Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

«κυβέρνηση της αριστεράς»... και πρωταπριλιά


Οι «προτεραιότητες για τον νέο συνασπισμό εξουσίας», που παρουσίασε τις προάλλες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ένα πράγμα φανερώνουν: Πως όσο πιο συγκεκριμένος αναγκάζεται να γίνει προεκλογικά, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται ότι η πρότασή του είναι γεμάτη από αντιφάσεις. Και ότι ενώ υπόσχεται ανακούφιση από τις συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στην πραγματικότητα, οι θέσεις του οδηγούν από άλλο δρόμο στην ισχυροποίηση της διαχειριστικής πολιτικής που σέρνει το λαό στην εξαθλίωση. Προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ:
1. Την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Κοροϊδεύουν το λαό. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το χρέος, που είναι της πλουτοκρατίας και στο όνομα του οποίου υπογράφτηκε η προηγούμενη και η τωρινή δανειακή σύμβαση. Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα του έχει στρατηγικό στόχο να μη διαταραχθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και το ευρώ. Ξέρουν όμως καλά ότι η νέα δανειακή σύμβαση είναι αδιαπραγμάτευτη για τους πιστωτές και άρα τελεσίδικη. Αμφισβήτησή της σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ, και μάλιστα με όρους στρατηγικής, την οποία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζει.
Επιπλέον, η σύμβαση και το μνημόνιο περιέχουν μέτρα που απαντούν στα

Το ΚΚΕ δεν είναι αντιμνημονιακή δύναμη...


Η συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στη ΝΕΤ

"Το ΚΚΕ δεν είναι αντιμνημονιακή δύναμη, και αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά με άλλα κόμματα", δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα το πρωί της Κυριακής στη ΝΕΤ. 
Όπως διευκρίνησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, "το κομμουνιστικό κόμμα λέει ότι η κρίση βρίσκεται στο πολιτικό σύστημα και αυτή η κρίση γέννησε το μνημόνιο". Τα επόμενα χρόνια, είπε η Αλέκα Παπαρήγα, θα είναι πολύ χειρότερα καθώς η οικονομική κρίση θα βαθαίνει. Κι εάν ακόμη η Ελλάδα μπεί σε ρυθμό ανάκαμψης αυτή θα είναι πολύ μικρή αφού θα δημιουργηθεί νέα κρίση. "Αρα, τόνισε η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, απαιτείται ριζική αλλαγή και δεν οφελεί μόνον η αλλαγή των κυβερνητικών σχημάτων. Για να έρθει ο λαός στην εξουσία θα πρέπει να έχει τα κλειδιά της οικονομίας. Δεν υπάρχει κόμμα που να μηνέχει σχέση με την εξουσία αλλά και με την διακυβέρνηση. Η πρόταση του ΚΚΕ δεν

Το παραμύθι με τα … φώτα !

Άντε πάλι !
Τι ΄χες Γιάννη, τι ΄χα πάντα !
Η Ώρα της Γης, να σωθεί ο πλανήτης, με το να … σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα !
Και, ξέρετε ποιος πρωτοστατεί ;
Το … Υπουργείο Πολιτισμού !!!
Ναι, ναι, αυτό που έχει αφήσει αφύλακτες τις αρχαιότητές μας να τις κλέβει ο … κάθε πικραμένος !
Και, θα σβήσει και τα φώτα, ώστε να πάνε πιο εύκολα εκεί οι κλέφτες !!!
Ναι, αλλά θα … σωθεί η Γη !

Της σκούπας το... ανάγνωσμα


Κάνατε τον οίκο του πατρός μου οίκον εμπορίου, ανέκραξε ο Ναζωραίος και πήρε το φραγγέλιο, μαστίγιο δηλαδή, και πλάκωσε στο ξύλο τους σαράφηδες, τους αργυραμοιβούς, τους ληστές τοκογλύφους με τα παγκάκια τα στημένα έξω από το Ναό. Κι ύστερα έξαλλος αναποδογύρισε τα μαγαζάκια τους, κλώτσησε την πραμάτεια τους, βοηθούμενος προφανώς κι από μαθητές και πλήθος που όμως δεν πρόλαβαν μήτε διανοήθηκαν να τον σταματήσουν. Κατάπληκτοι οι... πιστοί, με εγκεφαλικό οι... πνευματικοί ταγοί τους, είδαν τον υιό του Ανθρώπου κατά τον ίδιον, τον υιό του Θεού κατά τους αντιπάλους του, να βγαίνει εκτός δεδομένου εαυτού μπροστά στην Αγορά και τη θεοποίησή της, έξαλλος για το εκμεταλλευτικό πάρτι των πιστών άμα τε και αφελών της εποχής. Σ' αυτό το επεισόδιο, παράξενο πώς, για τη διασάλευση της τάξης δεν παρενέβησαν οι δυνάμεις των επικυρίαρχων Ρωμαίων. Ούτε κοόρτη δεν εμφανίστηκε. Αφησαν οι λεγεωνάριοι τους ιθαγενείς να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους με τα παζάρια και τους επιτόπιους θεούς τους. Υστερα από αιώνες κι ύστερα από πολλές σταυροφορίες, το θεμελιωμένο από μαρτυρήσαντα μαθητή του θυμωσιάρη θεού Βατικανό, με τις τράπεζες και την ελβετική φρουρά του, με τις μπίζνες του και τις ιεραποστολές του, έγινε και παραμένει ένας γίγαντας του κεφαλαίου και κτηματομεσίτης ολκής. Σε ανταγωνισμό με άλλα λιγότερο ή

Οι απουσίες ... εξαγοράζονται με ψήφο!

«Πέρυσι σας γλίτωσα από τις απουσίες... κανονίστε τι θα κάνετε στις εκλογές...». Το κάλεσμα αυτό εκλογικής στήριξης απεύθυνε σε μαθητές της Γ' Λυκείου σε σχολείο των Ιωαννίνων, καθηγητής που είναι στέλεχος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και πιθανά υποψήφιος βουλευτής. 
Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία απόπειρα χειραγώγησης και εξαγοράς των νεανικών συνειδήσεων. 
Αποτελεί όμως ένα χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον παράδειγμα για το τι θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές, μέχρι πού μπορεί να φτάσει το όργιο ρουσφετιού και ομηρίας των ψηφοφόρων. 

Για τις εκλογές που έρχονται


Οι εκλογές που έρχονται είναι διαφορετικές σε σχέση με όλες τις προηγούμενες και δε γίνονται σε μια συνηθισμένη περίοδο. Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις όλα τα κόμματα, ακόμη και αυτά που ήταν στην κυβέρνηση, σταματούσαν την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων και επιδίδονταν σε πλειοδοσία κάλπικων υποσχέσεων στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα για καλύτερες μέρες, προκειμένου να υφαρπάσσουν την ψήφο, να χειραγωγούν το λαό, να στεριώνουν το αστικό πολιτικό σύστημα για να συνεχίζουν την αντιλαϊκή επέλασή τους μετά τις εκλογές.
Τώρα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες θα υλοποιούνται αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Μόλις προχτές ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μιλώντας για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση στους μισθούς, όπως άλλωστε προβλέπεται στο μνημόνιο είπε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει ν' αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία και τις προοπτικές της οικονομίας, όπως θα διαμορφωθούν με βάση τις εξελίξεις. Δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση ότι δε θα μειωθούν». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους οργανισμούς (νοσοκομεία, ΟΕΚ, ΑΕΙ κ.ά.) που έπαθαν στην κυριολεξία συντριβή από το «κούρεμα», όπως με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης». Παράλληλα, προανήγγειλε συνολικό

Διπλωματικό επεισόδιο αγνώστων συνεπειών


Συνελήφθησαν σαν «λαθρομετανάστες» μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου «Enterprise»
Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες το πρωί σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών, μετά τη σύλληψη την Παρασκευή το βράδυ, μελών του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Enterprise» κατά τη διάρκεια επιχείρησης «σκούπα» της αστυνομίας για «εκκαθάριση» περιοχών της πρωτεύουσας που συχνάζουν μετανάστες. Ηδη απο χθες το πρωί υπήρχε έντονη τηλεφωνικό διάβημα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης λέγεται πως έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Παράλληλα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο κινήθηκε στα ανοιχτά του Σαρωνικού πιθανόν ενεργοποιώντας κάποια απο τα συστήματά του ηλεκτρονικού πολέμου αφού παρατηρήθηκαν παρεμβολές και στις τηλεπικοινωνίες στην Αθήνα.

