Σελίδες

18 Μαΐ 2011

O παρασιτικός χαρακτήρας του καπιταλισμού...


Ο καπιταλισμός, εκτιμά το ΚΚΕ, έχει πάψει προ πολλού να έχει προοδευτικό χαρακτήρα και φαίνονται πλέον τα ιστορικά του όρια.
Πλέον λειτουργεί παρασιτικά, με την έννοια ότι έχει μεγαλύτερο κόστος περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό απ' ότι έχει να "προσφέρει".
Είναι πια αντιπαραγωγικός (κι αυτό συμβαίνεί εδώ και αρκετές δεκαετίες) καθώς το κίνητρο του κέρδους υπερβαίνει κάθε άλλο κίνητρο για την παραγωγή.


Παράδειγμα 1ο. Η πολυεθνική Phillips, κατά τη δεκαετία του 70, μεταξύ άλλων έφτιαχνε και λαμπτήρες πυρακτώσεως, τους αγαπητούς σε όλους μας πια γλόμπους!

Οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης...


Δε χρειαζόμαστε τα ρεπορτάζ στις αμερικάνικες εφημερίδες για να μάθουμε τι συμβαίνει δίπλα μας. 
Μια βόλτα στην πλατεία δείχνει κλειστά περίπτερα, κλειστά μικρομάγαζα, ανθρώπους που ρωτάνε ο ένας τον άλλον για το πού μπορεί να γίνει ένα μεροκάματο. 
Μια βόλτα στις γειτονιές δείχνει καφετζήδες να κερνάνε τον ένα στους δυο καφέδες, προκειμένου να κρατήσουν το μαγαζί ανοιχτό. 
Μια επίσκεψη στον γείτονα μαρτυρά πως και στο ένα και στο άλλο σπίτι επικρατεί η ίδια κατάσταση: Χρέη, στρίμωγμα, κατήφεια κι ένα «άι σιχτίρ», προς το παρόν τυφλό...
Η αστική τάξη ξέρει να διαβάζει τι συμβαίνει κάτω απ' τα πόδια της. Πρόκειται για την ίδια την εξουσία της. Και μετράει με ακρίβεια την πίεση στο καζάνι. Προσπαθεί να προλάβει την έκρηξη, να την κουλαντρίσει, να τη μετατρέψει σε δικό της πλεονέκτημα.

Το κρυφτούλι της «Αυτόνομης Παρέμβασης»


Να εμφανιστεί αμέτοχη αλλά και να εξαφανίσει την ευθύνη που έχουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην άγρια αντεργατική επίθεση για το πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων προσπαθεί η «Αυτόνομη Παρέμβαση», με αφορμή και το συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Ηταν χαρακτηριστική η προχτεσινή παρέμβαση στο συνέδριο των Ευρωπαίων εργατοπατέρων που εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρός της, Ηλίας Βρεττάκος, στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ), παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΣΕΣ «πολλές φορές διευκόλυναν τις πολιτικές του κεφαλαίου», είπε.

Το κέντρο της Αθήνας...


Τα μέτρα, που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση για το κέντρο της Αθήνας, δεν απαντούν στην ουσία του προβλήματος, ούτε αγγίζουν τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν Ελληνες και μετανάστες. 
Στην ουσία, πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων στην κατεύθυνση της έντασης της καταστολής, από τη μία, και την ικανοποίηση συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, από την άλλη. 
Είναι μέτρα που δεν αγγίζουν τη δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων ναρκωτικών, πορνείας, διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών, την εγκληματική δράση φασιστοειδών που εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον αθώων μεταναστών. 

Αντιλαϊκό προσκλητήριο «προθύμων»...

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ; Αν καταλάβαμε σωστά αυτά που μετέδωσαν τα δελτία ειδήσεων, το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δε συναινεί η ...Νέα Δημοκρατία σε μια πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας!
Να εκμεταλλευθούν λίγο την κατάσταση μήπως κι ανέβουν καμιά μονάδα στις δημοσκοπήσεις προσπαθούν οι δυστυχείς «γαλάζιοι» και κινδυνεύουν να θεωρηθούν... κάτι μεταξύ αντικαπιταλιστικού κινήματος και τρομοκρατικής οργάνωσης!
Κι αυτά ενώ έχει πιαστεί το χέρι τους να υπερψηφίζουν νομοσχέδια και ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ ψάχνοντας μήπως εντοπίσουν καμιά «ανθυπολεπτομέρεια» για να διαφοροποιηθούν.
Ασχέτως όμως με τις ...αστείες ερμηνείες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, είναι προφανές πως όταν η τρόικα ζητάει «συναίνεση» ξέρει πολύ καλά τι εννοεί. Οπως καταλαβαίνει και ο οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος.

Εικόνα και συμβολισμοί...


Τα Αμερικανάκια δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία. Η νέα αφορμή για να διαφημίσουν τη λατρεμένη μας σύμμαχο και τη δημοκρατία της, την αμερικανική δημοκρατία, είναι η υπόθεση του Στρος - Καν.
«Δείτε - λένε με γουρλωμένα μάτια - πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία στις ΗΠΑ. Ακόμα κι ένας τόσο ισχυρός άντρας όπως ο επικεφαλής του ΔΝΤ αντιμετωπίζεται ως κοινός θνητός».
*
Αυτή είναι η μια ανάγνωση της υπόθεσης. Η βολική. Βολική για εκείνους που επιμένουν να αντιμετωπίζουν τα ακροατήριά τους σαν να απαρτίζονταν από «Αμερικανάκια».
Γιατί στην πραγματικότητα, το «θέαμα» του δέσμιου με χειροπέδες Στρος - Καν έχει και δεύτερη ανάγνωση.

