Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ

ΚΚΕ για Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ανυποχώρητοι οι Γαλλοι απεργοί

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ: ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ*

   Ενώ ο γαλλικός λαός, για άλλη μια φορά, έδειξε πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι κοινοβουλευτικές «χούντες» που αγνοούν τη λαϊκή βούληση, η δική μας χούντα κάνει ακόμη και... εκλογικές εκστρατείες για τους δημοτικούς υποψηφίους της, ενώ τα εγκώμια και τα παράσημα από την υπερεθνική και την ντόπια ελίτ διαδέχονται το ένα το άλλο.
   Και αυτό, χάρη όχι μόνο στους επαγγελματίες πολιτικούς που «τη δουλειά τους κάνουν» και τα ελεγχόμενα από τις ελίτ ΜΜΕ, αλλά, κυρίως, χάρη στους εγκάθετους του ΠΑΣΟΚ στα συνδικάτα που, αντίθετα με τα γαλλικά, ευνούχισαν όλους αυτούς τους μήνες κάθε αποτελεσματική λαϊκή αντίσταση. Ομως, οι ελίτ μόνο αυτή την αντίσταση τρέμουν, όπως γίνεται φανερό και από προχθεσινό αποκαλυπτικό άρθρο των «Financial Times» που... οικτίρει το γαλλικό λαό γιατί δεν έβαλε μυαλό όπως ο ελληνικός και καταλήγει ότι μόνο αν οι αγορές χρησιμοποιήσουν ανάλογο φάρμακο όπως στην Ελλάδα, και προκαλέσουν και εκεί μια «ξαφνική» κρίση σαν τη δική μας, θα πειστούν οι Γάλλοι για τη σοφία του θατσερικού αποφθέγματος, που αγκάλιασε και η χούντα του «Γιωργάκη», ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».  

ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ!του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
   «Η δημογραφική γήρανση καθιστά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αναπόδραστη, αν θέλουμε να σώσουμε τις συντάξεις σε πνεύμα αλληλεγγύης των γενεών». «Θορυβώδεις μειονότητες μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις, κρατούν όμηρο την οικονομία και δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό». «Οι ταραξίες δεν μπορούν να εμποδίζουν την τεράστια πλειοψηφία να ασκήσει το δικαίωμα στην εργασία».
   Ο τόνος ακούγεται οικείος. Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα «γαλλικά» εναντίον των απεργών δεν ακούστηκαν από ελληνικά χείλη, αλλά από εκείνα του Νικολά Σαρκοζί και του επί των Εσωτερικών υπουργού του (παγκοσμίως διάσημου και για την εκστρατεία του εναντίον των Ρομά), Μπρις Ορτεφέ. Α, και του υπουργού Εργασίας, Ερίκ Βερτ, ο οποίος, αν και βυθίστηκε μέχρι τον λαιμό στον βούρκο του σκανδάλου Μπετενκούρ, θεωρήθηκε από την κυβέρνησή του ο κατάλληλος άνθρωπος για να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και να εκφωνεί κηρύγματα φιλοπονίας.     Να, όμως, που ο προσφιλής μύθος κάθε εξουσίας περί σιωπηλής πλειοψηφίας καταρρέει εκκωφαντικά. Η νεολαία κατεβαίνει στους δρόμους σε μια εκδήλωση πραγματικής αλληλεγγύης των γενεών, αντιστρέφοντας το ερώτημα: «Αν οι μεγάλοι δουλεύουν μέχρι τα 70, πότε θα βρούμε εμείς δουλειά»; Το 59% των πολιτών λέει ναι στη συνέχιση των απεργιών και μετά την ψήφιση του νόμου, το 61% ναι σε γενική απεργία διαρκείας, το 71% ναι στις διαδηλώσεις και το 70% όχι στον Σαρκοζί. Μειοψηφίες, είπατε; 