Να τσακιστούν στην κάλπη γιατί ετοιμάζουν χάος για το λαό

Πίσω από τις κοκορομαχίες κρύβεται η συμφωνία τους στα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο και ετοιμάζονται να φέρουν στη Βουλή τον Ιούνη

Καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαγκωνίζονται μεταξύ τους για επιμέρους πλευρές της πολιτικής που συνυπηρετούν από κοινού με την τρόικα, προκειμένου να πείσουν ότι διαφοροποιούνται τάχα και ότι για το λαό έχει διαφορά αν είναι ο ένας ή ο άλλος που θα έχει το πάνω χέρι στη συγκυβέρνηση, την οποία έχουν ήδη συμφωνήσει για μετά τις εκλογές.
Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όχι μόνο ψήφισαν από κοινού περισσότερα από τα 2/3 των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο 1ο μνημόνιο (το οποίο κατά τα άλλα η ΝΔ δημαγωγεί ότι καταψήφισε), όχι μόνο συγκυβέρνησαν, όταν αυτό επέβαλε το γενικό συμφέρον της πλουτοκρατίας και η ανάγκη να χτυπηθεί πιο αποτελεσματικά το εργατικό λαϊκό κίνημα, αλλά επιπλέον έχουν δεσμευτεί για τα βάρβαρα μέτρα που θα εφαρμόσουν αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιος και με ποιους θα πρωταγωνιστήσει στο σχηματισμό αστικής κυβέρνησης.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα κόμματα που είτε δηλώνουν πίστη στις συμφωνίες με την τρόικα (ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ.), είτε βγάζουν υποκριτικές κραυγές περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος, Κατσέλη - Καστανίδης), που απαγορεύεται ρητά από τη δανειακή

Διεθνικός χαφιεδισμός μέσω Facebook

Αρκετοί θεωρούν το Facebook ένα τρόπο αναπλήρωσης κενών στην επικοινωνία και επαφής τους με άλλους ανθρώπους, έστω κι αν ο χρόνος που απαιτεί η ενασχόληση μ' αυτό μπορεί να χειροτερέψει την αποξένωση. Ετσι κι αλλιώς, η αποξένωση γεννιέται από τον τρόπο ζωής και τα πρότυπα που επιβάλλει ο καπιταλισμός και δεν αντιμετωπίζεται με μια επίφαση επικοινωνίας και φιλίας από απόσταση. Αλλοι πάλι εκτιμούν ότι εκτός Facebook θα είναι εκτός του κοινωνικού γίγνεσθαι και αγνοούν ή αδιαφορούν για το τίμημα της άμεσης και έμμεσης έκθεσης προσωπικών τους πληροφοριών σε παγκόσμια και παντοτινή θέα.
Για μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων, το Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν από την αρχή μια εντελώς διαφορετική σημασία. Γι' αυτούς ήταν δώρο από τον ουρανό, αφού επιτρέπουν τη συλλογή πληροφοριών και τη δημιουργία προφίλ για τους χρήστες τους, με τέτοια πληρότητα και λεπτομέρεια - σε συνδυασμό και με άλλες πηγές πληροφοριών - που ποτέ στο παρελθόν δεν διέθεταν οι εργοδότες τους, οι μυστικές υπηρεσίες και οι άλλες κρατικές αρχές ασφαλείας.

Διασαλεύοντας την κοινή γνώμη


1. Στο κέντρο της Αθήνας έχει συντελεστεί οριστικά ο χωρισμός των ανθρώπων, έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις στην καθημερινότητα. Η αιτία γνωστή: ένα ελεεινό καθεστώς που σε καθημερινή βάση πετά κόσμο στο δρόμο, καταφέρνοντας να δημιουργήσει δύο νέα κοινωνικά σχήματα: τους αναξιοπαθούντες και τους «καταφερτζήδες» εργαζόμενους.
2. Με συγκίνηση υποδέχτηκε τα νέα κοινωνικά σχήματα το καθεστώς ελπίζοντας σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ τους. Με μεγαλύτερη συγκίνηση απευθύνθηκε στο πανελλήνιο με σκοπό να ξεσηκώσει το ελεήμον και φιλάνθρωπο συναίσθημα του πολίτη. Ας βασανίσω, για ευνόητους λόγους, τα αυτονόητα: όχι μόνο πρέπει στα δύσκολα να βοηθάει ο ένας τον άλλον, αλλά να δίνουμε και απ' αυτό που δεν έχουμε. Αυτό που με εξοργίζει