Σελίδες

19 Δεκ 2012

Δείξε μου τους συμμάχους σου, να σου πω ποιος είσαι...


Η ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσε τον κανόνα που θέλει την «κυβερνώσα αριστερά» να βγάζει τη λάντζα της αστικής τάξης με μεγαλύτερο ζήλο απ' τα κλασικά  αστικά πολιτικά κόμματα. Η φθορά που υπέστη στηρίζοντας μια πολιτική  βαθιά αντιλαϊκή την οδηγεί στην αναζήτηση τρόπων διασφάλισης της  μελλοντικής της ύπαρξης στο αστικό πολιτικό σκηνικό, που τελεί υπό  αναμόρφωση ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να χειραγωγεί και να ενσωματώνει  λαϊκές δυνάμεις. Η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, στην οποία συμμετέχει, καλά κρατεί.
Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Σπ. Λυκούδης ήταν σαφής, δηλώνοντας στον «Αθήνα 9,84» ότι σ' αυτό το χώρο έχει θέση το ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε: «Αυτό  που μας ενδιαφέρει είναι η ανασυγκρότηση συνολικά του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αυτό που λέμε κεντροαριστερά. Μας ενδιαφέρει  πάρα πολύ η ανασυγκρότηση αυτού του χώρου, διότι μπορεί να προσφέρει και  στην παρούσα φάση, αλλά και στις προοπτικές της χώρας (...) Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά να επιλύσει σε σχέση με το πώς πολιτεύτηκε (...) Παρά ταύτα  όμως και τις ένοχες πολιτικές του παρελθόντος, το ΠΑΣΟΚ δεν παύει να  είναι στο ευρύτερο δημοκρατικό στρατόπεδο με ιστορική διαδρομή σαράντα, πενήντα ετών (...) αν κοιτάξω τον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έξω».

Η επίθεση του «ΠΡΙΝ» στις Θέσεις για το 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΚΚΕ αποκαλύπτει τα αδιέξοδα του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Όσοι έσπευσαν να πολεμήσουν τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου εντελώς συμπτωματικά χρησιμοποίησαν τα εξής όπλα: διαστρέβλωση, συκοφάντηση, λαθροχειρία. Ανάμεσα σε αυτούς και η εφημερίδα «Πριν» του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θα περίμενε κανείς, από κάποιους που θεωρούν τον εαυτό τους αντικαπιταλιστική δύναμη και κλίνουν τις λέξεις ρήξη και ανατροπή σε όλες τις πτώσεις, να αντιπαρατεθούν στα κύρια σημεία των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Κι όμως για αυτά ούτε λέξη.
Είναι δυνατόν να μην είδαν ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θέτει ως πιθανό ενδεχόμενο την εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο τοποθετείται για το ποια πρέπει να είναι θέση και η δράση του εργατικού κινήματος; Είναι τόσο ασήμαντο ή δευτερεύον αυτό το ζήτημα;
Ακόμα: Δεν είδαν ότι οι Θέσεις κάνουν εκτενή αναφορά στη δημιουργία επαναστατικής κατάστασης, ως αποτέλεσμα της όξυνσης της κρίσης και του ιμπεριαλιστικού πολέμου; Ή δεν ξέρουν τι σημαίνει; Επίσης δεν πρόσεξαν τις επεξεργασμένες θέσεις του ΚΚΕ για τα βασικά χαρακτηριστικά της εργατικής – λαϊκής εξουσίας;
Από ό,τι φαίνεται έχουν πολύ σοβαρούς λόγους να σιωπούν γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Αντιπαρερχόμαστε τις χοντροκομμένες διαστρεβλώσεις, τις συκοφαντίες περί

Ν. Καραθανασόπουλος: Ταξικό, βάρβαρο και αντιλαϊκό το φορολογικό νομοσχέδιο


Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ησυζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι, αναμένεται να γίνει στην κοινοβουλευτική επιτροπή ακρόαση φορέων.
Επιχείρηση εξαπάτησης από τον υπουργό Οικονομικών
Τη στιγμή που η κυβέρνηση τσακίζει μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες, ο Γιάννης Στουρνάρας, ισχυρίστηκε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου, βελτιώνουν τη φορολογική δικαιοσύνη και ευνοούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Τόνισε πως η συγκυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ, από τη νέα φοροληστεία και πως το 2013 θα φέρει δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η κατά ΣΥΡΙΖΑ ανάπτυξη...


Απ' τη μια τα κόμματα της συγκυβέρνησης πανηγυρίζουν για την εκταμίευση της δόσης, ισχυριζόμενα ότι τώρα έρχεται η ανάπτυξη που δήθεν θα ωφελήσει το λαό. Απ' την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ που άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση, σαν θετικές μεν, ανεπαρκείς δε για την επαναφορά της ανάπτυξης. Δηλώνει επ' αυτού ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα tvxs: «Παρόλο που ορισμένα από τα συζητούμενα επιμέρους μέτρα θα μπορούσαν σ' έναν άλλο σχεδιασμό να είναι μέρος μιας συνολικής λύσης, στην παρούσα περίπτωση δεν συγκροτούν μια ριζική λύση».
Τι συγκροτεί ριζική λύση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ; Ενα γενναίο «κούρεμα» του χρέους ώστε αυτό να καταστεί «αξιόπιστα βιώσιμο, και για τις αγορές και για την κοινωνία» και «να ανακάμψουν οι επενδύσεις». Για την καπιταλιστική ανάπτυξη ο λόγος της συγκυβέρνησης, για την καπιταλιστική ανάπτυξη και ο αντίλογος της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμενοποιεί ο Γ. Δραγασάκης ότι η ριζική λύση συνίσταται σε «διαγραφή μεγάλου μέρους του συσσωρευμένου χρέους και ρήτρα ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου», ενταγμένη «σε ένα ευρύτερο σχέδιο εσωτερικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία, για την εξάλειψη των αιτιών της ελλειμματικότητας και της χρεοκοπίας».