων! Μετά την εξαγορά του 20% της «Stopanska Banka», η Εθνική Τράπεζα κατέχει πλέον το 95% της μεγαλύτερης τράπεζας της ΠΓΔΜ!
Η συγκεκριμένη είδηση προσφέρεται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τα λαϊκά στρώματα που ακούν εδώ και δύο χρόνια τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις να τους «πιπιλίζουν» το μυαλό με την κρίση του τραπεζικού συστήματος και την «ανάγκη» να ενισχύσει το κράτος τα «τραπεζικά αποθέματα». Το τραπεζικό κεφάλαιο λοιπόν, σε περίοδο κρίσης κάνει εξαγορές στα Βαλκάνια και συνεχίζει να εμφανίζει κέρδη, ενώ ιδιωτικές τράπεζες ετοιμάζονται να «αρπάξουν» και τα δύο τελευταία «χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο (Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) για να γιγαντώσουν την κερδοφορία τους. Οι τραπεζίτες λοιπόν καρπώνονται τα φιλομονοπωλιακά μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τους έχουν προσφέρει από το 2008 μέχρι το 2010 78 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί με το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας, για να ανταποκριθούν στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό. Θησαυρίζουν, δηλαδή, και κάνουν νέες «επενδύσεις» με χρήματα που βγήκαν από τις τσέπες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το λογαριασμό βέβαια, οι τράπεζες θα τον «στείλουν» μέσω των πολιτικών τους εκπροσώπων στον ελληνικό λαό που θα κληθεί στο άμεσο μέλλον να πληρώσει τα πανωτόκια για την «αποπληρωμή» του δημόσιου χρέους, μέρος του οποίου «ελέγχουν» φυσικά και οι Ελληνες τραπεζίτες...

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Επικίνδυνοι σε κάθε εκδοχή τους
http://tasosnastos.blogspot.com/
Ποιος είπε ότι η αστική τάξη στερείται φαντασίας;
Ο ένας βάζει πρόστιμο σ' όσες κυκλοφορούν με μπικίνι (στη Γαλλία).
Ο άλλος επιβάλλει φόρο σ' όσους διαδηλώνουν (Ιταλία).
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πρωτοτυπήσει, να κάνει δεκτή την πρόταση που διατυπώνει η «Καθημερινή»: Για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους να μπει ΦΠΑ στο χασίς που βέβαια πρέπει να πωλείται νόμιμα.
Πώς του ξέφυγε αυτό του Παπανδρέου; Εκτός κι αν φταίει και γι' αυτή την καθυστέρηση η πίεση που ασκεί το ΚΚΕ, το οποίο κατά την υφυπουργό Παιδείας με κάτι τέτοια έχει αποδειχτεί ότι είναι «από τα πιο οπισθοδρομικά κομμάτια» που έχει γνωρίσει ο κόσμος.
Οχι, που νόμιζαν μερικοί πως όταν λείπει ο Πάγκαλος πέφτουν οι αντιΚΚΕ τόνοι στην κυβέρνηση.
***
Η ΝΔ αποφάσισε, λένε τα σχετικά ρεπορτάζ,