Σελίδες

5 Δεκ 2011

Συμπόρευση με το ΚΚΕ η απάντηση!



Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να ερμηνευτούν σωστά αν τις διαχωρίσουμε από την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Ίσα-ίσα που είναι προϊόν των οξυμένων ανταγωνισμών μέσα στην αστική τάξη τόσο σε εγχώριο, όσο και διεθνές επίπεδο, των δυσκολιών που προκύπτουν στη διαχείρισή της, αλλά και της ενιαίας και άνευ προηγουμένου γενικευμένης επίθεσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στους λαούς της Ευρώπης. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, οι άνεργοι τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετάβαση σε μία κυβέρνηση που θα επιβάλει ακόμα πιο βάρβαρα μνημόνια, θα σφραγίσει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού. Αυτός είναι ο στόχος της. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή, την κυβέρνηση της λεγόμενης “εθνικής σωτηρίας” τη χαιρέτισαν σύσσωμα τα κόμματα της πλουτοκρατίας και κάθε πρόθυμος να βάλει πλάτη στο τσάκισμα του λαού.

“Ιστορική συμφωνία” ή συμφωνία με ιστορικό…

Γανιάσανε τα μυαλά των εργαζομένων οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, τα αστικά επιτελεία και ΜΜΕ για την αναγκαιότητα της συγκρότησης κυβέρνησης “εθνικής σωτηρίας”. 

Βρείτε τις διαφορές…



«Σε κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας δεν μπορεί κανείς να παίζει (…)για να καλύψει μια λάθος επιλογή του, όπως αυτή να ‘’προστατεύσει’’ τη Βουλή, μην αφήνοντας να περάσει κανείς ή να πλησιάσει κοντά (κάτι που το έκανε και το Μάη του 2010) λειτουργώντας ως ιδιοκτήτης της συγκέντρωσης. (…)
Οσο για τις προβοκάτσιες αλλά και τους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, αυτά είναι κύρια χαρακτηριστικά του ΚΚΕ».
Από άρθρο του Γ. Καρατζαφέρη

«Αυτοί που ξεκάθαρα έδρασαν δίπλα στους…..κρατικούς, κατασταλτικούς μηχανισμούς ήταν τα μέλη του ΚΚΕ! (…) – Tο ΚΚΕ – που αντιτίθεται

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης



Το Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα όργανο προώθησης των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, δικαιολόγησης επεμβάσεων και πολέμων και βαρύνεται με φρικτά εγκλήματα σε βάρος των λαών, τα τελευταία 20 χρόνια, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης.
Όπως το «διεθνές δίκαιο», έγινε χειρότερο τα τελευταία 20 χρόνια, αφού είναι πλέον αποτέλεσμα του συσχετισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, έτσι κι η «τήρησή» του, είναι αποτέλεσμα των «λύκο-συμμαχιών», που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής πραγματικότητας και δεν έχει καμία σχέση με την έννοια της απόδοσης δικαιοσύνης.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση, που εξέδωσε το δικαστήριο της Χάγης, μετά την προσφυγή της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, η οποία κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ : Πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο οι μύθοι των αστών



Δύο νέες εκθέσεις ιμπεριαλιστικών Οργανισμών ήρθαν τη βδομάδα που μας πέρασε να επιβεβαιώσουν ότι πίσω από τα ιδεολογήματα περί «κρίσης χρέους», που συγχρονισμένα αναμασούν σε Ελλάδα και ΕΕ οι αστοί και οι οπορτουνιστές, κρύβεται μια βαθιά καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής, η διαχείριση της οποίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τα αστικά επιτελεία, καθώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί για το ποια αστική τάξη και ποιες μερίδες της πλουτοκρατίας θα περάσουν λιγότερο λαβωμένες στη φάση της αναιμικής ανάπτυξης.
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη διαπιστώνει «αυξημένα ρίσκα» και «αβεβαιότητες» στην Ευρωζώνη από την «αδυναμία» της πολιτικής διαχείρισης να δώσει «επαρκείς απαντήσεις» στη βύθιση των οικονομικών της Ευρωζώνης σε «ύφεση» κατά τους προσεχείς μήνες. 

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944



Μια από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα
Την Κυριακή στις 3 του Δεκέμβρη 1944, ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο του λαού της Αθήνας και του Πειραιά στην πλατεία Συντάγματος χτυπήθηκε με τα όπλα από τον τότε αστικό πολιτικό κόσμο και τους Αγγλους ιμπεριαλιστές συμμάχους του.
Την ίδια μέρα, ο «Ριζοσπάστης» στην πρώτη σελίδα του είχε το σύνθημα: «Ολοι σήμερα στις 11 στο συλλαλητήριο του ΕΑΜ στο Σύνταγμα - Κάτω η κυβέρνηση του εμφυλίου πολέμου». Ενώ στη δεύτερη σελίδα του είχε τίτλο: «Ο παγκόσμιος Τύπος διαπιστώνει: Αποθρασυμένη η αντίδραση θέλει να επιβάλει με τη βία την εξουσία της».
Ετσι, λοιπόν, στις 3 του Δεκέμβρη του 1944, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ένοπλο μηχανισμό (Αστυνομία, Τάγματα Ασφαλείας κ.λπ.), που στήριξε τη γερμανική κατοχή, άλλα δικά της ένοπλα τμήματα, όπως η Ορεινή Ταξιαρχία και ο Ιερός Λόχος, αλλά και ένοπλα τμήματα των Αγγλων, τους οποίους είχαν καλέσει ακριβώς γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορούσαν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στο λαό, επιδίωξαν να τσακίσουν το οργανωμένο λαϊκοαπελευθερωτικό κίνημα και την εμπροσθοφυλακή του, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, αλλά και τον ΕΛΑΣ.

