Σελίδες

24 Μαρ 2011

Απο Ανθρωπιστικό ενδιαφέρον...


 ΑΠΟ : blackbedlam

Ο καπιταλισμός διακατέχεται  από "ευγενή αισθήματα"! 
Και τώρα στην περίπτωση της Λιβύης, οι καπιταλιστές ευαισθητοποιήθηκαν από  "Ανθρωπιστικό  ενδιαφέρον"
Είναι αδύνατον στους καπιταλιστές και στους εκπροσώπους τους,  να παραμείνουν παθητικοί παρατηρητές στο δράμα του Λιβυκού λαού, στην στέρηση των δημοκρατικών του ελευθεριών από έναν "αιμοσταγή" όπως "αποδείχτηκε" δικτάτορα τον Καντάφι;
Μόλις τώρα συνειδητοποίησαν ότι ο λαός της Λιβύης, βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα, για τα οποία είναι υπεύθυνος ο μέχρι χθες συνδαιτυμόνας τους, που έχαιρε της στήριξης και της προστασίας τους.

Ερωτήματα με αφορμή το «Λιβυκό».


1. Ποιοι ακριβώς είναι οι λεγόμενοι «αντικαθεστωτικοί» στη Λιβύη;

2. Τι επιδιώκουν; Αν δηλαδή «φύγει» ο Καντάφι, μετά τι;

3. Αληθεύει ότι ξένοι αξιωματικοί εκπαιδεύουν κάποιους «αντικαθεστωτικούς» πολύ καιρό τώρα;

4. Γιατί άραγε μιλάν για διχοτόμηση της Λιβύης; Σε τι θα βοηθήσει αυτό το λιβυκό λαό;

5. Η σχετική Απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, ποιες χώρες «εξουσιοδότησε» να βομβαρδίζουν τη χώρα;

6. Ο όρος «Αυγή της Οδύσσειας» από ποιον επιλέχτηκε; Και, τι σημαίνει;

7. Δεν θα μπορούσαν, απλά, οι «δημοκρατικές» χώρες, να κάναν εξαντλητικό εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό εμπάργκο στον Καντάφι, μέχρι να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί;

Ζητούν υπεύθυνες δηλώσεις από γονείς...

...ότι επιτρέπουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε πορείες.

Υπεύθυνες δηλώσεις από γονείς και κηδεμόνες για να αποτρέψει τη συμμετοχή μαθητών στις πορείες δρομολογεί η διεύθυνση του 4ου Γυμνασίου Ιωαννίνων. 
Στο σχετικό αντίτυπο της υπεύθυνης δήλωσης, που μοιράστηκε στους μαθητές, ζητείται οι γονείς να δηλώσουν με την υπογραφή τους αν επιτρέπουν στα παιδιά τους τη συμμετοχή «σε εξωσχολικές δραστηριότητες και πορείες». 

Στα σκαριά ο νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση...


Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ο χαρακτήρας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ως οργάνου νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται πλέον στη φάση που συντάσσεται ως νομοσχέδιο προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, όπως δήλωσε χτες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την παράδοση στον πρωθυπουργό των συμπερασμάτων από τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) γι' αυτό το θέμα. 
Η υπουργός είπε ότι θα λάβει υπόψη τα πορίσματα του ΕΣΥΠ, στο οποίο υπήρξε ομοφωνία ως προς τη στρατηγική της κυρίαρχης πολιτικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση και... διαφοροποιείται σε κάτι λεπτομέρειες. 

Ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας...

Ιταλικό ερευνητικό, που δουλεύει για λογαριασμό του Ισραήλ, ζήτησε και πήρε άδεια από την Τουρκία για εργασίες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.
Τους κινδύνους που επιφυλάσσει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ο διμερής ελληνοτουρκικός διάλογος έξω από το Διεθνές Δίκαιο και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την παρουσία της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συνάπτοντας κολεγιές με κριτήριο τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, επιβεβαιώνει ένα ακόμα επεισόδιο ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία.
Αδεια για την πραγματοποίηση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης ζήτησε και πήρε από την Τουρκία το ιταλικό πλοίο«Explora», το οποίο έχει αναλάβει τη χαρτογράφηση του βυθού της περιοχής, προκειμένου να ποντιστούν καλώδια οπτικών ινών που θα συνδέουν το Ισραήλ με την Ιταλία.

Φάμπρικα ύψους 50 δισ. για την πλουτοκρατία...


