Σελίδες

4 Απρ 2020

Η «ενημέρωση» σε συνθήκες επιδημίας

O εργατικός - λαϊκός κόσμος στη συντριπτική του πλειοψηφία έχει σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία από την επιδημία του κορονοϊού, ακολουθεί τα περιοριστικά μέτρα παρά τις πολλές δυσκολίες που προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα και παρά τη συζήτηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα σε σχέση με την αποδοτικότητά τους.
Θα πει κάποιος: Δεν υπάρχουν υπερβολικές ή καταχρηστικές μετακινήσεις; Σαφώς και υπάρχουν! Αλλά είναι πραγματικά αγυρτεία να φωτίζεις με τον προβολέα εξαιρέσεις, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον κανόνα. Να κάνεις το άσπρο μαύρο, παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα.
Παρακολουθώντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αυτό το διάστημα, συχνά σου δημιουργείται η εντύπωση ότι ζεις σε άλλη χώρα. Τις μέρες πριν από την απόφαση της κυβέρνησης για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, είχαν αναλάβει εργολαβικά να στρώσουν το έδαφος και να προετοιμάσουν το μέτρο αυτό.

Ο εμπαιγμός των σεμιναρίων

Οι μάγοι της κρίσης του κορονοϊού το άνοιξαν και έβγαλαν από μέσα 600 ευρώ για κάθε έναν από τους 166 χιλιάδες επιστήμονες, σύνολο 99,6 εκ τα οποία θα πάρουν οι επιστήμονες (μηχανικοί δικηγόροι, λογιστές κτλ.). Τα υπόλοιπα 80,4 εκ. ευρώ θα μοιραστούν στα ΚΕΚ – Κολέγια και κάθε λογής κέντρο κατάρτισης που έχει στηθεί στην επικράτεια. Για κάθε έναν επιστήμονα που επιμορφώνουν, θα πάρουν 484 ευρώ (το κεφάλι). Το περιεχόμενο δε των σεμιναρίων είναι από παρασιτικό (προώθηση προϊόντων μέσω facebook…) έως άχρωμο και άοσμο (ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, χειρισμός προγραμμάτων, κ.α.).
Κανένα σεμινάριο δεν είναι πάνω σε αντικείμενα που χρειάζεται πράγματι να γίνει επιμόρφωση, όπως για παράδειγμα (αναφέρω ενδεικτικά μόνο για Μηχανικούς): Θέματα Ασφάλειας της Εργασίας, Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης – Ενεργειακός Σχεδιασμός, ΑΠΕ, Πολεοδομική Νομοθεσία, Αντισεισμικός Κανονισμός, Σχεδίαση – Σχεδιασμός Εγκαταστάσεων κτλ.).

ΝΑΤΟ: Χούντες – πόλεμοι – τρομοκρατία

Σαν σήμερα, 4 Απριλίου 1949, υπογράφτηκε η συνθήκη δημιουργίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον. ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία ήταν τα αρχικά κράτη που έγιναν μέλη στο ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ είχε ξεκάθαρο στόχο και ρόλο από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, ήταν μια βασική επιθετική κίνηση που οργάνωσαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κατά της Σοβιετικής Ένωσης, μετά το Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημαδεύουμε τον ορατό εχθρό

Αυτό που ζούμε σήμερα δεν θα είναι μια σύντομη παρένθεση. Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε λίγο στο σημείο που βρισκόμασταν πριν ληφθούν τα μέτρα για την πανδημία.
Ο κίνδυνος για το λαό δεν περιορίζεται μόνο στην πανδημία. Αφορά το μεγάλο κύμα φτώχειας, ανεργίας και κατεδάφισης εργατικών δικαιωμάτων που φέρνει η επίθεση του κεφαλαίου στο έδαφος της νέας κρίσης. Ολοι οι σημαντικοί ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κ.λπ.) προβλέπουν πλέον ότι το βάθος και η διάρκεια της νέας κρίσης θα είναι μεγαλύτερη απ' την αντίστοιχη του 2008 - 2009.
Οι διεθνείς εξελίξεις είναι ραγδαίες. Το μέλλον της Ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο αβέβαιο. Τα λίκνα του καπιταλισμού, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, χάνουν γρήγορα τη λάμψη τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εγκληματικές ελλείψεις του συστήματος δημόσιας Υγείας.