Βορίδης-Γεωργιάδης: Φονικά τσεκούρια και γύφτικα σκεπάρνια, του Νίκου Σαραντάκου


Τις περισσότερες φορές, κάτι που συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες επισκιάζεται από τα πιο πρόσφατα γεγονότα, αλλά κατά τη γνώμη μου η συμμετοχή της άκρας δεξιάς στην κυβέρνηση είναι αναμφίβολα το γεγονός που σημάδεψε (και στιγμάτισε, αν χρησιμοποιήσουμε τη λέξη με τη σωστή της σημασία) το μήνα που μας πέρασε, ιδίως με την ανάδειξη δυο προβεβλημένων στελεχών του ακροδεξιού κόμματος σε υπουργικούς θώκους — δυο στελεχών, από τα οποία ο ένας στα νιάτα του συμμετείχε σε ακροδεξιές ομάδες κρούσης κραδαίνοντας τσεκούρι και μέχρι σχετικά πρόσφατα ήταν ομοτράπεζος του Λεπέν, ενώ ο άλλος, ο εκπρόσωπος του εμπρόθετου και επιδεικτικού καραγκιοζισμού (κατά την εύστοχη έκφραση του Γιάννη Χάρη), καμαρώνει στα υπουργικά έδρανα σαν γύφτικο σκεπάρνι.

Από εκεί και ο τίτλος λοιπόν.

Να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση.



Ενα κοινό μοτίβο βρίσκεται στο στόμα των σημερινών κυβερνητικών ως συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς γενική χρήση. 
Πρόκειται για μια αγωνιώδη απειλητική επίκληση της τήρησης των νόμων του αστικού κράτους. 
Με ύφος Ιαβέρηδων απειλούν ξεδιάντροπα κάθε λαϊκή διαμαρτυρία που αμφισβητεί τους πλέον ανήθικους αντιλαϊκούς κυβερνητικούς νόμους της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Δείχνουν να ξέχασαν ή να αγνοούν ότι η απειλητική επίκληση του Νόμου και της Τάξης ως κυβερνητικής πολιτικής είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της κατρακύλας ενός χρεωκοπημένου καθεστώτος μιας χρεωκοπημένης κυβέρνησης. 
Εγινε πολλάκις σαφές ότι το αστικό κοινωνικό σύστημα με το εν πολλοίς διεφθαρμένο πολιτικό του εποικοδόμημα πολιτικών και δημοσιογράφων είναι άκρως επικίνδυνο για τη χώρα και το λαό της.

Η θέση του ΚΚΕ για τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ.



Με αφορμή το γεγονός ότι σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), κατά της Ελλάδας δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ το Μάρτη του 2011 «Για τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ», όπου διατυπώνεται ξεκάθαρα η θέση του Κόμματος για το ζήτημα της ΠΓΔΜ. 
Η συγκεκριμένη προσφυγή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ γίνεται με το «επιχείρημα» της «παραβίασης από την Ελλάδα της ενδιάμεσης συμφωνίας, απ' αφορμή του βέτο με το οποίο απείλησε η Ελλάδα, αν σε προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι συζητιόταν η ένταξη της ΠΓΔΜ».
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει στην Απόφαση αυτή της ΚΕ:

«Ορφανά με γονείς»...


Η καπιταλιστική βαρβαρότητα και ο αποχωρισμός των παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους οδηγούν κάποια από αυτά ακόμα και στην αυτοκτονία.
Η στοχευμένη διάλυση των παραγωγικών μονάδων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, μία από τις οποίες είναι και η μαζική μετανάστευση εργαζομένων που πλέον δεν είχαν δουλειά για να βγάλουν τα προς το ζην και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. 
Στη Ρουμανία, σχεδόν τρία εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και πολλοί περισσότεροι που δεν έχουν καταγραφεί, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές ως φτηνά εργατικά χέρια ή ως αντικείμενο εκμετάλλευσης διαφόρων ειδών μαφίας. 
Η μετανάστευση έχει με τη σειρά της αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία, μία εκ των οποίων δεν παίρνεται ιδιαίτερα υπόψη ή ακόμα αποσιωπάται συνειδητά και είναι οι πολλαπλές περιπτώσεις παιδικής κατάθλιψης και αυτοκτονίας παιδιών, που προέρχεται από το συναίσθημα της εγκατάλειψης που η μετανάστευση των γονιών προκαλεί στα παιδιά, γνωστά ως «Ορφανά με γονείς».

Στη μέση της χρονιάς χωρίς όλα τα σχολικά βιβλία!



Μπήκε πια ο Δεκέμβρης, αλλά ακόμα τα σχολικά βιβλία δεν έχουν πάει στο σύνολό τους στα σχολεία. 
Το πρωτοφανές πρόβλημα που δημιουργήθηκε φέτος με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει λυθεί ακόμα, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας ότι μέσα στον Οκτώβρη θα εξομαλυνόταν η κατάσταση.
Στην πλειοψηφία τους, τα σχολεία έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι διανεμήθηκαν τουλάχιστον τα βασικά βιβλία. Κάποιοι Δήμοι «μπάλωσαν» με φωτοτυπίες τον πρώτο καιρό το πρόβλημα, ενώ ένα μέρος των γονιών αγόρασε βιβλία από το εμπόριο.
Η εικόνα για την κάλυψη των σχολείων με βιβλία από το υπουργείο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, πάντως στο σύνολο της χώρας λείπουν ακόμα πολλοί τίτλοι.