Μιντιακό κατεστημένο


Χτες και προχτές οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους. Αυτή τη φορά η διαμαρτυρία τους έγινε έξω από το υπουργείο.
Είδατε, μήπως, έστω και ένα πλάνο; Ακούσατε έστω και μια λέξη;
Πετύχατε να παίζει έστω και ένα ρεπορτάζ για την κινητοποίησή τους στα κανάλια των «νταβατζήδων» και των χρυσοπληρωμένων στελεχών τους;
Οχι, φυσικά.
*
Ούτε ένας από τους κυρίους και τις κυρίες των τηλεπαραθύρων,
που στην περίπτωση της κινητοποίησης στην Ακρόπολη προβόκαραν τους εργαζόμενους, 
ούτε ένας από όσους προσποιούνταν ότι «κατανοούν» τους υπαλλήλους, αλλά, ως παπαγάλοι των κυβερνητικών συκοφαντιών, τους επέπλητταν λέγοντάς τους ότι το ίδιο καλά θα ήταν να πάνε να διαδηλώσουν στο γραφείο του υπουργού (αλλά όταν το ΠΑΜΕ πήγε στο υπουργείο Εργασίας οι ίδιοι «γκαιμπέλιζαν» ότι κρατήθηκε ο υπουργός «όμηρος»!),
ούτε ένας από αυτούς που είδαν το «διασυρμό» της Ακρόπολης να προκαλείται από τους εργαζόμενους και όχι από τα ΜΑΤ, 

Δημοσκόπηση σοκ για τις απεργίες στη Γαλλία-Ακούει κανείς;Παρά τις προβλέψεις για κούραση των απεργών και της κοινής γνώμης και τα ευχολόγια για κάμψη των κινητοποιήσεων η πραγματικότητα στη Γαλλία  έχει το δικό της λόγο.
Η νέα δημοσκόπηση μάλιστα του Canal+ που παρουσίασε και η le Monde δείχνει πως οι θετικές γνώμες για τις κινητοποιήσεις αγγίζουν το 70% με τάση μάλιστα αυξητική για την υποστήριξη των απεργιών.
Ριχνοντας μάλιστα μια πιο προσεκτική ματια βλέπουμε οτι τα πράγματα ειναι ακόμη καλύτερα από όσο δείχνουν για αυτούς που αντιστέκονται.
Ακόμη και αυτό το 70% γίνεται πολύ μεγαλύτερο στις ηλικίες κάτω των 65 ετων -στον ενεργό πληθυσμό δηλαδή- φθάνοντας το 84% όταν οι ερωτόμενοι είναι εργάτες!!!

Ας  δούμε λοιπόν την έρευνα λίγο πιο προσεκτικά.

69% είναι υπερ των κινητοποιήσεων ενώ μόνο 29% είναι αρνητικοί.(+2% θετικοί από την περασμένη εβδομάδα-έρευνα της ίδιας εταιρειας) 

ΠΑΣΟΚογιαλούροι!


Αυτός δεν ήταν που έλεγε ότι βδελύσσεται τον παλαιοκομματισμό;
Αυτός δεν ήταν που έλεγε ότι αποκηρύσσει την ψηφοθηρία;
Αυτός δεν ήταν που έλεγε ότι αποτάσσεται τον πολιτικαντισμό;
Αυτός δεν ήταν που έλεγε ότι αδιαφορεί αν θα εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός;
Και μετά από τόσο «πατριωτισμό» είναι ο ίδιος που προχτές, δυο βδομάδες πριν τις εκλογές, έβγαλε την ψήφο των χαμηλοσυνταξιούχων στη διατίμηση για... τρεις δεκάρες του ευρώ! 
Για 300 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) που θα εισπραχτούν (αν τα δείτε γράφτε μας) εφάπαξ, το μήνα Δεκέμβρη (δηλαδή, μετά τις εκλογές)!
Το 2007, ο Καραμανλής «αγόρασε» την ψήφο με τα τριχίλιαρα.
Το 2010, ο Παπανδρέου πάει να «αγοράσει» την ψήφο με τρία κατοστάρικα.
Η χρεοκοπία τους είναι προφανής. 
Η ξεδιαντροπιά τους πλήρης.

