Σελίδες

19 Μαρ 2021

Η ιδιοκτησία γης στον μετέπειτα ελλαδικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

 Η ιδιοκτησία γης αποτελεί κομβικό ζήτημα για την κατανόηση των σχέσεων παραγωγής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην τροποποίηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας της γης αποτυπώνονται η επίδραση της επέκτασης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και τα διαφορετικά συμφέροντα των κοινωνικών - ταξικών δυνάμεων, τα οποία και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη στάση που κράτησαν απέναντι στην Επανάσταση του 1821.

Η προϊστορία

Η προώθηση των Οθωμανών στη Βαλκανική Χερσόνησο προηγήθηκε χρονικά της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης (1453). Από το 1352 έως το 1402, οι περιοχές της Θράκης, της Βουλγαρίας, της Μακεδονίας, της Ηπείρου (περιοχή Ιωαννίνων) και της Θεσσαλίας ενσωματώθηκαν στο οθωμανικό κράτος. Η οθωμανική κατάκτηση ανέτρεψε την υφιστάμενη τάση τυπικής φεουδαρχικοποίησης που προωθούνταν κυρίως από τα λατινικά κρατίδια, αλλά και από την ύστερη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (1261 - 1453).

Γαμημένη πανδημία μας έχεις στερήσει την καλύτερη κωμωδία των τελευταίων 200 χρόνων...

 


Το υπηρετικό προσωπικό της εγχώριας αστικής τάξης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αποδείξει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα ή σαν τραγωδία -ή και τα δυο μαζί, αποκορυφώνοντας την Kitsch αισθητική διαχρονικά.

Αφορμή το εξώφυλλο του ΒΗΜΑgazino, μία από τις ναυαρχίδες του αστικού τύπου, που θεωρητικά φημίζεται για τη σοβαρότητά της. Και διατείνεται μάλιστα πως δεν ακολουθεί τις τάσεις, αλλά τις δημιουργεί η ίδια….

Οι δράκοι και τα ... παραμύθια

 

Οι απόκριες πέρασαν, αλλά φαίνεται πως κάποιοι διατηρούν το έθιμο και ντύνονται «αθώες περιστερές»... Οπως ο Γιώργος Παπαχρήστος στα «ΝΕΑ», που δηλώνει έκπληκτος για την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, όπου η δράση ύποπτων μηχανισμών και προβοκατόρων έγινε ξανά αφορμή για άγρια καταστολή σε βάρος εργαζομένων και νεολαίων. Με την ίδια έκπληξη διερωτάται και λέει πως αν το ΚΚΕ γνωρίζει κάτι για τη σύμπραξη κράτους - μηχανισμών, πρέπει να το καταγγείλει και να πει γιατί συνεργάζονται όλοι αυτοί και τι επιδιώκουν. Επειδή παριστάνει τον ανήξερο, ας του φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη...