Σελίδες

3 Οκτ 2012

Η απορία των μουμουεδοεγκέφαλων

Το παν είναι να έχεις "έγκαιρη και έγκυρη" ενημέρωση. Καθ' ότι σωστός και συνειδητοποιημένος πολίτης, είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Βέβαια, στην εποχή τού διαδικτύου και των ευρυζωνικών δικτύων, η ενημέρωση είναι και εύκολη και γρήγορη, αλλά έχει ένα μειονέκτημα: το κεφάλι μας πήζει από ένα σωρό αντικρουόμενες ή άχρηστες πληροφορίες. Γι' αυτό, λοιπόν, πρέπει κάποιος να τις διηθεί, να κάνει ένα ξεδιάλεγμα βρε αδερφέ. Να μας καθοδηγεί τι είναι χρήσιμο κι αναγκαίο να μάθουμε και τι όχι.

Εδώ, λοιπόν, φαίνεται ο σημαντικώτατος ρόλος των διαφόρων ΜουΜουΕ και, μάλιστα, ρόλος διπλός: πρώτα σου ξεπλένουν το κεφάλι από την σαβούρα που βρίσκεται εκεί μαζεμένη και μετά στο γεμίζουν με χρήσιμα πράγματα. Έγκαιρα και έγκυρα. Κυρίως, όμως, φροντίζουν να σε ξεκουράζουν: στα δίνουν όλα έτοιμα, οπότε δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι. Αναρωτιέσαι πόσο ακόμη θα μειωθούν οι μισθοί; στο αποκαλύπτει ο Μπάμπης (ένας είναι ο Μπάμπης και είναι στον Σκάι). Προβληματίζεσαι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων; στα αναλύει μεθοδικώτατα ο Πρετεντέρης. Σκέφτεσαι να πάρεις μέρος στην απεργία; σου αποδεικνύει το λάθος σου ο Πορτοσάλτε. Αγαναχτείς με την κυβέρνηση ΦΑΒΑ; σε επαναφέρει στην τάξη ο Μανδραβέλης. Δεν μπορείς να αποφασίσεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τους μετανάστες; σου δίνει την απάντηση ο Σρόιτερ. Σου δημιουργεί άγχος η κατάρρευση της υγείας και της παιδείας; στο λύνει με απλά λόγια ο Ρογκάκος. Θεωρείς τους χρυσαυγίτες εχθρούς τής δημοκρατίας;

Η πολιτική συμμαχιών των κομμουνιστών καθορίζεται από το στόχο της ανατροπής του εκμεταλλευτικού καθεστώτος και όχι της διατήρησής του

Η ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο κλείσιμο της Συνάντησης

Στην παρέμβασή του, με την οποία έκλεισε τις εργασίες της Συνάντησης χτες το απόγευμα, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

 «Ευχαριστούμε τα Κομμουνιστικά Κόμματα που πήραν μέρος στη Συνάντηση που οργάνωσε το ΚΚΕ, ευχαριστούμε τους συντρόφους για τη συμβολή τους στη συζήτηση και τη μεταφορά της πείρας από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στον τόπο τους, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντά του.
Γνωρίζουμε πως τα προβλήματα είναι σύνθετα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολύ σοβαρά ζητήματα, σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, οι δυσκολίες του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα είναι μεγάλες, αλλά θα επιμείνουμε. Η κατάκτηση επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής που αντιστοιχεί σε αυτή, είναι μια δύσκολη υπόθεση, αλλά είναι μονόδρομος.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 2012


Ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Συνάντησης 2012, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και τη συμμετοχή 36 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Ευρώπης. Οι εργασίες άνοιξαν τη Δευτέρα, με εισήγηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.
Το θέμα της συνάντησης ήταν «Η στάση των Κομμουνιστικών Κομμάτων απέναντι στην καπιταλιστική κρίση: Ενσωμάτωση ή ρήξη; Η αυταπάτη της φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού και η πάλη των κομμουνιστών για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, το σοσιαλισμό». Το κλείσιμο των εργασιών έκανε χτες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εξ αντικειμένου ενδιαφέρουσα η συνάντηση, πλουτίστηκε παραπέρα απ' τη μεταφορά εμπειρίας, τον πλούσιο προβληματισμό, την ανταλλαγή απόψεων γύρω απ' τα κρίσιμα ζητήματα της καπιταλιστικής κρίσης, του ιμπεριαλιστικού πολέμου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ : Οπλο στα χέρια των εργαζομένων και του λαού


Η στήριξή της από το εργατικό - λαϊκό κίνημα δίνει διέξοδο για να εμποδιστούν τα χειρότερα, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά στην καπιταλιστική κρίση και στις συνέπειες που έχει για το λαό, η προσπάθεια των αστών να τη διαχειριστούν υπέρ τους, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ.
Οι διάφορες παραλλαγές στο μείγμα της διαχείρισης, με τις οποίες τα κόμματα του κεφαλαίου και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν προεκλογικά να υφαρπάσουν την ψήφο του λαού, αποδείχτηκαν ανίκανες να τον ανακουφίσουν από τα δεινά του, παρά τις θριαμβολογίες τους για την ΕΕ που δήθεν «αλλάζει», με μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά του χρέους, με βάθεμα της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ και άλλα.

Αύριο! Παντού!


Την Πέμπτη! Αύριο!
Στην Αθήνα, σε όλες τις πόλεις, στα χωριά, στις συνοικίες, παντού!
Στους δρόμους!
Ξεσηκωμός!
*
Πρέπει να τους σταματήσουμε!
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Από τη μια η συγκυβέρνηση, η ΕΕ, τα κόμματά της, το ΔΝΤ, τα μονοπώλια, η τάξη των κεφαλαιοκράτων, των τραπεζιτών, των κηφήνων.
Από την άλλη ο εργάτης, ο άνεργος, ο νέος, ο συνταξιούχος, όλος ο λαός!

«Οι φίλοι» της εργατικής τάξης και πώς να τους αποφεύγουμε


Με μια ανακοίνωση του «Δικτύου Συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ» που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες πριν την απεργία που έγινε στις 26 Σεπτέμβρη, αλλά και με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα κάτω από την εξέδρα της ΓΣΕΕ, δόθηκε το στίγμα της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργιακή μάχη της προηγούμενης βδομάδας.
Τόσο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης στα κεντρικά συνθήματα και στους στόχους πάλης με τους οποίους καλείται η εργατική τάξη να αγωνιστεί όσο και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα αποτελούν πλευρές διαπάλης για τις οποίες πρέπει να δοθεί μάχη ώστε να μην περάσουν στους λαϊκούς αγώνες.
Τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του τυχοδιωκτισμού, της μετάλλαξης και της προσαρμογής που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται ξεσκέπασμα, να αποκαλύπτεται ο καιροσκοπισμός του κάθε ώρα και στιγμή.
Στην ανακοίνωση του Δικτύου Συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο πάλης είναι το ακόλουθο:

Παιχνίδια εντυπώσεων με τη «λίστα Λαγκάρντ»


Οι ίδιοι που υπηρετούν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, κηρύττουν προκλητικά τη «διαφάνεια» και την πάταξη της φοροδιαφυγής
Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη πέρασε χτες η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», με τα ονόματα των 1.991 Ελλήνων, φυσικών και νομικών προσώπων, με καταθέσεις μεγάλων ποσών στην Ελβετία. Η λίστα με τους κεφαλαιοκράτες, που αξιοποίησαν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και τους νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παραδόθηκε χτες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, απ' όπου στάλθηκε στο ΣΔΟΕ.
Οι κυβερνητικοί εταίροι, που όλο το προηγούμενο διάστημα κορόιδευαν το λαό και αναζητούσαν τάχα τη λίστα, χτες επιχειρούσαν να εμφανιστούν σαν πρεσβευτές της διαφάνειας και αποφασισμένοι να πατάξουν τη φοροδιαφυγή! 
Το πρωθυπουργικό γραφείο διέρρεε χτες ότι «ο φάκελος δεν ανοίχθηκε» και απεστάλη απευθείας στο ΣΔΟΕ. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, δήλωσε πως τελικά παρέδωσε την επίμαχη λίστα στον Γρ. Πεπόνη.

Πού το πάνε;


Το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» την Κυριακή για... «Το πραξικόπημα που δεν έγινε» τον Οκτώβρη του 2011, από άποψη ρεπορτάζ ήταν τόσο πολύ ...θωρακισμένο και ...στοιχειοθετημένο που χωρίς αμφιβολία (και εδώ αναφερόμαστε στον τρόπο γραφής του και όχι στην ουσία της υπόθεσης) συναγωνίζεται ένα παλιότερο. Εκείνο που παρουσίαζε αναλυτικότατα τα όσα είχαν διαμειφθεί μεταξύ Καραμανλή - Ερντογάν κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.
Λεπτομέρεια:
Εκείνη η συνάντηση δεν έγινε ποτέ και ο Ερντογάν δεν ήρθε ποτέ στην Αθήνα. Εντούτοις αυτό δεν εμπόδισε το «Βήμα» να γνωρίζει με το «νι» και με το «σίγμα» τι είχε συζητηθεί μεταξύ των δυο πρωθυπουργών στην (ανύπαρκτη) συνάντησή τους...
Βεβαίως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι άλλα στοιχεία μπορεί να έχει το «Βήμα» από αυτά που (δεν) παρουσίασε. Αν έχει και αν υπάρχουν, θα τα παρουσιάσει;
*
Επίσης από την άποψη της δημοσιογραφικής έρευνας υπάρχουν ακόμη κενά.

Με το ΚΚΕ κόντρα στη λαίλαπα


Τρεις σχεδόν μήνες μετά την κατάθεση από το ΚΚΕ της πρότασης νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, των εφαρμοστικών τους νόμων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η αναγκαιότητα να αποτελέσει αυτή στόχο πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος, επαληθεύεται και δυναμώνει. Ιδιαίτερα στο φόντο των εξελίξεων που προκαλεί η βαθιά καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την προσπάθεια των αστικών δυνάμεων να τη διαχειριστούν υπέρ των μονοπωλίων, χωρίς να παραγνωρίζονται οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί. Αυτές τις εξελίξεις συζητάει το ΚΚΕ με τους εργαζόμενους και το λαό, μπροστά και στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει αύριο σε όλη τη χώρα, καλώντας σε μαζική συμμετοχή.
Στη χώρα μας, η κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού και η ολοκλήρωση της λίστας με τα μέτρα ύψους 13,5 δισ., από τη συγκυβέρνηση που προπαγάνδιζε προεκλογικά ένα «άλλο» μείγμα διαχείρισης, με

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους αγώνες... και η υπονομευτική του στάση


Αντί να τρέξουν να κρυφτούν, που πασχίζουν να δυναμώνει η «κοινωνική συνοχή» - δηλαδή η υποταγή στη μεγαλοεργοδοσία με κάθε τρόπο - πάνε να βγουν και ... «από αριστερά»! Ο λόγος για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν κριτική στη στάση του «ΠΑΜΕ που τάχθηκε υπέρ μιας 24ωρης απεργίας στη ΓΣΕΕ», όπως λέει και η χτεσινή «Αυγή»... Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι, που, μες στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους (εκεί, δηλαδή, που πρώτα απ' όλα εκδηλώνεται και πρέπει να οργανωθεί η απόκρουση της άγριας επίθεσης), δουλεύουν ολόπλευρα για να υπονομευτούν οι αγωνιστικές διαθέσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Διαφωνούν όχι με το περιεχόμενο των αντεργατικών μέτρων και νόμων αλλά με τον «απαράδεκτο τρόπο εφαρμογής» τους, όπως έλεγε σε ανακοίνωσή της η κοινή παράταξη που έχουν συγκροτήσει ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση στους υπαλλήλους του ΟΛΠ! Καλούν σε οξυμένες μορφές πάλης, με αιτήματα όμως που υπονομεύουν τα λαϊκά συμφέροντα, όπως γίνεται στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όπου η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΑΔ, η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ), η οποία στήριξε από την πρώτη στιγμή το