Σελίδες

4 Ιουν 2014

Είναι τελικά η Νέα Δημοκρατία η... «σοβαρότερη Χρυσή Αυγή»;

Θυμάστε την περίφημη φράση του παπαγάλου του ΣΚΑΪ Μπάμπη Παπαδημητρίου περί μιας «σοβαρότερης Χρυσής Αυγής» που θα μπορούσε πιθανόν να μετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό; Κάτι ήξερε ο Μπάμπης. Μόνο που όπως αποδεικνύεται η σοβαρότερη Χρυσή Αυγή είναι ήδη ένα με τη Νέα Δημοκρατία. Αρκεί να κοιτάξουν στον καθρέφτη ορισμένα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, και θα δουν τους σοβαρότερους χρυσαυγίτες.

Εν αρχή ήταν ο «αντικομμουνιστής» Μπαλτάκος.

Σήμερα, ο φυρερίσκος των Ναζί χρυσαυγιτών Μιχαλολιάκος έκανε λόγο μέσα στη Βουλή για συνομιλίες του στενού συνεργάτη του Σαμαρά Γιώργου Μουρούτη με χρυσαυγίτες

Τι να περιμένει;

Κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δώσει και πάρει τα σενάρια για το ποιος μένει, ποιος φεύγει, ποιος έρχεται.
Σενάρια έχουμε και για τη λεγόμενη κεντροαριστερά και το μέλλον της, καθώς καταγράφονται κινήσεις φορέων αλλά και στελεχών του χώρου, συνεχίζονται τα «υπαρξιακά» ερωτήματα στη ΔΗΜΑΡ, κλονισμοί υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ-Ελιά, ενώ διεργασίες συντελούνται και στο Ποτάμι. Με τον αστικό Τύπο να αναζητά τον «Ελληνα Ρέντσι», που θα ενώσει τον κατακερματισμένο χώρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ευχή η κεντροαριστερά να ανασυγκροτηθεί, αναζητώντας σε αυτόν το χώρο μελλοντικούς κυβερνητικούς συμμάχους. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αναζητούν να διευρύνουν την κυβερνητική πλειοψηφία με βουλευτές από τους «ανεξάρτητους», ενώ συνεχίζονται οι ανεξαρτητοποιήσεις στους ΑΝΕΛ. Στην όλη διαδικασία παρεμβαίνει και η Χρυσή Αυγή, διεκδικώντας ρόλο στην αναμόρφωση του λεγόμενου «δεξιού χώρου».
Τι μπορεί να περιμένει ο λαός από αυτές τις διεργασίες;

Η άλλη "λίστα Λαγκάρντ"

  Υπό την αιγίδα μιας κίνησης που στον τίτλο της φέρει τον όρο «Inclusive Capitalism» - κάτι δηλαδή σαν να λέγαμε «Περιεκτικός Καπιταλισμός» - την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο ημερίδα με ομιλήτρια την διευθύντρια του ΔΝΤ, την κυρία Λαγκάρντ.

  Αντικείμενο της εν λόγω πρωτοβουλίας, όπως λένε οι συμμετέχοντες σε αυτήν, αφενός είναι να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα του καπιταλισμού - με πρώτη «κακή πλευρά» εκείνην της κοινωνικής ανισότητας - και αφετέρου να διερευνήσει τις δυνατότητες ώστε ο καπιταλισμός να υπάρχει, να λειτουργεί, να αναπαράγεται και να μακροημερεύει προς όφελος της κοινωνίας…
   Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο της ημερίδας ήταν η σύνθεση του ακροατηρίου της. Σε αυτή την ιδιότυπη «λίστα Λαγκάρντ» (ή μήπως όχι και τόσο ιδιότυπη;…) συνωστίστηκαν όλοι: Από τον  Κλίντον – ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που μετά από 60 χρόνια απαγόρευσης απελευθέρωσε το «δικαίωμα» των τραπεζών να παίζουν με ομόλογα, με παράγωγα και με άλλα τέτοια «τοξικά» οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής – μέχρι ο γνωστός… αντικαπιταλιστής Κάρολος της Ουαλίας. Από την Λαίδη Ρότσιλντ – της γνωστής οικογενείας – μέχρι ο κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας. Από τους επικεφαλής της πολυεθνικής «Glaxo» και της «UBS» μέχρι οι εκπρόσωποι 200 πολυεθνικών, δηλαδή το 1/3 των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου – που είναι γνωστό πόσο στεναχωρούνται από τις ανισότητες που προκαλεί ο καπιταλισμός στον κόσμο…

Ο Αυριανισμός του Δραγασάκη

«Αν το ΚΚΕ συνεχίσει την πολεμική του -απολίτικη ή παραπολιτική σε μεγάλο βαθμό- προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει προβλήματα, ενδεχομένως ακόμη και επιβίωσης. Για να αποφύγει τον κίνδυνο αυτόν το ΚΚΕ πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αλλάξει γραμμή. Αντί να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δεξιά, πρέπει να πολεμά τη Δεξιά και να έχει κριτική αλλά και εποικοδομητική στάση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έκανε το ΚΚΕ του Χ. Φλωράκη το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο δε συμπιέστηκε αλλά είχε και σημαντική αύξηση στις εκλογές του '81, παρά την πρωτοφανή και οξύτατη πόλωση (...)». Αυτά δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Εποχή».Απλά για την Ιστορία θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μέχρι να γίνει κυβέρνηση το 1981 -δημαγωγικά όπως αποδείχτηκε- έθετε ως στόχο την έξοδο από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, μίλαγε για κοινωνικοποίηση, για σοσιαλισμό κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα -πριν καν γίνει κυβέρνηση- δηλώνει ότι «δε θα αμφισβητήσει την ένταξη της Ελλάδας στο δυτικό πλαίσιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τραπεζώνεται στον ΣΕΒ και υπόσχεται στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας!

Επίσης, για την Ιστορία θυμίζουμε ότι, από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ είχε θέσει το δίλημμα «με τα μονοπώλια ή με το λαό» και με αυτήν την κατεύθυνση άσκησε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.