Σελίδες

21 Δεκ 2020

Όχι στην ισοπέδωση των πτυχίων σε διαβατήρια εξετάσεων πιστοποίησης! Ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου & ΕΕ σε εκπαίδευση και εργασία

 Η αιφνιδιαστική ψήφιση, την 17.12.20, τροπολογίας του Υπουργείου
Παιδείας για τη νομοθέτηση αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας πτυχίων αποφοίτων Κολλεγίων & ξένων Πανεπιστημίων με το δίπλωμα μηχανικού των Πολυτεχνικών Σχολών, δεν αποτελεί έκπληξη. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» με το λαό σε «κατ’ οίκον περιορισμό» να επισπεύσει τη νομοθέτηση και εφαρμογή αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων» ετών, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε., που δεν κατάφεραν να ολοκηρώσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση ΝΔ πέρασε πριν ένα χρόνο τροπολογία για την παραπέρα ισοτίμηση ιδιωτικών κολλεγίων εξωτερικού με τα ελληνικά Πανεπιστήμια εφαρμόζοντας τη βασική πτυχή των στρατηγικών στόχων της Συνθήκης της Μπολόνια. Έπιασε το «νήμα» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που, με το νόμο Γαβρόγλου, κατάργησε ουσιαστικά το ΣΑΕΠ αντικαθιστώντας το με ένα πιο ευέλικτο όργανο, το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας), για να διευκολύνει περαιτέρω την αναγνώριση πτυχίων του εξωτερικού από κολέγια, προχώρησε σε άρση της «μεταβατικής περιόδου» απλοποιώντας τις διαδικασίες ισοτίμησης. Δεκαετίες πλέον, κάθε κυβέρνηση πρόσθετε έναν ακόμα κρίκο σε μια μακρόχρονη αλυσίδα αντιλαϊκών ρυθμίσεων, με στόχο την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, μεταξύ άλλων και του Μηχανικού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των ομίλων.