Τη «φάμπρικα» με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, ύψους 50 δισ. ευρώ, στήνει τώρα η κυβέρνηση και για το σκοπό αυτό δημιουργεί νέες συμφύσεις με το κεφάλαιο, διορίζοντας και σε ρόλο συμβούλου ισχυρά μονοπώλια, τράπεζες, «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές εταιρείες και μεγάλα δικηγορικά γραφεία, που θα αναλάβουν έναντι εξωφρενικής προμήθειας να τη συμβουλεύουν στο έγκλημα.
Κυβέρνηση, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ) μαζί και τα μονοπώλια έχουν βάλει στο μάτι βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους, νευραλγικές υποδομές και δίκτυα, φιλέτα της δημόσιας γης και περιουσίας. Το πακέτο ολόκληρο, ο φρέσκος ζωτικός χώρος επιχειρηματικής δράσης, μαζί και τα 50 δισ. ευρώ προορίζονται αποκλειστικά για τις μερίδες της πλουτοκρατίας.
Τα πάντα είχαν προσυμφωνηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Μια ακόμη απόδειξη αποτελούν και οι δηλώσεις του μόνιμου συνδέσμου της ΕΕ στην τρόικα Σ. Ντερούζ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Ισχυρές κόντρες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο


   Η προώθηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων στα κράτη - μέλη της ΕΕ και των μέτρων ενίσχυσης και στήριξης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με την έκδοση του κειμένου συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με την, καθιερωμένη πριν από Συνόδους Κορυφής, επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί το«οικονομικό σκέλος (...) ως σημαντικό στάδιο του νέου πλαισίου του "ευρωπαϊκού εξαμήνου", θα πρέπει να παράσχουμε κατευθύνσεις για τις εθνικές οικονομικές πολιτικές με σκοπό την εφαρμογή της στρατηγικής μας "Ευρώπη 2020". Στόχος είναι επίσης να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συνολική δέσμη μέτρων που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε τη χρηματοπιστωτική κρίση και να συνεχίσουμε την πορεία μας προς διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση».

Πρόκληση του μεγάλου κεφαλαίου...

ΩΣΤΕ ΣΤΑΜΑΤΑ η κατασκευή 5 τουλάχιστον αυτοκινητόδρομων επειδή οι τράπεζες σταμάτησαν να χρηματοδοτούν τα έργα και οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν έχουν ρευστότητα...
Και τολμάνε να ανακοινώνουν κάτι τέτοιο! Κανονικά - με βάση όσα έχουν βγάλει από τον ελληνικό λαό οι συμπράξεις τραπεζών και κατασκευαστών - έπρεπε να φτιάχνουν δρόμους στην Ελλάδα για τα επόμενα 50 χρόνια, και μάλιστα δωρεάν.
`Η μήπως νομίζουν πως έχουμε ξεχάσει τις σκανδαλώδεις συμβάσεις με χιλιάδες προνόμια, τις καθυστερήσεις, τις υπερβάσεις και τα δεκάδες πανωπροίκια που πληρώνονταν για κάθε έργο που έφτιαχναν;
Αφήνουμε που πληρώνει αδρά ο κοσμάκης αφού για να κινηθεί κανείς μέσα στην ίδια του τη χώρα χρειάζεται 50 με 100 ευρώ, που πάνε κατευθείαν στις τσέπες όλων αυτών.
Ομως, με την κυβέρνηση που διαθέτουμε μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα ...βρει και λύση και λεφτά. Γι' αυτούς, ξέρετε, ισχύει η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ περί του ότι «λεφτά υπάρχουν».

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ...

Αν οι ναυτεργάτες έκαναν κάποια απεργιακή κινητοποίηση για να υπερασπίσουν τα εναπομείναντα στοιχειώδη δικαιώματά τους, θα είχαν ξεσηκωθεί θεοί και δαίμονες για να τους κατασπαράξουν, επειδή τάχα βάζουν σε κίνδυνο τον τουρισμό, αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας, ότι αποκόπτουν τα νησιά, πλήττουν την οικονομία τους και άλλα παρόμοια. 
Τώρα όμως, που οι ακτοπλόοι εφοπλιστές απειλούν και εκβιάζουν ότι θα αποσύρουν τα πλοία «τους» από άγονες γραμμές ή γραμμές με «χαμηλή πληρότητα» και θα αφήσουν στην τύχη τους ολόκληρα νησιά, ή ότι θα αυξήσουν μέχρι και 50% τα ναύλα για επιβάτες και αυτοκίνητα, όλοι αυτοί οι θεματοφύλακες του τουρισμού έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. 

To NATO ετοιμάζεται για αποστολές στο έδαφος της Λιβύης.

Με έγγραφό του, ο γγ της Συμμαχίας ζητά από τις χώρες - μέλη να προετοιμαστούν για τη διεύρυνση της ΝΑΤΟικής αποστολής πέρα από την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και του εμπάργκο.