«Βήμα» εναντίον... «Νέων»!


«...Θα πρέπει για πολλά - πολλά χρόνια να συνεχίσουμε να ακολουθούμε πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας. Εκτός κι αν προτιμήσουμε να χρεοκοπήσουμε».
*
Αυτή η τόσο... σοσιαλιστική,προοδευτική, σύγχρονη άμα τε και πατριωτική προτροπή, συνοδευμένη με την αναγκαία κινδυνολογία που έκπαλαι πασπαλίζει την προπαγανδιστική μαυρίλα της σοσιαλδημοκρατίας, καταγράφηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» (10/10/2010).
Απόστολος του ευαγγελίου της πολύχρονης λιτότητας το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ, ο κ. Παντελής Καψής.
*
Το σημειώνουμε διότι ήταν η έτερη του ΔΟΛ, η εφημερίδα «Νέα», που μόλις χτες και προχτές, δέκα μόλις μέρες μετά το κήρυγμα του «Βήματος» υπέρ της πολύχρονης λιτότητας, διακήρυσσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε πως «τέλος οι θυσίες» για τον ελληνικό λαό! 

Παρέκαμψε λόγω εκλογών την Ελλάδα...


Απροκάλυπτη παρέμβαση στήριξης της... εκλεκτής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η απόφαση της ΕΕ να μεταθέσει για μετά τις εκλογές τη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας και φυσικά την ανακοίνωση για τη λήψη και νέων μέτρων...
Απροκάλυπτη κίνηση στήριξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - του βασικού πολιτικού φορέα προώθησης της πολιτικής του μνημονίου - θεωρείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη δημοσιοποιήσει - με έκθεση της Γιούροστατ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα - τα στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας για το 2009.
Η μοναδική αυτή εξαίρεση στο σύνολο των 16 χωρών - μελών της Ευρωζώνης συνδέεται άμεσα με τις δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν στην πρόσφατη σύνοδο του Γιουρογκρούπ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τις οποίες, αν η αναθεώρηση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος είναι σημαντική, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το... «Πανεπιστήμιο ΑΕ»


  • Η υπουργός Παιδείας θα κάνει ανακοινώσεις σήμερα, στη σύνοδο πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Σε παγκρήτια κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στις 10 το πρωί στο λιμάνι του Ρεθύμνου
Σήμερα στις 10 το πρωί στο λιμάνι του Ρεθύμνου, φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Κρήτη, θα απαντήσουν στην κυβέρνηση, που θα παρουσιάσει, πιο συγκεκριμένα, τις προτάσεις για την κατασκευή του... «Πανεπιστημίου ΑΕ» και την προσαρμογή του περιεχομένου των σπουδών στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Η παγκρήτια κινητοποίηση που καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών γίνεται με αφορμή τις αναμενόμενες για σήμερα ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στη σύνοδο των πρυτάνεων, που ξεκίνησε χτες στο Ρέθυμνο.
Η υπουργός Παιδείας, μετά από μια «φημολογία» - μέσω του Τύπου - περί αναβολής των ανακοινώσεων, θα παρουσιάσει τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ανεξάρτητα απ' την ...άλλη «φημολογία», δηλαδή το κόψε - ράψε των μέτρων λόγω εκλογών, οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένες: Με νέο νόμο - πλαίσιο, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:
Οι στόχοι της κυβέρνησης 

Τι «πράσινοι», τι «μπλε», δύο υπάλληλοι με το ίδιο αφεντικό...


«ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ»
- ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΣΟΥ ΨΗΦΟΦΟΡΕ
- Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΣΟΥ - ΩΡΑ ΙΕΡΗ
- ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ
- ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΟΥ
   Σε φτάσανε σε ολοκληρωτική εξαθλίωση. Σου τσαλαπατήσανε την αξιοπρέπεια για να σε κάνουν ζήτουλα και να κρέμεσαι απ' αυτούς. Τώρα η αξιοπρέπεια αγοράζεται και την πουλάνε σ' αυτούς που δεν την είχανε ποτέ.
Η προσωπικότητα και η αξία τώρα παίζονται στο μπαρμπούτι που τα ζάρια τα κρατάνε οι ίδιοι και ανάλογα με το ποιος κατ' αυτούς υποψήφιος προωθείται του τα κολλάνε ρίχνοντάς τα, για να τις αποκτήσει.
Σε όλα τα παιχνίδια τους οι κανόνες καθορίζονται πάνω στη βάση του πώς βολεύει το κεφάλαιο, με όργανά του τις εκάστοτε κυβερνήσεις που τα νήματα τα κουνάει η ελίτ των σκοταδιστών κι αυτοί είναι οι ίδιοι εκείνοι που με την ανοχή τους οι ανυποψίαστοι λαοί επέτρεψαν σ' αυτούς τους μακελάρηδες της Γης να γίνουν οι πάτρονες και επομένως ρυθμιστές της δικής τους μοίρας!

Μήπως μας δουλεύει ο νέος;


Ο Βασίλης Κικίλιας ισχυρίστηκε χτες ότι επειδή είναι νέος, κατανοεί κι εκφράζει τις ανάγκες των ανθρώπων της γενιάς του.
Ερώτηση 1η: Ο υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής εννοεί ότι τα προβλήματα των συμβασιούχων, των νέων ανέργων, των νέων ζευγαριών κλπ. οφείλονται στο «χάσμα γενεών» με τους κυβερνώντες;
Ερώτηση 2η: Αν οι νέοι πολιτικοί καταλαβαίνουν τους νέους εργαζόμενους και δεν είναι θέμα πολιτικής τοποθέτησης, γιατί οι συμβασιούχοι στον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ) του Δήμου Αθηναίων, όπου ήταν πρόεδρος ο Β. Κικίλιας, υπογράφουν στη σύμβασή τους ότι δε δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα;
Ερώτηση 3η: Γιατί ο Β. Κικίλιας ισχυρίστηκε στην ίδια ημερίδα ότι «πονάει» - ως νέος άνθρωπος πάντα - τους 408 συμβασιούχους του ΟΝΑ, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί ...εκεί τους βρήκε! Δεν τους προσέλαβε αυτός, είπε...
Ερώτηση 4η: Αφού, τέλος πάντων, υπερασπίζεται με έναν ιδιότυπο τρόπο τις διεκδικήσεις των (νέων) συμβασιούχων, γιατί δήλωσε πως «όπως είναι αναφαίρετο δικαίωμα η διαδήλωση, άλλο τόσο είναι δικαίωμα του πολίτη να πηγαίνει στη δουλειά του χωρίς προβλήματα»; Δηλαδή, όταν διαδηλώνουν οι συμβασιούχοι, ο Β. Κικίλιας ανησυχεί για ...το μποτιλιάρισμα;
Ερώτηση 5η: Μήπως μας δουλεύει με την ξεπερασμένη, πλέον, «καραμέλα» περί νέων και άφθαρτων προσώπων;

Οι αγώνες στη Γαλλία


   Η επίθεση του κεφαλαίου είναι ίδια σε όλες τις χώρες, με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο. Τα μέτρα που παίρνονται αυτήν την περίοδο στη Γαλλία και οι αγώνες που αναπτύσσονται αποδεικνύουν ότι είναι κοινή στρατηγική του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα, η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Η επίθεση είναι η ίδια παντού είτε με είτε χωρίς μνημόνιο. Αυτή τη στρατηγική στηρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου και οι λεγόμενες «νεοφιλελεύθερες» και οι σοσιαλδημοκρατικές. Στη Γαλλία, τα αντιλαϊκά μέτρα υλοποιεί η «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση Σαρκοζί, στην Ελλάδα τα ίδια μέτρα προωθεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
   Καταρρίπτεται το αποπροσανατολιστικό και ψεύτικο επιχείρημα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι τα μέτρα παίρνονται, επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν διαφθορά, λαμόγια, κλέφτες, κακοδιαχείριση, ότι «όλοι κλέβουν», ότι φταίει γενικά ο υπέρογκος δημόσιος τομέας και όλοι θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Οτι αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα, γιατί κάποιοι έκλεψαν στο Βατοπέδι, στη «Ζήμενς», γιατί άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Οτι είναι λόγω του χρέους και των ελλειμμάτων.

Κυβερνητικό φερέφωνο

«Ηχώ» των πρωθυπουργικών ομιλιών έχει καταντήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, βουλιάζοντας ολοένα πιο βαθιά στην ανυποληψία του βαστάζου της αντιλαϊκής πολιτικής. Πάρτε για παράδειγμα τη χτεσινή δήλωση του Γ. Παναγόπουλου για την επαίσχυντη εξαγγελία - εμπαιγμό του πρωθυπουργού για το επίδομα της ντροπής στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Η εισοδηματική ενίσχυση όλων όσοι σηκώνουν τα βάρη της κρίσης, όπως των χαμηλοσυνταξιούχων, πρέπει και επιβάλλεται να βρίσκεται στις απόλυτες προτεραιότητες της κυβέρνησης», διαπιστώνει «αγωνιστικά» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναμασώντας τα λόγια του πρωθυπουργού, που εδώ και μέρες διαπιστώνει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μισθωτοί πλήττονται και πως η κυβέρνηση δεσμεύεται αυτούς πρώτα να «αποκαταστήσει» όταν έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Περιττό να σημειωθεί ότι η κριτική που ασκεί στην κυβερνητική εξαγγελία είναι για γέλια, του τύπου «τα βάρη που έχουν επωμισθεί οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι δυσβάσταχτα, γι' αυτό και κάθε αποσπασματική και επιδοματική ενίσχυση δε λύνει το τεράστιο πρόβλημα των εισοδηματικών απωλειών». Εξίσου γελοία είναι και η πρόταση που κάνει για «επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους και κυρίως σε όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις». Το αφήνει δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης πότε θα ευαρεστηθεί να «αποκαταστήσει» τις συντάξεις στο επίπεδο που ήταν πριν το μνημόνιο, δηλαδή στο επίπεδο της φτώχειας και της πείνας. Δε θα περίμενε κανείς βεβαίως από τον Γ. Παναγόπουλο ταξική αγωνιστική έξαρση. Ανθρωπος των μονοπωλίων είναι, όπως και η πλειοψηφία της ανυπόληπτης εργοδοτικής ΓΣΕΕ. Αλλά πάει πολύ να προκαλεί και από πάνω με τέτοιες δηλώσεις. Ποιος έχασε την τσίπα για να την βρει ο Γ. Παναγόπουλος;

Η τιμή εξαγοράς των συνειδήσεων...

H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μπορεί να έχει σοβαρές δυσκολίες να αποτιμήσει την περιουσία του δημοσίου (προκειμένου να την ξεπουλήσει), όμως φαίνεται ότι μπορεί ωραιότατα να αποτιμήσει την ...ψήφο των συνταξιούχων!
Ετσι λοιπόν στο «εκλογικό χρηματιστήριο» η τρέχουσα τιμή εξαγοράς συνειδήσεων συνταξιούχων είναι 100 με 300 ευρώ ...το κεφάλι!
Τόσο είναι το περίφημο επίδομα που ανακοίνωσε όπως ξέρουμε ο πρωθυπουργός και θα καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου (να έχουν περάσει για τα καλά οι εκλογές).
Τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν βέβαια να ...χαρούν για την κυβερνητική «φιλολαϊκότητα» και τη χαρακτήρισαν «κίνηση αναγνώρισης» και «καλής θέλησης».
Μόνο που δυσκολευόμαστε να τη διακρίνουμε αυτή την «καλή θέληση» και την «αναγνώριση». Ιδίως όταν γίνεται από το ίδιο χέρι που πάγωσε τις συντάξεις, έκοψε τα «δώρα» Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών και ενισχύει την ακρίβεια στην αγορά.
Αντιθέτως, διακρίνουμε ευκολότατα την ψηφοθηρία και μάλιστα σε ...εξευτελιστικές τιμές.

