Σελίδες

27 Δεκ 2010

Στον καπιταλισμό οι κρίσεις είναι αναπόφευκτες.

Η σημερινή κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής αναδεικνύει την επικαιρότητα του μαρξισμού-λενινισμού και των επαναστατικών καθηκόντων του προλεταριάτου και της οργανωμένης πρωτοπορίας του, των κομμουνιστικών κομμάτων, στην πάλη των τάξεων. Την ίδια στιγμή, ο γενικός χαρακτήρας αυτής της κρίσης θέτει επί τάπητος την επείγουσα ανάγκη της επεξεργασίας μιας κοινής στρατηγικής των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για να αναπτυχθεί μια ισχυρή και αποφασιστική παρέμβαση σε μια έντονη περίοδο σαν αυτή που ανοίγει σαν ιστορική προοπτική.

Οι Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν αποδεικνύουν στο σύνολο των έργων τους ότι ο καπιταλισμός, όπως και οι προηγούμενοι τρόποι παραγωγής, δεν είναι αιώνιος και ότι μέσα από στους κόλπους του εμφανίζονται αντιθέσεις, οι οποίες επιδεινώνουν τη ζωή των μαζών και θέτουν στην ημερήσια διάταξη την αναγκαιότητα της ανατροπής του μέσω της επαναστατικής οδού.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - πανεπιστημιακής «κοινότητας»: Τύπος ή ουσία;

Στους κόλπους των πανεπιστημιακών και ειδικότερα στα λεγόμενα αυτοδιοικητικά όργανα των Πανεπιστημίων έχει ξεκινήσει η συζήτηση - αντιπαράθεση με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις νέες αντιδραστικές ανατροπές στο χώρο της ΑΕ. Εχει μια σημασία να παρακολουθήσει κανείς το εύρος και τη διακύβευση αυτής της αντιπαράθεσης.
Το σύνολο της «εναντίωσης» ακουμπάει κυρίαρχα σε δύο ζητήματα: α) «Τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου και ο πρύτανης δεν μπορεί να είναι εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας» και β) το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων. Η επιμονή της κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα είναι αιτία πολέμου «της πανεπιστημιακής κοινότητας» υποστηρίζουν αφού στην πράξη ακυρώνεται το άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο κατοχυρώνει τις παραπάνω αρχές, όπως διατείνονται.

ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ - ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Σοβαρές εξελίξεις αναμένονται το Γενάρη.

Ολα δείχνουν ότι η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα.
Πυκνώνουν οι ενδείξεις για τις κυοφορούμενες εξελίξεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, παράλληλα με τις διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τα όσα φέρεται να έχουν καταλήξει, υπό τη μορφή συμφωνίας, οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας, όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί σε επίπεδο ΝΑΤΟικών διευθετήσεων, αλλά και η στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μην ασκήσουν επί χρόνια δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, όπως τα 12 μίλια και ο ορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο.

Μνημόνιο και Τοπική Διοίκηση.

Η κυβέρνηση λίγους μήνες πριν προπαγάνδιζε ότι με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και τα νέα, λιγότερα σε αριθμό, όργανα που δημιουργεί (Δήμους – Περιφέρειες) έχει συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους να υλοποιήσει. Πράγματι ενώ βρισκόμαστε μόλις στα πρώτα βήματα του προγράμματος, μεταξύ άλλων, γίνονται φανερές οι επιδιώξεις που είναι:
            α. Η δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών (που προορίζονται  για κοινωνική πολιτική) αρχής γενομένης από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011.
            β. Η αύξηση των εσόδων του κράτους και μέσω της Τοπικής Διοίκησης (τοπική φορολογία) για να μειωθεί το έλλειμμα.
            γ. Μείωση του «κόστους εργασίας» και η διεύρυνση της«ευελιξίας στην εργασία».

Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ...ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ

«…Σε κάθε τόπο θα βρεθούνε κάμποσα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα, που θα εξυπηρετήσουν πρόθυμα τους σκοπούς μου, γιατί αυτό θα είναι ο μόνος τρόπος για να αναδειχτούν και να πλουτίσουν στη χώρα τους…» 

Α. Χίτλερ

«Μακριά από μένα και τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, κάθε χρέωση μηχανισμών καταστολής με την έννοια που τους γνώρισε το προοδευτικό κίνημα. Σ’ αυτό έχω και προσωπική και πολιτική ευαισθησία». 

Χρήστος Παπουτσής, υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Βασίλης Παπακωνσταντίνου - (Όχι στους ΧΥΤΑ)

Βασίλης Παπακωνσταντίνου live απο την συναυλία διαμαρτυρίας στις 23.12.2010 ενάντια στην δημιουργία ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας και στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού.

Τα τραγούδια με την σειρά που ακούγονται είναι: Τσε, Ο στρατιώτης, Έφηβα γεράκια, Χαιρετίσματα