Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Προσέχετε τι προσποιείστε...


Ο Παπανδρέου πριν γίνει πρωθυπουργός δήλωνε ότι το ΔΝΤ σε όποια χώρα πηγαίνει της «κόβει το μέλλον», ότι την «καταδικάζει στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση», ότι δε θα προχωρούσε ποτέ σε διαπραγμάτευση για να έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα (Παπανδρέου, συνέντευξη στο «ΤVXS», 9/6/2009).
Μάλιστα, κατηγορούσε το ταμείο γιατί «το ΔΝΤ λέει πάγωμα μισθών. Εγώ λέω όχι, πρέπει να στηρίξουμε τα μεσαία, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα στρώματα» (Παπανδρέου, 28/5/2009).
Αλλά και στην αρχή της πρωθυπουργικής του θητείας δήλωνε: «Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει περίπτωση (...) να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (Παπανδρέου, 13/1/2010).
*
Ομως, ο ίδιος άνθρωπος μερικούς μήνες αργότερα άρχισε να παρουσιάζει το ΔΝΤ σαν... τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου!
Στο πλαίσιο ενός απίθανου ρεσιτάλ «συνέπειας», στις 11 Φλεβάρη του 2010, δήλωνε από τις Βρυξέλλες: 

Καπιταλιστική ... λύση για τους αστέγους Δήμαρχος πρότεινε την ... εκτέλεσή τους...


Το αυξανόμενο πρόβλημα των αστέγων θα μπορούσε να λυθεί άμεσα, αν οι αρχές μπορούσαν να τους κυνηγήσουν και να τους εκτελέσουν... 
Αυτό υποστήριξε απροκάλυπτα ο Ανατόλι Μιχάλεφ, δήμαρχος της Τσιτά, μιας ρωσικής πόλης με 300.000 κατοίκους στη νοτιοανατολική Σιβηρία, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι άστεγοι ανέρχονται στους 3.000, ενώ το μοναδικό κέντρο υποδοχής της πόλης διαθέτει μόλις 120 θέσεις. 
Λίγο αργότερα, ωστόσο, μετά από αντιδράσεις, ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για «αστείο».
Ο συγκεκριμένος δήμαρχος, που είναι στέλεχος του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν,

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΡΟΛΛΟ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ...Ακόμα να το πιστέψει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πως το ΠΑΣΟΚ, ως γνήσια σοσιαλδημοκρατία, έβαλε πλώρη να πτωχεύσει ο ελληνικός λαός και να σωθεί η πλουτοκρατία. Είναι το ίδιο. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τον τρόπο διαχείρησης του καπιταλιστικού συστήματος, τον εξανθρωπισμό του.

Φρενίτιδα αντιλαϊκών μέτρων και το 2012...
   Η φρενίτιδα των μέτρων του μνημονίου συνεχίζεται και επαυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν συνέλθει από την καταιγίδα των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, το «μνημόνιο συνεννόησης», που συνυπέγραψαν πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα, προβλέπει τα ακόλουθα 13 μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα πλαίσια υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο επιπλέον του κανόνα 1 προς 5, η επιβολή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ νέων εμπορευμάτων και υπηρεσιών, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κ.λπ.
Τα μέτρα

Αναβαθμισμένη εμπλοκή για λογαριασμό των μονοπωλίων...
Η «σταθερότητα» που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή αφορά τις επιχειρήσεις και τον ενεργειακό τους ανεφοδιασμό και όχι βέβαια τα δικαιώματα του λαού της Λιβύης
Σε ευθεία παραδοχή ότι η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Βόρεια Αφρική, προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, μιλώντας για «ενεργή παρουσία της χώρας», χωρίς βέβαια να δίνει οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση για το περιεχόμενο και τους στόχους αυτής της παρουσίας.
Στη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρων Ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε τις εξελίξεις στη Λιβύη, τονίζοντας ότι «η επόμενη μέρα θα είναι για μας μια μέρα ανασυγκρότησης για την ειρηνική μετάβαση σε δημοκρατικές λειτουργίες και θεσμούς, όπου και εδώ η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα και ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Πως (δεν) είδε ο αστικός Τύπος την απεργία...Μερικό έως καθολικό ήταν το θάψιμο από την πλειοψηφία του αστικού Τύπου της μεγαλειώδους απεργιακής κινητοποίησης των ταξικών δυνάμεων. 
Από μικρές αναφορές ολίγων λέξεων έως καμία αναφορά, λες και δεν έγινε καν συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες 70 πόλεις της χώρας, ο αστικός Τύπος δεν ξέφυγε από την πεπατημένη της εξαφάνισης των κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. 
Την ίδια στιγμή, αφιέρωσαν μεγάλο χώρο στην προβολή των επεισοδίων και του γνωστού κλεφτοπόλεμου ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους.
Ετσι, η «Ελευθεροτυπία» στις τέσσερις σελίδες ρεπορτάζ κάνει μια απλή αναφορά για το ΠΑΜΕ ότι είχε «μεγαλειώδη συγκέντρωση», ενώ για τα «Νέα» οι χιλιάδες

Το «ενδιαφέρον» για το κίνημα...