«Συναινέστε»...


«Συναινέστε»...
Στη σφαγή σας, στην πολτοποίηση, στην απόλυτη φτωχοποίησή σας.
*
«Συναινέστε»...
Στην «εξ αποκαλύψεως αλήθεια» εκείνων που ένα χρόνο πριν διαφήμιζαν το μνημόνιο και έταζαν τη «σωτηρία» της Ελλάδας από το χρέος, αλλά μόλις 
χτες - μετά από αμέτρητες θυσίες και αβάσταχτα μέτρα - ήρθαν διά στόματος Γιούνκερ να δηλώσουν ότι το χρέος «δεν είναι βιώσιμο»!

ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛ...ΛΗΣΤΕΣ...



"Tρομερός συνωστισμός,  στις φυλακες του Rikers Island με τους 17.000 κρατούμενους και το ..φριχτό φαγητο! 
Τι τρωνε εκει; Burger γαλοπούλας που κανει ενα δολαριο; 
Ειναι ...φοβερο! 
Μερικά κελιά εκει εχουν μέχρι και ...50 κρεβάτια!  
Πως να περασε αραγε το βραδυ του ο ΝΣΚ;", σχολιαζουν παρουσιαστες με...ΙQ βατραχου, σε δελτια ειδησεων ανα τον κοσμο! 

Τα απανταχου χαζοχαρουμενα καναλια,  δειχνουν, "για τα ματια'' βεβαια, μια ανησυχια για την τυχη του Dom, η πλειοψηφια του κοσμου, ομως, δεν κρυβει ...τη χαρα του για το γεγονος οτι ενα διασημο ατομο που μεχρι τωρα συνηθιζε να παιρνει το δειπνο του σε σουιτες ξενοδοχειων, μετακομισε σε χρονο ..dt (!) 
στις πιο ...επικινδυνες φυλακες των ΗΠΑ! 

Το «χωνί» και ο φασιστικός ρόλος του Ψυχάρη...



Στο άρθρο του  Σταύρου Ψυχάρη, στο «Βήμα» της Κυριακής 8 Μάη 2011,
με τον τίτλο «Ο Μπελογιάννης και το Χωνί», απάντησε ο «Ριζοσπάστης» της Τρίτης 10 Μάη 2011. 
Και απάντησε σωστά.
 Ξεσκεπάζοντας όλη την αντιΚΚΕ πολεμική του εκδότη του γκαιμπελικού συγκροτήματος Λαμπράκη. 
Αλλά και την υποκρισία, την καπηλεία, τη λαθροχειρία, ακόμα και την τυμβωρυχία. Στο όνομα, δήθεν - όπως καταλήγει το άρθρο του - ότι «η ιστορία του χθες πρέπει να φωτίζει το δρόμο προς το αύριο». 
Μας φώτισε!... ( ο συνεργάτης του Γκαίμπελς). 

«Νεολαία σε κίνηση» για να θησαυρίζουν οι εργοδότες...



Η ΕΕ αξιοποιεί τα τεράστια ποσοστά ανεργίας στους νέους και «κατασκευάζει» τον εργαζόμενο που θα αναζητά δουλειά σε όλη την Ευρώπη, για λίγα ευρώ.
Το 53% των νέων στην Ευρώπη είναι «πρόθυμοι να εργαστούν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα», σύμφωνα με έρευνα του «ευρωβαρόμετρου» στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κομισιόν «Νεολαία σε κίνηση». 
Με λίγα λόγια, μεγάλο μέρος των νέων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στη χώρα είναι «πρόθυμοι» να μεταναστεύσουν για να δουλέψουν. 
Κι αυτό το ποσοστό καταγράφεται, όταν στη χώρα μας η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών, το Φλεβάρη, έφτανε σε ποσοστό 40,4%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 24 έως 34 ετών ήταν 19,9%, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. 

«ΙΟΒΕ»... & συνασπισμός της πλουτοκρατίας...



Την «επίσημη» και δημόσια παρουσίαση του στόχου της συνένωσης όλων των φιλικών, προς το μεγάλο κεφάλαιο, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων σε ένα ισχυρό μέτωπο αυταρχικής διακυβέρνησης, με αποστολή το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, για την υλοποίηση σκληρών αντιλαϊκών μέτρων μακρόχρονου χαρακτήρα που θα ξεπερνούν τα όρια του Μνημονίου, σηματοδότησε η χτεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο «Οικονομική κρίση και διακυβέρνηση», με τη συμμετοχή πρώην και νυν οικονομικών στελεχών της πλουτοκρατίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Ο νέος πολιτικός στόχος προκύπτει από τη θέση ότι το υφιστάμενο «σύστημα διακυβέρνησης» είναι πολύ πιθανό να μην αντέξει τη λαϊκή πίεση - σε μεγάλο βαθμό, επειδή συνδέεται με την εκδήλωση και τις συνέπειες της κρίσης - και να αποτύχει στην υλοποίηση των «αναγκαίων» και βαθιών «μεταρρυθμίσεων» που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο.