Σελίδες

6 Ιουλ 2012

Επιστολή διαμαρτυρίας δυσαρεστημένων μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ


Αναγκαζόμαστε να γράψουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή, θορυβημένοι από τη σταθερή, σταδιακή -πλην όμως ραγδαία επιταχυνόμενη μετά τις εκλογές της 6ης μάη- διολίσθηση του μετωπικού μας σχήματος σε θέσεις συστημικές και διαχειριστικές, υπεύθυνης αντιπολίτευσης που δίνει εξετάσεις και ζητά διαπιστευτήρια, όχι από το λαό που της έδωσε δύναμη, αλλά από το κατεστημένο και τις δυνάμεις του, που έβαλαν το λαό στη γωνία και μας έφεραν ως εδώ.

Αναγκαζόμαστε επίσης να μην υπογράψουμε επώνυμα αυτή την επιστολή εξαιτίας ενός ιδιότυπου συγκεντρωτισμού σταλινικού τύπου που επικρατεί εσχάτως στις τάξεις του σύριζα και στοχοποιεί κάθε «παρεκκλίνουσα» διαφορετική άποψη, διότι παίζει τάχα το παιχνίδι του αντιπάλου και της αντίδρασης. Επισείει το μπαμπούλα της δεξιάς για να καταπνίξει κάθε κριτική στάση απέναντι στις κεντρικές πολιτικές κινήσεις κι επιλογές της ηγεσίας, θυμίζοντας πρακτικές του παρελθόντος, βγαλμένες κατευθείαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν υποκατάστατα ...


Ο κόσμος στενάζει. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τους υπερασπιστές του συστήματος να καταφεύγουν σε λογοπαίγνια για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Η απόλυση ονομάζεται «διακοπή συνεργασίας».
Το πείραμα στο CERN παρουσιάζεται σαν ευκαιρία να πειστούμε ότι και η ΕΕ θα πάει μπροστά.
Η καπιταλιστική κρίση από αντικειμενική εξέλιξη, εμφανίζεται απλά ως ένα μαρτύριο που με καλούς χειρισμούς θα αποτραπεί.
Η όξυνση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δείχνεται σαν ταξίδι σ' ένα μακρύ τούνελ, που όμως τελικά είναι φωτεινό στην έξοδό του.
***
Παρ' όλα αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν. Το πρότυπό τους είναι το τσάκισμα των εργατών. Και το οποίο, όμως, αποδεδειγμένα δεν οδηγεί σε λύση καθώς η κρίση δεν οφείλεται στα μεροκάματα των εργατών αλλά στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που για να συνεχίσουν να είναι κερδοφόρα πρέπει να καταστρέψουν και εργατική δύναμη και κεφάλαια.
Το σύστημα βουλιάζει σε πείσμα όσων διακηρύσσουν ότι μια άλλη διαχείριση θα δώσει λύσεις.

Φορο-εξαχρείωση


Τις μέρες αυτές, το κάθε λαϊκό σπίτι γίνεται ο αναγκαστικός και μοναδικός αποδέκτης της φορολογικής εξαχρείωσης, των μέτρων που θεσμοθετήθηκαν μέσα από τους εφαρμοστικούς και άλλους νόμους την αμέσως προηγούμενη περίοδο και τα σπασμένα τους τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Τώρα είναι η ώρα που η «νέα» συγκυβέρνηση έρχεται να τους περπατήσει στη ζωή, στην καθημερινότητα του λαού. Τα φετινά χαρατσόχαρτα - εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, αυτά που αφορούν τους φόρους και τα άλλα χαράτσια πάνω στα διαλυμένα εισοδήματα του 2011, αποτελούν το πρώτο δείγμα γραφής, τις τροχιοδεικτικές βολές, για τα όσα τις μέρες αυτές συζητούν με τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, με τους διάφορους Ράιχενμπαχ της ΕΕ, τους άλλους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος. Μόνο η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης απομένει, προκειμένου αμέσως μετά να μαζέψουν και τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά που μέχρι τώρα άρπαζαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Αλλη μια φορά για τα περί «χρέους» ...


Η συζήτηση στα αστικά επιτελεία, στα κόμματα του κεφαλαίου αλλά και σε κόμματα που αυτοαποκαλούνται «αριστερά», της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να ανακουφιστεί η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα από τη για μεγάλο διάστημα πολιτική λιτότητας, αυτό που στην Ελλάδα επικεντρώνεται σήμερα στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, εντείνεται, αν και μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τα ίδια επιτελεία έστησαν ένα γαϊτανάκι επιχειρημάτων καλλιέργειας κάλπικων ελπίδων περί χαλάρωσης των αντιλαϊκών μέτρων που γρήγορα διαψεύστηκε από τα μέτρα λιτότητας που παίρνουν στη συνέχεια, μετά τη Σύνοδο, οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, δηλαδή των επονομαζόμενων από την αστική προπαγάνδα νικητών της Συνόδου. Εδώ εμφανίστηκαν και απόψεις ότι το κρατικό χρέος είναι ελάχιστο μπροστά στο ιδιωτικό για να αντιμετωπίσουν απ' αυτή τη σκοπιά τα μέτρα λιτότητας που λένε ότι παίρνονται στο όνομα αντιμετώπισης του κρατικού χρέους ως άδικα. Σ' αυτές τις διάφορες απόψεις που ενίοτε τεκμηριώνονται και με αριθμητικά στοιχεία, οικοδομείται και η προπαγάνδα που πασχίζει να πείσει τις εργατικές τις λαϊκές δυνάμεις για το ποια πολιτική διαχείρισης είναι σε όφελός τους.
***
Ολη αυτή η προπαγάνδα είναι αποπροσανατολιστική για την εργατική τάξη και

Η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs και πώς την εκμεταλλεύονται…


Γραφική απεικόνιση σύγκρουσης πρωτονίων,
που παράγει ένα μποζόνιο Χιγκς, μέσα στον ανιχνευτή
του πειράματος ATLAS του CERN

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs αναζωπύρωσε όχι μόνο τη συζήτηση για το CERN και τις μελέτες που κάνουν εκεί, αλλά και ποικίλες θεολογικές ή φιλοσοφικές συζητήσεις στα δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες. Οι περισσότερες από αυτές τις συζητήσεις δεν έχουν, δυστυχώς, καμία επιστημονική βάση. Αντίθετα, προωθούν τη μεταφυσική και το σκοταδισμό.
Τι είναι όμως αυτό το πείραμα; Ποια η σημασία της εύρεσης αυτού του σωματιδίου;
Οπως είναι γνωστό, το κάθε υλικό αποτελείται από άτομα. Το κάθε άτομο αποτελείται από έναν πυρήνα γύρω από τον οποίο κινούνται τα ηλεκτρόνια. Ο κάθε πυρήνας με τη σειρά του αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια. Αντίστοιχα, τα πρωτόνια αποτελούνται από τα quarks. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι όσο «μπαίνουμε πιο βαθιά» μέσα στα σώματα έχουμε διάφορα στοιχειώδη σωματίδια που η αλληλεπίδραση μεταξύ τους δημιουργεί νέα σωματίδια. Η Φυσική που ασχολείται με τη δομή αυτή και με τα διάφορα στοιχειώδη σωμάτια ονομάζεται Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων.
Η επιστήμη δουλεύει με βάση την παρακάτω μέθοδο.

Θέσεις μάχης για φοροληστεία, Υγεία, χρέη


Η ΠΑΣΕΒΕ Καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 19 του Ιούλη και σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες
Φορολογία, Υγεία, υπερχρέωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών, είναι οι βασικοί άξονες δράσης που θέτει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ζητώντας από τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που συμμετέχουν σ' αυτή, όπως και από τις τοπικές και κλαδικές Γραμματείες της, να αναλάβουν σχετικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει την πραγματοποίησησυγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, την Πέμπτη 19 του Ιούλη.
Η χτεσινή ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει:

ΙΤΑΛΙΑ: Λαίλαπα με απολύσεις και «σφαγή» των δημοσίων δαπανών


Νέα αντιλαϊκά μέτρα ανελέητης λιτότητας για την εξοικονόμηση 7 ως 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τρέχοντος χρόνου, εξαπολύοντας τους επόμενους μήνες ένα μπαράζ απολύσεων εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι. Τα ακριβή μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών επρόκειτο να αποφασιστούν χτες βράδυ στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, εντούτοις από νωρίς χτες το πρωί είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για το νέο εφιάλτη που περιμένει τον ιταλικό λαό, ιδιαίτερα με τη σχεδιαζόμενη νέα δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας...
Ως το 2014 σχεδιάζεται η απόλυση ή η αναγκαστική συνταξιοδότηση όχι 100.000 (όπως είχε αρχικά διαρρεύσει) αλλά τουλάχιστον 200.000 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς προγραμματίζεται να προστεθεί στη στρατιά ανέργων το 10% και κατά περίπτωση το 20% του προσωπικού διαφόρων υπουργείων. Επιπλέον ετοιμάζεται η απόλυση του 10% των ενόπλων δυνάμεων και άλλες 150.000 απολύσεις του

Οι μισθοί εμπόδιο στην ... ανάπτυξη


Προσήλωση της Kομισιόν στη μείωση του εργασιακού κόστους, ως προϋπόθεση για «ανταγωνιστικότητα»
Μήνυμα για πρόσθετο τσάκισμα των μισθών έστειλε ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν, Χ. Ράιχενμπαχ, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, μιλώντας στο συνέδριο «Eξαγωγές: Eφαλτήριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Ηδη έχει γίνει το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και σ' αυτό έχει σημαντική συνεισφορά η διαχείριση του εργασιακού κόστους, η οποία πρέπει να συνεχιστεί για μεγαλύτερη βελτίωση τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, που δεν άφησε κανένα περιθώριο ...παρεξήγησης για να το εκμεταλλευτεί η συγκυβέρνηση στην επίπονη προσπάθειά της για αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σχετικά με την πραγματική πολιτική της. Μάλιστα, η παρέμβαση Ράιχενμπαχ παραπέμπει όχι μόνο στο μισθό, αλλά και στο περαιτέρω χτύπημα των ασφαλιστικών εισφορών, ένα ακόμη «βαρίδι» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι βεβαίως δεν ...πτοούνται από τις δραματικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Μητρόπολη Ηλείας Εκβιάζει εργαζόμενους να αποδεχτούν μειώσεις μισθών


Καταγγελία της Γραμματείας Ηλείας του ΠΑΜΕ
Το σκληρό και αντεργατικό της πρόσωπο δείχνει το τελευταίο διάστημα η Μητρόπολη Ηλείας σε βάρος των 140 εργαζομένων που απασχολούνται στα πέντε γηροκομεία του νομού φροντίζοντας 350 - 370 ηλικιωμένους και είναι υπό την εποπτεία της Μητρόπολης, καθώς επιχειρεί με εκβιαστικό και τρομοκρατικό τρόπο να μειώσει από 30 - 46% τους μισθούς των εργαζομένων μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων. 
Ούτε λίγο ούτε πολύ έχει διαμηνύσει στους εργαζόμενους πως αν δε δεχτούν τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων θα προχωρήσει σε απολύσεις.
Δείγμα της λογικής και της συμπεριφοράς της Μητρόπολης αποτελεί ο τρόπος με

Καραμπόλες στα στενά της διαχείρισης


Είναι τόσο στενά τα όρια της αστικής διαχείρισης, εντός της οποίας συνωστίζονται τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σκουντουφλάνε ο ένας πάνω στον άλλο. Κάπως έτσι έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται την «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου και να εγκαλεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης, επειδή δεν την προωθούν, παρότι προεκλογικά δεσμεύτηκαν ότι θα το κάνουν! Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει και με την Λαγκάρντ, η οποία εμφανίζεται να μη δέχεται τη διαπραγμάτευση των όρων της δανειακής συμφωνίας, παρά τα όσα έλεγε σε προηγούμενες δηλώσεις της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα, κρύβει όμως ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ακόμα κι αν γίνει, δεν θα αναιρέσει ούτε μισό απ' τα βάρη που έχουν ήδη φορτωθεί στις πλάτες του λαού κι απ' όσα ετοιμάζονται να του φορτωθούν. Αυτό γίνεται σαφές και απ' τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, του ΔΝΤ κ.λπ. Η κρίση βαθαίνει, τα μονοπώλια θέλουν να τη δρασκελίσουν με το μικρότερο δυνατό κόστος και να περάσουν σε φάση ανάπτυξης.

Οσο μεγαλώνει το ξεπούλημα, τόσο μεγαλώνει το χρέος!


To έτος 2000 το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 139,2 δισ. ευρώ.
Το 2004 το δημόσιο χρέος είχε ανέλθει στα 201,2 δισ. ευρώ.
Το 2009 το δημόσιο χρέος έφτασε στα 298,5 δισ. ευρώ.
Στα τέλη του 2011, το δημόσιο χρέος «έκλεισε» στα 367 δισ. ευρώ.
*
Η παραπάνω αναδρομή είναι χρήσιμη - όπως ελπίζουμε θα φανεί στη συνέχεια - ώστε να διερευνήσουμε πόση σχέση έχει (κι αν έχει οποιαδήποτε σχέση) με την αλήθεια η απίστευτη προπαγάνδα που κατακλύζει το δημόσιο βίο.
Αναφερόμαστε στην προπαγάνδα που ισχυρίζεται πως:
«Η μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων περνάει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις του δημόσιου τομέα».