Κοροϊδεύουν, προκαλούν, βεβηλώνουν

   Το γλίσχρο επίδομα στους συνταξιούχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχτές από το Περιστέρι δεν είναι μόνο κοροϊδία, είναι και πρόκληση. Κοροϊδία γιατί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι λιγότερο και από ψίχουλα. Κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 200 ευρώ όλα και όλα σε κάθε συνταξιούχο, που σημαίνει 55 λεπτά την ημέρα. Το ποσό δεν αντέχει σε καμία σύγκριση, σε καμία στατιστική. Οι απόμαχοι της δουλειάς αντιμετωπίζονται σαν να είναι ζητιάνοι.
Ακόμα μεγαλύτερη όμως είναι η πρόκληση. Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ότι πέρυσι τέτοια εποχή με ταρατατζούμ η κυβέρνηση ανακοίνωσε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Κατέβαλε όμως στο ταμείο μόνο τα 500 εκατομμύρια, αλλά τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια πήγαν στην μαύρη τρύπα του μνημονίου. Από τα 500 δίνει μόνο 100 εκατομμύρια. Ενδιάμεσα φρόντισε να κόψει την 13η και 14η σύνταξη και στη συνέχεια τον περασμένο Αύγουστο, επέβαλε και πρόσθετο χαράτσι από 3% έως 10% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Αφού λοιπόν βούτηξε τους χαμηλοσυνταξιούχους μέσα στην ανέχεια, έρχεται τώρα να τους πετάξει το κόκκαλο των 55 λεπτών.

«σου πήρα 1.000 σου επιστρέφω 100 και μου χρωστάς την ψήφο σου»


Εχει πλημμυρίσει ο αστικός Τύπος από άρθρα μέσα από τα οποία επιχειρείται να πειστεί ο κόσμος ότι μπορεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Οτι - για παράδειγμα - μπορείς να έχεις επενδύσεις με όρους ασυδοσίας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να είσαι και οικολόγος και προστάτης του δημόσιου χρήματος και να μη χάνουν οι εργάτες από τη μείωση μισθών και αύξηση της φορολογίας. Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο το πεδίο δόξης είναι λαμπρό για κάθε επίδοξο επί του χάρτου διαχειριστή. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να διεξάγεται στο άπειρο και στο μεταξύ οι καπιταλιστές να συνεχίζουν να κερδίζουν και να κερδίζουν κάνοντας αυτό και μόνο αυτό για το οποίο υπάρχουν: Να εκμεταλλεύονται πλουτοπαραγωγικές πηγές και εργατική δύναμη.
Στις συζητήσεις επί χάρτου παρακάμπτεται μόνιμα το κρίσιμο: Ανάπτυξη για ποιόν; Το παρακάμπτουν γιατί γνωρίζουν πως όσο αυτό που καθορίζει τις εξελίξεις είναι η ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών - και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς στον καπιταλισμό - όλα τ' άλλα που λένε είναι μπούρδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΕΤ

Η Βάλια Πετούρη της ΝΕΤ συμπεριφέρεται ως Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, στην προχτεσινή εκπομπή παρουσίασης υποψήφιων δημάρχων, δε φτάνει που διέκοπτε συνεχώς τους καλεσμένους, τους ζητούσε και τα ρέστα γιατί δεν της άρεσαν οι απαντήσεις. 
Η αντέγκληση της κ. Πετούρη ότι δεν μου απαντάς σ' αυτό που σε ρωτάω δείχνει, το λιγότερο, ασέβεια σε καλεσμένο. 
Αλλά εκεί που ξεπέρασε τα όρια, ήταν οι ανταπαντήσεις της στους καλεσμένους ωσάν κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
Μεγαλείο αθλιότητας στη δημοσιογραφία, κ. Πετούρη...