Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Μάθημα πρώτο: Τι είναι ο Κομμουνισμός


Μια παράφραση των αντικομουνιστικών λόγων που μας έβγαζαν στα σχολεία στη δεκαετία του ΄50

Σήμερα ήρθε στο σχολείο μας ένας κύριος με γραβάτα και μας είπε τι είναι ο κομμουνισμός.

Ο κομμουνισμός μας είπε είναι ένα κακό σύστημα που τρώει τα παιδιά των εργατών γιατί υπάρχει πάντα φόβος ότι ανάμεσα σε αυτά θα γεννηθεί ένας επαναστάτης όπως ο Σπάρτακος και θα το καταστρέψει. Αλλά και οι εργάτες του είναι κακοί γιατί θέλουν να τρώνε χωρίς να δουλεύουν και κάνουν όλο απεργίες. Όλοι είναι κακοί εκεί εκτός από μια τρόικα. 

Για να πεθάνουν τα παιδιά και να γλυτώσει ο κομμουνισμός από αυτά, τα αφήνει χωρίς σχολεία, νηπιαγωγεία, βρεφοκομεία και νοσοκομεία. Χωρίς φάρμακα και γιατρούς. Όταν οι μπαμπάδες θέλουν να κάνουν εγχείρηση πρέπει να πληρώνουν και όταν γεράσουν πρέπει να πεθάνουν γρήγορα γιατί είναι βάρος στο κράτος που δανείζεται για να τους ταΐζει.

Μέσα ....αριστερά

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΡΗ
Παιχνίδι με τα οράματα και τις παραδόσεις

Για όσους δεν ξέρουν τι ήταν στην πραγματικότητα αυτό που κάποιοι ονομάζουν  "αριστερή παράδοση της ΕΔΑ", ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί συνέχειά της μπορεί και να ακούγεται φυσιολογικός. Για όσους όμως είτε έχουν ζήσει είτε έχουν μελετήσει λίγο παραπάνω την προδικτατορική Αριστερά, δηλαδή την αντι-Αμερικάνικη, αντιιμπεριαλιστική αριστερά που ονόμαζε την τότε ΕΟΚ "λάκκο των λεόντων" και βέβαια έβλεπε θετικά την προσπάθεια των τότε σοσιαλιστικών χωρών, ο ισχυρισμός είναι ένα ακόμα φάλτσο. Η Αριστερά της ΕΔΑ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το ΚΚΕ και τα οράματά του, είχε με λίγα λόγια -και παρά τα λάθη - ελάχιστα κοινά με τη σημερινή λογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωσε, και πάλι. ο Π.Σκουρλέτης, αυτή τη φορά  σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ, ότι «αν το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ, πριν τις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου, είχαν αποδεχτεί το ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σήμερα θα είχαμε μια διαφορετική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πραγματικότητα».

Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια στη φοροεπιδρομή

Η ανάγκη οι εργάτες οργανωμένα, μέσα απ' τα συνδικάτα τους, να απαντήσουν ενιαία ενάντια στη νέα φοροληστεία που προωθούν συγκυβέρνηση - τρόικα - μεγάλο κεφάλαιο κατά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο «Ριζοσπάστης» με τον Γιάννη Τασιούλα, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.
* * *
-- Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα φορολογική καταιγίδα σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των εργαζομένων;
-- Το φορολογικό έρχεται να υποστηρίξει τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέσα σε συνθήκες κρίσης.
Εκείνο που έχει αξία να εξετάσουμε είναι τι κάνουν οι κυβερνήσεις - και σε περίοδο κρίσης και σε περίοδο ανάπτυξης - για να υπηρετήσουν αυτόν το στόχο.
Είχαμε, για παράδειγμα, όλο το προηγούμενο διάστημα μέτρα της κυβέρνησης, με στόχο να γίνει πιο φθηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, για να έρθει η ανάπτυξη με τους όρους που θέλει το κεφάλαιο. Στόχος είναι να βγει το κεφάλαιο απ' την κρίση όσο το δυνατό χωρίς απώλειες και όταν έρθει η ανάπτυξη να είναι με φθηνή εργατική δύναμη για να είναι πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με το κεφάλαιο των άλλων χωρών. Ο πρώτος στόχος είναι αυτός και γι' αυτό