Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Αλέκα Παπαρήγα: Την εναλλακτική πολιτική λύση την επιβάλλει ο δρόμος, με όρους ρήξης και ανατροπής (VIDEO) Το ΚΚΕ υπερψηφίζει την πρόταση για Εξεταστική
Το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή, στη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική σχετικά με την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και τα μνημόνια.

«Πειραματική» ζωή


Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει «δημόσιες επενδύσεις γιατί δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας σε συνθήκες ανασφάλειας που δημιουργεί η κρίση... επίσης, μέσω των δημόσιων επενδύσεων μπορούν να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν την αξιοποίησή τους από τον ιδιωτικό τομέα, επιπλέον επενδύσεις...», όπως ανέφερε σε ομιλία του στα Χανιά ο Γ. Δραγασάκης. Επομένως ως κυβέρνηση θα κάνουν δημόσιες επενδύσεις όχι σε όφελος των λαϊκών αναγκών, αλλά σε όφελος των καπιταλιστών. Περιλαμβάνει επίσης «Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα», όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», άρα απ' αυτή τη σκοπιά είναι αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις. Μα ανάλογη πολιτική ανάπτυξης της οικονομίας έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν και οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων. Επομένως προβάλλουν πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου. Πυρήνας της πολιτικής τους είναι ότι οι υποδομές δε θα πουληθούν αλλά θα δοθούν για εκμετάλλευση στους μεγαλοεπιχειρηματίες ή για συμπράξεις μαζί τους. Δηλαδή δημόσια καπιταλιστική ιδιοκτησία, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, της ελεύθερης αγοράς που για να συμπράξουν οι καπιταλιστές απαιτούν και χρηματοδότηση και φτηνή εργατική δύναμη.

Επιτακτική ανάγκη η ανασύνταξη του κινήματος


Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις ανέδειξαν ακόμα πιο καθαρά πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσει αποφασιστικά η υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, με τη μαζική οργάνωση και συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους, με δράση για να ξεμπερδέψουν οι εργάτες με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, να φύγουν από τις ηγεσίες όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα πρωτοβάθμια συνδικάτα, αλλά και τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τη ΓΣΕΕ.
Η απεργοσπασία στην οποία προχώρησαν οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις δε δείχνει μόνο ότι συμπαρατάσσονται με την εργοδοσία. Δείχνει ότι παρεμβαίνουν καλοσχεδιασμένα στις ίδιες τις συνειδήσεις των εργατών, καλλιεργώντας ηττοπάθεια και υποταγή. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλης μεταλλουργικής επιχείρησης στην περιφέρεια του Πειραιά, όπου συστηματικά η διοίκηση του σωματείου (πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ) «συμμετέχει» σε απεργιακές κινητοποιήσεις... μόνο με τα μέλη της διοίκησης. Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματα με τα οποία στηρίζει την απόφαση - όπως είχαν μεταφέρει εργάτες σε άλλη απεργία - είναι ότι η εταιρεία έχει προβλήματα και πρέπει να στηριχθεί!

Για τα περί «αντιφασιστικού μετώπου»


Η παρουσία της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στη Βουλή, η προβολή της εγκληματικής δράση της από τα ΜΜΕ, έδωσαν πάτημα σε μια σειρά αστικά κόμματα και φορείς να κρούουν κώδωνα κινδύνου, να μιλάνε για τον κίνδυνο εκφασισμού του, λεγόμενου, δημόσιου βίου. 
Η ΝΔ αναπτύσσει τη θεωρία των «δύο άκρων», καθώς έτσι τη βολεύει για να τσακίσει το εργατικό κίνημα. Καμώνεται ως κυβέρνηση ότι πολεμά τη Χρυσή Αυγή. Την ίδια στιγμή, στρώνει το έδαφος για να αναπτύσσουν τα φασιστοειδή τη δράση τους. 
Για κίνδυνο εκφασισμού και αντιφασιστικό μέτωπο μιλούν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο μπαμπούλας της ναζιστικής οργάνωσης μπορεί να υπάρχει, αλλά ως τραμπούκος του ίδιου του συστήματος που πιστά υπηρετούν και οι υπόλοιποι.
Λαός και νεολαία, εργαζόμενοι κι άνεργοι μπορούν και πρέπει να αποκαλύψουν τα φασιστοειδή και το βρώμικο ρόλο τους, να τα απομονώσουν και αντιμετωπίσουν. Πολιτικά, μέσα από το ίδιο το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τις δομές και τους φορείς του, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. 
Οχι μέσα από κραυγές για «αντιφασιστικό μέτωπο», όπου σε αυτό μετέχουν μια σειρά παράγοντες του αστικού πολιτικού κόσμου: Υπουργοί, βουλευτάδες και δημαρχαίοι του, φιλάνθρωποι πρόεδροι ευαγών ιδρυμάτων και ΜΚΟ, διάφοροι που ουσιαστικά υπερασπίζονται τα ίδια με τους χρυσαυγίτες συμφέροντα, και ψάχνουν ευκαιρία να «ξεπλυθούν» στα μάτια του λαού, αυτόν που χαντάκωσαν

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα και το «κούρεμα»

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διάφορα κεντρικά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή αντιπαράθεση των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων και η ευκολία με την οποία αυτές αλλάζουν έχουν ιδιαίτερη αξία για να διαπιστώνει κανείς την ...προσαρμοστικότητα που δείχνει το συγκεκριμένο κόμμα συνολικά, προκειμένου να γίνεται αρεστό στην άρχουσα τάξη και να εξασφαλίζει πόντους ως εναλλακτική δύναμη για τη διαχείριση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης.
Οι ...ελιγμοί του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του κρατικού χρέους έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι στην προκειμένη περίπτωση ο καιροσκοπισμός σε υποχρεώνει να ευθυγραμμίζεις συνεχώς τις τοποθετήσεις στην πολύ τρέχουσα πραγματικότητα και στο εκάστοτε ακροατήριο.
Από τις μέρες που έχει απογειωθεί η συζήτηση για το πρώτο μνημόνιο, στην «Αυγή» εμφανίζεται, με τοποθέτηση του καθηγητή Βεργόπουλου, η ιδέα της

Τι συμβαίνει με τη γερμανική οικονομία;


• Πώς συνδέονται οι προβλέψεις για την οικονομία της Γερμανίας με το ρόλο της στη διαχείριση της κρίσης;
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, οι επικεφαλής της γερμανικής βιομηχανίας αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία το μέλλον. Κατά δήλωσή τους, το 2013 σκοπεύουν να επενδύσουν λιγότερα από τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους σε σχέση με το 2012, ενώ σχεδιάζουν και απολύσεις. Η έρευνα έγινε σε 2.300 γερμανικές εταιρείες. Από αυτές, μόνο το 20% δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2013. Μια στις τρεις (28%) δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες σε σύγκριση με το 2012. Στην ανάλυσή του το Ινστιτούτο αναφέρει: «Εξαιτίας των μειωμένων εξαγωγών και της συνακόλουθης πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής, οι εταιρείες σε όλη τη χώρα γίνονται όλο και πιο προσεκτικές». Σε προηγούμενη έρευνα του Ινστιτούτου, που έγινε το φθινόπωρο, μόνο το 24% των επιχειρήσεων ανέμενε αύξηση του επιπέδου παραγωγής το 2013. Η πλειοψηφία τους προέβλεπε ότι η γερμανική οικονομία θα λιμνάσει.

ΚΚΕ: Ναι στην Εξεταστική - Συσκοτίζει τη βασική αλήθεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ


Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την υπογραφή των μνημονίων. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα και αμέσως μετά θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Η θέση του ΚΚΕ
Την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υπερψηφίζει το ΚΚΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν τα εργαλεία για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Τα οφέλη από την Εξεταστική θα είναι μικρά και ενδεχομένως ανύπαρκτα όπως έχει αποδείξει η ίδια η πείρα, τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σκεπτικό της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «προσπαθεί να συσκοτίσει τη βασική αλήθεια: Πως καμιά διαχείριση δεν μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη μορφή διαχείρισης, όπου θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα οι μονοπωλιακοί όμιλοι και ταυτόχρονα θα είναι βελτιωμένη η θέση της εργατικής τάξης. Ότι το πρόβλημα είναι το μείγμα και όχι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ζητάει αποξήλωση της επιγραφής στα γραφεία του ΚΚΕ!


Με μια απαράδεκτη απόφαση, η δημοτική αρχή Πειραιά, με τη στήριξη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούν από το ΚΚΕ να ξηλώσει την ονομασία και το σύμβολό του από το κτίριο της ΝΕ Πειραιά του Κόμματος, στην πλατεία Κοραή! Το θέμα συζητήθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μάλιστα, ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Καρδαράς, υποστήριξε ότι η πινακίδα του ΚΚΕ χαλάει την αισθητική του κτιρίου!
Συγκεκριμένα, πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες του δήμου είχαν κρίνει ως «αυθαίρετη» την πινακίδα στα γραφεία του Κόμματος και είχαν διαμηνύσει ότι πρέπει να κατέβει. Είναι αυτονόητο ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν θα γίνει.
Προχτές, στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα «Λήψη απόφασης που

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ...


Κάθε μέσο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τον ελληνικό λαό να αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα τη σφαγή των δικαιωμάτων του, την εξαθλίωση και τη φτώχεια προς όφελος του κεφαλαίου.
Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Γιουρογκρουπ, που σηματοδοτεί νέα δεινά για τον ελληνικό λαό,  ο πρωθυπουργός ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook βίντεο με δικό του μήνυμα, όπου καλεί όλους τους Έλληνες να είναι ενωμένοι για να «πάμε μπροστά». 
Το βίντεο παρουσιάζει σκηνές από τον πόλεμο, την πείνα και τη δυστυχία του λαού, τις οποίες διαδέχονται πλάνα από τον Κ. Καραμανλή στη συμφωνία για την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, από το ...Ρίο Αντίρριο,

Στο ζενίθ του... ναδίρ!


Εχουμε εισέλθει στον αστερισμό της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου και ήδη μέχρι στιγμής, μετράμε:
  • Ανεργία που τα πραγματικά της μεγέθη ξεπερνούν το 30%.
  • Φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό που σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ αγκαλιάζουν το 70% του ελληνικού πληθυσμού.
  • Πάνω από 500.000 παιδιά που σύμφωνα με τις καταγραφές της ΟΥΝΕΣΚΟ υποσιτίζονται.
  • Διπλασιασμό των ανθρώπων που για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ προστρέχουν στα συσσίτια.
  • Απροσδιόριστο αριθμό αστέγων.
  • Χίλιες οικογένειες που κάθε μέρα μένουν χωρίς ρεύμα αφού αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και η ΔΕΗ τους κόβει το ηλεκτρικό.
  • Χιλιάδες και χιλιάδες «λουκέτα» μαγαζιών στις πόλεις και στα χωριά της επικράτειας.
  • Εκατομμύρια παγωμένους που δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης για το χειμώνα.