Μετά την εξασφάλιση συμφωνίας για την εφαρμογή της απαγόρευσης πτήσεων και την επιβολή εμπάργκο κατά της Λιβύης, το ΝΑΤΟ μεθοδεύει τη διεύρυνση της αποστολής του και τη γενίκευση της πολεμικής εμπλοκής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν με «non paper» (έγγραφο εργασίας) ζητά από τις χώρες - μέλη να διαβουλευθούν και να συμφωνήσουν, ώστε η Συμμαχία να αναλάβει δράση εκτός πλαισίου της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην περίπτωση που οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ...


Δεν κρύβονται πια. Μιλάνε ανοιχτά για τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που παίρνει χαρακτηριστικά ως και ανοιχτής πολεμικής σύγκρουσης. Το αισχρό είναι ότι επιμένουν να το ονομάζουν «μάχη για τη δημοκρατία».
Αναφέρονται στη δικτατορία της αστικής τάξης, που πλέον κάνει και εξαγωγές: Κατηγορηματικό το θέμα στο χτεσινό «Εθνος», αναφέρεται σε αξιωματικούς του στρατού «από χώρες της Δύσης που βρίσκονται ήδη στο λιβυκό έδαφος» και ότι «έχει αποκατασταθεί επιπλέον γραμμή ανεφοδιασμού των αντικανταφικών με όπλα μέσω Αιγύπτου και μάλιστα σε διαρκώς αυξανόμενες ποσότητες».
«Τα πράγματα έχουν αλλάξει» διαβεβαίωσε και ο Ιγνατίου στο «Mega».
Ο πόλεμος μαίνεται. Και, όπως σε κάθε πόλεμο, το ξεκαθάρισμα γίνεται στα μετόπισθεν.

Μονοπώλια και πόλεμος...


Ο πόλεμος στη Λιβύη δεν έχει καμία σχέση ούτε με ανθρωπισμό (πού τον βρήκαν οι καπιταλιστές, που τσακίζουν εργατικά δικαιώματα και κάνουν πολέμους δολοφονώντας λαούς;) ούτε με τη δημοκρατία και την ελευθερία στη Λιβύη. Ο πόλεμος αυτός γίνεται για τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, άλλο ορυκτό πλούτο, αγωγούς μεταφοράς τους, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, η αντιμετώπιση της οποίας, εκτός από καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, αναζητεί τομείς επένδυσης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Η γεωγραφική θέση της Λιβύης προσφέρεται και για γενικότερη διείσδυση σε άλλες χώρες της Αφρικής. Συνορεύει με Αίγυπτο, Τυνησία, Αλγερία, Τσαντ, Νίγηρα και Σουδάν. Το Τσαντ είναι πλούσιο σε ουράνιο, που εκμεταλλεύεται η Γαλλία, η οποία έχει και στρατιωτική βάση στο Τσαντ. Οι άλλες χώρες έχουν και πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Εχει δε το πλεονέκτημα η Λιβύη να είναι κοντά στην Ευρώπη. Λέγεται ότι υπήρχαν σχέδια για αγωγούς σε Ιταλία ή Ελλάδα (Κρήτη).

Πόλεμος και συμφέροντα...

Αποκαλυπτική η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη σχέση των κομμάτων με τα διαφορετικά ταξικά συμφέροντα. 
«Εθνικό συμφέρον» για την κυβέρνηση ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος γι' αυτό συμμετέχει η Ελλάδα, «εθνικό συμφέρον» η δολοφονία λαών! «Η Ελλάδα ορθά είναι παρούσα στις εξελίξεις», είπε η ΝΔ, αλλά «οφείλουμε να προστατεύσουμε, στην κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία, τον ελληνικό τουρισμό, πολύτιμη πηγή εισοδήματος για τη χώρα μας». 
Η ΝΔ μπροστά στον πόλεμο μιλά κυνικά για τουρισμό! 
«Να αξιοποιήσουμε τις θέσεις του Αραβικού Συνδέσμου, της Γερμανίας, της Κίνας και της Ρωσίας», είπε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διαλέγοντας ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. 
Το ίδιο και ο ΛΑ.Ο.Σ, λέγοντας «γιατί πάμε με τον Αμερικανό», ενώ «είναι κατά η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία». Κυβέρνηση - ΝΔ μίλησαν για πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε στον πόλεμο. 
Τα πλεονεκτήματα είναι οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, το έδαφος και ο εναέριος χώρος της Ελλάδας. 
Χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει ο πόλεμος, όπως δεν μπορούσε να γίνει στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ.