Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ : Η διαμάχη συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς, συγκαλύπτει το θερμοκήπιο που εκκολάπτει τη διαπλοκή και τη διαφθορά


Σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα αναγάγουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και τα συγκροτήματα των ΜΜΕ την υπόθεση με τη «λίστα Λαγκάρντ». Παράλληλα, αξιοποιούν το υπαρκτό ζήτημα της παραποίησης της λίστας για να σηκώσουν επικοινωνιακό κουρνιαχτό, μακριά και ενάντια στην ουσία, που έχει συμφέρον να δει ο λαός πίσω από τον καβγά τους.
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους εταίρους της συγκυβέρνησης και το ΣΥΡΙΖΑ, που αξιοποιούν τη λίστα Λαγκάρντ και την εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, γίνεται για να διεκδικήσει ο καθένας για τον εαυτό του τον τίτλο του «ικανότερου» να διευθύνει την κάθαρση του σάπιου συστήματος, την οποία υπηρετούν με την πολιτική τους.
Η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, εκδηλώθηκε στο έδαφος της πολιτικής που υπηρετούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και οι συγκυβερνήσεις τους. Είναι απότοκο των πολιτικών υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, μέσα στα πλαίσια της Ευρωένωσης, των συνθηκών και των νόμων της.
Ο ίδιος ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που συσσωρεύει τεράστια κέρδη

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα» ...

«Ο "άλλος κόσμος" που "είναι εφικτός" είναι ο "κόσμος" του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Είναι ο "κόσμος" όπου όντως ο "άνθρωπος" και οι ανάγκες του είναι "πάνω από τα κέρδη"... Για μας ο σοσιαλισμός δεν εξαντλείται κατά κανέναν τρόπο στα παραπάνω. Ετσι, παράλληλα με την πολιτική του δράση, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ είναι υποχρεωμένος να πρωτοστατήσει ώστε να ξεκινήσει και να αναπτυχθεί ενεργά, με τα κατάλληλα μέσα και σε κάθε αρμόδιο πλαίσιο, η διεξοδική συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα που τίθενται σε σχέση με την κριτική του καπιταλισμού και το αίτημα για έναν σοσιαλισμό του 21ου αιώνα...
Στόχος μας είναι ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα και στην κλίμακα της Ευρώπης. Στόχος μας είναι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα... Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ αποσκοπεί στον σοσιαλισμό... Αλλά η στρατηγική στόχευση επιμερίζεται σε άμεσους στόχους και στις αντίστοιχες τακτικές κινήσεις ή πρωτοβουλίες που εξαρτώνται πάντα από πραγματικά προσφερόμενες δυνατότητες και πραγματικούς συσχετισμούς δύναμης. Και εδώ ο πολιτικός φορέας είναι υποχρεωμένος να πλέει με όλη την απαιτούμενη ευελιξία.
Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων,

Αυτοκαθαριζόμενο το καζανάκι...


Λίστα Λαγκάρντ. Πλάνο, πλαίσιο και σενάριο, πρωταγωνιστές και μήνυμα ίδιο, ολόιδιο με τη διαφήμιση που έπαιζε ως πρόσφατα χίλιες φορές τη μέρα μπροστά στα μάτια μας. Ο ληστής μπαίνει στην τράπεζα πάνοπλος με τους συνεργούς του. Φωνάζει «όλοι» κι όταν εκπλήσσεται από τις... εξαιρέσεις, απελπίζεται και ζητάει βοήθεια «ελάτε να κάνουμε μια ληστεία της προκοπής»... Μαύρο χιούμορ και θεωρήθηκε κι επιτυχημένο διαφημιστικό.
Ομως, στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, το ίδιο σενάριο δεν παίζει, δε λέει, δε στέκεται ούτε πολιτικά ούτε λογικά. Ακριβώς γιατί είναι ένα σενάριο που προσπαθεί να κάνει πάταγο με θέμα τα ελλείποντα από τα ταμεία του λαού, κι όχι απλώς της χώρας, κλεμμένα δισεκατομμύρια, κρύβοντας επιμελώς τους κλέφτες. Η περιβόητη λίστα, αρχίζει ήδη να προσομοιάζει σ' ένα χρήσιμο αλλά μηδέποτε λειτουργούν «αυτοκαθαριζόμενο καζανάκι». Λες και το κυρίαρχο σύστημα προσπαθεί να πείσει το βίαια φτωχοποιημένο λαό, τον πνιγμένο στην αιθαλομίχλη της ίδιας του της ψήφου, ότι εφηύρε το πρωτότυπο εκείνο αφοδευτήριο στο οποίο μπαίνουν οι πλουτοκράτες, οι μεγαλόσχημοι και τα λαμόγια όλοι μαζί, χέζουν χρήμα, αλλά το μαγικό καζανάκι πατιέται αυτόματα, μόλις το σκατόχρημα περάσει στο δαιδαλώδη υπόνομο του νόμιμου καπιταλιστικού αποχετευτικού συστήματος που καταλήγει στη λίμνη με τις λίρες του αιώνιου Σκρουτζ, και

Η γεωγραφία της ηλιθιότητας


1. Ο Νεοέλληνας παραμένει, και το νέο χρόνο που ανέτειλε, πιστός στο ρόλο που διάλεξε από την Καινή Διαθήκη: του νεκρού Λαζάρου, που ελπίζει στην ανάσταση. Ασκώντας το δημοκρατικό του δικαίωμα να γυρνάει όσο θέλει μέσα στον τάφο του, αγνοεί ο παραμυθιασμένος πως η ποινή που του έχει επιβληθεί είναι ανάλογη του ονόματος που φέρει. «Ο Λάζαρος ανήκει στο χώμα» του φωνάζει η πραγματικότης, και ο δυστυχής τη μεταφράζει ως «δεύρο έξω», κάνοντας την κωμωδία να συνεχίζεται.
2. Με διασκεδάζει η περίπτωση Δένδια. Στην προσπάθειά του ν' αποκτήσουν φιλοσοφικό πνεύμα οι αποφάσεις του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι χαριτωμένες ψυχές ορισμένων μπάτσων του τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα με το χειρότερο τρόπο. Η ζωή τούς «αναγκάζει» να μπλεχτούν σε ιστορίες πρέζας παρέχοντας στον εαυτό τους έναν έξτρα μισθό... για να μπορούν να κυνηγούν το κακό ανενόχλητοι από τις ταπεινώσεις της βιωτής! Η διάδοση αυτής της ηθικής στους κύκλους των μπάτσων έχει προκαλέσει ταραχή στον Δένδια, ο οποίος έχει σε μεγάλη υπόληψη το υπουργείο του, ακόμα και τώρα που το έχουν κάνει κεραμιδαριό. Από εδώ και στο εξής έχει κάθε λόγο να φοβάται τον ίσκιο του. Οι ερωτικές ιστορίες ανάμεσα σε επίλεκτα μέλη της αστυνομίας και στην πρέζα ολοένα θα πυκνώνουν.