Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Θεσσαλονίκη: Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα για τα 15 χρόνια από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας (VIDEO)Για την επέτειο των 15 χρόνων από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας μίλησε στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε με συναυλία με τη συμμετοχή των: Γιώργου Αετόπουλου, Λιζέτας Καλημέρη, Βασίλη Κασούρα, Σοφίας Νάτσιου, Δημήτρη Νικολούδη, Ανθής Τατσιούλη και του συγκροτήματος ΚΚΕ – ΚΝΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης διοργανώθηκε και έκθεση φωτογραφίας.  
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία που κατέληξε στο Αμερικανικό Προξενείο όπου οι διαδηλωτές έκαψαν τις σημαίες της ΕΕ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Στην εκδήλωση επρόκειτο να χαιρετήσει εκ μέρους του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας ο Μάριαν Κιούμπιτς, ο οποίος λόγω προβλήματος που προέκυψε την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε να παραστεί. Ετσι, στη συγκέντρωση διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας.
 Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μεταξύ άλλων τόνισε:
«Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Σε ανακοίνωση για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθεί νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών, των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρών επαγγελματιών, αποδεικνύοντας ότι, τόσο τα λεγόμενα δημοσιονομικά όσο και τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα και οδηγούν στη λαϊκή χρεοκοπία. Το πολυνομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού τους προσφέρει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη και νέα πεδία κερδοφορίας που θα προκύψουν από τον εκτοπισμό αυταπασχολουμένων.
Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κατώτερου μισθού, πλήρη και γενικευμένη κατάργηση επιδομάτων και μισθολογικών ωριμάνσεων, επέκταση των ατομικών συμβάσεων, που θα συμπαρασύρουν τους μισθούς σε όλους τους κλάδους, μειώνοντας περαιτέρω το εργατικό εισόδημα.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ‘‘Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα’’

 Την Κυριακή συμπληρώνονται 62 χρόνια. Ήταν – και τότε - ημέρα Κυριακή. Μέρα που ακόμα και οι Γερμανοί εισβολείς τη σεβάστηκαν. Πριν ακόμα χαράξει, μέσα στη νύχτα, σαν κοινός δολοφόνος, το κράτος των γερμανοτσολιάδων που πλέον είχαν ντυθεί αμερικανοτσολιάδες, το κράτος των μαυραγοριτών που έχτιζε «Νέους Παρθενώνες» στη Μακρόνησο, είχε εκτελέσει τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του. Την ίδια μέρα της εκτέλεσης, ο Γιάννης Ρίτσος, εξόριστος στον Αϊ - Στράτη, γράφει στο ποίημά του «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ»:
«Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε./ Μ' ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία./ Μ' ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώσει (...)».
   Στις 30 του Μάρτη 1952, μέρα Κυριακή, μέρα που ούτε κι αυτοί οι Γερμανοί δεν έκαναν εκτελέσεις, ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, Δημήτρης ΜπάτσηςΝίκος Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης, πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.
   Το παράγγελμα γι' αυτή την πολιτική δολοφονία θα αποτελεί αιώνιο στίγμα για το καθεστώς της αμερικανοκρατίας και το πολιτικό σύστημα της ολιγαρχίας στην Ελλάδα. Το «πυρ» για τη διάπραξη αυτού του στυγερού εγκλήματος διατάχτηκε από το μετεμφυλιακό καθεστώς της άρχουσας τάξης της Ελλάδας μαζί με τους Αμερικανούς συμμάχους της. Η κυβέρνηση Πλαστήρα, το παλάτι, το στρατιωτικό και παραστρατιωτικό κατεστημένο, πριν από ακριβώς 62 χρόνια, εκτέλεσαν τον Μπελογιάννη.

Τσογλάνια

Τσογλάνι και τσοκλάνι: ελληνόπαιδο στην ανακτορική υπηρεσία του σουλτάνου τον καιρό της τουρκοκρατίας. 
Μεταφορικά, διεφθαρμένος νέος, παλιόπαιδο. (Υπερλεξικό και Πρωΐας).

Κυριολεκτικά και μεταφορικά ο χαρακτηρισμός της Λιάνας είναι –κατά το πολιτικώς ορθόν– «άκομψος» μεν, ακριβέστατος δε:
Είναι ή όχι υπηρέτης της ντόπιας και ευρωενωσιακής άρχουσας τάξης –«ευρωκτρατίας»– ο Τσίπρας;
Είναι ή όχι τακίμι (συνεργάτης) της πλουτοκρατίας (η τάξη των πλούσιων που επικρατεί και καθορίζει τις εξελίξεις χάρη στον πλούτο της);
Αποδεικνύονται ή όχι παραπλανητικές οι θέσεις που εξέφραζε πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις σημερινές, ας πούμε, δηλώσεις Δραγασάκη;
Συνιστούν ή όχι πολιτικό δούλεμα οι προ-θέσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη  διαπραγμάτευση, επαναδιαπραγμάτευση, κούρεμα, αναστολή, πληρωμή, διαγραφή, λογιστικό έλεγχο, δημοψήφισμα για το χρέος;