Το «ενδιαφέρον» του αστικού Τύπου για τον προσανατολισμό, τους στόχους και τις μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος την επομένη της πανεργατικής απεργίας, αποτελεί από μόνο του μια αδιάψευστη μαρτυρία για την επιτυχία της. 
Είναι ολοφάνερο ότι η πλουτοκρατία και οι ξένοι σύμμαχοί της έχουν θορυβηθεί και ανησυχούν και γι' αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να χειραγωγήσουν, εκτρέψουν σε ανώδυνες κατευθύνσεις και τελικά καθυποτάξουν το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα παραδείγματα ενδεικτικά για το πού θέλουν να οδηγήσουν τους λαϊκούς αγώνες. Η «Ελευθεροτυπία», για παράδειγμα, στο χτεσινό πρωτοσέλιδο «ζωνάρι», κάτω από τον τίτλο «Η πιο μεγάλη πορεία απεργίας», υποστηρίζει ότι «αυτή τη φορά τα αιτήματα των απεργών δεν ήταν αντίστοιχα με τον εργασιακό τους κλάδο. 

Φόβος πίσω από την απαξίωση...

Μια ...«συνήθεια των Ελλήνων», για την οποία μάλιστα δείχνει κατανόηση, είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι λαϊκοί αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. «Εμείς οι Ελληνες έχουμε συνηθίσει να διαδηλώνουμε», ήταν η απάντηση που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» όταν ρωτήθηκε για την πανεργατική απεργία, ενώ στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του επανέλαβε τη γνωστή σοσιαλιστική μπαρούφα ότι «θα ήθελα και εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί με τους διαδηλωτές». 
Τον ξεπέρασε όμως ο Τ. Χυτήρης, που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι οι απεργίες γίνονται για να ενισχύσουν ...τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στις συνόδους κορυφής της ΕΕ! «Οι ειρηνικές πορείες είναι πολύ καλό και εγώ νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να τις χρησιμοποιεί - και τις χρησιμοποιεί - στις συζητήσεις που κάνει στην Ευρώπη», αποφάνθηκε (στη ΝΕΤ). 

ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΤΑ ΛΕΝΕ... ΦΕΡΤΑ.

ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας ανακοίνωσε χτες ότι 
«δεν πτωχεύουμε». 
Προφανώς, θέλησε να νιώσει ως ...Τρικούπης από την ανάποδη!
Ποιος ξέρει, μπορεί μερικοί (οι πιο αδαείς ίσως;) να το ...έχουν πιστέψει το παραμύθι που μας σερβίρουν περί «ιστορικών αποφάσεων» της κυβέρνησης που μας έσωσε από την καταστροφή.
Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να παρουσιάσουν τις ολοένα και χειρότερες αντιλαϊκές επιλογές τους ως ...τις λιγότερες δυνατές που μπορούν να γίνουν και ως αποτελέσματα «σκληρών διαπραγματεύσεων».
Μάλλον εκεί εντάσσεται και η γνωστή φιλολογία των ημερών, περί τού αν θα επιτευχθεί ή όχι η περίφημη επιμήκυνση. 
Κινδυνολογούν ψευδεπίγραφα τώρα για να μας φέρουν την επιμήκυνση ως ...επιτυχία.

Επικίνδυνη δικονομική πρακτική...


   Για μια ακόμα φορά, η αστική Δικαιοσύνη έδειξε τα ταξικά της αντανακλαστικά. 
Η άσκηση ποινικών διώξεων από τον εισαγγελέα Εφετών σε βάρος του πρύτανη και μελών οργανώσεων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νομικής, είναι ένα ακόμα κρούσμα αυταρχισμού και καταστολής, που ποινικοποιεί την πολιτική δράση και συνολικά κάθε δράση του λαϊκού κινήματος και εντάσσεται στην εκστρατεία επίθεσης - κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι μια παρέμβαση με συγκεκριμένο περιεχόμενο, την ίδια στιγμή που το αστικό κράτος δε δίνει λύση στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών, που σιγοσβήνουν στο κτίριο «Υπατία» και το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς βρίσκονται στην 33η μέρα απεργίας πείνας. Είναι πρακτική ιδιαίτερα επικίνδυνη για το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Τα χειρότερα είναι μπροστά...


Δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με παράλληλη επιδότησή τους για κάποιο χρονικό διάστημα, προτείνει σε άρθρο του στη χτεσινή «Καθημερινή» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος. 
Αν αξίζει να γίνει κάποια αναφορά στην παραπάνω πρόταση είναι ακριβώς γιατί είναι ενδεικτική των «τομών» που θα κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στον κρατικό μηχανισμό. 
Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός βουλευτής αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του «λαγού», παίρνοντας τη σκυτάλη από άλλα κυβερνητικά στελέχη (βλέπε Πάγκαλος κ.ά.). 
Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο και να κόψουν από μισθούς και συντάξεις, τα επιπλέον 25 δισ. ευρώ που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για την περίοδο 2012-2015 δε μαζεύονται. 

... για τη λαϊκή οικονομία


Την ώρα που γινόταν γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει συναποφασίσει με τους εταίρους της νέα επίθεση στην εργατική τάξη - με μια ακόμα ομοβροντία αντεργατικών μέτρων, ώστε να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη - τα συνθήματα των απεργών όχι μόνο δεν είχαν σβήσει από τους δρόμους, αλλά ήδη προπαγανδιζόταν η επόμενη μεγάλη αγωνιστική κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μάρτη.
Η επομένη της απεργίας αποκάλυψε ότι οι αστοί, παρά τους λεονταρισμούς τους, έχουν τρομάξει και τρέχουν να προλάβουν το κακό, σπέρνοντας ηττοπάθεια, την ίδια ώρα που προσπαθούν να κάνουν όσο μπορούν πιο ισχυρό το κάστρο τους.
Αναλυτής τους έφτασε να εμφανίζει τους διαδηλωτές να πενθούν, την ώρα που ο κόσμος στο δρόμο φώναζε «μέτωπο λαέ για την εξουσία».

Όταν το photoshop ξαναγράφει την ιστορία .....

Αναδημοσίευση απο το Βαρόμετρο
Το είδαμε στο redflyplanet
Στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ το βιβλίο “Κεντρική Ευρώπη” κάποιου Γουίλιαμ Βόλμαν βρισκόταν σε περίοπτη θέση με την ένδειξη bestseller, ή κάτι τέτοιο.

Ο εκδότης επέλεξε να βάλει στο εξώφυλλο την πασίγνωστη φωτογραφία με τον στρατιώτη του κόκκινου στρατού να υψώνει την σοβιετική σημαία στην κορυφή του Ράιχσταγκ μόνο που θεώρησε σκόπιμο να αφαιρέσει το σφυροδρέπανο!

Και ας μην επαναλάβω τα περί συντεταγμένης παραχάραξης της ιστορίας που απροκάλυπτα πλέον ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας (π.χ. “Η Ζωή Είναι Ωραία… αλλά βρωμάει λίγο”, “Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα” κλπ). Μπορεί κάποιος να μου πει πόσο μαλάκας πρέπει να είναι κάποιος για να αλλοιώσει μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του 20ου αιώνα;
Κάποιοι λένε πως η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Αμ δε που γράφεται από τους νικητές. Οι ναζί ηττήθηκαν και σήμερα ξαναγράφουν την ιστορία με τους δικούς τους όρους. Το photoshop γράφει παιδιά την ιστορία. Το photoshop…


ΥΓ 1 Ψάχνοντας στο δίκτυο να βρω κάποια φωτογραφία από το συγκεκριμένο βιβλίο έπεσα πάνω στην παρουσίασή του από την Αυγή η οποία βέβαια κάνει γαργάρα το γεγονός. Ντροπή τους, αλλά θα μου πεις που χάθηκε η αξιοπρέπεια για να την βρουν οι οπορτουνιστές;

Μέγαρα Μαξίμου και Μουσικής...


Αγαπητοί φίλοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Ολοι εσείς που σας κόψανε τους μισθούς και τις συντάξεις.
Ολοι οι άλλοι που σας έχουνε ρημάξει στους φόρους.
Ολοι εσείς που σας αυξήσανε κατά 60% την τιμή στα καύσιμα, κατά 40% την τιμή στα εισιτήρια και άλλο τόσο την τιμή στο ρεύμα.
Εσείς κι όλοι οι υπόλοιποι που πεταχτήκατε στην ανεργία.
*
Ακούσατε - ακούσατε!